Regisztráció  Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Megírta egy anyuka
  2016-09-23 16:32:39, péntek
 
  Megírta egy anyuka, szerinte mi mindent kellene mellőzni az óvodákban.

Óvoda. Szokunk, szoktatunk, és élményeket szerzünk. Ha szükséges szépítünk, kerekítünk, vagy feledtetünk. Ami éppen hatékonyabbnak bizonyul. Hangolódunk, hangolódunk, de problémák vannak, kicsik is, nagyok is.

Beszoktatás

Szelíden, kedvesen már otthon elkezdjük az óvodára való felkészítést, természetesen csak lazán, nem ijesztgetve (majd az óvó néni ezt nem engedi!), hanem a pozitív oldalát kidomborítva: de jó lesz majd a többiekkel játszani, a többi kicsi gyerekkel ebédelni, és lesznek majd énekek és versikék is! De aztán jön a szomorú tapasztalat. Már rögtön az első napon szabályoknak kell megfelelni, azokat kell végrehajtani. Nem tudnám megmondani, az első két órában, amit az oviban töltöttünk el, hányszor hangzott ahhoz hasonló mondat, mint: ,,mi ezt így szoktuk", ,,a többiek már tudják, hogy...", ,,neked is ezt ide kell majd", ,,oda most nem megyünk, majd csak". Zúgott a fejem, és zavarba jöttem, mert én sem tudtam követni a rengeteg szabályt. Gyermekem is tanácstalanul nézett rám, a sok kedves inger hirtelen csupa bosszúsággá változott. Hol van a jó móka, a közös játék és a mondókák?

Szabályok

Kellenek a szabályok, mert megmutatják a határokat, eligazítanak, rendet teremtenek, biztonságot nyújtanak. De a túl sok (meg merem kockáztatni, olykor felesleges) szabály ,,sok szabálysértést" és feszültséget okoz. Az első óvodai napon pedig szabályosan riasztó hatású.
Érzékenység

A gyerekek hamar megtanulják, hogy azokkal a felnőttekkel és gyermekekkel, akikkel gyakran érintkeznek, hogyan ,,bánjanak". Hihetetlen érzékenységgel tudják felmérni, hogy melyik mit enged, mit nem, kit lehet erre vagy arra megkérni, ki lesz a társuk egy-egy tevékenységben, stb. Őszinte leszek, nem nagyon tapasztaltam, hogy az óvónénik hasonló érzékenységgel közelítenének a gyermekekhez. Ha valakiről tudják (még meg is jegyzik a feje fölött), hogy mindig ő az utolsó, akkor miért nem küldik hamarább öltözni? Ha valakiről tudják, hogy mozgékony, miért szólnak rá huszonötször, hogy üljön már le, és miért nem adnak neki testhezálló feladatokat (például segítsen a székeket pakolni, hozzon tollat, ceruzát, ehhez hasonlók)? Tisztelet a kivételnek, de szerintem már az óvónők is a szabályok rabjai, félnek rugalmasabbnak lenni, mert az nem kiszámítható. Kell a következetesség, de a gyerekek nem egyformák! Ha az a szabály, hogy a legszebben ülő gyerekek mennek először az udvarra, akkor mindig ugyanazok lesznek az elsők, és az utolsók is.

Összehasonlítás

Folytatva az előző gondolatsort, és a gyermekek összehasonlítását, rangsorolását. Vajon milyen hatása van annak, ha a teremben kifüggesztett táblán bizonyos szempontok szerint minősítik/rangsorolják egymás előtt a gyermekeket? Az ügyesek már felkerültek, a nem ügyesek pedig csak küzdjenek! Példaként említem az akik már tudnak gombolni, cipzározni táblát, mint motiváló eszközt. (További motiváció, hogy a pisilésnél sem segítenek, hadd gyakorolja!) Azt gondolom, az inkább frusztrálja a gyermeket, ha az ő neve nincsen fönt, ráadásul ez nem csupán önállósági kérdés, hanem finom motorikus képesség is. Akinek ügyes az ujjacskája, kezecskéje, az minden ilyen tevékenységet sikeresen old meg, aki nem, annak több idő kell. De ilyen elven lehetne fönt még további száz tábla, ami alapján vannak ,,szépen evő", ,,a magas csúszdáról is lecsúszó", vagy éppen ,,labdát egyenesen gurító" gyerekek (ha gonosz akarok lenni, esetleg ,,mindig kedvesen mosolygó óvó nénik" vagy ,,szépen mesét mondó óvó nénik"). Mindenki ügyes valamiben, ezt erősítsük, kérem szépen! (A másság problémájáról akkor még nem is beszélve... Mit közvetítünk azzal, hogy valaki képes valamire, valaki pedig nem?)

Helyzetek és szituációk.

Az óvodában olyan helyzetek adódnak, amilyenekkel a gyermek sem otthon, sem játszótéren, sem nagymamánál előtte nem találkozott. Az, ha valamit nem tesz meg, vagy nem úgy tesz meg, az nem azért van, mert ő neveletlen, figyelmetlen, és hasonlók, hanem mert új neki a szituáció, a helyzet. Egyik reggel, érkezésünkkor a csukott ajtó mögül azt hallgattam, hogy egy beszoktatós kislánnyal hogyan gyakorol (és kiabál) a dajka, mert nem jó sorrendben végzi a dolgát (konkrétan a reggeli utáni elpakolást). ,,Tedd le a tányért! Nem, előbb told be a széket! Most fogd meg! Két kézzel! A másik tálcára rakd! A poharadat is! És a szalvéta? Azt én fogom kidobni?" Összeugrott a gyomrom, de próbáltam gyermekemet mosolyogva biztatni, és jókedvűen bekísérni a terembe. Hazafelé azon gondolkodtam, vajon a nevelők is ilyen szigorú sorrendben pakolják-e el ebédjük után a dolgokat?

