Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
Az ellenállhatatlan gyömbérszörp
  2018-09-02 18:55:28, vasárnap
 
  Az ellenállhatatlan gyömbérszörp







A gyömbért egyre többen ismerik és használják az utóbbi időben. Talán nem véletlenül, hiszen nemcsak a konyhában vehetjük nagy hasznát sütés és főzés során, hanem önmagunk gyógyítására is használhatjuk. A gyömbér tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne az A-, B-, C- és E-vitaminok mellett a kalcium, a kálium, a foszfor, a magnézium, a cink, a vas, de tartalmaz még szilíciumot és béta-karotint is. A gyömbér görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik, de a köhögést és a hányingert is csillapítja.

A gyömbért talán sokan csak úgy ismerik, mint egy emésztést segítő szert. Valóban segít megnyugtatni a gyomrot, de bevethetjük haspuffadás vagy bélgörcsök esetén is. A gyömbér mindezek mellett enyhíti a hasmenés kellemetlen tüneteit és csökkenti a teltségérzetet is. Ha étkezés után úgy érzi, hogy kicsit többet evett a kelleténél, akkor rágcsáljon el egy kis gyömbérdarabot, de a gyömbértea is jó választás lehet.

A gyömbérnek télen, a megfázásos időszakban is hasznát vehetjük, hiszen erősíti az immunrendszert, méregtelenít és segít megszabadulni szervezetünknek a kórokozóktól. Megfázás esetén nemcsak teaként fogyaszthatjuk, hanem inhalálhatunk is a belőle készült főzettel.

A gyömbér a nőknek is segítséget jelentet, hiszen jelentősen képes lecsökkenti a menstruáció során jelentkező kellemetlen tüneteket, amely fájdalomcsillapító hatásának köszönhető. A gyömbér jól jöhet, ha fejfájás gyötör bennünket, de az ízületi fájdalmakat is csillapítani képes. A gyömbér egyes ásványi anyagai - kálium, mangán - védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri problémák ellen, és a magas koleszterinszint csökkentésében is segítséget adhat. Mindemellett a gyömbér a vércukorszintet is csökkenteni képes.

A gyömbérből készülhet szörp. Azonban mivel tartósítószert nem tartalmaz, így csak hűtőben tárolható. Igaz, annyira finom, hogy nem is igen kell aggodalmaskodni, hogy megromlik, mivel valóban nagyon gyorsan elfogy. Hogyan készítsük? Hámozzon meg és szeleteljen fel két nagyobb gyömbért, majd tegye azt egy edénybe. Szeleteljen fel négy nagyobb biocitromot, majd ezt is tegye az edénybe. Öntsön a gyömbérekre és citromkarikákra annyi vizet, amennyi ellepi, fedje le, majd hagyja állni legalább 24 órán keresztül. Másnap tegye fel főni, de adjon még hozzá egy liter vizet és egy kilogramm nyírfacukrot. Főzze addig, míg a gyömbértől és a citromtól besűrűsödik az ízletes itóka. Amikor elkészült a szörp, töltse alaposan kimosott és megszárított üvegekbe, majd állítsa azokat legalább 5 perce fejtetőre. Tárolja az elkészült szörpöt hűtőszekrényben.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Nem csodaszer, mégis gyógyít: gyömbér
  2018-09-02 17:14:47, vasárnap
 
  Nem csodaszer, mégis gyógyít: gyömbér







A gyömbér talán az egyik legegészségesebb fűszer- és gyógynövény szerte a világon. Az eredetileg Ázsiában őshonos növényt már több mint 2000 éve használják nem csupán étkezési, hanem gyógyászati célokra is. A gyömbérnek számtalan előnye és haszna van az emberi egészségre nézve, így érdemes ezt a csodálatos növényt rendszeresen fogyasztani, akár vízbe keverve, akár teának elkészítve.

Alzheimer-kórban legfőképpen a hatvanöt évnél idősebb személyek szenvednek szerte a világon. Azonban ez ellen a betegség ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen gyömbért fogyasztunk. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér le tudja lassítani az agysejtek pusztulását, és kitűnő antioxidánsként védelmet nyújt az időskorban bekövetkező szellemi hanyatlással szemben, vagyis megerősíti az agyi funkciókat.

A gyömbér az IBS-ben szenvedő betegeknek is hathatós segítséget nyújthat, ugyanis jelentősen lecsökkenti a betegség tüneteit, úgy mint görcsök, gázképződés, hasmenés, székrekedés és puffadás. Naponta egy-két csészényi gyömbértea az emésztőrendszer működésére is kedvező hatást gyakorol.

