Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Emlékezés
  2018-10-10 20:39:49, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - BARNA KÉPEK világa  
Búcsú
  2018-10-10 20:38:46, szerda
 
 




Búcsú


Bársonyos illatodnak íze kavarog,
hol csak pillanatok emléke andalog,
eszeveszett volt hinnem maradsz már végleg,
nem tudlak teljesen elengedni téged.

Őszi szél fütyül most az erdő zugában,
és találkozni nem fogunk mostanában,
minden órát lassan felidézek újra,
szívesen kotrok utánad még a múltba.

Fájó szívvel neked búcsú csókot küldök,
ne legyek a démon ki utadon üldöz,
beletörődöm én is sorsomba végre,
hálás szívvel, könnyezve nézek az égre.
(Ananheim Shimita)
 
 
0 komment , kategória:  FÁJDALOM,BÚCSÚZÁS  
Ha az égen lemegy a nap...
  2018-10-10 20:33:23, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - SUZY CSOGÁLATOS KÉPEI  
Szép estét
  2018-10-10 20:32:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
Szép estét
  2018-10-10 20:31:33, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  SZÉP ESTÉT,JÓ ÉJSZAKÁT!!!!  
6 tipp a rák megelőzéséhez
  2018-10-10 20:29:22, szerda
 
 
6 tipp a rák megelőzéséhez


A rák megelőzése alapvetően két fontos dolgot igényel: a rákos megbetegedésekre hajlamosító tényezők (pl. a dohányzás) kiiktatását, illetve az egészséges életmód alapvető szabályainak alkalmazását (tudatos, helyes étkezés, rendszeres testmozgás). Ha mindezt teljesítjük, az egészség nem küszködéssé, hanem természetes állapottá válik, és a krónikus megbetegedések - mint például a szívinfarktus, vagy a stroke - kialakulásának esélye drámaian lecsökken.
1, Tartsunk fenn egészséges testsúlyt!

A Harvard Egyetem táplálkozási tanszékének elnöke, Dr. Walter Willett szerint az elhízás ugyanannyi rákos megbetegedésért felelős, mint amennyiért pl. a dohányzás.

Hogyan lehetséges ez?

A túlsúlyos emberek véráramában a krónikusan magas inzulinszint ,,üzemanyagként" funkcionál a rákos daganatok növekedéséhez. Az American Cancer Society szerint nők esetében a rák által okozott halálesetek 20%-áért, míg férfiaknál 14%-áért felelős a túlsúly, illetve az elhízás.

Egyes kutatások szerint megfelelő életmóddal és ideális táplálkozással a rákos betegségek legnagyobb része megelőzhető lenne.
2, Hagyjuk el a finomított szénhidrátokat!

A fejlett világ sok millió, krónikusan magas inzulinszinttel rendelkező lakosa között azonban vannak olyanok, aki se nem túlsúlyosak, se nem elhízottak, vagyis csupán az, hogy nem tartozunk az elhízottak táborába, még nem véd meg minket a magas inzulinszint kialakulásának veszélyétől. Ezért a legjobb megelőzési módszer a finomított cukrok és keményítők minimálisra csökkentése, vagy teljes elhagyása. Cseréljük az üdítőitalokat vagy cukrozott gyümölcsleveket vízre, zöldséglevekre és teákra, a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre. Sőt, a legjobb a kenyérféleségeket elhagyni, helyette ott van a sokkal egészségesebb burgonya vagy a rizs. Cukrok, csokik és hasonló édességek helyett együnk gyümölcsöt, és édesítsünk sztíviával.
3, Figyeljünk oda az alkoholfogyasztásra!

A szívinfarktusra hajlamos pácienseknek, akik több rizikófaktorral is rendelkeznek párhuzamosan, az alkoholfogyasztás mérséklése a legegyszerűbb rizikócsökkentő módszer. Nők esetében az alkoholfogyasztás mértéke egyenes arányban növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Hogy élvezni tudjuk a jó minőségű borok egészségre gyakorolt jótékony hatásait, szedjünk folsavat étrend-kiegészítő formájában.
4, Csökkentsük a vörös húsok fogyasztását!

