Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Mennyei csodák 2016 (Magyar, teljes film)
  2018-01-23 12:29:04, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-01-23 12:22:50, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-01-23 12:10:53, kedd
 
  Unokáink már robotokkal szexelhetnek

A technológia rohamos fejlődésével a szexipar is egyre több élvezeti lehetőséget biztosít azok számára, akik szívesen vonnak be némi extrát vágyaik maradéktalan kielégítésére.

Nagyon úgy tűnik, hogy lassan lejár a vibrátorok, a guminők és más egyéb ,,hagyományos" szexuális kiegészítők kora, ugyanis a folyamatosan fejlődő mesterséges intelligencia és az ezzel párosuló robotipar olyan lehetőségeket biztosít az erotika szerelmeseinek, amelyek majdhogynem kiváltják a hús-vér partner szerepét.


Egy kutatókból és tudósokból álló csoport meggyőződése, hogy ennek vannak előnyei is. Állítják, hogy sokkal kevesebb lesz a megcsalás, ráadásul a robotokkal való szex nagymértékben javíthatja az emberiség szexuális kultúráját, arról nem is beszélve, hogy ezzel az emberi kapcsolatok is javulni fognak. Többé nem lesznek megcsalt férjek és feleségek, ugyanis az emberekre egyre inkább hasonlító szexrobotok megjelenése a minimumra fogja csökkenteni a párok közötti hűtlenséget. A kutatás mintha csak azt sugallná, hogy a humanoid szexbabákkal történő félrelépés nem számít megcsalásnak. Ezt a feltételezést egy felméréssel is alá tudják támasztani. Kérdőíves megkérdezés során több száz ember véleményét gyűjtötték be, hogy bánnák-e, ha párjuk robottal bújna ágyba. Meglepő, de a válaszadók 75 százaléka egyáltalán nem bánná, ha egy robottal lépne félre a kedvese.

A szexuális felvilágosításban is nagy szerepet vállalhatnak a jövőben a humanoidok, ráadásul gátlásaink leküzdésében is igen nagy segítséget nyújthatnak, arról nem is beszélve, hogy olyan dolgokat élhetünk át, amelyek csak a legmerészebb álmainkban léteznek.
A mérlegnek természetesen van egy másik serpenyője is. Többen etikátlannak és embertelennek tartják az effajta élvezeteket, mi több, a mesterséges intelligencia fejlődése felveti a kérdést, hogy mi van akkor, ha a gép az ember ellen fordul. Igaz, ez még a távoli jövő, ilyen jellegű tapasztalatokkal senki sem rendelkezik. Ez a tábor teljes mértékben az ellenkezőjét állítja, mint a kutatók. Sokan attól tartanak, hogy az ilyen jellegű szexuális kapcsolatok eltorzítják az emberek személyiségét, teljesen kikopik az udvarlás és az ismerkedés varázslatos kihívása. Azt pedig, hogy ezek a robotok javítanák az emberi és testi kapcsolatokat, egyenesen marhaságnak nevezték.

A téma egyre nagyobb aktualitását az is jelzi, hogy Hollywood egyre több ilyen jellegű filmet és sorozatot készít, mintha csak a nem is oly távoli jövőre szeretne minket felkészíteni. Az utóbbi évek talán legjobb két ilyen alkotása az Ex Machina és a Westworld, amelyek azt hivatottak bemutatni, hogy milyen testi és lelki veszélyeket, esetleg előnyöket biztosíthat egy robotszerető.
Alex Garland humanoidja tökéletesen megmutatja, hogy idővel - ha a mesterséges intelligencia képes lesz olyan döntéseket hozni, amelyekkel a saját érdekeit szolgálja - mekkora bajba kerülhet az emberiség. A rendező zseniális módon tárja elénk, amint az Ex Machina játszi könnyedséggel manipulálja a férfiak lelkivilágát.

Az HBO nemrégen indult sorozata, a Westworld egy másik oldalról mutatja be az ember és robot kapcsolatát. A science-fiction a western és az akciófilm elemeit ötvözi a mesterséges értelem hajnalán. A bűnbeesés evolúcióját olyan emberekkel mutatja be, akik egy kalandparkba zárva legsötétebb vágyaikat élhetik ki android társaikon. Itt is, mint minden esetben, kiderül, hogy veszélyes a robotokkal újat húzni, hiszen elég egy végzetes hiba, és elszabadul a pokol.
Egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cég szerint harminc év múlva mindennapos dolog lesz, hogy emberek robotokkal létesítenek szexuális kapcsolatot. Addigra eléri a technika azt a szintet, hogy szinte semmi különbség nem lesz ember és gép közt. A fejlődés megállíthatatlan, szóval hamarosan akár akarjuk, akár nem, a szexualitás ezen fajtája mindennapi életünk részét fogja képezni. Természetesen csak akkor, ha mi is akarjuk. Ember vagy gép? A választás rajtunk áll.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-23 12:00:36, kedd
 
  Kitalálja, melyik ország lakói a legboldogabbak a világon?