Kisdolog, nagydolog

Tetszik, nem tetszik, az otthon intim pisiléséből és kakilásából közös pisi-kaki szituációba csöppen a gyerek. Anyával elmenni, és nyitott ajtónál pisilni egészen más, mint gyerekek nyüzsijében, egymásra kukucskálva, nyilvánosan. Ez már önmagában is kellemetlen, de az, hogy a gyerekek feje fölött kiabál az egyik óvónő a másiknak, hogy: ,,Gumikesztyű, zacsi, ez tudod mit jelent?" Mire a másik: ,,Jaj ne mondd, hogy már megint?" És akkorra már mindenki tudja, hogy Ádámka ma is bekakilt. Nem diszkréten, együtt érzően, a gyermek pánikját csökkentve fogadják, hanem hangosan, gúnyosan, lesajnálóan, talán még mérgesen is. Előttem, egy másik anyuka előtt, és a többi gyerek előtt.

Kommunikáció

És akkor rátérnék a kommunikációra. Sajnos, nemcsak a szülők és pedagógusok között nincsen megfelelő mennyiségű és minőségű kommunikáció, a gyermekkel sem úgy beszélnek, ahogyan szükséges és elvárható lenne. Otthon halkan, jóindulatúan, majd az óvodában türelmetlenül és rádörrenve. Az én jókedvű fiacskám az első egy hónap után a halk figyelmeztetésen is elsírja magát itthon. Sosem szóltunk rá hangosan, ha valamiért többször kellett szólni, akkor is a hanglejtésből tudta, hogy szót kell fogadni, és nincsen több figyelmeztetés. Most már mindenen megszeppen, könnybe lábad a szemecskéje, gondolom, úgy szólhattak rá, ahogyan ezt nem szokta meg, és minden figyelmeztetéshez hozzákapcsolja ezt az élményt.

Okok és megoldások

Azt hiszem, csak akkor lehet jól működni az óvodával, és az óvónőkkel, ha sikerül a másikra ráhangolódnunk, a problémáknak megkeressük az okát, és érezzük, hogy közös érdek azokon változtatni. Pozitív beállítódású embernek érzem magam, mindig igyekszem látni (és gyermekeimnek megmutatni) a jót, a szépet, az értékeset, de ez legyen közös érdek! Legyen az ovi egy kedves, vidám hely, ahol szeretik a gyereket, kedvesen segítik abban, ami nem megy neki, tudnak örülni annak, amit megcsinál, elfogadják, és ha ő is érzi, hogy olyan közösségben van, ami biztonságos számára, akkor szívesen jegyzi meg, és tartja be a szabályokat is. A közösségért, mert szeretne odatartozni, és az óvónőért is, mert szeretne a szeretett személynek megfelelni. Fordítva nem mindig működik.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Imakönyv
  2016-09-23 08:50:33, péntek
 
  Hozzon a mai nap belső békét számodra. Bízz az Istenben
annyira, hogy tudd, pontosan ott vagy, ahol lenned kell.
Ne felejtsd el a végtelen szeretetet, amely megadatott számodra.
Légy elégedett abban a tudatban, hogy az Isten gyermeke vagy.
Legyen ez a tudat teljesen a tiéd, és adja meg lelkednek a dal,
a tánc, a hála és a szeretet szabadságát. Ez mindannyiunké. 
 
0 komment , kategória:  Hitvallás 1.  
A végeredmény
  2016-09-22 09:08:04, csütörtök
 
  Csak azért, mert egy folyamat fáj, az még nem jelenti azt,
hogy a végeredmény nem lesz gyönyörű.

 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 2.  
Ráérsz
  2016-09-22 08:33:27, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
Tanitás
  2016-09-22 08:17:36, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
Nincs kétely
  2016-09-22 07:55:05, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
Szüleink rejtett üzenete
  2016-09-11 07:54:41, vasárnap
 
  Légy tökéletes!

Aki megkapta ezt az üzenetet, szinte mindent komolyan vesz. Nem, vagy alig képes lazítani. Mindig minden számít, kivétel nélkül, hiszen hibázás esetén nem érhető el a tökéletesség, ha nem érhető el a tökéletesség, nem teljesítem az alapelvárást, ha pedig nem teljesítem az alapelvárást, nem fognak szeretni. Szép kis logikai lánc alakul így ki, s nem telik el túl sok idő, megszületik a perfekcionisták és maximalisták újabb és újabb nemzedéke. Az pedig sovány vigasz, hogy ők magukkal is éppolyan kegyetlenek, mint beosztottaikkal, kollégáikkal vagy épp rokonaikkal. Nincs kivétel. Persze ideig-óráig minden intézménynek, szervezetnek, közösségnek jól jöhet egy-egy ilyen személy, elvégre teherbírása még saját határait is feszegetni fogja. Mindezt egy pontig, mert mikor lemerül a testi-lelki eleme, egyre nagyobb lelki gyötrelmek érik utol, hiszen teljesítőképessége már nem a régi, s ekkor negatív visszajelzéseket fog kapni, amivel megerősödik a belső üzenet, s az ördögi kör újraindul.

