Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Téglánként
  2016-11-30 10:11:06, szerda
 
  Minden csoda a tiéd lehet, a legmerészebb álmaidat is megépítheted,
de lassan. Téglánként. Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó
szorgalom, s főleg hit, hogy ebből végül ház lesz. Minden egyes téglánál
látni kell a házat! Ez a hit.

Müller Péter





 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 3.  
A haszonélvező és a tulajdonos viszonya
  2016-11-30 10:10:24, szerda
 
  A tulajdonos csak akkor és annyiban birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja a tulajdonát, amennyiben a haszonélvező e jogaival nem él. Mindez azt jelenti, hogy a haszonélvező ebben az értelemben a tulajdonosnál is erősebb jogosultságokkal rendelkezik.

A haszonélvezeti jogot személyhez kötött használati jog, amelynek alapján a haszonélvező a más személy tulajdonában lévő dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja. A haszonélvezetet a jogirodalom abszolút szerkezetű dologi jognak tekinti. Ez azt jelenti, hogy a haszonélvezővel szemben mindenki mást tartózkodási kötelezettség terhel, azaz mindenkinek, köztük a tulajdonosnak is, tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amellyel a haszonélvezet gyakorlását akadályozzák vagy veszélyeztetik - derül ki a Polgári Törvénykönyvhöz fűzött indokolásból.

A haszonélvezeti jog fennállása alatt tehát a tulajdonost csak a rendelkezési jog, továbbá a dolognak a haszonélvezeti jog sérelme nélküli megterhelésének joga illeti meg, azaz a tulajdonát a haszonélvezettel terhelten ugyan, de elidegenítheti (eladhatja, elajándékozhatja), illetve tovább terhelheti (pl. ingatlan esetén jelzálogjogot jegyeztethet be rá). Amennyiben a haszonélvező úgy dönt, hogy a jogosítványait nem gyakorolja, úgy időlegesen ugyan, de a tulajdonos is jogosult a használatra és a hasznosításra.

A haszonélvezeti jog legfeljebb a haszonélvező haláláig állhat fenn. Ezen belül azonban - szerződéses haszonélvezet esetén - annak időtartama korlátozható. A haszonélvezeti jog sem élők között, sem halál esetére nem ruházható át, így sem a haszonélvezet eladására, sem annak öröklésére nincs jogi lehetőség. Fontos tudni továbbá azt is, hogy a szerződésen alapuló haszonélvezeti jog bírósági úton sem módosítható. A kialakult gyakorlat szerint ugyanis a szerződés egyszeri szolgáltatásra irányul, a haszonélvezet létrejöttével a teljesítés megtörténik, így nincs lehetőség a haszonélvezet, mint jog tartalmának vagy időtartamának megváltoztatására, de annak megszüntetésére sem.

A törvényen alapuló, közismert nevén ún. özvegyi haszonélvezeti jog az özvegy halála mellett újabb házasságkötéssel is megszűnik. Megszűnik továbbá a haszonélvezeti jog az ingatlan kisajátításával, illetve a haszonélvező kifejezett lemondó nyilatkozatával és végezetül akkor, ha a haszonélvezet tárgya elpusztul. A közös tulajdon megszüntetése ugyanakkor nem terjedhet ki a haszonélvezeti jog megszüntetésére vagy annak korlátozására.

A haszonélvezeti jog ugyanazon a dolgon (pl. ingatlan) több személyt is megillethet. Ilyenkor a haszonélvezetet vagy egymás mellett egy időben, vagy sorrendben egymás után gyakorolják (pl. haszonélvezettel terhelt ingatlanra az özvegy öröklés útján haszonélvezetet szerez).