Norvégia a legboldogabb ország a világon, az amerikaiak szomorúbbak lettek, és a boldogság nem csak a pénzen múlik- ez derült ki a világ országait rangsoroló idei tanulmányból. Magyarország a 75. helyen szerepel a listán, tavaly a 91. helyen végzett a felmérésben.

A Föld országait a lakosság boldogsági szintje alapján sorba állító jelentés megállapította: Norvégia annak ellenére is megszerezte a vezetést, hogy a gazdaságában kulcsszerepet betöltő olajár mostanában kedvezőtlenül alakul.


Az ENSZ kezdeményezésére létrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) által publikált tanulmány szerzői szerint a ranglista kialakulásában valójában az emberi tényezők nyomnak a legtöbbet a latban.

Norvégia a tavalyi negyedik helyről ugrott a lista csúcsára a felmérésben. A korábbi listavezető, Dánia a második helyre szorult, az első öt között sorrendben Izland, Svájc és Finnország szerepel még. Az elmúlt tíz év alatt Venezuela és a Közép-afrikai Köztársaság esett vissza a legjobban, Nicaragua és Litvánia emelkedett a legtöbbet. Magyarország a 75. helyen szerepel a listán, tavaly a 91. helyen végzett a felmérésben.


A skandináv országok kiugró eredménye annak köszönhető, hogy arrafelé “működik a közösségi érzés és az egyetértés abban, hogy mi jó a közösségnek" - vélte Meik Wiking, a koppenhágai boldogságkutató intézet egyik vezetője, aki azonban nem vett részt a globális boldogságjelentés és rangsor elkészítésében.

John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem közgazdásza, a tanulmány vezető szerzője úgy értékelte, hogy miközben valamennyi pénzre azért szükség van a boldogsághoz - amit az is jelez, hogy a lista sereghajtói között kétségbeejtően szegény országok is vannak -, egy bizonyos küszöb fölött azonban a több pénz nem jár több boldogsággal.

Az idén ötödször elkészült éves jelentés 155 országot rangsorolt az egy főre jutó GDP és a várható egészséges élettartam alapján. A tanulmányhoz továbbá globális felmérések négy tényezőjét is alapul vették, amelyekben a résztvevők egy tízes skálán értékelték, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Az Egyesült Államok, amely tavaly még a 13. helyen állt, a 14. helyre csúszott le. Az elmúlt évtizedben Amerika "boldogságindexe" 5 százalékkal csökkent.

Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem közgazdásza, a tanulmány társszerzője szerint a visszaesés oka, hogy Amerikában a közösségi szellem kezd széthullani."Egyre rosszindulatúbbak leszünk, a kormányunk pedig egyre korruptabbá válik, és nő az egyenlőtlenség" - foglalta össze a bajok gyökerét Sachs, és hozzáfűzte: “Ez hosszú távú trend és a körülmények egyre rosszabbak lesznek".

A boldogság és hogy az ember azt csinálhatja, amit szeret, sokkal fontosabb, mint azt a politikusok gondolják - hangsúlyozta Helliwell, aki saját boldogságát 9-re értékelte a tízes skálán.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-23 11:54:39, kedd
 
  Ön elhiszi? A rákot okozó mutációk többségéért a balszerencse felelős

Világméretű vizsgálat erősítette meg, hogy a rákhoz vezető génmutációk nagyjából kétharmadáért a biológiai balszerencse a felelős, és a kialakulásuk zöme nem a környezethez vagy az életstílushoz kapcsolható.

Az egészségügyi szakemberek gyakran hivatkoznak arra, hogy a tumorok kialakulása a helytelen táplálkozással, a testmozgás hiányával vagy a szülőktől örökölt hibás génekkel magyarázható. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem tudósai, Bert Vogelstein és Cristian Tomasetti azonban egy 2015-ös vizsgálat során a szövetek regenerálódásában talált magyarázatot a rák kialakulására.


