Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 182 
Szépre rajzolt évek
  2024-03-03 11:04:42, vasárnap
 
  Sárhelyi Erika

Tegnap gyermek voltál, mesékbe költöztél,
bármivé lehettél a földig-tükörnél.
Nőttél és álmodtál, kaptál, s mindig adtál,
és tudtad, az élet mindig több a napnál.
Kezed, arcod szépre rajzolták az évek,
tekintetedben még most is huncut fények,
hisz' minden ébredésben költészet lehet,
s tán épp hozzád írja a legszebb verseket.
Mosolyráncaidban felfénylik a nagy titok:
nevetni kell, s kinyílnak bennünk a nárciszok.





 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Boldogság
  2023-11-27 09:22:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Gyönyörűségem
  2023-11-13 11:48:44, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Leány gyermekek világnapján
  2023-10-15 05:44:36, vasárnap
 
  Tök jó, hogy a lánygyermekek világnapján tele volt a közösségi média
büszke szülőkkel és szebbnél szebb lánygyermekekkel.
Én is majdnem elcsábultam, hogy közügyként megemlékezzek a lányom
és köztem lévő, mindenképp különleges kapcsolatról, de őszintén, a
tegnapunk első fele pont nem azokról a puha bárányfelhőkről szólt,
amikkel a pizsamáját diszítették. Megint volt valami, amit százszori kérés
ellenére sem csinált meg, volt valami, amit százszori kérés ellenére megint
megcsinált, én feszült lettem, amitől ő is, és arra gondoltam, hogy ez megint
egy olyan sztori, amiről szinte mindig csak a szépet toljuk más arcába, pedig,
jó ég mennyi nehézség árnyékolhat be egy anya-lánya kapcsolatot, pláne,
ha az anyának vannak még hozott dolgai, amikkel nem számolt el.
Hogy például milyen nehéz építeni az ő egészséges énképét/őképét,
ha az enyém helyenként itt-ott még homályos.
Hogy milyen nehéz példát mutatni nőiségből és nőiességből, mikor mi is
csak téblábolunk a helyes ösvényt keresve.
Hogy milyen nehéz higgadtnak maradni, amikor amúgy is rengeteg
megoldandó vesz körül, de ő mindebből csak annyit érzékelhet,
amennyit elbír.
Hogy milyen nehéz eldönteni, mennyit bír el.
Hogy milyen nehéz elfogadni, hogy vannak dolgok, amikben nem olyan,
mint mi.
Hogy milyen nehéz elfogadni, hogy vannak dolgok, amikben pont olyan,
mint mi.
Hogy milyen nehéz úgy reagálni a személyiségkülönbségeinkből fakadó
surlódásokra, hogy ne sérüljön.
Hogy milyen nehéz elfogadni, ha mégis sérül, és mégis miattunk.
Hogy milyen nehéz elfogadni, hogy nem biztos, hogy nem rontottuk el.
Valaki - nem valaki, akire nem emlékszem, hanem valaki, aki fontos -,
azt mondta nekem, biztosan nagyon szép a lányom, hiszen jól szeretem.
És azt gondolom, igen, ez a kulcs. A jól szeretett gyerek, felnőtt is,
megszépül.
Nem, nem a vonásai lesznek mesterien egységesek, hanem a lelke puha
ragyogása ül majd ki az arcára szeplők, csacska fogak, hegyes fülek és
minden egyéb tökéletlenség formájában.
És ez a legfontosabb, nem, nem a lánygyermekek világnapján, hanem az
összes másnapon.

(Kőváry Anett)





 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Hogyan legyek
  2023-10-11 05:28:15, szerda
 
  1. Legyünk tisztában a saját érzéseinkkel! Sok hatvan felé vagy fölött ballagó nő boldog, aktív és elégedett, jól érzi magát a bőrében. Akiknek azonban rossz érzések nehezítik az életét, azoknál nagy a veszély, hogy ez kapcsolataikat is megterheli. A harmadik generáció élethelyzete számos fájó érzésre ad alkalmat. Fájó, hogy már nem élhetünk családban, hogy a gyereknevelés évei elmúltak és kiszorultunk az életéből. Rossz arra gondolni, hogy a gyerek életében a legfontosabb már nem én vagyok, hanem a házastársa; bántó, hogy ők családban élnek, együtt vannak, miközben a nagyszülő vagy egyedül, vagy az esetleg unásig ismert, romló állapotú házastárssal. Azt érezhetjük, hogy az élet egyre üresebb és többé-kevésbé magányosan ballagunk az öregedés és az elmúlás felé. Ezek az érzések mélyről jönnek, fájdalmasak - de ha felismerjük őket, máris egy lépéssel előrébb vagyunk.