A tulajdonossal szemben a haszonélvező helyzete is korlátozott annyiban, hogy nincs lehetősége arra, hogy a haszonélvezeti jogát átruházza (eladja), annak gyakorlását azonban bizonyos keretek között átengedheti. Ez azt jelenti, hogy ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni (pl. ingatlant bérbe adni), ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt. A haszonélvezeti jog gyakorlásának ingyenes átengedése esetén viszont semmiféle kötöttség nem érvényesül. Szívességből tehát a haszonélvező bármikor, bárkinek lehetővé teheti a dolog használatát, akár a tulajdonos tudta és belegyezése nélkül is.





 
 
0 komment , kategória:  Gyász 1.  
10 nap fizetésig
  2016-11-30 08:35:05, szerda
 
  Október 28-a van. Szabadnapos vagyok.

Mindjárt dél, a gyerekért 4-kor mennem kell az iskolába, onnan foci edzésre, majd haza. Amíg ő edzésen van, én elszaladok a boltba bevásárolni. Itt ülök a konyhaasztalnál és tervezem a menüt. Hogy mit együnk az elkövetkezendő napokban. Belenézek a pénztárcámba. Tulajdonképpen gazdag vagyok, ezt most konstatálom. Van benne 12.000.- ft... Ez egészen 10-ig kell hogy kitartson. Elméletileg jól hangzik ugye? Gyakorlatilag nagy a baj. Nagyon nagy. Mert már látom, hogy nem fog. Hogy miért?

Az első problémakör, hogy el kell jutnom munkába. A munkahelyemre nem jár busz. Nincs tömegközlekedés. Valami van ugyan, de a lakóhelyemről megközelíthetetlen a hely. Talán több órával, több átszállással meg tudnám oldani. Furcsa paradoxon, hogy autóval a legolcsóbb. Minden alkalom, hogy bejussak 1000 ft-ba kerül. Most 3 napig itthon vagyok, utána megint 3 napot dolgozom. Tehát rögtön félre is teszek 3000 ft-ot. Dolgozni kell, hisz akkor még ennyi se lesz.
Tehát van 9.000.- amivel rendelkezem 10 napra. Sima ügy innen már.

Nézem a lakást, nézem a kamrát. Most ebből kell kihoznom valamit. Nem áll hegyekben a ruha itthon, mosni kell. A gyereknek van 3 nadrágja, abba jár. Én nem tudom mit csinálok rosszul, de mindig hónap végére fogy el a mosószer és az öblítő. Tesco mosógélt használok, ez 655 ft és az öblítő 579 ft hozzá. Puff neki...
Rá kell térjek a kajára, mert nem marad pénzem a végére. A gyerek 4-ig iskolában van, tehát általában csak vacsorára kell valamit csinálnom.

1. nap: Bundás kenyér paradicsommal: na ahhoz kell 10 tojás, meg egy kenyér. 400 ft a tojás, szép sárga jó nagy, nem bolti, itt helyben veszem a faluban. Plusz a kenyér. 200 ft. Plusz a paradicsom. Az is 400 ft lesz, de legalább marad belőle. Az meg jó lesz szendvicsbe.

2. nap: Van egy kis sajt a hűtőben. Azt hiszem sajtos tejfölös tésztát fogok csinálni. Csak tejföl kell hozzá. Tésztát meg majd olyat eszünk ami van hozzá a spájzban. Egy nagy doboz. A maradék jó lesz nekem reggelire kenyérre. Ez így 430 ft.

3. nap. Rántott húúúúúús. Van egy kis csirkemell filé a fagyasztóban. Sütök hozzá krumplit. És ha marad addig paradicsom, akkor paradicsom saláta. A panírhoz van tojás (a bundás kenyérhez úgysem használom el az összeset), liszt még van, zsemlemorzsa is. Krumpli és olaj viszont kell. A krumpli olyan 400 ft körül lesz, az olaj meg 400 ft egy üveggel.

4. nap. Amikor turkáltam a fagyasztóban, volt ott egy csomag fagyasztott zöldborsó. Tejföl liszt van, lesz belőle borsó főőőzelék. Ha veszek hozzá egy csomag virslit, azt megsütöm. 370 ft..