A bárány-, disznó- és a marhahús gyakori fogyasztása 30%-kal növeli a vastagbélrák kifejlődésének esélyét. A feldolgozott húsok (mint például a kolbász, vagy a virsli) ugyanilyen hatással vannak. Összehasonlításképp, a vegetáriánusok 40%-kal kisebb eséllyel ,,indulnak" a rákos megbetegedések terén, és sokkal kisebb az elhízás aránya is körükben. Az egészséges fehérjebevitel nem korlátozódhat kizárólag húsokra, hiszen a diófélék, magvak, babfélék, és a hüvelyesek sokszor jóval nagyobb arányban tartalmaznak egészséges fehérjét, mint a hústermékek.
5, Együnk több keresztes virágú zöldséget!

Úgy tűnik, a keresztes virágú zöldségek napi fogyasztása, 50%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a benne lévő jótékony hatóanyagoknak köszönhetően. A brokkoli, vizitorma, káposzta, retek mind ebbe a csoportba tartoznak, a bennük található értékes vegyületek méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, illetve megvédik a sejtek DNS-ét a károsodásoktól.
6, Fogyasszunk kávét, de csak mértékkel!

A mértékletes kávéfogyasztás csökkenti a máj-, az agy-, a száj- és a torokdaganat veszélyét, míg a zöldtea többek között a tüdőrák kialakulásának esélyét csökkenti. A zöld teában található EGCG (epigallokatechin gallát) erős antioxidáns a kísérletek szerint megtalálja és elpusztítja a szervezetben keletkező ráksejteket. Napi két csésze zöld tea fogyasztása már kedvező hatással van a szervezetre.

A rák megelőzése tehát mindig kellő odafigyelést és tudatos életvitelt igényel. A kiegyensúlyozott, tápanyag dús étrend fenntartása, a rendszeres testmozgás, illetve a gyors, feldolgozott ételek és a dohányzás kerülése, mind-mind hosszú távon segítik elő az egészséges életet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A zöldtea jótékony hatásai
  2018-10-10 20:26:54, szerda
 
 




A zöldtea jótékony hatásai


A zöldteát sokkal régebbi idők óta fogyasztják, mint a kávét.

Az elkészítési módja miatt is egészségesebb, mint az egyéb, koffeintartalmú italok. A tealeveleket gőzölik, így meggátolják az oxidációt, amely miatt - a fekete vagy oolong teák fermentálási folyamatával ellentétben - a levelet antioxidáns tartalma magas marad.

A Kínából származó teaféle mára az egész világon közkedvelt ital lett, valamint rengeteg egészséges étel, ital, étrend-kiegészítő, és kozmetikum alapanyaga. Orvosi kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. A többi teafélékhez viszonyított alacsonyabb koffeintartalma miatt nem növeli a vérnyomást, flavonoid tartalma pedig antioxidáns és anti-karcinogén hatású.

A legjobb hatás érdekében teafűből készítse a teát, ne a filteres zöldteából. Az íze is finomabb, valamint az antioxidáns tartalma is magasabb.

Alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik, emellett pedig magas a polifenol tartalma, amely természetes antioxidánsként egészségesen tartja a testet, bőrt, és hajat, valamint a rákos sejtek növekedését is gátolja.
Zöldtea és a fogyás

Az elhízás a világot legerősebben érintő betegség, az ülő munka és gyorsételek fogyasztása szívproblémákhoz, alvás közbeni légzésmegálláshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. A zöldtea természetes antioxidáns tartalma tízszer magasabb, mint a zöldségeké és gyümölcsöké, ezért mindenképp fogyasszon belőle naponta.

Miért olyan jók nekünk az antioxidánsok?

A szabadgyököknek nevezett molekulákat a szervezet a sejtlégzés folyamán termeli, aminek a mennyisége jelentős mértékben megnő étkezés, alkohol fogyasztása, vagy dohányzás hatására. Ezek a molekulák megtámadják az egészséges sejteket, sokféle problémát okozva, többek között öregedést. Oxidálódunk, mint a vas. Az antioxidánsok feladata az egészséges sejtek megvédése a szabadgyökökkel szemben.

Tudósok hat különféle katechint különböztettek meg a zöldteában, közülük egyik az EGCG, amely gyorsítja a szervezet anyagcsere folyamatait, vagyis gyorsítja a zsír oxidációját és a tápanyagok kalóriává alakítását, tehát segítik a súlyfelesleg elvesztését. A zöldtea csökkenti a testzsír százalékot, a puffadást, és a nem kívánatos ételek iránti vágyat, miközben méregteleníti a szervezetet. Vízhajtó hatása is van, amely szintén segíti a felesleges plusz kilók eltávolítását.

