Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Hozzon a mai nap belső békét számodra.
  2022-04-18 10:04:46, hétfő
 
 




Hozzon a mai nap belső békét számodra. Bízz az Istenben annyira, hogy tudd, pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Ne felejtsd el a végtelen lehetőségeket, amelyek a hitből erednek. Használd az adottságokat, amelyeket kaptál, és add tovább a szeretetet, amely megadatott számodra. Légy elégedett abban a tudatban, hogy az Isten gyermeke vagy. Legyen ez a tudat teljesen a tiéd, és adja meg lelkednek a dal, a tánc, a hála és a szeretet szabadságát. Ez mindannyiunké.

Teréz Anya
 
 
0 komment , kategória:  Teréz Anya  
Húsvéti áldás
  2022-04-18 09:57:01, hétfő
 
 




Húsvéti áldás


Adjon az Úr szent napján
mindenből eleget,
legyen a háznál békesség,
egészség és szeretet.

Házad népét ne illesse
senki bántó szóval,
lásson el az Úr titeket
minden földi jóval.

Adjon az Úr szent napján
elégedettséget,
egészség legyen a háznál
állandó vendéged.

Boldogságodnak vége
soha ne legyen,
egész életben áldott légy,
ne csak e szent ünnepen!

Köszöntelek téged s kedves családod,
Békességet, áldást és sok locsolót kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Aranyosi Ervin: Húsvéti üzenet
  2022-04-18 09:50:26, hétfő
 
 




Aranyosi Ervin:
Húsvéti üzenet


A szeretet megvéd,
oltalmaz, vigasztal,
a szeretet etet,
- vendégváró asztal.

Mert lelkünk hatalmas,
- bárki beleférhet -
jó szívével adhat,
bizakodva kérhet.

Tárd ki hát a szíved,
higgy a szeretetben,
így szépül a világ,
így élhetünk szebben.

A szeretet burok,
minden rossztól megvéd,
ha szívből szeretnél,
Te is jobban tennéd!

A szeretet örök,
a szeretet áldott,
szeressük hát szebbé
az egész világot!

 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Sem születni, sem meghalni nem szeretünk
  2022-04-18 09:42:21, hétfő
 
 




"Sem születni, sem meghalni nem szeretünk. Mindkettő nagyon nehéz. Az egyik azért, mert nem tudjuk, hová kerülünk és mi lesz velünk - minden új és ismeretlen még. A másik pedig, mert nem tudjuk elengedni a régit. Ragaszkodunk mindenhez, még akkor is, ha rossz, mert nem tudjuk, lesz-e másik. Még mindig jobb a megunt keserves régi, mint a semmi.
Világhírű zenebohócunk híres mondása: "Van másik!"
Láttad őt? Gonosz bohócok elvették tőle és összetörték a hangszerét. Ott maradt szegény kifosztva, szomorúan, zene nélkül, de a kabátja alól mindig előkapott egy új hangszert: kis fuvolát, kis trombitát, kis harmonikát, kis hegedűt, és játszott tovább. Csodálatosan! A zenét nem tudták megölni.
Azt kiáltotta, boldogan és büszkén: "Van máááásik!" Mindig van másik.
Tél után tavasz, éjszaka után reggel, betegség után gyógyulás, és halál után új élet jön.
Húsvét van!
Nézd meg a fehér és rózsaszín virágos fákat, a rügyeket, a sárga aranyesőt. Színes lett a világ és illatos. Érzed? Ez nem csupán virágillat, hanem az újjászületés mámora. Az egész természet azt kiáltja: VAN MÁÁÁÁSIK!
Friss! Új! Reménykedő! Élettel teli! Csukott arcodat fordítsd az égre: újra meleg a nap, és langyos az eső. Érzed? Minden újjászületik. Te is - csak vedd észre, kérlek! Hogy nemcsak halál van, hanem születés is.
A feltámadás nemcsak a hívők ünnepe, hanem minden emberé. A tiéd is. Rádöbbenhetsz, hogy erősebb vagy, mint a halál, és arra is, amit az eredeti görög szó, az anástasis jelent: "újra lábra állni". Benned van az erő, az Élet ereje, hogy újra lábra állj. Élő lélek van benned, nem lehet téged legyőzni.
Játszd tovább a zenédet! Szépen, vidáman."

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Miért s mióta locsolkodunk húsvétkor?
  2022-04-18 09:36:59, hétfő
 
 




Miért s mióta locsolkodunk húsvétkor?