5. nap. Van egy kis darált hús is a fagyasztóban. Bolonyai lesz belőle, mert látom hogy világít a sűrített paradicsom konzerv. Valamilyen tészta meg mindig van itthon, a nagy bevásárláskor veszek akciósat. Megúszom, nem kell hozzá vásárolnom semmit.

Valamikor be kell iktatnom egy papír írószert. A gyerek elhasználta a színes ceruzát. Hát ő az, akin biztosan nem spórolok. Háromszögletes (könnyebb fogni mint a hagyományosat, most tanul írni ez az én dilim, mint minden anyának én is neki a legjobbat), ez 1500 ft egy csomaggal.
Viszont én dolgozom. És már megint nincs egy nyomorult nylon harisnyám. Elfogy. Kiszakad. Na ebből 1 doboz tesco gazdaságos krepp 2000 ft 6 db van benne ez elég általában 2 hétre.
Kell narancs és banán. Meg alma. Sokba kerül.
Nem folytatom tovább. Nagyjából ebből is látszik minden.

Az az igazság, hogy mi jól élünk. Azt hiszem mi vagyunk a közép osztály. Mi vagyunk az az átlagos család akikből egyre kevesebb van. A barátaink is hasonlóan élnek. Nem csak hétvégén eszünk húst, de van zöldség, van gyümölcs az asztalon mindig. Mi vagyunk azok, akik MÉG nem nyomorognak. Mi még meg tudjuk húzni a nadrágszíjat. DE! Ez MÉG így egy elfogadható élet. Bár már nem telik nyaralásra. Bérből és fizetésből 10 éve el tudtunk menni egy 1 hetes nyaralásra nyáron. De mi 8 éve nem voltunk nyaralni. A barátaim nagy része megunta ezt a sakkozást amit én csinálok minden hónapban. Megunták a számlákkal való hadakozást. Megunták azt, hogy vagy a gázszámlát fizetik be időben, vagy hét közben nincs hús.
Most 2 havi gáz nincs befizetve, de akkor is fogok venni narancsot, és nem fog érdekelni ha egyszerre tömi magába a gyerek az egészet. 10-e után majd be lesz fizetve az elmaradt 2 havi, és majd jön a víz vagy a villany számla tologatása.

A barátaink nem óhajtottak teljesen lecsúszni. Egyik napról a másikra összecsomagoltak, hátrahagytak mindent és most a szélrózsa minden irányában vannak. Boldogan és nyugodtan. Ugyan úgy élnek mint mi 10 éve. Vagy mint ahogy mi most. A különbség az hogy nekem gyomorfekélyem van az idegességtől, gyűlölöm, hogy a számlákkal sakkozunk. Ha netán novemberben a gyerek meglát egy doboz epret a zöldségesnél csak rápillant és már a szemét azonnal veszi le róla. Gyűlölöm az érzést, hogy nem tudom neki megvenni. Okos gyerek, elmehetek vele bárhová ő sosem fog megnyikkanni hogy szeretne ezt vagy azt. Ezt az epres jelenetet is véletlenül kaptam el. És nem azért, mert rossz anya vagyok. Nem azért, mert nem dolgozom és szarul keresek (bőven a minimálbér fölött keresek!) És nem azért, mert rosszul osztom be a pénzt. Hanem azért, mert valami el van cseszve ebbe az országban. Valami nagyon félresiklott.
Én nem tudom hogy melyik politikus melyik gazdasági szakember volt az amelyik kitalálta hogy 47.000-ből meg lehet élni. Vagy azt hogy 28.000 meg lehet élni. Ez egy elmebaj.

NEM LEHET ENNYI PÉNZBŐL MEGÉLNI!

