2018-05-01 11:49:20, kedd
|
|
|
Ez jó ötletnek tűnik, majd kipróbálom.
(ha belegondolunk, minden gyümölcsre alkalmazható az alábbi jó ötlet)
Bevált trükk eper, áfonya, málna több napos frissen tatására
Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya,
málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében
mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a kék-piros
gyönyörűségekből ? és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, azaz
bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből: pedig
milyen szép, egészséges (drága) volt? Ennek azonban nem feltétlenül kell
így lennie.
Ha meleg van, hiába a hűtő, netán az átválogatás, a mimóza-érzékenységű
bogyós gyümölcsök elég hamar átadják magukat az enyészetnek. Az is
köztudott, hogyha vízzel átöblítjük, megmossuk őket, még hamarabb
romlásnak indulnak, mint egyébként.
Bármilyen meglepőnek tűnik, az ecet a csodaszer ebben az esetben is . Mi
már több nyara így vészeljük át a bogyós szezont, és eperrel, málnával,
áfonyával, cseresznyével is bevált, remekül működik.
Ha ugyanis ezeket a bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre
annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket, és ebbea vízbe
néhány evőkanálnyi ecetet is löttyintünk, az ecetkezelés után ezek a
konyhakendőn, papírtörlőn megszárogatott gyönyörűségek10-12 napig is
kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül.
Az ecet természetesen
fertőtlenít ugyanis, és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek:
fő-nye-re-mény! Senki ne aggódjon: az ecet íze nem marad meg a
gyümölcsökben. Áztatás után egyszerűen csak öntsük le róluk az
áztatóvizet, és kicsit öblítsük még át őket.
Fontos, hogy alaposan
száradjanak meg utána, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb,
szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így
biztosabb, tartósabb a hatás.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
|
|