Sokan szenvednek gyomorégéstől, azonban a patikákban kapható pirulák többet árthatnak, mint amennyit használnak. Gyomorégésnél is nagy hasznát vehetjük a gyömbérteának, de még az egyik legveszélyesebb baktériummal, a Helicobacter pylorival is eredményesen veszi fel a harcot.

Az elhízás olyan betegségeket képes okozni, mint szívroham, cukorbetegség, rák, magas vérnyomás és magas koleszterinszint. A gyömbér a súlyvesztésben is a segítségünkre lehet, hiszen zsírégető hatással rendelkezik és az anyagcserét is felpörgeti. Az éhségérzetet is csökkenti, így sokkal kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint korábban, ezért rendszeres fogyasztása jelentős súlyvesztést eredményezhet.

A gyömbér a vércukorszint beállításában is segítséget nyújt, ami nagyon fontos, hiszen ha sokat ingadozik a vércukorszintünk, akkor ez okozhat súlynövekedést, de még energiahiányt is. Érdemes minden étkezéskor egy-egy darabka gyömbért elrágcsálni vagy egy-egy csésze gyömbérteát inni, ami öt óra hosszán keresztül biztosít energiát az emberi szervezet számára.

Várandós hölgyeknek is javasolt a gyömbér rendszeres fogyasztása, ugyanis jelentősen lecsökkenti a reggeli rosszulléteket. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a terhesség kezdeti szakaszában jelentkező hányingert a gyömbér orvosolni tudja.

A gyömbér egy csodálatos gyógynövény, hiszen az ízületi gyulladás kellemetlen és sok esetben fájdalmas tüneteit is enyhíteni képes.

A gyömbérnek keringésjavító hatása van, ez pedig még egy indok arra, hogy a hideg téli reggeleken és természetesen máskor is egy forró gyömbérteával indítsuk a napot.

A testünkben megbújó gyulladás sok esetben okoz fájdalmat. A gyömbér azonban fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, ezért gyógyszerek helyett mindenképpen érdemes először a gyömbért kipróbálni és csak azután az orvosságokhoz nyúlni.

A gyömbérnek leheletfrissítő hatása is ismeretes. Ha valaki a munkahelyén ebédel és nincs ideje fogat mosni vagy nem szeretne rágózni, akkor csak nyugodtan rágcsáljon el egy gyömbérdarabkát, mert a gyömbér elpusztítja a szájban megtanyázó baktériumokat, ezáltal képes kellemes leheletet biztosítani.

Az egyik leghasznosabb immunerősítő gyógynövény a gyömbér. Szakértők szerint a gyömbér a nyirokrendszert is alaposan képes megtisztítani a különféle kórokozóktól.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A káprázatos Aloe vera
  2018-09-02 17:11:36, vasárnap
 
  A káprázatos Aloe vera, amely szemet gyönyörködtetővé varázsol







Az Aloe vera már több száz éve több kultúrában is ismeretes gyógynövény, amelyet nemcsak önmagában, de krémek, kenőcsök, hajszeszek alkotórészeként is használnak, illetve más kozmetikai cikkekben is előfordul, sőt a leégés egyik legnépszerűbb gyógyítójaként is ismeretes. Hagyományosan hidratáló és sebgyógyító krémként is alkalmazzák. Sokan a pattanások kialakulása ellen is eredményesen használják. Ez a gyógynövény táplálékként is fogyasztható, hiszen számtalan előnye van az egészségre nézve. Most nézzünk néhány olyan használati módját az Aloe verának, amely talán eddig Ön előtt még nem volt ismeretes.

Az Aloe verának immunrendszert támogató hatása van. Az immunrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen az oxigénben dús vér. Ez a gyógynövény elősegíti, hogy a vér oxigéndús maradjon. Az Aloe verát az adaptogén gyógynövények közé sorolják, amely segít bennünket megóvni a stressztől, pontosabban a stressz által okozott negatív hatásoktól, így immunerősítő hatását ily módon is kifejti. Köztudott ugyanis, hogy a stressz alaposan legyengíti az immunrendszert.

Az Aloe vera bőséges forrása a poliszacharidoknak, amelyek szintén képesek megtámogatni az immunrendszer működését és ezt kutatások is igazolják. A gyógynövény antioxidánsokban is rendkívül gazdag, amelyek a szabad gyökök károsító hatásait képesek kivédeni.