Friss lehelet

A kellemetlen leheletet sok minden okozhatja, és az októl függetlenül kellemetlen probléma. Ám a zöldtea erre is megoldás, hiszen meggátolja a szájüreg vírusainak és baktériumainak szaporodását, valamint a rossz leheletet okozó baktérium szaporodását is megállítja. Öblítse ki száját egy bögrényi erős zöldteával, és máris búcsút inthet a problémának. Az ínygyulladást is csökkenti. Fogkrémet is készíthet zöldteából magas koncentrációjú zöldtea és egy teáskanál szódabikarbóna felhasználásával. Nem csak az ínygyulladást, de a fogkő képződést is megakadályozza.

Koleszterinszint csökkentő

A magas koleszterinszint rengeteg problémát okozhat, leginkább keringési megbetegedéseket és stroke-ot. A zöldtea tannin tartalma csökkenti a koleszterinszintet, így csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát.

Egészséges bőr

A zöldtea antioxidáns tartalma miatt mind fogyasztva mind külsőleg alkalmazva könnyedén segít elérni az áhított egészséges és üde bőrt. Gyulladáscsökkentő és szabadgyök megkötő hatása miatt a napégéseket gyógyítja, polifenol tartalma pedig csökkenti az öregedés jeleit.

100 grammnyi zöldtea levelet keverjen el fél liternyi vízben, hagyja 30-40 percig ázni, majd leszűrés után tárolja hűtőszekrényében. Felfrissítheti vele arcát, valamint a kis felületű kiütéseket, vágásokat, pattanásokat, napégést is kezelheti vele.

Arcát tonizálhatja vele. Frissen készített zöldteát fagyasszon le jégkocka tartóban, és naponta dörzsölje át 1-1 kockányival bőrét.

Gyengéd arcradírként is használhatja, 3 teáskanálnyi joghurtban keverjen el 1 teáskanálnyi zöldtea levelet, óvatosan masszírozza bőrébe, hagyja rajta 5 percig, majd langyos vízzel mossa le.

Allergia tüneteit csökkenti

A zöldtea EGCG tartalma miatt meggátolja a hisztamin és az IgE immunoglobulin termelést, amelyek az allergiás reakciókért felelősek.

Egészséges haj

A zöldtea csökkenti a dihidrotesztoszteron (DHT) termelését, amely csökkenti a haj növekedésének sebességét és a haj gyorsabb kihullását okozza. A korpásodást és a fejbőr gyulladását is csökkenti. Segíti a haj gyorsabb növekedését, puhítja a hajat, polifenol, E- és C-vitamin tartalma miatt egészségessé varázsolja a hajat. 3-4 tea filtert áztasson egy fél liternyi vízbe, és hajmosás után öblítse le vele haját.

Cukorbetegség ellenszere

A kettes típusú cukorbetegséget sikeresen kordában tartja, hiszen természetes antioxidáns tartalma lassítja a véráram glükóz-felszívását, így kevesebb inzulin szükséges a glükóz szint fenntartásához. A cukorbetegségtől nem szenvedők glükóz toleranciáját javítja.

Vérnyomás betegségek gyógyítója

A koffeintartalmú ételek és italok a magas vérnyomástól szenvedőknek nem ajánlottak, ám a zöld tea koffeintartalma olyan alacsony, hogy káros hatások helyett a szervezet egészének jót tesz. Javítja a szívműködést, segít a cukorbetegségen és a koleszterinszinten, ily módon a magas vérnyomáson is. Ha mégis tart a koffeintől, fogyassza a koffeinmentes változatot.

Vérlemezke aggregációt gátló hatás

A zöldteában található antioxidáns flavonoidok meggátolják a vérmelezke aggregációját, amely keringési rendellenességeket okozhat. A szívrendszeri megbetegedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlott fogyasztása, kutatások bizonyítják, hogy nőknél és férfiaknál is csökkenti a keringési megbetegedések általi halál kockázatát.

Nemi szervi szemölcsök

Külsőleg alkalmazva gyógyítja a nemi szervi és azt körülvevő szemölcsöket, ezt katechin tartalmának köszönheti, amely összetevő a patikákban kapható ugyanerre a betegségre alkalmazott krémekben is megtalálható.