Hibázhatsz!

Túlműködés esetén a teljes felelőtlenség illusztrációja ő a szótárban. Minden mindegy az életében, csak úgy elvan, igazi sodródó módjára nem áll bele a dolgokba. Értékrendje sokszor ahhoz hasonlatos, akivel épp beszélget. Összességében másra hárít mindent. Hibázhat bármennyit, neki elvégre úgyis megvan minden bocsátva, elvégre ő anyuci egyetlen pici fia, vagy apu egyetlen cuki lánya. A végén a hibázások garmadája ellenére is megkapja a ,,megérdemelt" fagyit, kisautót, babaházat. Ugyanez a szülő pedig nem érti majd, miért nem elég életrevaló ez a gyerek még 35 évesen sem.

Tégy erőfeszítést!

Ki ne ismerné az ilyet: ,,Amit elkezdtél, azt fejezd is be!", vagyis tégy erőfeszítést! Ezzel önmagában semmi baj nincs, mindaddig, míg nem jönnek a túlzások. Mennyi pályaválasztási kudarc lelhető fel, aminek ez az oka! Akkora a presszió a cselekvésre és a dolgok végig vitelére, hogy közben elveszett a realitáskontroll, s lehet alapvető képességek, készségek hiányoznak. A gyermek, a fiatal pedig egy senkinek és semminek érzi magát, mert neki mindig világcsúcsot kell ugrania, noha lehet, ő inkább úszni szeretne, de ha elmegy úszni a maga örömére, holnap már ott is kiválónak kell lennie: teljesíteni-teljesíteni- teljesíteni jelszóval.

Lazíthatsz!

Linkség, lazaság, lustaság, ha túlburjánzik a ,,Lazíthatsz!" üzenet. Tipikus mondatok: a mának is kell élni kicsit, majd holnap megcsináljuk, most csak élvezzük ki a pillanatot. Nem lehet mindig célokat kitűzni, tervezni, élni is kell kicsit. Ezzel persze egyetértünk sokan, csak nem egy életen át. Ők viszont valahogy sosem jutnak előre, mert céltalanul és elköteleződés nélkül lézengenek, várva a tökéletes pillanatot, amikor minden alkalmas lesz az igazi kezdetre, de ez persze 'soha', még egyszer: 'soha' nem jön el.

Figyelj másokra/szerezz örömet!

Egészséges értelemben ez empátiát, gondoskodást, törődést, altruizmust jelent. Túlműködésnél viszont így alakul át az üzenet: ,,Csak másokra figyelj!" Nem lehetsz önző! Azonban ebben az üzenetben minden önzőség, ami már nem a másokra vonatkozik. Felnőttként aztán mindig ő lesz, aki alkalmazkodik, aki elnézést kér, még akkor is, ha igaza van, elvégre nem lehet tiszteletlen. Annak a szónak, hogy asszertivitás és önmenedzselés a puszta hangzása is riasztja, a nemet mondás rémét pedig inkább hagyjuk. Roppant nehéz dolga van, ugyanis az ellentétpárja - aki őt folyamatosan nyomja le a versenypályáról - az utóbbi időben mintha mind jobban felbukkanna.

Figyelj önmagadra/lehetnek igényeid!

Egészséges önérvényesítés, úgy, hogy a másikat nem nyomja el, de igenis kiáll magáért. Azonban, ha elárasztja ez a parancs az ifjút, akkor előtör a ,,Csak én!"-elv. Mit bánom én, hogy a másiknak nem jó, ha nekem az. Erre mondta egykori középiskolai tanárom: ,,Az ilyen egy egoista, individualista, dög!" És igaza volt.

Légy erős!

Ez az üzenet alapjában szintén egy pozitív, fontos aspektus, mely a nehézségekre készít fel. Tartsunk ki, legyünk eltökéltek, ne engedjük, hogy az érzelmeink ide-oda sodorjanak, álljunk meg a lábunkon. De mit jelent a túlműködés? Szinte az érzelmek törlését, pontosabban letiltását. Nem lehet sem félni, sem dühösnek lenni, vagy épp szomorúságot kifejezni. Minden családra jellemző lehet egy speciális tiltás ezek közül: van, ahol a harag kifejezése tiltott, különösen a lányoknál, máshol a fájdalom, a szomorúság nem fér össze a férfiképpel. Minden súlyos érzelmi intelligenciabeli deficithez vezethet.

Lehetsz gyenge!

Egészséges esetben felvállalhatjuk, kifejezhetjük az érzéseinket, extrém esetben azonban már az érzelmeim uralkodnak majd felettem. Dependens, függő leszek, akinek igazán fura dolgai vannak és sokszor működöm majd energiavámpír módjára a környezetemben, de mivel gyenge vagyok, akinek megesik rajtam a szíve, rácsimpaszkodhatok és akár egy életen át szívhatom a vérét, mígnem találok egy új gazdatestet.

Siess!