Az Aloe vera az emésztést is képes megtámogatni, és ebben a benne lévő enzimek nyújtanak hathatós segítséget. Az Aloe vera az emésztőszervek működésére is pozitív hatással van, ugyanis alaposan képes a bélrendszert a felhalmozódó méreganyagoktól és salakanyagoktól megszabadítani. Akiknek túl sok a gyomorsavuk, szintén kipróbálhatják ezt a gyógynövényt, mivel csökkenti a savasodást, és így képes a kellemetlen tüneteket is megszüntetni.

Ez a gyógynövény a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek is enyhülést hozott. Egy klinikai kísérletben 30 vastagbélgyulladásban szenvedő betegnek rendszeresen Aloe verát adtak. A páciensek 80 százaléka jelentős javulásról számolt be.

Kutatások bizonyítják, hogy az IBS-ben szenvedő betegek tüneteit is enyhíteni képes ez a gyógynövény. Ilyen például a kellemetlen bélgézképződés, a hasi diszkomfortérzés, a székrekedés vagy éppen a hasmenés.

Az Aloe vera tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és értékes antioxidánsokkal. A-vitaminra szükségünk van, hogy a fogaink, a szemeink, a bőrünk és a csontjaink egészségesek maradjanak. A C-vitaminnak az energiatermelésben van kiemelkedő szerepe, de az immunrendszerünknek és a bőrünknek is szüksége van rá. Az E-vitamin védelmet nyújt a bőrünk számára a káros UV-sugarakkal szemben. A B12-vitamin az agysejteket és idegeket tartja egészségesen. A folsav is megtámogatja az energiatermelést, de az agyi funkciókat és a máj működését is elősegíti. A kolin az anyagcsere-folyamatokat támogatja meg, de a jó memóriát és a pozitív hangulatot is neki köszönhetjük. A gyógynövényben van még kalcium, króm, réz, szelén, magnézium, mangán és cink. Ezek az ásványi anyagok szükségesek az immunrendszer működéséhez, az energiatermeléshez és a kiegyensúlyozott hormonműködéshez.

Az Aloe vera szupertápláléknak is tekinthető, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de enzimeket is, amelyek szintén megtámogatják az energiatermelést, a hormonfunkciókat, az emésztést, illetve a méreganyagok szervezetből történő kiürülését.

Az Aloe vera a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik, mégpedig a benne lévő fitoszteroloknak köszönhetően. A fitoszterolok a koleszterinszint és a vércukorszint beállításában játszanak kiemelkedő szerepet.

Az Aloe vera a fogak és a fogíny egészségéről is gondoskodni képes, sőt a szájban megtelepedő baktériumoknak is nagy ellensége, de a rettegett Candida gombát is elpusztítja.

A gyógynövény anti-aging, azaz öregedésgátló hatásokkal is bír. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a gyógynövényt 45 éves hölgyeken tesztelték kilencven napig. Az Aloe verának köszönhetően a hölgyek bőre sokkal fiatalosabb, üdébb lett és a ráncaik mélysége is jelentősen lecsökkent.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Petőfi Sándor - ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA...
  2018-09-02 17:09:01, vasárnap
 
 




Petőfi Sándor -
ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA...


Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.

Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya.

És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.

Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.

Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.

Én ujjam hegyével halkan
Lantomat megpenditem,
Altató dalod gyanánt zeng
Méla csendes énekem. -

Kedvesem, te űlj le mellém,
Ülj itt addig szótlanúl,
Míg dalom, mint tó fölött a
Suttogó szél, elvonúl.

Ha megcsókolsz, ajkaimra
Ajkadat szép lassan tedd,
Föl ne keltsük álmából a
Szendergő természetet.

Erdőd, 1848. november 17-20.
 
 
0 komment , kategória:  ŐSZI VERSEK  
Kányádi Sándor: Jön az ősz
  2018-09-02 17:03:42, vasárnap
 
 




Kányádi Sándor: Jön az ősz


Jön immár az ismerős
Szél lábú deres ősz.
Sepreget, kotorász,
Meg-megáll, lombot ráz.

Lombot ráz, diót ver,
Krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
S harapja, kurtítja a hosszú napokat




 
 
0 komment , kategória:  ŐSZI VERSEK  
Móra Ferenc: A cinege cipője
  2018-09-02 16:56:55, vasárnap
 
 




Móra Ferenc: A cinege cipője


Vége van a nyárnak,
hűvös szelek járnak
nagy bánata van a
cinegemadárnak.

Szeretne elmenni,
ő is útra kelni.
De cipőt az árva
sehol se tud venni.