Terhesség

Számtalan egészségre gyakorolt hatása miatt a terhes nők előszeretettel fogyasztják. Magas antioxidáns tartalma segíti a sérült sejtek gyógyulását, szinten tartja a vércukor- és inzulin szintet, és kontrollálja a magas vérnyomást. A terhesség utolsó szakaszában a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakori probléma, amelyek ellen a zöldtea sikeresen nyújt védelmet az immunrendszer erősítésével.

Figyelem:

A terhesség alatti zöldtea fogyasztásnak megvannak az előnyei, ám mindenképpen vegye figyelembe a rizikófaktorokat is. A zöldteában található koffein, habár nagyon kis mennyiségben van jelen, vízhajtó hatású, amely dehidratáltságot okozhat. Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő hidratáltság, hiszen a szervezet különben nem tudja felszívni a szükséges tápanyagokat. Terhesség alatt különösen fontos az megnövekedett vitamin és ásványi anyag bevitel, amelyeket a szervezet a vizelettel eltávolíthat, ezért zöldtea fogyasztás előtt mindenképp konzultáljon orvosával.

Ízületi gyulladást megakadályozó hatás

A zöldtea fogyasztás csökkenti a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát a kemikon nevű enzim termelésének meggátolásával, amely a szervezet gyulladásos megbetegedéseit okozza, valamint csökkenti a porcok rugalmasságát, amely az ízületi gyulladás gyakori tünete.

Bőrrák megelőző hatás

A zöldtea polifenol tartalma meggátolja a tumorokat okozó két fehérje, a VEGF és a HGF növekedését. Emellett blokkolja a rákot okozó karcinogéneket és ultraibolya sugárzást is. A túlzásba vitt napozás okozta keratózist gyógyítja, tehát a kisebb bőrproblémákat kívülről gyógyítja, az immunrendszert pedig belülről erősíti.

Stressz és depresszió csökkentés

A zöldtea csökkenti a depressziót az agy folyamatos glükóz szintjének biztosításával. Teanin tartalma csökkenti a stresszt és az idegességet, valamint remek antidepresszáns.

Immunitás erősítés

A polifenolok és flavonoidok mellett egyéb antioxidánsok is találhatóak a zöldteában, amelyek javítják a szervezet immunitását, így csökkentik a gyulladások kialakulását. Meggátolja a megfázásos megbetegedéseket, amennyiben mégis elkapná az influenzát, nagy mennyiségű C-vitamin és zöldtea fogyasztással gyorsan felépül.

Asztma gyógyító hatás

Teofilin tartalma ellazítja a légcső izmait, így csökkenti az asztma súlyosságát. Az allergén érzékenységet is csökkenti, így az allergiás reakciók erőssége ily módon is csökken.

Egészséges máj

Antioxidáns tartalma megszabadítja a szervezetet a szabadgyököktől, így egészségesen tartja a májat. A zsír lerakódásának kockázatát is csökkenti a májban, amely sok további problémától szabadítja meg a szervezetet.
Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, ily módon segíti a fogyást, valamint meggátolja a glükóz lerakódását a májsejtekben, így csökkenti a májra nehezedő nyomást.

Csontritkulás megelőző

A csontritkulás, tehát a nem megfelelő sűrűségű csontrendszer, főként a nőket érintő betegség, legfőképp a menopauza beállta után. A csontok ekkor gyengék és merevek lesznek, nagymértékben növelve a törések kockázatát. A zöldtea, magas fluorid tartalma miatt erősíti a csontokat, lassítja öregedésüket, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Gyomorvédő hatás

A zöldtea baktériumölő hatása nem csak remek fertőtlenítő, de a gyomrot érintő problémákat, mint az ételmérgezés, vagy a gyulladás is gyógyítja. Nagy mennyiségű fogyasztása tannin tartalma miatt nem ajánlott, annak sav elválasztó hatása miatt, amely reflux betegséghez és gyomorfekélyhez vezethet.

Természetes naptej

A zöldtea természetes módon véd az UV-sugárzás ellen, meggátolja a szabadgyökök behatolását a bőrsejtek közé, így azok nem tudják meggátolni a bőr védekezési mechanizmusait, valamint nem okoznak idő előtti ráncosodást.
A zöldteát tartalmazó naptej elkészítéséhez forraljon fel két csészényi vizet fél csészényi zöldtea levéllel 5-10 percig, közepes lángon, majd szűrje le és szobahőmérsékleten hagyja kihűlni. Tiszta vattapamaccsal kenheti be vele arcát, a maradék folyadékot pedig légmentesen záródó tárolóban tartsa.