Az életnek van egy ritmusa, egy napirendje és ehhez a legtöbben szeretünk alkalmazkodni, ehhez pedig a tempónk külső-belső szabályozására szükségünk van. Ellenben, ha valakin uralkodik a ,,Siess!" üzenet, ott inkább rohanás veszi kezdetét, mely például verbálisan akár hadarásba is torkollhat. Mindent meg kell csinálni, időben, amíg csak szusz van bennünk. Gyerünk-gyerünk, tempó, tempó!

Lassíthatsz!

Az igazi Pató Pál urak tartoznak ide, ha túlműködik az üzenet. Egyszerűen megőrülnek az idővel való gazdálkodás elvi lehetőségétől is. Néha őket őrjíti meg a környezetük, néha ők teszik pokollá a környezetük életét. Sajátos szövetség ez, mely előbb utóbb szakításhoz vezet, vagy legalábbis a teljes produktivitás hiányához.

Különleges tükör szüleink eme hagyatéka. Lehet, rég nem élnek már, de ezen minták, üzeneteken keresztül máig büszkén húzzuk ki magunkat, vagy vesszük rossz néven lelki örökségünk.

A jó hír, hogy - bár nem könnyen, nincs gyors recept - a sorskönyv átírható, megváltoztatható. Mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint, amit eddig tettünk.


 
 
0 komment , kategória:  Család  
Problémád van a pajzsmirigyeddel
  2016-09-11 07:26:59, vasárnap
 
  Problémád van a pajzsmirigyeddel? Ez a valódi oka a betegségednek!

Ha pajzsmirigy problémákkal küzdünk, akkor a következő írás a hasznunkra fog válni, amely a felmerülő gondokat pszicho-spirituális témában járja körül. A lényeg, hogy figyeljünk testünk és lelkünk jelzéseire, és találjuk meg azokat az pszichés okokat, amelyek kiválthatják a pajzsmirigyek működési rendellenességeit.

Lelki, spirituális okok

A híres metafizikai előadó, tanító, Louise L. Hay szerint a pajzsmirigy problémák kialakulásának rendszerint két lelki eredetű oka van: a beteljesületlen érzelem és/vagy a megaláztatás.

Sosem érek rá, hogy azt csináljam, amit igazán szeretnék. Mikor jön el már az én időm? Ezek a kérdések, mondatok is megfogalmazódnak azokban, akiknek a pajzsmirigyük nem működik megfelelően. Louise L. Hay szerint ez azért van, mert nem tudunk világosan, nyíltan beszélni magunkkal, megfogalmazni magunknak azt, hogy mit is szeretnénk. Ezért a pajzsmirigyek megbetegszenek.

Richard Gerber, aki a vibrációs orvoslás témában könyvet is írt, azt mondja, hogy a nyaki csakrában kialakuló energiablokk is okozhat pajzsmirigy problémákat. Ez elsősorban annak tudható be, hogy nem harcolunk a magunk igazáért. Hagynunk kell ezt az energiaáramlást, hogy érvényesüljenek az érzelmeink, vágyaink, álmaink, meggyőződéseink, értékeink.

Caroline Myss, az Anatomy of the Spirit: The Seven Stages of Power and Healing könyv szerzője szerint az ötödik csakra, a torok csakrája, amely az akaratérvényesítés, a személyes szabadság, és az önmegvalósítás csakrája. És ha ezek nem érvényesülnek, ha nem fejezzük ki érzelmeinket, akkor könnyen pajzsmirigy problémák léphetnek fel.

A Hashimoto thyreoditis egy autoimmun betegség, mikor a szervezet antitestjei célba veszik a pajzsmirigyeket és megtámadják, jelezvén azt, hogy figyeljünk oda belső vágyainkra, igényeinkre, ösztöneinkre, halljuk meg szavunkat.

Iyanla Vanzant azt mondja, hogy a Hashimoto thyreoditis akkor alakul ki, mikor a kommunikáció megszűnik önmagunkkal, mikor nem értjük, nem fogadjuk el önmagunkat. Ennek következménye pedig a pajzsmirigyek megbetegedése, lelki frusztráció, fizikai feszültség. Rá kell találnunk az identitásunkra, hogy megvédjük magunkat mások manipulációitól.

A szégyenérzet is károsan befolyásolja a pajzsmirigyeket, és az a felfogás is, miszerint nem vagyok elég jó, én ezt nem érdemlem meg..

Érdekes, hogy a pajzsmirigy problémák leginkább a nőket érintik, és ez nem véletlen. Az évszázadok folyamán a nőket a gyengébbik nemnek titulálták, beléjük nevelték a szégyenérzetet, megfélemlítették őket, erőszaknak voltak kitéve, és sok kapcsolatban a nőnek csendben kellett maradni, nem szabadott kinyilvánítania a véleményét. Nem sokkal jobb ma sem a helyzet, csak gondoljunk arra, hogy legtöbb országban ugyanazért a munkáért egy nőnek kevesebb fizetés jár, mint egy férfinak.

A nők legfontosabb feladata tehát, hogy kifejezzék véleményüket, teret engedjenek a belső hangjuknak.

A pajzsmirigy betegek többsége rendkívül intuitív, de nem nyilvánul meg, nem fejezi ki a véleményét, mert igyekszik nyugodt maradni, másokkal jóban lenni - mondja Louise L. Hay és Mona Lisa Schulz.

