Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A köménymag
  2018-09-25 14:49:09, kedd
 
   
  A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják. Nemcsak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre.
A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra). Lássuk, miért olyan egészséges!
A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az “egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is küzd.
Az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet a puffadás. Ilyenkor a bélrendszerben összegyűlnek a felesleges gázok, ez pedig hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre lehet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdünk. A puffadás elleni gyors enyhüléshez forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.
A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő - ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez.

A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, “felpörgetik" az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).

Az ősi ayurveda tudománya szerint a köménymagnak a cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van: a szakemberek szerint (és ezt több tudományos kutatás is alátámasztotta) a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.

A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: felhasználhatjuk, megakadályozzák, hasnyálmirigyet, cukorbetegségre, vércukorszintet, bélbetegséggel, emésztésjavító, alátámasztotta, mokkáskanálnyi, gyöngyöztessük, bélrendszerben, kipihentebben, antioxidánsok, vérszegénység, teáskanálnyit, segítségünkre, használhatunk, gázképződésen, fűszernövénye, megszabadulni, rosszullétéig, köménymagnak, fűszernövény, vérkeringést, összegyűlnek, normalizálja, szervezetünk, mennyiségben, kezelésében, hasfájáshoz, szakemberek, magnéziumot, sóvárogjunk, triglicerid, koleszterin, hemoglobint, hagyományos magyar, köménymagnak többek, ételeinkbe egészben, egyik legjobb, emésztés javítására, hasmenésen keresztül, fokozott gázképződésen, várandós kismamák, köménymag stimulálja, több olyan, túlzott savképződés, egyik legkellemetlenebb, bélrendszerben összegyűlnek, felesleges gázok, tünetnek számtalan, kömény minden,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cicák  Radikális szeretet  Csak a fogyatkozás látható  Lóhere  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akik bántanak téged  Próbálj meg ...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Idő  Makszim Gorkij gondolata  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Az engedelmesség miért nem vál...  Nagyon különös  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete-erdő desszert  Alvó cicák  Esti kép  Bounty krémes  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Png férfi  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Lóhere  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete-erdő desszert  Gonosz démon-álarc  George Byron - Ahogy itt jár -...  Őrizkednünk kell...  Makszim Gorkij gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tavaszi kép  Sokan azt tartják  Örülök, hogy látlak!  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png virág  Csak a fogyatkozás látható  A kételkedés kezelése  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép napot kívánok  Png kislány  Facebookon kaptam  Png kislány  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Alázat  Png fotel  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Nem tudhatod  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogy lehet megtartani  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Fekete István - Akác  Erdőn 
Bejegyzés Címkék
hagyományos magyar, köménymagnak többek, ételeinkbe egészben, egyik legjobb, emésztés javítására, hasmenésen keresztül, fokozott gázképződésen, várandós kismamák, köménymag stimulálja, több olyan, túlzott savképződés, egyik legkellemetlenebb, bélrendszerben összegyűlnek, felesleges gázok, tünetnek számtalan, kömény minden, segítségünkre lehet, puffadás elleni, köményben található, vérszegénység kezelésében, szervezetünk hemoglobint, anyag szállítja, teáskanál őrölt, pohár natúr, szakemberek szerint, kömény rendszeres, pohár vízben, benne található, öregedéssel együtt, olyan vegyületet, felhasználhatjuk, megakadályozzák, hasnyálmirigyet, cukorbetegségre, vércukorszintet, bélbetegséggel, emésztésjavító, alátámasztotta, mokkáskanálnyi, gyöngyöztessük, bélrendszerben, kipihentebben, antioxidánsok, vérszegénység, teáskanálnyit, segítségünkre, használhatunk, gázképződésen, fűszernövénye, megszabadulni, rosszullétéig, köménymagnak, fűszernövény, vérkeringést, összegyűlnek, normalizálja, szervezetünk, mennyiségben, kezelésében, hasfájáshoz, szakemberek, magnéziumot, sóvárogjunk, triglicerid, koleszterin, hemoglobint, hasfájástól, emésztéshez, felpörgetik, hagyományos, gyulladásos, anyagcserét, vitaminokat, hányingerig, savképződés, használható, köménymagot, szervezetre, fogyasztani, jellegzetes, enyhüléshez, nagyszerűen, degeneráció, öregedéssel, serpenyőben, agyműködést, fogyasztása, forraljunk, egészséges, vegyületek, csökkentik, felesleges, hatékonyan, testsúlyra, vegyületet, tudományos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5566
  • e Hét: 22727
  • e Hónap: 39127
  • e Év: 161000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.