Erősebb és fényesebb körmök

A zöldtea körmeit erőssé és egészségessé varázsolja. A sárga körmök megszüntetéséért hetente egyszer áztassa zöldteába, hatását pár hét után fogja érezni. A zöldtea olajat körömágya ápolására használhatja heti 1-2 alkalommal.

Idegi problémák megelőzése és gyógyítása

A zöldtea polifenol tartalma segíti az agy tanulásért felelős részei egészségét, így javítja a memóriát. Meggátolja az agyi sejtek pusztulását, valamint rendszeres fogyasztással megelőzi az Alzheimer és a Parkinson kórok kialakulását is.


 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
25 érv a teafogyasztás mellett
  2018-10-10 20:19:07, szerda
 
 





25 érv a teafogyasztás mellett


Imádjuk a bögre teánkat reggelente, nem igaz? Amellett, hogy finom és kellemes, a tea sokféle betegség gyógyításában is hasznos lehet, legyen az székrekedés vagy rák. Emellett a bőr és a haj egészségét is javítja.
Különböző teafajták

Zöld tea

A kínai és a buddhista írásokban a Camellia sinensis-t hatékony orvosságként említik, amely ráadásul meghosszabbítja az élettartamot is. Habár az összes teafajta rendelkezik gyógyhatásokkal, vannak fajok, amelyek több polifenolt és antioxidánst tartalmaznak, mint mások. Ideális esetben a teák összes variációját rendszeresen kellene fogyasztanunk, hogy kiaknázzuk a jó tulajdonságaikat. Tudjon meg többet a különböző teafajtákról, mielőtt megismeri a gyógyhatásaikat!

A zöld teát gőzölt tealevelekből készítik. A leveleket közvetlenül szüret után kiszárítják és felmelegítik, így megelőzik a levelek fermentációját. Egy csésze zöld tea kb. 25 mg koffeint tartalmaz, és a fekete teához képest enyhébb íze van. Katekinekből, koffeinből, teaninból és sokféle vitaminból és ásványi anyagból áll.

Fekete tea

A világ teafogyasztásának 75 %-áért a fekete tea a felelős. A Camellia sinensis leveleiből készítik: felgöngyölik, megerjesztik, kiszárítják, majd felmorzsolják őket. Ebben a teában van a legtöbb koffein (kb. 40 mg csészénként), és enyhén kesernyés íze van. A koffein érzékenyek kerüljék a fogyasztását; remek ital azonban azoknak, akik egy gyors energialöketre vágynak.

Gyógynövénytea

A gyógyteák a szó szoros értelmében nem nevezhetők teának, mert nem a Camellie sinensis-ből készítik. Más, gyógyhatásokkal rendelkező növények leveleiből, gyökeréből, magjaiból, kérgéből és virágaiból készülnek. Nem tartalmaznak koffeint, így gyermekek is fogyaszthatják őket. A fogyni vágyók kerüljék a gyógyteákat, mert veszélyes hashajtókat tartalmazhatnak. A gyógyteák gazdagok C-vitaminban és antioxidánsokban. A levendulatea nyugtató hatású: lecsendesíti a testet és az elmét. A kamillatea is erősen nyugtató hatású, és természetes fájdalomcsillapító.

A borsmentatea javítja az emésztést és segít az orrduguláson. A gyógynövényteákat a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk.

Fehér tea

A fehér tea a legkevésbé oxidálódott teafajta. Mivel a leveleket nagyon fiatalon szüretelik, ennek a teának van a legenyhébb íze. A fehér tea hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon kevés koffeint, csészénként kb. 15 mg-ot tartalmaz, így a koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Antioxidáns-tartalma viszont igen magas, mert a leveleket kevésbé dolgozzák fel. A fehér tea kiváló kiegészítője mindenki étrendjének.

Ízesített tea

Az ízesített teát gyógynövények, fűszerek, virágok és illatok hozzáadásával készítik. Rengeteg variációjuk létezik, az áfonyától a fahéjon át a narancshéj- és a levendula ízű teákig. Ezekhez a teákhoz fekete, zöld vagy fehér tea leveleit adják. Az ízesített teák ugyanúgy tartalmaznak antioxidánsokat és más gyógyhatású elemeket, mint az ízesítetlenek.