2. Kezeljük érzéseinket önállóan, fegyelmezetten, méltósággal! Ismerjük föl, hogy a fenti tények - tények, bármennyire fájóak is. Az ezzel kapcsolatos érzéseinket ne terheljük rá a gyerekünkre, de igenis foglalkozzunk ezekkel az érzéseinkkel, mert az érzések kevésbé gyötrőek, ha felismerjük, kimondjuk, megszellőztetjük, valakivel megosztjuk őket. A fenti gondolatokhoz tartozó gyászt meg kell élni, de ha azt akarjuk, hogy a kapcsolataink túléljék ezt, akkor érdemes saját hatáskörben kezelni. Bárkivel előbb érdemes megosztani, mint a saját gyerekünkkel - ő bizony a gyermekünk és mind a mai napig erősnek, épnek, pozitívnak akar látni bennünket, biztonságadónak, akire támaszkodhat és felnézhet. Ha ezeket az érzéseket átalakítjuk kapaszkodássá, és minden mozdulatunkból süt a kétségbeesés és a fuldoklás, ezzel egészen biztosan elriasztjuk, és rémült hátrálásra kényszerítjük gyermekeinket és unokáinkat, akiktől a szeretetet, melegséget és vidámságot várnánk.

3. A fiataloknak tartogassuk a pozitív hangulatainkat! Akkor fog szívesen látni bennünket bárki, ha pozitív hangulat és viselkedés árad belőlünk. A negatív érzések, hangulat, megjegyzések, viselkedések elől mindenki elmenekül, ez szükségszerű. Tartsuk össze magunkat! A gyerekünknek mindig a szülője leszünk, a társa szemében is szülőfigura. Ez azt jelenti, mindig ösztönösen el fogja várni, hogy felnézhessen ránk, hogy összeszedettnek, méltóságteljesnek, kompetensnek, felnőttnek, ügyesnek láthasson, olyasvalakinek, aki helyt tud állni, és akire büszke lehet. Fontos, hogy vállalhatónak találjon bennünket, akivel meg lehet jelenni pl. egy ovis anyák napján. Ha szétcsúszva, rendetlenül, ápolatlanul, ügyetlenkedve, panaszkodón, furcsa viselkedésekkel, problémásan vagyunk jelen, ez ösztönösen riadalmat, szégyent, kétségbeesést, elutasítást vált ki a fiatalokból, és nem fogják keresni a kapcsolatot.
Roppant sokat segít a kapcsolaton, ha megőrizzük szellemi nyitottságunkat, ha friss, mai dolgokról élvezetes beszélgetést lehet folytatni az idős szülőkkel, apóssal, anyóssal, mert tájékozottak, modernek, nyitott és haladó nézeteket vallanak. Ha a fiatal úgy tud beszélgetni a nagyszüői nemzedékkel, mint a saját kortársaival, akkor a kapcsolat is éppolyan élő és tartalmas lehet. A fiatalok nagyon szívesen dicsekszenek a szüleikkel, ha azok frissek, épek, élénkek, utaznak, olvasnak, aktívak, tájékozottak és vagányak.

4. Tanuljunk érzelmi önfegyelmet! Sajnos a jól működő emberi kapcsolatok alapfeltétele az önfegyelem, az, hogy nem mindent mondunk ki, amit gondolunk; nem azonnal teljesülnek a vágyaink, nem adhatunk hangot spontán bármikor az érzéseinknek és gondolatainknak. Sokszor várni kell, tartani a szánkat, átfogalmazni dolgokat, végérvényesen lenyelni azt, amivel csak ártanánk, ami kritika, beavatkozás, határsértés, kéretlen segítség. Nem lehetünk mindig spontának, mert akkor nem maradnak kapcsolataink.

5. Ismerjük el a gyermekünk és házastársa vezető szerepét! Vegyük tudomásul, hogy a gyermekünk családja, az bizony az ő családja. Abban a háztartásban a fiatalasszony a főnök, abban a családban a fiatalember a családfő. Ez az ő konyhájuk, ő családjuk, ők tudják a rendet, ők adják a szabályokat, ők fektetik le a napirendet és azt, hogy mik a prioritások. A nagyszülőnek, anyósnak, apósnak pedig bizony akkor van esélye szívélyes fogadtatásra, ha ezt magától értetődően elismeri és tiszteletben tartja. Igen, nekünk kell tiszteletben tartanunk a gyermekünket, az ő családjának határait, az ő kapcsolatát a házastársával, a gyermekeik napirendjét, stb. Feltétel nélkül ismerjük el a fiatalok vezető szerepét a saját háztartásukban, családjukban!

6. Óvakodjunk a határsértéstől, kritikától! Hiába próbáljuk ,,jobbító javaslatnak", ,,konstruktív kritikának" álcázni a kritikánkat, reformötleteinket, stb., soha nem fogják másnak észlelni, mint annak, ami: a belügyeikbe való beavatkozásnak. Ha belépünk a más háztartásába, családjába, akkor az a dolgunk, hogy alkalmazkodjunk hozzá, tegyük magunkévá a szabályait és szokásait. Ezt hogy szoktad? Hogy csináljam? Hogyan issza Rozi a kakaóját? Hányra hozzam Marcit a suliból? Ehet a játszótéren egy fagyit vagy inkább ne? Ne ellenkezzünk, ne írjuk át a szabályaikat, ne próbáljunk semmit megmásítani.