A túltengő pajzsmirigy betegség azért alakul ki, mert a belső hangot magunkba fojtjuk. Egyszerűen nem engedjük ki, még olyan esetekben sem, mikor világgá kiabálnánk a fájdalmunkat. A rendellenességet ugyanakkor az önvádaskodás, a saját magunk hibáztatása is okozhatja.

Hogy enyhüljenek a gondok, ismételgessünk a következő mondatot, amely Louise L. Haytől származik: Túllépek a régi sérelmeimen, és szabad utat adok magamnak az önkifejezésre.

Meg kell jegyezni azt is, hogy szakértők szerint, akik pajzsmirigy túltengésben szenvednek, igyekeznek elmenekülni a problémák elől, kerülik a konfliktust más emberekkel, és ezért legtöbbször csalódnak önmagukban. Mindig elfoglaltak, mindig dolgoznak, valamit tesznek-vesznek.

Ha meg a pajzsmirigyek tevékenysége hanyatlani kezd, akkor alul működésről beszélünk, ilyenkor az illető szinte semmit sem siet el, látványosan lelassul, ráér mindenre.

A lényeg tehát, hogy mindig tudjuk azt, hogy mit akarunk, adjunk hangot érzelmeinknek, vágyainknak, így nem fog semmi sem a nyaki csakra energiáinak útjába kerülni, a pajzsmirigyek pedig zavartalanul működhetnek.


 
 
0 komment , kategória:  Légy egészséges 1.  
Kockás has vagy pocak
  2016-09-10 08:47:33, szombat
 
  Kockás has vagy pocak
Szerző : Dr. Tamasi József

Gyerekeim gyakran emlegetik a kockás hasat, mint egy elérendő testépítési eredményt. Az orvosláson belül külön szakma, a gasztroenterológia, foglalkozik az emésztőrendszerrel, a test deréktáji hátoldalával az ortopédusok, reumatológusok, az izmainkkal a személyi edzők, a “hasi elhízás"-sal a kardiológusok foglalkoznak, de valójában a has alakja nem csupán mint esztétikum, hanem mint orvosi fogalom szinte sehová nem tartozik. Pedig ha körbenézünk, alig láthatunk “normális" hasformát, hanem csakis “kórosat", miközben mindenki a kockás hasra vágyik! Hogy lehet megszerezni? Lehet egyáltalán megszerezni, miután az pocakká vált? Más oldalról a lapos has torzulásai összefügghetnek belszervi eltérésekkel? Lehet, hogy ebből akár diagnosztikai következtetések is levonhatók?

Valójában az elmúlt évtizedekben betegeim gyógyítása során arra a következtésre jutottam, hogy a has alakja az egyik legfőbb és legjobb jelzője a szervezetünk egészségi állapotának még mielőtt a betegségek kialakulnának. Érdemes tehát figyelni a has formáját és tenni annak kedvező befolyásolása érdekében.

A kockák valójában az egyre erősödő egyenes hasizom rekeszei, melyek azonban nem csak a rendszeres tréningtől, hanem a táplálkozás módjától, szervezetben halmozódó salakanyagoktól, az ételekre való egyéni érzékenységtől és persze a génjeinktől is függnek.

A hasforma átalakulása a bélben és a bél környékén a hasi szövetekben keletkező elváltozások (és nem csupán a zsírlerakódás, vagy gyenge izmok) következménye. Az étkezés stílusa szerint a bél megtarthatja eredeti formáját, vagy kitágulhat, panghat, felfúvódhat, gyulladásosan merevvé (vízzel telt gumitömlőhöz hasonlóvá), majd később petyhüdten lógóvá válhat a hasűrben. Valójában

Ezek az elváltozások kihatnak a hasat elölről borító szövetekre és hasizomra is, méghozzá úgy, hogy abból a hozzáértő meg tudja állapítani, hogy milyen módon étkezik, milyen hibákat követ el és milyen emésztőrendszeri betegségei vannak az illetőnek. Az alsó pocaktágulat lassú bélműködésre, pangó bélsárra utal. A pocak, amely felül a bordákat szétnyomja gázosodásra, élelmiszer intoleranciára, rossz bélflórára, hibás diétára utal. Korlát nélküli zabálás nem teszi lehetővé a kockás hasat, de még a lapos hasat sem. A puffadás élelmiszer intolerancia és/vagy rossz bélflóra miatt jön létre, de végső soron mindkettő függ a táplálkozásunktól. Mivel ételt átlagosan 70 ezerszer veszünk fel életünk során és ezek az étkezések szabják meg a pocak formáját és így minden falat számít.

Tehát mi az, ami növeli a pocakot, miben kell hibásnak lennie a táplálkozásunknak, hogy a lapos has eltűnjön. Közlemények bizonyítják, hogy a félkész élelmiszerek, a gyorséttermi ételek, a hús és tejtermékek, az ételintoleranciák, az alkohol és édesség rendszeres fogyasztása, a túlzott bevitt kalória mennyiség. Vagyis minden amit nem tolerálunk, minden ami tartósan és jelentősen eltér a növényi alapú táplálkozástól.

A pocak formája ezen túl a has szöveteiben lerakódó zsírszövettől, a benne felgyűlő vizenyőtől, a hasizom elgyengülésétől, de a tartástól és a gerinc alakjától, fájdalmaitól is függhet. A kitágult, elődomborodó, a csontokat szétfeszítő has salaktalanító kúra, diéta nélkül nem alkalmas a kockás has kifejlesztésére bármennyi felülő gyakorlatot csinál valaki.