Oolong tea

Az oolong tea a fekete teához hasonlít, és kevés ideig fermentálják - ettől kapja a különleges ízét. A koffeintartalma változó. A zöld oolong tea kevesebbet, a sötétebb verziók többet tartalmaznak (kb. 30 mg-ot csészénként). Az oolong teában több antioxidáns van, mint a zöld teában.

Pu-Erh tea

A pu-erh teát erjesztett és fonnyasztott levelekből készítik. Kevés koffeint és sok flavonoidot tartalmaz. A pu-erh leveleit lepényekbe nyomva árulják.
A tea gyógyhatásai

Oldja a stresszt és a szorongást

A golgotavirágból készült tea sok krizin nevű flavont tartalmaz, amely stresszoldó hatásairól ismert. Ideális választás a stresszre, álmatlanságra és szorongásra hajlamos emberek számára. Igyunk mindennap egy csésze golgotavirág teát lefekvés előtt az elme lenyugtatására. A fekete tea csökkenti a stresszhormonok szintjét a testben, valamint csökkenti a szisztolés vérnyomást is.

Segít a fogyásban

Kutatók kimutatták, hogy a teában található polifenolok, a koffeinnel együtt, növelik az energiaráfordítást és a zsírok oxidációját, amely fogyáshoz vezet. Az oolong tea cukor nélkül az egyik legjobb ital fogyáshoz. A matétea is segíthet a fogyásban. A teákban, különösen a zöld teában található egy matein nevű vegyület, amely felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is hozzájárulva a fogyáshoz.

Elégeti a hasi zsírt

Több tanulmány kimutatta, hogy az oolong tea rendszeres fogyasztása fogyáshoz és kisebb csípőmérethez vezet. Katekineket és koffeint tartalmaz, amely beizzítja a test belső zsírégető kemencéit, és akár két órára felgyorsítja az anyagcserét. Emellett polifenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek meggátolni a zsírépítő enzimeket. A jázmintea is jó választás azoknak, akik karcsúbb vonalakat szeretnének.

Öregedésellenes hatások

A fehér tea kevésbé feldolgozott állapotban kerül elénk, mint a többi teafajta. Erős antioxidánsokat tartalmaz, polifenolokat és ECGC-t, amelyek csökkentik az öregedés jeleit, a bőrhibákat és a kisebb ráncokat. Erősítik az elasztint és a kollagént, megakadályozva a ráncok kialakulását.

Védi a májat

Az oxidatív stressz és a gyulladások akut májbetegségeket okozhatnak. A zöld teában található katekinek elnyomják és csökkentik a májproblémák súlyosságát.

Megelőzi és kezeli a rákot

A fehér és a zöld tea sok EGCG-t tartalmaz, ezért hatékony rákellenes hatásuk van. A polifenolokban gazdag teák lassítják bizonyos rákok, pl. a gyomor-, a vastagbél-, a mell-, a máj-, a prosztata-, a végbél- és a bőrrák előrehaladását. A zöld tea gyakori fogyasztásával hatástalaníthatjuk a dohányzás káros hatásait, ezzel is csökkentve a tüdőrák kockázatát. A fekete tea is tartalmaz EGCG-t, de sokkal kisebb mennyiségben. A zöld teát fogyasztó nőknél ritkábban alakul ki mellrák.

Jót tesz a fogaknak

A fehér tea sok kalciumot és fluort tartalmaz - két alapvető tápanyagot, amely nagyon fontos a fogak és az így egészségének megtartásában. A fekete tea magas polifenol-tartalma megelőzi a rossz leheletet és gyógyítja a fogínysorvadást. A polifenolok ezen kívül megakadályozzák a baktériumok szaporodását a szájüregben, ezzel is megelőzve az ínybetegségeket, a fogszuvasodást és a fogkőlerakódást.

Jót tesz a cukorbetegeknek

Amellett, hogy javítja az inzulinérzékenységet, a zöld tea rendszeres fogyasztása szinten tartja a vércukrot is. A teában lévő poliszacharidok meggátolják a glükóz felszívódását, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Csillapítja a fejfájást

A gyömbértea meggátolja a kémiai jelátviteleket, amelyek a fejfájáshoz vezető agyi duzzanatokat okozzák. Az aszpirinhoz hasonló gyorsasággal csillapítja a gyulladást. A fejfájás első észlelésekor igyunk gyömbérteát a gyors megkönnyebbülésért.