Lehetetlen. Nem tudom mi alapján számolták ezt ki. De aki kiszámolta, és ezt jóvá is hagyta az egy tömeggyilkos. Mi lesz azzal az emberrel aki most így él? Aki nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, húst? Mi lesz azzal a gyerekkel, aki vitamin hiányosan alultápláltan nő fel? Jaaa, tudom, azért valamit mégis eszik, mert az anyukája meg az apukája kreatívan megoldja. De ez nem élet, ez vegetálás és nyomor. Egy pindurkát ha gondolkodnának. Mennyi betegség lesz ebből? Mennyi mindennek az oka a rossz táplálkozás? Ki fogja azokat a beteg embereket eltartani? Mert bizony ők nagyon nem fognak tudni dolgozni fizikai munkát 12 órát egy műszakban.
És akkor tételezzük fel csak egy pillanatra hogy egyáltalán lenne munka.
Én már kipanaszkodtam hogy mennyire drága egy iskolakezdés. Persze lehet nekem azzal jönni, hogy nem kell külön a gyerekszobába a gyereknek íróasztal. DE KELL! Mert ez a normális, hogy a gyerekszobában van a gyereknek íróasztala! Egy másodpercre se felejtse el senki. Ez a NORMÁLIS! Az, hogy van íróasztal, és az hogy van a gyereknek külön szobája! És nem az hogy egy szobában fűtünk az egész házban, ahol eleve csak 14 fok van!
Elfelejtettük milyen a minőségi normális élet...

Pár éve az volt a munkám, hogy családokhoz jártam ki. Beengedtek az otthonukba egészen mély, komoly és őszinte beszélgetéseket folytattam velük. Ott ültem náluk a 70-80-90 és 2000-es években épült csodálatos családi házaikban, ahol majdnem minden kapura ki volt téve az eladó tábla. Tényleg szép, igényesen berendezett házak voltak. Tisztaság, rend mindenhol. Az egyetlen baj az volt, hogy kabátban ültünk. Az egyetlen befűtött szobában jegyzetelés közben majd lefagyott a kezem.
Feladtam, mert nem bírtam a nyomort hallgatni. Nem egyedi eset volt, hanem az volt számukra a normális. Munka sehol, pénz semmi, maradt a nyomor és a nélkülözés. Nyomor. Mert sem 47.000 ből, sem 28.000 ből nem lehet megélni. Jó esetben családi összefogással lehet nyomorogni, vegetálni, szépen csendben elsorvadni és meghalni. Egytől egyig jóravaló emberek.
Az előbb mentem oda lekapcsolni a fűtést, hisz egyedül vagyok itthon, majd felveszek még egy kardigánt, miattam nem kell hogy menjen. Majd ha a gyerekkel hazajövök akkor bekapcsolom újra és feltekerem 20 fokra.

Pontosan tudom miről beszélek. Nem csak azért szeretnek átjönni a fiam barátai hétvégén mert a fiam annyira jó fej. Ők 7-8-9 éves fejjel pontosan érzékelik, hogy itt sok a játék, meleg van, hús lesz ebédre és van gyümölcs. 3 éve még kiakadtam azon, amikor itt alvós bulit rendeztünk a gyerekeknek és az egyik kislány hajat mosott mert itt nagy sarokkád van, és nem kell vigyázni a meleg vízre és majdnem sírva fakadt hogy nekünk van hajszárítónk, amit használni is lehetett...
És most felnevelünk egy olyan generációt, ahol a meleg, a zöldség és a gyümölcs luxus, ahol mindenki remek ételeket főz hús nélkül, ahol éhesen fekszenek le aludni.

A középosztály fuldoklik. Fojtogató szorítás alatt van.

Akik lecsúsztak, azokkal már elbánt a rendszer, velük már nincs gond, halálra vannak ítélve. Lassú keserves sorvasztó fájdalmas halálra. Most jössz te, és én. Most minket zsigerelnek ki. Elveszik a gyerekemtől a narancsot, a paradicsomot, a meleget, a szép tiszta ruhát, a villanyt, a meleg vizet.
Anya vagyok. Nem fogom hagyni! Ahogy anyák milliói nem hagyják!