A kutatók akkor csak az amerikai lakosságra fókuszálták a vizsgálatukat és kimutatták, hogy a rákot okozó mutációk kétharmadát a sejtosztódás során fellépő véletlen hibák váltják ki, ami kívül esik az emberi befolyáson.

A Science című tudományos folyóiratban közölt mostani tanulmányuk elkészítésekor a páros a világ 69 országára kiterjedően vizsgálta a rákos megbetegedések előfordulását. A 4,8 milliárd embert - vagyis a bolygó népességének kétharmadát - lefedő elemzés során a kutatók egy sor különböző környezeti tényezőt vettek számításba a tumorok kialakulását illetően, míg az Egyesült Államokra vonatkozó korábbi tanulmányukban a környezeti tényezők viszonylag szűk körével volt dolguk.


A mostani vizsgálatuk során 32 ráktípushoz kapcsolódó mutációkat elemeztek, és megállapították, hogy az esetek 66 százalékában a sejtosztódás során bekövetkező véletlen hibák, 29 százalékban a környezeti hatások és az életmódbeli tényezők, 5 százalékban pedig az öröklött gének a felelősek a mutációkért.

A hasnyálmirigyrákot okozó mutációk 77 százaléka írható például a biológiai balszerencse, 18 százaléka a környezeti és életmódbeli tényezők, úgy mint a dohányzás, és 5 százalékuk az öröklött gének számlájára. A prosztata-, az agy- vagy a csontrák esetében a mutációk több mint 95 százalékát okozzák a sejtosztódás során fellépő véletlen hibák.

A tüdőrák esetében azonban más a helyzet: ilyenkor mutációk 65 százaléka a környezeti tényezőkre, elsősorban a dohányzásra, 35 százalékuk a balszerencsére vezethető vissza. Az öröklött tényezők pedig nem játszanak szerepet a tüdőrák kialakulásában.

"Azt reméljük, hogy ez a kutatás vigaszt nyújt annak a több millió páciensnek, aki annak ellenére rákkal küzd, hogy szinte tökéletes életet él, vagyis nem dohányzik, kerüli a fényvédők nélküli napozást, egészségesen táplálkozik, rendszeresen sportol, egyszóval minden olyat megtesz, amiről jelenleg úgy véljük, hogy a rák megelőzését szolgálja, de még így is megbetegedett"- húzta alá Vogelstein.

"Nekik meg kell érteniük, hogy az a ráktípus, amelyben szenvednek, nem volt megelőzhető" - tette hozzá a szakember.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
kardfogú nyálkáshal
  2018-01-23 11:46:43, kedd
 
  Ausztrál kutatók megfejtették egy kis hal fájdalommentes harapásának titkát: az állat heroinszerű fájdalomcsillapítót juttat támadójába. A Csendes-óceánban élő kardfogú nyálkáshal (Plagiotremus rhinorhynchos) mérgéből a kutatók reményei szerint újfajta fájdalomcsillapító fejleszthető ki.

A hal méregmirigyei alsó állkapcsának meghosszabbodott, íves metszőfogaiban találhatók - olvasható Bryan Fry, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányában, mely a Current Biology című tudományos lap aktuális számában jelent meg.


"A hal úgynevezett opioid peptideket fecskendez más halakba, melyek úgy hatnak, mint a heroin vagy az ópium: inkább útját állják a fájdalomnak, mint hogy okoznák azt. Ez igazán szokatlan" - fejtették ki a kutatók.

A megharapott élőlénynek csökken a vérnyomása, jelentősen lelassul és kábulttá válik. "A méreg megfékezi a támadót, így lehetőséget ad a nyálkáshalnak a menekülésre"- emelte ki Fry.


A Meiacanthusok közé tartozó, mindössze öt centiméteres nyálkáshalak (Nemophini) a Csendes-óceánban fordulnak elő, többek között a Nagy-Korallzátony közelében. Egyedülálló mérgük alapján akár egy újfajta fájdalomcsillapító is kifejleszthető a tudósok szerint.

"A tanulmány remek példát mutat arra, miért is kell védeni a természetet. Ha elpusztul a Nagy-Korallzátony, olyan halakat is elveszítünk, mint a kardfogú nyálkás hal, melynek mérge a következő hatásos fájdalomcsillapító alapját jelentheti" - fogalmazott a szakértő.




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-23 11:38:16, kedd
 
  Tudta? Suttogással védekeznek a ragadozók ellen a bálnaborjak

Suttogva kommunikálnak egymással a nőstény hosszúszárnyú bálnák és borjaik, hogy ne vonzzák magukhoz a ragadozókat.