Természetes vágyfokozó

A ginzengtea fellendíti a libidót és a nemi hormonok működését, ezzel leküzdve a merevedési zavarokat. Ginzenozidokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az ivarmirigy szöveteire és serkentik a spermatermelést.

Javítja a szellemi egészséget

Tanulmányok szerint a tea megelőzi és kezeli a degeneratív természetű idegrendszeri betegségeket. A tea természetes összetevői javítják a memóriát és a tanulási képességeket. A zöld tea rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük és lelassíthatjuk az időskori demenciát. Az L-teanin nevű aminosav és a koffein fellendítik az agyműködést és nyugodt, koncentrált állapothoz vezetnek. A tea mindemellett csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát férfiaknál és nőknél is.

Anti-allergén

A zöld tea antihisztamin tulajdonságainak köszönhetően megelőzi és csillapítja az allergiás reakciókat és a szénanáthát. A benne lévő antioxidánsok blokkolják az allergiás reakciókhoz vezető biokémiai folyamatokat. Többféle, tüsszögéssel járó allergia kezelésében hasznos lehet, többek között az állatszőr, a por és a pollen okozta allergia esetében. Emellett csökkenti az olyan allergiás tüneteket, mint a tüsszögés, a megduzzadt orr-nyálkahártya és a szemek pirossága.

Javítja a bélmozgást

Fogyasszunk napi két alkalommal borsmentateát a székrekedés kezelésére. Elősegíti a jótékony baktériumok működését a belekben, ezzel javítva a bélmozgást. Emellett elpusztítja a belekben az ételekkel bejutó kártékony baktériumokat.

Fenntartja a folyadékegyensúlyt

A tea segít fenntartani a test folyadékegyensúlyát és biztosítja az energia egyenletes eloszlatását a szervek között. Az egészséges folyadékegyensúly azért fontos, mert több energiát és kitartást biztosít számunkra a mindennapi tevékenységeinkhez.

Javítja a bőr egészségét

A zöld tea antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai elpusztítják az akné baktériumait, csökkentve a duzzadást és a bőr pirosságát. Az EGCG és a polifenolok védik a bőrt az ultraviola sugárzástól, ezzel megelőzve a bőrrákot. A sejtek oxidálódását és sérülését is megakadályozza, fiatalosabb bőrt biztosítva számunkra.

Természetes vízhajtó

Napi 2 dl tea fogyasztása akár 8%-kal csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát. A tea vízhajtó, így stimulálja a vizelet áramlását, ezzel megelőzve az epekövet is.

HIV-terápia

A zöld tea aktív összetevője, az EGCG antivirális, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segít megállítani a HIV vírust.

Természetesen kezeli az alvászavarokat

A macskagyökértea a tökéletes választás az alvászavarokban szenvedők számára. Ez a gyökér több összetevőt is tartalmaz, amely nyugtató hatásával elősegíti az elalvást. Igyunk egy csésze macskagyökérteát pár órával lefekvés előtt a gyors elalváshoz.

Gazdag antioxidáns-forrás

A tea több változata rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ezek megvédik a testet a szennyeződésektől és betegségektől, erősítik az immunrendszert és leküzdik a fertőzéseket. Az antioxidánsok elpusztítják a testben lévő szabadgyököket, amelyek erősen instabil szerkezetek, és hajlamosak kárt okozni a DNS-ben és a sejtek működésében.

Védi a szívet

Egy japán kutatás során kimutatták, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Rendszeres fogyasztásával 46%-kal csökkenthető a magas vérnyomás kockázata. Meggátolja a vérrögképződést, ezzel megelőzve a stroke-ot és a szívrohamot. Egy másik, holland tanulmány szerint napi két csésze fekete tea fogyasztásával csökkenthető a szívroham kockázata. A tea rengeteg flavonoidot, kempferolt, kvercetint és miricetint tartalmaz, amelyek segítségével csökkenthető a halálos szívizominfarktus esélye.

Szinten tartja a vérnyomást

A fekete tea csökkenti a vérnyomást és semlegesíti a magas zsírtartalmú ételek negatív hatásait az erekre. A fehér tea rendszeres fogyasztása csökkenti az alacsony sűrűségű fehérjék, és növeli a jótékony koleszterinek szintjét a testben. Napi fél csésze oolong teával majdnem 50%-kal csökkenthetjük a magas vérnyomás kockázatát.