Szerző: Maja Gabriella Mia
Forrás: Kendő Ereje





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 1.  
Nem szabad
  2016-11-26 14:46:52, szombat
 
  Neked is akarnod kell, hogy a dolgok megváltozzanak.
Csak akkor lesz jobb valami, ha te is akarod.
És ha igazán akarod, akkor nem szabad feladnod!

Lauren Brooke





 
 
0 komment , kategória:  Lelkünk titkai 1.  
Mama
  2016-11-26 14:45:50, szombat
 
  Öreg mama, drága kincsem
Mosolygok, ha szemed nézem
Látom benne bús bánatod
Látom régi boldogságod...

Annyi sok év eltelt már
Felneveltél, dolgoztál
Hosszú utad bejártad
Még sem fáradt a lábad

Öreg mama pillants reám!
Megnézlek, hogy tanulhassak
Csodáljalak, szeresselek
A csönd rejtekén meglássalak...

Megláthassam jó szíved
Meghallhassam sóhajod
Elmúlassam bánatod...
Megterítsem asztalod...

Megérzem, mi szíved titka
Forró elmúlt szerelmek
Mindeniket szemed rejti
Régi színes emlékek...

Drága mamám, rád gondolok
Szíved tele jósággal
Mindig mikor magam vagyok
Te vigasztalsz csókoddal...

Édes mamám, mi lesz vélem
Ha Te egyszer nem leszel?
Kihez szólok az estéken
Ha majd senki nem felel?...

Úgy hiányzol Jó nagymamám
Soha el nem feledlek
Megcsókolom ráncos kezed
Oly annyira szeretlek!...

...Sírnál állok szürke estén
A nagymamám sírjánál...
Hajtom fejem, még könnyezek
S megpihenek fájánál...

Öreg mama nem feledlek
Soha míg csak létezek!...
Az én szívemben örökké élsz!
...Míg csak egyet lélegzek...


Árvai Attila 2012-04-13




 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ártatlan szemek
  2016-11-26 14:44:58, szombat
 
  Mikortól túl sok?

Minden szülő szuper gyerekről álmodozik, akire büszke lehet nem csak a családja, hanem a környezete is. Nyerjen versenyt, vagy legyen kiváló valamilyen tantárgyban, vagy ügyeskedjen a sportban. A nagy számok törvénye alapján megállapítható, hogy a gyerekek között vannak, akikből valóban kiváló tudós vagy sportoló lesz, de ezt születésükkor még képtelenség megmondani. A szülők felelőssége, hogy mikor mennyi terhet tesznek gyermekük vállára. Egy igazán jól működő szülő nagyon jól érzi és látja, hogy miben tehetséges a gyermeke. Ezeket a képességeket lehet, vagy kell(?) kibontakoztatni. A terhelés apró lépésekre lebontva szinte nem is tűnik tehernek. S ha a gyermek jól reagál a dologra, akkor nincs semmi probléma. De a mai világ nagy hajtásában sajnos gyakran előfordul, hogy egy túlhajszolt gyerek lesz a végeredmény. Nagyon könnyű felismerni a túlhajszolt, leterhelt gyermeket. Viselkedése megváltozik. Nagyon sokféle tünet jelenhet meg. Legjellemzőbbek a levertség, az érdektelenség, a szomorkás hangulat, vagy a szorongás. Ezen tünetek megjelenése mindig jelzés a szülőknek, pedagógusoknak, hogy valami nem jól működik. Mögé kell nézni a tüneteknek és változtatni. A szülők felelőssége, hogy észrevegyék a tüneteket és reagáljanak rá. Ha a gyerek tünettel jelzi, hogy valami nem jó, akkor csak úgy lehet mindenki számára megfelelő megoldás, hogy a dolgok mögé nézve és megkeresve annak okát változtatnak az elvárásokon. A legnagyobb hiba manapság az, hogy a szülők nem akarják elfogadni, ill. meglátni, ha tünetek jelentkeznek. Nem változtatnak, várják, hogy majd elmúlik. De sok esetben csak egyre rosszabb lesz a helyzet. Egyre inkább magába forduló, vagy egyre szorongóbb gyermek a végeredmény. Pedig, ha odafigyelnének és csak 1-2 hónapig csökkentenék a gyerek terheit, kevesebb különórát vagy edzést várnának el, lehet, hogy a gyerek egy kis pihenő után újra képes a régi teljesítményekre, sőt.
Ha pedig a kis pihenő után sem képes a gyermek az eddigi teljesítményt hozni, akkor el kell fogadni, hogy nem ő lesz a következő olimpiai bajnok. Talán ez a legnehezebb egy szülő számára. Hiszen, ha a gyerek megnyert már egy-két versenyt, szinte látják lelki szemeik előtt, amint ifjúsági bajnok, vagy kijut az olimpiára. A szülő fejében megszületett képet nem egyszerű dolog felülírni. De ez a kizárólag a szülőn múlik.