Mayr szerint a a normális, rugalmas bél a helytelen étkezés miatt előbb gyulladásossá keményedik és duzzad, olyan lesz, mint egy vízzel telt locsolótömlő. Később a sok gyulladás nyomán a duzzanat lelohad, a szövetek petyhüdtté válnak és lógni kezdenek, a bél kitágul. Benne salak gyűlik fel és folyamatosan tárolja a bélsárt. Az ilyen hasforma hordozza a petyhüdt, lógó belek formáját és lehetetlen csupán izomerősítő gyakorlatokkal megváltoztatni, vagy kockássá tenni. A kilazult kötőszövet a rugalmasságát már többnyire nem nyeri vissza teljes mértékig, ezért számolni kell a korlátozott eredménnyel.
Mayr és diagnosztikája

A Mayr diagnosztika Magyarországon még ma is orvosi és természetgyógyász körökben nagyon ismeretlen. Pedig rendkívül egyszerű, eszközt nem igénylő kivitelezési módja, szemlélete alkalmassá tenné arra, hogy természetgyógyászok és orvosok gyorsan tájékozódjanak a beteg általános állapotáról. Felismerései rendkívüli jelentőségűek, mással nem pótolható információkat adnak.

F.X.Mayr health cure

Dr.Franz Xaver Mayr (1875-1965) osztrák orvos és kutató, aki a huszadik század legnagyobb fizikális orvosdiagnosztája volt. Ő fényévekkel megelőzte kutatótársait a salutogenezisről tett felfedezések terén, a legpontosabban ismerte a preventív medicinát és azt, hogy mikor indul a szervezetben a patológia, mikor fordulnak át a reverzibilis (még visszafordítható) kóros folyamatok irreverzibilissé (visszafordíthatatlanná). Mayr anamnézis nélkül, 20 percnyi saját módszereivel való betegvizsgálat után pontosan elmondta a betegének, hogy mi a baja. Hasonlóan az ájurvéda több ezer éves tapasztalataihoz, ő is úgy tartotta, hogy minden kórfolyamat a bélből indul ki és ha változtatni akarunk ezen, akkor kímélő kúrával gyógyítani kell az emésztőrendszert. Ezért Karlsbadban - ahol az emésztőrendszeri betegek Mekkájának számító gyógyintézményt fejlesztette ki élete során - dolgozta ki az azóta százezrek által sikerrel alkalmazott intenzív diétás kúráját és a hasi kezelést. Mayr bevezette azt a rendszert, hogy attól függetlenül, hogy az akkor már a világ minden részéből hozzá sereglő páciensek egy része nem emésztőrendszeri problémákra panaszkodott, mindenkinek a Mayr féle kímélő diétát kellett fogyasztania és a Mayr féle kezeléseket kellett kapnia. Azt tapasztalta, hogy ettől a betegek döntő többsége javult, akkor is, ha látszólag a betegsége nem emésztőrendszerinek számított.

Figyelembe véve a ma oly gyakori tejfehérje és gabonafehérje érzékenységet, a sütőiparban kapható gyenge minőségű zsömléket, én a Mayr kúrát továbbfejlesztettem és kialakítottam egy az alapelveket (rágás, emésztőnedvek tréningje, diéta kímélő egyszerűsége) megtartó, de semmilyen intoleranciát nem okozó módosított Mayr diétát. Ezt a diétát tanácsos orvos vezetésével végezni és a diétát megelőzően vizsgálatokon a teljes állapotot felmérni.
Az orvosszakma a pocakról

A szakirodalom a centrális elhízásnak nevezi a pocakot, a centrális elhízás és a kardiovaszkuláris szövődmények között szoros párhuzamot ismer, olyannyira, hogy még a normális súlyú, de pocakkal rendelkezők szív- és érrendszeri kockázata is nagyobb, mint a normális és megközelíti a szokásos teljes elhízás miatti szív- és érrendszeri szövődményeket.

A centrális elhízást az inzulinrezisztenciával, a magasvérnyomással, magas vérzsír betegséggel együtt a metabolikus szindrómakörbe sorolják, mely jelenségek egymással szorosan összefüggnek. Vagyis, akinek táplálkozási zavarai, hibái, életmódja miatt megnő a pocakja, annak igen komoly hajlama lesz vérnyomásproblémákra, vérzsírbetegségekre és inzulinrezisztenciára is. Egyik a másikból következik és a kiindulópont az a táplálkozás.

Más tanulmányok szerint a metabolikus szindrómakör érintettjei (tehát esetünkben a pocakosok), hajlamosak lesznek a

szív érrendszeri betegségekre
terméketlenségre
asztmára és egyéb légúti betegségekre
cukorbetegségre
krónikus gyulladásokra
PCOS (policisztás petefészek szindróma)

A szakirodalom azt is állítja, hogy egyedül a BMI nem elegendő a betegek kardiometabolikus és szervek elzsírosodása rizikójának megítéléséhez, hanem szükséges a haskörfogat mérése is.

Mayr egészségdiagnosztikájának rendszere

Négy stádiumot különböztetett meg:

optimális egészségi állapot
szuboptimális egészségi állapot
általában egészségesnek mondott állapot
még nem beteg állapot

Mayr véleménye szerint a 2-4. szakasz az ún. ,,látszat egészség", vagy betegségeket megelőző állapot. Nézzük meg ezeket részletesebben.