A dániai Aarhusi Egyetemen dolgozó Simone Videsen és kollégái nyolc bálnabébit és két anyaállatot követtek nyomon, hogy többet megtudjanak a hosszúszárnyú bálnák - vagy púpos bálnák - életének első néhány hónapjáról - írja a BBC News.


A szakemberek speciális hang- és mozgásérzékelőket használtak, amelyeket tapadókorongokkal erősítettek az állatok bőrére a nyugat-ausztráliai partok közelében. A kutatóknak most először sikerült ilyen módszerrel rögzíteniük az anyák és borjaik közötti párbeszédet.

"Nagyon meglepődtünk, mivel a hosszúszárnyú bálnák előszeretettel éneklik hosszú dalaikat" -mondta Videsen. "Az anyaállat és borja közötti kommunikációt megfigyelve azonban azt tapasztaltuk, hogy gyakran teljesen csendben vannak, vagy csupán nagyon gyenge jeleket bocsátanak ki"- tette hozzá a szakember.


A kutatók úgy vélik, hogy az anyaállat és a borja azért kommunikál ilyen halkan egymással, hogy ne vonzzák magukhoz a zsákmányra vadászó gyilkos bálnákat vagy a társat kereső hím hosszúszárnyú bálnákat.

A hosszúszárnyú bálna a hideg és sarki tengerek lakója, télen szubtrópusi és trópusi vizekre költözik. Az állatok évente vándorolnak a táplálkozási helyekről a szaporodási helyekre és vissza.

A bálnaborjaknak muszáj közel maradniuk az anyjukhoz, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutva elég nagyra nőjenek, mielőtt közösen útnak indulnak a több ezer mérföldre lévő, táplálékban gazdag területekre.

A Functional Ecology című folyóiratban közölt eredmények segíthetik a bálnák természetes élőhelyeinek megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Videsen szerint a kutatásuk egyebek között rávilágított, hogy a suttogás miatt az anyák és a borjak nagyon érzékenyek lehetnek a hajók zajára.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-23 11:31:36, kedd
 
  Ön tudta? Sivár, lapos és víz alatt volt a Föld 4,4 milliárd éve

Valószínűleg sivár, lapos és néhány kis sziget kivételével szinte teljesen víz alatt volt a Föld 4,4 milliárd évvel ezelőtt - állapították meg apró ásványszemcsék elemzéséből ausztrál kutatók.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatócsoportjának vezetője, Antony Burnham elmondta, olyan cirkon ásványszemcséket vizsgáltak, amelyek a nyugat-ausztráliai Jack Hills hegylánc homokkövében őrződtek meg, és amelyek a Földön valaha talált legrégebbi töredékek - olvasható a PhysOrg tudományos honlapon.


"A Föld története olyan, mint egy könyv, amelynek kitépték az első fejezetét. Nincsenek a nagyon korai periódusból megmaradt kőzetek, de ezt a nyomokban megtalálható cirkont használhattuk arra, hogy felépítsük a világ profilját abból az időszakból" -mondta Burnham.

"Kutatásunk alapján arra következtetünk, hogy a Föld első legalább 700 millió évében nem voltak hegyek és kontinentális összeütközések. A bolygó sokkal csendesebb és unalmasabb hely volt"-mondta a szakértő. Hozzátette: a leletek erős hasonlóságot mutatnak az olyan típusú kőzetekből származó cirkonnal, amelyek a következő 1,5 milliárd évben dominánsak voltak, ez pedig arra utalhat, hogy a Földnek hosszú időre volt szüksége ahhoz, hogy a ma ismert bolygóvá fejlődjön.


Burnham szerint a cirkonszemcsék erodálása a legrégibb sziklákból olyan volt, “mint amikor bőrsejtekre bukkannak egy bűntény helyszínén".

Az élet első ismert formái később, mintegy 3,8 milliárd évvel később alakultak ki. Burnham szerint a cirkon inkább régebbi, izzó kőzetekből alakult ki, nem pedig üledékből. "Az üledékolvadás a fő kontinentális lemezek összeütközésére jellemző, például a Himalája esetében, így valószínűleg ilyen események nem következtek be a Föld történetének ezen korai szakaszában" - fejtette ki a kutató.