 
 
0 komment , kategória:  Gyermekek 2.  
Diáklány
  2016-11-26 14:33:17, szombat
 
  Van úgy, hogy nem kell valakinek meghalnia ahhoz,
hogy ne legyen többé része az életünknek.





 
 
0 komment , kategória:  Grafika-Rajz 2.  
Becsomagoltam
  2016-11-26 13:48:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókás 1.  
Márai Sándor idézet
  2016-11-25 10:26:34, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 3.  
Elveszítve
  2016-11-24 09:19:01, csütörtök
 
  Az internet és a közösségi média az emberek szerint egy tök jó dolog,
és használják is rendszeresen, de egy dolgot elfelejtenek.
Szó szerint mindenki használhatja. A gyilkosoktól az emberkereskedőkig,
bárki!

Az én történetem arról szól, hogy a gyermekemet elveszítettem, egyetlen
megosztása miatt. Egy korabeli fiatal srác jelölte ismerősnek és elég sokat
csetelgettek is egymással, de soha nem gondoltam volna, hogy ebből bármi
baj lehetne, hiszen a játszótéren is sokat trécselt más fiúkkal.

Az egy különleges nap volt, mivel az volt az első iskola napja a harmadik
osztályban. Reggel ki is írta facebookra, hogy mennyire várja már hogy
bent lehessen az új iskolában és egy mosolygós profilképet töltött fel
mellé.

Most pedig gondoljunk bele, hogy mi van, ha a legújabb kisfiú ismerőse
valójában lementette az összes képet a kislányról és elküldte több száz
embernek, mivel ő valójában ember kereskedő. Látom a lelki szemeim
előtt, ahogy licitálnak a kislányomra és ki tudja mire gondolnak közben.

Aztán pár héten belül amikor mész a gyermekedért az iskolába, ő nincs
ott, nem vár téged az iskolakapunál. A tanárok szerint az apukája vitte
el, pedig nincsen neki, hiszen elváltunk már 5 éve.

Az ember ledermed, a pulzusa az egekbe szökik és az ájulás kerülgeti
a félelemtől. Én pontosan ezt éltem át, amikor elrabolták a gyermekemet,
pedig csak egyszer hibázott, akkor amikor elfogadta egy vadidegen
ember jelölését a facebookon.

Ne akard tudni, hogy megtalálták-e a rendőrök, vagy sem és hogy mi
történt vele. Nem mondom el, mert elsírnád magad Te is.

Egy dolog fontos! Ne barátkozz idegenekkel a facebookon, hisz még
mindig jobb eggyel kevesebb barát, mint egy tragédia!!

Tudom kicsi az esélye, hogy sok emberhez eljusson ez a bejegyzés,
de ha kérhetlek segíts nekem, és a barátoknak legalább mutasd meg
a megosztásoddal.





 
 
0 komment , kategória:  Szomorúság   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 4963 db bejegyzés
Összes: 34468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 978
  • e Hónap: 11918
  • e Év: 120562
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.