,,Suboptimális egészség" állapot

A normálistól már eltérő jelek észlelhetők, de a páciens még semmilyen betegségtünetet nem észlel. Így néma tünetekről beszélhetünk. Mivel a páciens ereje teljében és minden tünettől mentesnek érzi magát, ezért nem tesz semmit a betegsége megelőzéséért, kivéve, ha megelőző diagnosztika eszközeivel megadjuk neki a szükséges impulzusokat a változtatáshoz. Megelőző diagnosztika a has formájának vizsgálata, az Enderlein vércsepp vizsgálat, a hőtérkép vizsgálat, reflexológiai vizsgálatok.

3. ,,általában egészséges"-nek mondott állapot

Ebben a stádiumban Mayr már egy sereg súlyos megbetegedési jelet észlelt, habár a szokásos diagnosztikai eszközökkel (labor, röntgen) még mindig semmilyen eltérés nem fedezhető fel. Csónak-, gáz-, vagy bélsárhas formákat, kifejezett tartászavarokkal, testméretarányok változását, a bőr, a nyálkahártyák eltéréseit, székletváltozásokat különböztetett meg.

4. ,,még nem beteg" állapot

Ez a civilizált ember leggyakoribb állapota, ha még egészségesnek mondja magát. A laborértékek még többnyire normálisak, vagy a kóros határán mozognak esetleg enyhe kóros eltéréseket mutathatnak. A ,,még nem beteg" nem érzi magát teljesen egészségesnek, de nem is érzi betegnek. A kötelezettségeit még megfeszített tempóban teljesíti, de gyakran érzi magát fáradtnak, idegesnek, vagy épp depressziósnak. Időjárás érzékenység, alvászavar, emésztési zavarok, szívtáji panaszok gyötrik többek között. Mivel a kifejezett kóros eltérések mégis hiányoznak, ezért többnyire ,,sine morbo", vagyis nem beteg diagnózissal elküldik. Ő esetleg már egy marék gyógyszert szed, hogy állapotát stabilizálja.

Amikor ebből az állapotból még tovább halad, akkor jelennek meg először a szokásos diagnosztikai jelek (labor, röntgen, EKG, stb. eltérések) és ekkor kezd el foglalkozni vele a nyugati medicina. Az összes előző állapotot az ún preklinikiai vizsgálatokkal lehet részletesebben megismerni. Jó azonban ha mi magunk legalább a hasformánkat ismerjük és tudjuk annak jelentését.

Mayr is kifejlesztett egy diagnosztikai rendszert, mellyel a kóros folyamat előrehaladottságát tudta teljesen objektíven megítélni. Olyan jeleket használt a vizsgálat során, melyre eddig az orvoslás soha nem fordított figyelmet, de amelyek teljesen tényszerűen követhetők. Ennek a cikknek nem témája, hogy mélyrehatóan megismerjük ezeket a diagnosztikai módszereket, de röviden a testi jeleket összefoglalom.
Bélrendszer eltérései

A bélrendszer előbb gyulladásossá válik, majd rugalmatlan alulműködővé, később kitágul és lóg. A bélflóra rothasztó, gázt termelővé, vagy erjesztő túlingereltté, vagy leépült, gombássá válhat. A bélfal előbb megvastagszik, majd leépül és átjárhatóvá válik. A bélfalban levő immunrendszer gyengül, a belek között lerakódások (zsír, fehérje, salak) keletkezik, ami gyulladásokat kelthet, ödémássá válhat és a pocak elkezd önálló életet élni. Már nem a hasat borító izomzat, bőr és a belek normális mérete és mozgása a meghatározó, hanem a hasfal és a belek közötti és azokat borító csepleszek növekményei, átalakulásai határozzák meg a has formáját és érzetét. A pocak tágul, majd tágítja a bordákat is, a bordák ívei változnak, amelyeket Mayr féle manuális vizsgálatokkal jól lehet mérni. A köldök és környezete is átalakul: eltűnnek az egyenes hasizom melletti mélyedések, a kockák pedig már ki sem tudnának alakulni. Rossz esetben a bőrön striák jelennek meg, mint a terhesek pocaknövekedése során.

A has formája mint láthattuk a konvencionális szakirodalom meghatározó közleményei szerint szorosan összefügg bizonyos szív és érrendszeri és más betegségekkel. Ugyanakkor a más fizikális jelek is szorosan összetartoznak a hasi változásokkal, úgy mint a bőr színe, a bőr felszínének változása, a bőr tónusa, a haj állapota (nem véletlen, hogy oly sok pocakos panaszkodik hajhullásra), a köröm állapota, a szem ínhártyájának elváltozása, a szem nyálkahártyájának elváltozása, a nyelv lerakódása, vagy elszíneződése, felszínének változása, a szájszag. A hozzáértő orvos ezen túl is sok jelet megfigyelhet a megindult megbetegedései folyamatok nyomonkövetésére: a beteg járása, tartása, kezének szorítása, kezének hőmérséklete és szárazsága stb. Térjünk azonban vissza a has formájára.