A magyar hagyományok között a húsvéti locsolkodásban benne van az ősi óvó, védő, rontáselhárító, termékenységvarázsló, szakrális megtisztító szerep.
A húsvéti locsolkodás a rituális megtisztulás jelképe. A Magyar Néprajzi Lexikon így ír erről: ,,A húsvéti locsolás ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat."
Apor Péter a 18. században dokumentálta a húsvéti locsolkodást.
,,Az egész ország területén ismert. A Dunántúlon csak szórványadatok jelzik meglétét... A húsvéti locsolás ősi katarktikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat. ...A húsvéthétfő vízbevető, vízbehányó hétfő elnevezése utal a szokás eredeti jellegére..."
A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak is, ami egy igen ősi szokás.
,,Nagypénteken hajnalban volt szokás a patakhoz menni és abban megmártózni vagy megmosakodni. Aki ezen a napon a folyóvízben mosdott, arról úgy hitték, hogy egész évben szép és egészséges lesz. Aki a pataknál járt, annak vizet kellett hazavinni, hogy a ház apraja-nagyja is megmosakodhassék. Sokszor ezzel a vízzel még a házat is meglocsolták. Sőt, a lovakat is megúsztatták egyes helyeken, hogy azok is egészségesek legyenek egész évben." - olvashatjuk Monoriné Rohlik Erzsébet: A varázserejű hímes tojás című könyvében.
Valamikor vízbevető, öntöző hétfőnek, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, ami utal a locsolás egykori módjára. Nem véletlenül, mert ha önként nem, akkor erőnek erejével hurcolták a lányokat a patakhoz vagy kúthoz, ahol vödörnyi vizet zúdítottak rájuk.
Húsvét kedden viszont a lányok locsolták a legényeket.
Pozsony Ferenc néprajzkutató szerint már a XVI. században is locsolkodtak. "A legtöbb székelyföldi faluban a második világháborúig, sőt helyenként az 1962-es erőszakos kollektivizálásig kútból merített vízzel locsolkodtak a fiatalok. Lényeges volt, hogy frissen merített vízzel locsolkodtak. ... A 20. század közepéig a házak kapuit nem zárták, a legények bátran beléphettek. A ház előtt köszöntővel hívták fel a figyelmet az érkezésre, majd kihívták a leányt az udvarra és kútból merített vízzel alaposan meglocsolták."
Az Ipoly mentén húsvét vasárnap este a legények csapatokban jártak, s tojást szedtek a lányos házaktól. Másnap reggel szalonnás tojásrántottát készítettek és együtt elfogyasztották. A tojáshéjakat a legnépszerűtlenebb lány ablaka alá szórták, hát ez nem valami szép... Ezután elindultak csapatban locsolni.
Antalné Tankó Mária: Gyimesvölgyi írott tojások című könyvében olvashatjuk: ,,Húsvétkor az öntözésnek is volt egy sorrendje. A fiúk legelőször édesanyjukat, leánytestvérüket locsolták meg, azután meglocsolták a keresztanyákat, nagyszülőket, szomszéd lányokat és végül, de nem utolsó sorban a szeretőjüket."
A házaknál sonkával, kocsonyával, kaláccsal, borral kínálták a locsolókat, a locsolás jutalma volt még a piros vagy hímes tojás, de pénz nem.
A húsvéti tojás legfőként a feltámadt Krisztus jelképe, mely a keresztszülők ajándéka volt a keresztgyermeknek.
Erdélyben egyes helyeken a ház ormára helyezett feldíszített zöldág és nyitott ajtó a jel, hogy szabad locsolni.
Nem a köszöntő volt a szokás lényege, hanem az öntözködés.
A húsvéti locsolás említett módjai a két világháború között megszűntek, helyüket átvette a kölnivel való locsolás és a locsolóversike mondása.
A húsvéti tojásokkal a gyerekek aztán játszottak. A legismertebb tojásjáték lényege, hogy két szemben álló játékos összekoccantja a tojásokat, akié sértetlen marad, elnyeri a másiktól a törött tojást. Volt, hogy pénzzel igyekeznek betörni a tojást. Akinek sikerül, azé a tojás, akinek nem, elveszíti a tojást is, a pénzét is.
Forrás: Magyar néprajzi lexikon

Fotók: Hollókő
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Rosszul teszed, ha....
  2022-04-18 09:28:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Mennyire szép a te szíved?
  2022-04-18 09:23:40, hétfő
 
 





Mennyire szép a te szíved?