A témában végzett kutatást a Nature Geoscience című szaklapban mutatták be.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-23 10:48:28, kedd
 
 



(1942-) Brit elméleti fizikus,
Oxfordban született, s ott folytatta tanulmányait is.
Munkássága Cambridge-hez köti, ahol 1977 óta egyetemi tanár.
A kozmológia számos vonatkozásával foglalkozott már: fekete lyukakkal, szingularitásokkal és a Világegyetem keletkezésének ősrobbanás-elméletével.
Népszerűsítő írásai is figyelmet érdemelnek, különösen az A Brief History of Time (1988; Az idő rövid története) című könyve.
Teljesítménye annál is inkább figyelemre méltó, mert a 60-as években mozgatóidegei sorvadni kezdtek, s gyakorlatilag mozgásképtelenné tették.
1989-ben megkapta a"Companion of Honour"rangot.

Jelenlegi ismereteink szerint a Földön legalább 3,5 milliárd éve létezik élet. Igaz többször majdnem kipusztult, de éppen ezek a kedvezőtlen változások stimulálták az élővilág fejlődését olyanná, amilyennek most ismerjük. Egy nagyobb katasztrófa tette lehetővé, hogy a dínók uralkodó fajjá váljanak és egy másik pusztította ki őket, és indította el az emlősök fejlődését. (Korábban is bizonyára számos hasonló esemény egyengette a fejlődés rögös útját az ismert irányokba.)

Ilyen katasztrófák nélkül mi sem léteznénk, talán még mindig egysejtűek népesítenék be a Földet.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-01-23 10:33:30, kedd
 
  Aki eddig még nem találkozott e könyv írójának nevével, és kíváncsian belelapoz a könyvbe, valószínűleg már néhány bekezdés átfutása után hitetlenkedve keres vissza a címoldalra, és nézi meg gondosabban az alcímet is. Lehetséges, hogy egy siket-néma-vak leány önéletírását tartom a kezemben? - tűnődik.
"Egy meleg júliusi napon két kisgyermek ült a veranda lépcsőin. Az egyik olyan fekete volt, mint az ébenfa, haja kis fürtökben összekondorodva. A másik fehér volt. Haja hosszú, aranyfürtű." - emlékezik az akkor ifjú írónő életének egy hatéves kori, gondtalan jelenetére.

És a sok, a halló-beszélő-látó olvasót is elragadó, hangulatos, emlékezetes kirándulásról, utazásról szóló leírás? Íme, közülük véletlenszerűen az egyik: "Téli havas táj borult a világra s a reggeli órában már alig lehetett ráismerni a tájra. Az utak el voltak födve, egyetlen határjelző nem látszott, csak a sok hó s a kiemelkedő bozontos fa."
És még egy feljegyzés a New-York-ban töltött két évéből: "A nagyszerű öböl méltóságos csöndben fürdött az októberi napfényben, s a hajók úgy jöttek-mentek mint hiú álomképek. Az óceán felé haladók lassan-lassan eltűntek, mint a felhők, midőn arany helyett szürke mezt öltenek. A hazatérők gyorsabban igyekeztek, mint a megérkező madár, midőn fészkét meglátja."

A mai kor embere, akinek ha - ami nem valószínű - csupán a televízió áll rendelkezésére mint ismeretforrás, akkor is naponta találkozhat a közvetlen valóságában egyáltalán nem létező, számára egzotikus állatokkal, növényekkel, a körülötte soha elő nem forduló természeti jelenségekkel, s tudhat még egyre többet embertársairól. A kinyílt világból megismerhető különlegességek között az emberi másságokról, főként a mindenkit érintő vagy elérhető súlyos betegségekről, sérülésekről is sok szó esik. És egyre gyakrabban hallhatunk azokról a szerencsére nem mindenkit érintő, de mindenkit elérhető és érdeklő rendellenességekről is, amelyek a születéstől jelen lehetnek, vagy később keletkezhetnek és az életút végéig megmaradnak, mint pl. a siketség, a vakság, a mozgáskorlátozottság. Ily módon az információkra nyitott ember megtudhatja, hogy a látó, halló, jól mozgó átlagemberre szabott világban hogyan élnek az akadályozott emberek, hogyan pótolják hiányaikat, környezetük hogyan segíti vagy nehezíti törekvéseiket, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre képességeik fejlesztésére, tehetségük kibontakoztatására.

HELEN KELLER

CSÖNDES, SÖTÉT VILÁGOM

Egy siket-néma-vak leány önéletrajza





Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 282 db bejegyzés
e év: 3311 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 7561
  • e Hónap: 16744
  • e Év: 69452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.