Mayr véleménye szerint a gyakori nagy has csak elenyészően kevés esetben az elhízás következménye, többnyire a tónusát vesztett, kitágult, intoxikált vagy gyulladt belek és körülöttük levő gyulladt kötőszövet állomány miatt lesz az illetőnek nagy hasa. A has formáit lásd lentebb!

o Megfigyeljük a beteg légzését. Normálisan a hasi légzés dominál. Amikor valaki főként mellkasi légzést folytat, akkor azt azért teszi, mert a hasi szervek gyulladásban vannak és ezzel próbálja kímélni, megnyugtatni azokat.

o Megfigyeljük a has formáját, a has reliefjét. Normálisan a bordaívek kb. 30º- os szögben találkoznak, amikor ez a szög kinyílik, akkor már kóros hasi folyamatok jellemzők. Normálisan van egy U bemélyedés a hason a vékonybél zóna lezárásaként, illetve egy középvonali köldökhöz futó bemélyedés a normális hasi vákuumhatás miatt. Ha ezek a bemélyedések eltűnnek, vagy kiszélesednek, az kóros.

o mérjük a has nagyságát, térfogatát többféleképp, a vékonybél térfogatát, a köldök és a bordák, a szeméremcsont különböző távolságait, mert ezek mind elváltoznak a has eltorzulásakor.

- a has változásai megváltoztatják a mellkas formáját is, ezt is vizsgáljuk.

- mérjük a nyak hosszát. Ez azért változik, mert a has növekedésével a gerinc görbületei megváltoznak és ez a nyakat rövidíti.

- a lapockák távolságát.

- a gerinc görbületeinek nagyságát.

- különösen nagy jelentősége van a tónus vizsgálatának

Mayr nagy jelentőséget tulajdonított a normális tónusnak. Ahogyan a lekonyult virág képes felegyenesedni, ha vizet kap és javul a tónusa, ahogyan a friss gyümölcs szinte kicsattan, míg a mirelit, vagy a sokáig tárolt gyümölcs kaszvadt és összeesik, úgy jelzi az emberi bélrendszer, a bőr tónusa is az egészséget, az életképességet. A salakanyagok megjelenésével előbb tónusfokozódás (hipertónus), vagyis a gyomor-bélrendszerben lumenszűkülés, megnövekedett bélmozgás, mirigynedvek túlzott termelése jön létre, később azonban tónuscsökkenés (hypotónus), vagyis tágulatok, bélrenyheség, csökkent emésztőnedv termelés alakul ki. Az atónia a végső stádiuma a betegségnek, amely már nem reversibilis (nem visszafordítható).

Program a kockás hashoz

Egyen zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gombát, rizst mértékkel. Ne egyen fehér kenyeret, fehér tésztát, édességet. Csak nagyon kevés húst, tejterméket fogyaszthat és azt is ritkán. Mindig tartson mértéket, a kockás has nem tűri a gyakori kihágásokat. Ha már van pocakja, akkor az salaktalanító léböjttel és tartós diétával le kell fogyasztani, akár egy vagy két évig is tarthat. Folyamatosan edzeni kell egy szakszerű program mentén, amit legjobb egy személyi edzővel összeállítani. Elárulom az egészben a legfontosabbat: akinek kockás a hasa, annak az emésztőrendszere is többnyire egészségesebb, mint az átlag.

Ha egészséges formájú hasat szeretne, akkor a személyi edzőn túl érdemes hozzám is eljönnie, állapotfelmérés, személyre szabott salaktalanító és diétás program összeállítása végett. Enélkül az edzés magában nem lesz eredményes. Néha szükség van manuális kezelésekre, táplálék kiegészítőkre, speciális hatóanyagokra.


 
 
0 komment , kategória:  Légy egészséges 1.  
Negyven felett
  2016-09-10 08:11:22, szombat
 
  Ha az ösztrogénszint csökken, az ember hajlamosabbá válik a hízásra. Átlagosan 5-7 kiló kúszik fel a nőkre. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Íme, a leggyakoribb tévhitek a témában.

1. Sokan azt hiszik, negyven felett kímélni kell magát az embernek, és abbahagyják a tornát. Nagy hiba! Semmi sem indokolja a radikális változtatást. Sőt! Még az aerobikról sem kell lemondani. Az erősítő gyakorlatok pedig (guggolás, kitörés stb.) feszesen tartják a lábizomzatot, és ezáltal megőrzik a test statikáját. Súlyzós edzés is ajánlott.

2. Ha meg akarjuk előzni a csontritkulást, nem elég úszni járni. A kutatók szerint a kocogás sokkal hatékonyabb, vagy akár a tempós gyaloglás. Ha heti négyszer rászánjuk magunkat, akkor a hízás és az időskori csonttörések kockázatát jelentősen csökkentjük.

3. Sokan nem veszik figyelembe, hogy ne ehetnek negyven felett ugyanannyit, mint korábban. Nagyjából 200 kalóriával kevesebbet éget el a szervezet ugyanakkora terhelés mellett.

4. Több bemelegítésre van szüksége az izmoknak. Ha eddig öt perc kellett, negyven felett tíz perc szükségeltetik. Ne vedd félvállról, komoly sérüléseket és izomlázat előzhetsz meg.


 
 
0 komment , kategória:  Légy egészséges 1.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 4967 db bejegyzés
Összes: 20040 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1040
  • e Hét: 7602
  • e Hónap: 22956
  • e Év: 445960
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.