7. Ne próbáljuk megvásárolni a szeretetet se ajándékokkal, se munkával! Tartózkodjunk a túlzásoktól, a kéretlen jótékonykodástól! Csak azt, annyit és úgy adjunk, amire és ahogyan szükségük van! A legfontosabb, amit kaphatnak tőlünk: a hathatós segítség valódi szükséghelyzetekben; a nyitott, empátiás, odaforduló figyelem. Érték, ha vidáman, jól működően, hozzáértően gondoskodunk, foglalkozunk, játszunk a gyerekekkel, ha kompetensek vagyunk, tényleg ránk lehet bízni a kicsiket, ha helyt tudunk állni a gyakorlati helyzetekben, pontosan teljesítjük az instrukciókat, pl. időre odavisszük úszásra, nem fázik meg, nem hagyjuk el a cuccát, hazaérünk vacsorára, stb.

8. Ki se ejtsük a szánkon: ,,Én csak segíteni próbálok!" Közismerten rosszhírű mondat ez, a legtöbb pszichológus csak a fejét fogja, ha meghallja. Az ,,én csak segíteni próbálok" felirattal próbáljuk eladni a legtöbb határsértést, beavatkozást, kritikát, azt, amikor a kismenyünk módszereit felülbíráljuk, amikor odavisszük mindazt a tengernyi kéretlen ajándékot, ételt, tárgyat és édességet, ruhát és használati tárgyat, amit nem kértek, nem tetszik, nem fogják használni és kínosan érzik magukat, hogy mit kezdjenek vele.

9. Kerüljük az ütközéseket! Anyósok/apósok és vők/menyek viszonya eleve elrendelten érzékeny, rivális helyzet. A mindenkori szereplők érzelmi intelligenciájától, kommunikációs színvonalától, lelki épségétől függ, hogy együttműködés és bizalom, vagy gyanakvás és versengés, esetleg érzelmi pokoljárás jellemzi majd ezt a kapcsolatot. Abban biztosak lehetünk, hogy a menyünk vagy asszony lányunk egyetlen ütközést, egyetlen konfliktust is meg fog jegyezni, óvatossá teszi, hátrálásra készteti. Ne ütközzünk, kerüljük az ellentéteket! Legyünk jó fejek, simulékonyak, jókedvűek.

10. Ne tessék megsértődni! A sértődés bármilyen fajtája, bűntudatkeltés, duzzogás vagy dühödt, tüntető elvonulás mind rongálja a kapcsolatot, kínos hangulatot hoz és hátrálásra, bezárkózásra készteti a fiatalokat. Ha valamin megsértődni támad kedvünk, inkább vizsgáljuk meg az érzéseinket, állapítsuk meg, mit érzünk, és fogalmazzuk meg tisztán, vádmentesen. Második lépésben fogalmazzuk meg az igényünket, egyes szám első személyben, csak magunkról beszélve. Például: ,,Látom, hogy nem akar velem játszani a kicsi, szomorú vagyok, de megértem. Vajon mikor vagy hogyan próbálkozzak, hogy játsszon velem?"

11. Mindig kérdezzünk, szerződjünk tisztán, tisztázzuk a feltételeket! Tanuljunk meg rugalmasan alkalmazkodni! Találgatás, szeszélyes próbálkozások és sértődés helyett sokkal jobban járunk, ha tisztán, felnőtt énünkre támaszkodva letisztázzuk, hogyan tudunk a legjobban és leghasznosabban csatlakozni a fiatalok családjának komplex, nyüzsgő, többszereplős galaxisához. Sose legyünk restek kérdezni, szerződni, tisztázni. Mikor jöjjek, nektek mikor a legjobb? Hogyan tudok jól segíteni? Mire van szükségetek? Mivel segítek most a legtöbbet? Hogyan szereted, ha csinálom ezt? (gyermek elvivése, játszóterezés, háztartás, főzés, szervezés, stb.) Mi a szabály, a napirend erre vonatkozóan? Mit kell tudnom ehhez? Ezt hogy szoktátok? Mikor jöjjek?

12. Jelezzük, ha tényleg bajban vagyunk! Ha viszonylag ritkán adunk vészjelzéseket, csak akkor, ha igazán van baj, akkor pedig hitelesen kérünk segítséget, akkor bizonyosan megkapjuk. Emlékezzünk a farkast kiáltó fiú meséjére!





 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Együtt
  2023-09-06 06:08:32, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Unoka
  2023-09-05 10:54:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Otthon
  2023-08-08 09:01:41, kedd
 
  1981. augusztus 8.

Vannak helyek, ahová ha belépsz
a végtelen harmónia üdvözöl elsőként.
És olyan, de olyan jó ott lenni.











Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Gyökereim
  2023-04-19 05:15:41, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Anya gyermek kapcsolat
  2022-10-27 17:36:08, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 182 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 457 db bejegyzés
Összes: 34468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 886
  • e Hónap: 11826
  • e Év: 120470
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.