Erősíti a csontokat

A teában lévő tápanyagok és polifenolok javítják a csontok minőségét, és csökkentik a csontritkulás esélyét. A zöld tea javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét férfiaknál és nőknél is. A zöld teában található katekinek jót tesznek az ízületi gyulladásos betegeknek: csökkentik a gyulladást és lassítják a porcok elkopását, ezzel megelőzve a reumás arthritiszt.

Javítja a szem egészségét

A zöld tea magas antioxidáns-tartalma pozitív hatással van a szem szöveteire és a retinára. Csökkenti a szemben az oxidatív stressz mértékét, ezzel csökkentve a sárgafolt sorvadás esélyét is.

Fellendíti az anyagcserét

A zöld tea katekinjei rendkívüli hatással vannak az anyagcserére. Akár 24 órára fellendíthetik az anyagcserét. Egy év alatt akár 4 kg-ot is leadhatunk csupán a zöld tea fogyasztásával. A tea emellett növeli a kitartást testmozgás közben. A katekinek növelik a test zsírégető képességét, ezzel javítva az izmok teherbírását is.

Legyőzi az influenzát

A fekete tea hatékony védelmet nyújt az influenza ellen. Nemrég kimutatták, hogy aki napi kétszer gargalizál fekete tea kivonattal, könnyebben ellenáll a vírusnak.

A tea rendkívül sokoldalú ital, ihatjuk jéghidegen vagy melegen. Több mint 1500 fajta tea létezik a világon - találjuk meg a számunkra legkedvezőbbet, és élvezzük ki a gyógyhatásait!

 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek
  2018-10-10 20:15:28, szerda
 
 


10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek


Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

10 konyhai élelmiszer, amely orvosságként is működik:

1, Kurkuma

Ezeket az ételeket nem csak a napi menühöz vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk. Ez a sok hozzávaló több különböző egészségügyi problémára és betegségre lehet gyógyír, ráadásul mellékhatások nélkül. Ezen felül megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk.

A kurkuma az egyik legnépszerűbb konyhai fűszer. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. A kurkuma ezen kívül segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt, valamint fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Bizonyított tény, hogy azhatóanyagainak köszönhetően a kurkuma többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat, legyen az mell-, vastagbél-, tüdőrák vagy leukémia.

2, Gyömbér

A gyömbérnek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatásai vannak, valamint erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Ez a növény magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás, és tartalmaz A, C, E és B-komplex vitaminokat is. A gyömbér használható felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére. A gyömbér ezen felül lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3, Fahéj

A fahéjnak antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4, Fokhagyma

A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. Még a koleszterinszintet is csökkenti, és megelőzi a stroke-ot is. Ez az erős illatú növény csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5, Szegfűszeg

A szegfűszeg antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik, és sok vitamin, ásvány és rost van benne. A szegfűszeg használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák, például megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut vagy tuberkulózis kezelésére. Habár általában biztonságos a fogyasztása, a szegfűszeg néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

6, Kardamom

Ez az illatos növény nem véletlenül viseli a ,,fűszerek királynője" nevet. Szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak, és tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét és feloldja a feszültséget az izmokban. Habár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7, Köménymag

A köménymag gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, ezen kívül tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket is. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére szokták használni. Fellendíti az anyagcserét, és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Egy nem rég zajlott kutatás szerint a köménymagfogyasztás elősegíti a terhes nőknél a fejlődő magzat egészségét és fejlődését, valamint lelassítja a mellrák és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8, Méz

A méznek antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, így a méz azonnal fellendíti a teljesítményt és a kitartást, valamint csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A nyers mézet a férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolják.

9, Vöröshagyma

A hagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a C, K, B1 és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, a krónikus hörghurutra, a rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. A sokféle rákellenes hatóanyagai jelentős szerepet játszanak többfajta rák kialakulásának megelőzésében. A vöröshagymában ezen kívül króm is van, amely segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10, Citrom

A citrom az antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatásairól híres. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. A citromot számtalan probléma gyógyítására használják, például fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegsége, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztják, a citrom több olyan súlyos betegség megelőzésében is segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.


 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
***Csodálatos Vízeskép***
  2018-10-10 20:12:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  KÉPEK - VÍZES HATÁSÚ KÉPEK  
     2/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1539 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3034
  • e Hét: 9775
  • e Hónap: 20128
  • e Év: 79381
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.