Kapkod fűhöz-fához,
szalad a vargához,
fűzfahegyen lakó
Varjú Varga Pálhoz.

Azt mondja a varga,
nem ér ő most arra,
mert ő most a csizmát
nagyuraknak varrja.

Darunak, gólyának,
a bölömbikának,
kár, kár, kár, nem ilyen
akárki fiának!

Daru is, gólya is,
a bölömbika is,
útra kelt azóta
a búbos banka is.

Csak a cingének
szomorú az ének:
nincsen cipőcskéje
máig se szegénynek.

Keresi-kutatja,
repül gallyrul gallyra:
"Kis cipőt, kis cipőt!"
- egyre csak azt hajtja.
 
 
0 komment , kategória:  ŐSZI VERSEK  
Csanádi Imre: Őszköszöntő
  2018-09-02 16:53:47, vasárnap
 
 




Csanádi Imre: Őszköszöntő


Szállj, szállj,
ökörnyál,-
jön az ősz,
megy a nyár.
Megy a nyár, a nevetős,
komolykodva jön az ősz,
csillámló derekkel,
sárga levelekkel,
szőlővel, mosolygóval,
fűre koccanó dióval.





 
 
0 komment , kategória:  ŐSZI VERSEK  
Pósa Lajos - Az élet.
  2018-09-02 16:41:48, vasárnap
 
 




Pósa Lajos -
Az élet.


Napsugárban fürdik a föld,
De nagy árnya: éje is van;
Jó muzsikás ez az élet:
Huzza búsan, huzza vigan.
Szúró tövis ha nem vóna:
Mit érne a piros rózsa!

Szedem, szedem a virágot,
Tépem mind a két kezemmel;
Ha megvérzi: bekötözöm
Puha rózsalevelekkel.
S virágaim tarka csokra
Jó lesz egy kis sirhalomra.

Nem panaszlom soha többé
Bánatim a siket égnek,
Itt a keblem, nagy a szivem,
Sorjába mind beleférnek.
S bölcsődallal elringatom,
Altatgatom... altatgatom...




 
 
0 komment , kategória:  ÉLET  
Pósa Lajos: ŐSZI HERVADÁSKOR
  2018-09-02 16:34:53, vasárnap
 
 




Pósa Lajos: ŐSZI HERVADÁSKOR

I.

Haza, haza száll a lelkem,
Mint a füsti fecske,
De azon az üres telken
Nem talál ereszre.

Szomorúan röpdösi át
Azt az üres telket,
Siratja az ősi tanyát,
Az elpusztult kertet.

Hej, az a tűz a felvégen!
Mintha most is látnám:
Hogy futott át a fedélen
Zúgó szelek szárnyán!

Hogy piroslott szülőházam
Fellobogó lángja!
Hány reményem, édes vágyam
Dőlt vele hamvába!

Gyermekkorom akkor tűnt el,
Üszkös rom a sírja...
Az a kis ház tűzbetűvel
Van szívembe írva.

Ott akartam én pihenni
Hunyó nap fényében,
Nem zavarta volna semmi
Csendes öregségem.

Elriasztja lelkem onnan
A pusztulás képe:
Nem integet már sehonnan
Még csak egy levél se.

Csüggedten száll vissza lelkem
E kőrengetegbe...
De pihenőt itt hol leljen?
Szegény fáradt fecske!

II.

Porló anyám, álmodsz-e rólam?
Nem az vagyok már, aki voltam.
Megeste már utam a dér,
Hollóhajam galambfehér.
A hegyről már lefelé ballagok,
De én azért most is gyermek vagyok.
Ha vissza-visszaálmodlak, anyám,
Úgy szaladok eléd, mint hajdanán.




 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR VÉR  
Mentovics Éva: Az őszi szél dala
  2018-09-02 16:20:40, vasárnap
 
 




Mentovics Éva: Az őszi szél dala


Ha őszi erdőn útra kél,
aranylevéllel fut a szél
dombon, völgyön, rét ölén...
és, ha érik a kökény,

csipkebogyó, boróka,
vigyáz a kis lakókra.
Hírét viszi messzire,
ne éhezzen senki se!

Rászáll fákra, bokrokra,
önfeledten, dúdolja
erők mélyén, part alatt:
- Szálljatok csak, madarak!

Apró cinke, kis rigó,
van itt bogyó millió!
Tűzvörösek, sötétkékek...
jól tartják a sok vendéget.

(2014. október 7.)
 
 
0 komment , kategória:  ŐSZI VERSEK  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1585 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 393
  • e Hónap: 4734
  • e Év: 54392
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.