Volt egy világ, ahol az emberek szíve tisztán látszott. Lehetett csodálni a sötét, gonosz, érzéketlen emberek lelkét, és az odaadóan hűséges nyitott emberek érzéseit is.
Ebben a világban élt egy ember, aki azzal dicsekedett, hogy neki van a legszebb szíve az egész világban. A téren, hol szónoklata közben mutogatta ép, és egészséges szívét, mindenki körbeállta, és bámulta. Gyönyörű volt. Sehol egy szennyeződés, mely titkot rejt, sehol egy karcolás, vagy egy heg. Mint egy csecsemő, kit még nem mérgezett és keserített meg az élet. Mindenki ámuldozott, és elismeréssel figyelték a fiatalt, és csodálattal hallgatták szavait, miként is tartotta meg ilyen ragyogónak a szívét.
Csupán egy idős férfi csóválta lemondóan a fejét, kivált a tömegből, és a szívet vizsgálgatva lemondóan felsóhajtott: - "Még sosem láttam ennél szörnyűségesebb, és elszomorítóbb dolgot. Igazán sajnálom, hogy ilyen értéktelen és csúnya életed van". - jelentette ki az öreg. A fiú, ki ledöbbenve dühösen állt az agg előtt, büszkén felemelte a fejét, és gőgösen így szólt: - "Nem tudom, hogy miről beszélsz. Világszerte mindenkinek megmutatom a szívemet, és még senki sem tudott ennél szebbet mutatni. Ha szerinted nem ez a világ leggyönyörűségesebb szíve, akkor mutasd a tiédet. Talán Neked szebb van?" - kihívóan nézett az idősebbre minden tisztelet nélkül.
A férfi kigombolta ingét, és megmutatta a kíváncsi tömegnek, mely körülvette őket, öreg szívét, mely tele volt hegekkel, néhol vérzett, és néhány darabka hiányzott belőle. Voltak rajta homályos részek, lehetett látni ép szakaszokat, és voltak oda nem illő darabok. Az öreg barátságosan nézett az elképedő emberekre.
- "Az én szívemben vannak hegek, melyeket azok okoztak, akik itt hagytak annak ellenére, hogy szerettem őket. Azok a darabok, melyek véreznek, azt jelképezik, hogy kerültek az olyan emberek az utamba életem során, akiknek hiányát még mai napig nem tudom elviselni. Ezek a darabok..." - mutatott az egyik üresen tátongó részre. - "azt mutatják, hogy voltak, kiknek adtam a szívemből, de ők ezt nem viszonozták. A homályos foltok pedig, az ért sérelmek megbocsátásának helyei, melyeket az idő és az emlékezet már a homályba vezetett. És azok a helyek, ahol más, oda nem illő darabokat láttok, nem mást fejeznek ki, mint a barátságokat, a kapcsolatokat, a szeretetet életem során, melyet úgy köttettem, hogy egy másik személy szívéből kaptam egy részt. Bennem él a szíve, az érzései, a gondolatai, a fájdalma. A barátom lett. Egy szív nem attól lesz szép, hogy minél épebb, és minél tisztább és szebb, hanem attól, hogy hány ember helyezte el szíve egy részét az enyémben. Nekik mind fontos vagyok. Az én szívem megmutatja az élet során szerzett örömeimet és bánataimat". - miközben beszélt, mosolygott.
Az idősek bölcsességével, elnézően figyelte a kisebb tömeget, és az elképedt fiatalt, aki ekkor odalépett hozzá. Az ifjú elgondolkodva nézte saját, ép szívét, melyet mindig büszkeséggel mutogatott. - "A Te szíved sokkal szebb, mint az enyém. Minden hegével, és minden megsebzettségével, homályával, és szeretetével együtt". - suttogta halkan, miközben kiszedett a szívéből egy darabot, amit az agg szívében helyezett el. Az idős férfi is ugyanígy tett. Mikor végeztek, az ifjú elmosolyodott. Az szívében ott éktelenkedett egy másik ember része, ezzel beszennyezve eddig ép szívét. És most sem találta csúnyának. Sőt még csodálatosabb volt, mint eddig valaha...

Írta: János Róbert Szabó
 
 
0 komment , kategória:  Történetek, tanmesék  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 493 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 530
  • e Hét: 17105
  • e Hónap: 34488
  • e Év: 151734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.