Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
Te tudtad
  2024-01-31 09:26:27, szerda
 
  1. Az agy annyi energiával működik, mint egy 10 wattos égő.

2. Az ingerek 170 mérföld per óra sebességgel
közlekednek az idegpályákon.

3. Az agy használja fel a véráramban keringő oxigén 20%-át.

4. Az arcszőrzet sokkal gyorsabban nő,
mint bármely mást szőrzet a testen.

5. Átlagosan napi 60-100 hajszálat vesztünk.

6. A női hajszál átmérője fele a férfiakénak.

7. Kezünk körmei négyszer gyorsabban nőnek,
mint a lábkörmeink.

8. A szőkék több hajszállal rendelkeznek.

9. Legalább a hajszálaink 50%-át el kell veszítenünk,
mielőtt ez feltűnne valakinek.

10. A szív olyan nyomást fejt ki, mellyel akár 9 méterre
is kilőhetné a vérlemezkéinket. (!)

11. Az emberi gyomorban található sav elegendő egy
borotvapenge feloldásához.

12. A gyomrunk belseje 3-4 naponta megújul, mivel a
régi feloldódik a gyomorsavban.

13. A nők szíve gyorsabban ver, mint a férfiaké.

14. A tüdő bal fele kisebb, mint a jobb fél, helyet hagyva
így a szívnek.

15. Az ember túléli azt, ha a belső szervei nagy részét eltávolítják.

16. A nők kétszer többet pislognak, mint a férfiak.

17. Az emberi test 75%-a víz.

18. Az ember élete során annyi nyálat termel, mellyel akár két
úszómedence is megtölthető lenne.

19. A fülzsír termelése elengedhetetlen a normális fülműködéshez.

20. Naponta kb. 120 millió szexuális aktus történik a Földön.

21. A legnagyobb sejt az emberi testben a heréé, míg a legkisebb
a spermiumé.

22. A fogunk már a születésünk előtt 6 hónappal elkezd nőni.

23. Minden baba kék szemmel születik, ez később az UV-fénynek
köszönhetően éri el a szülőktől örökölt színét.

24. Minden ember kb. fél óráig egyetlen sejtként létezik, ezután indul
be a robbanásszerű sejtosztódás.

25. A férfiak alvás közbeni erekciója a REM-fázis normális
és szükséges velejárója.

26. Egy nagy étkezés után a hallásunk élesebbé válik.

27. Ha a nyálunk nem oldja fel a falatot, akkor nem érezzük az ízét.

28. Az emberi orr képes 50000-féle szagminta megjegyzésére.

29. Egy emberből kb. 4,5 kg hamu marad az elhamvasztása után.

30. A 60. életévünk környékén elveszítjük az ízlelőbimbóink 50%-át.

31. Míg a szemünk mérete nem változik a születésünk után,
az orrunké és a fülünké igen.

32. Hétfőnként sokkal több ember hal meg szívinfarktusban.

33. Az ember előbb meghal az alvás hiányától, mint az éhezéstől.

34. A betegségek 90%-át a stressz okozza.

35. A nevetéshez 17 izmunkat használjuk, míg a homlokunk
ráncolásához 43-at.

36. A babák még 300 csonttal születnek, ez felnőtt korukra
206 darabra csökken.

37. Az ember kb. 1 cm-rel magasabb reggel, mint este.

38. A legerősebb emberi izom a nyelv.

39. Egy lépés megtételéhez 200 izom munkája szükséges.

40. Percenként 3 millió sejtünk pusztul el.

41. Minden emberi nyelvlenyomat egyedi.

42. A leggyakoribb vértípus a 0-ás. ( ? )

43. Az emberi ajak azért piros, mert gazdagon
átszőtt hajszálerekkel.

44. Minél hidegebb helyen alszunk el, annál
nagyobb eséllyel lesz rémálmunk!

45. Az emberi könny olyan enzimeket tartalmaz,
mely számos baktériumot elpusztít.

46. Az emberi test annyi hőt ad le fél óra alatt,
mellyel felforralható akár 2 liter víz is.

47. Senki sem tudja önmagát megcsiklandozni. ( ? )

48. Az ember az egyetlen olyan élőlény, mely
képes érzelmi okok miatt könnyezni.

49. A jobbkezes emberek átlagosan 9 évvel tovább
élnek balkezes társaiknál.

50. Az orrunk és az ajkunk közötti bemélyedésnek
saját neve van, philtrumnak nevezik.





 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 8.  
Tudod az élet nagy kaland
  2024-01-31 06:27:30, szerda
 
  Tudod, az élet nagy kaland,
komolyan venni nem szabad!
Érezd hát mindig jól magad,
amíg az időd elszalad!
Tudod, az élet nagy csoda,
s ahova vágysz, hát menj oda!
Csak annak sorsa mostoha,
aki még nem játszott soha.
Tudod, az élet semmiség,
légy, aki vágytál lenni rég!
Fald, mintha vágynál enni még,
kit szépség vonz, s nem mennyiség.
Tudod, az élet szép lehet,
ne keress hozzá képletet!
Inkább csak éld az életet,
s vezessen álom, s képzelet!
Tudod, az élet nagy dolog,
s akik szeretnek boldogok!
Szívedben büszke láng lobog,
nem számít címed, vagy korod!

Aranyosi Ervin





 
 
0 komment , kategória:  Életről 2.  
Árvák angyalai
  2024-01-31 05:41:49, szerda
 
  Mikor szíved az árvaság kínja járja át,
mert úgy érzed, reád már senki sem vigyáz,
jusson eszedbe, hogy nincs az egyedül,
aki mellett aranyszárnyú angyalka repül.
A Jóisten, nem hagyja, hogy ez a nagyvilág
átgázoljon azokon kiket, sújt az árvaság,
így angyalt rendel melléjük, hogy szüleik helyett,
Ők, tereljék jó irányba lépéseiket.
Ezért hát ne félj, ha netán árva maradsz is,
hiszen, angyal, fogja kísérni sorsod útjait,
angyal, kit a Jóisten, azért rendel hozzád,
hogy szüleid az életedet biztonságban tudják.
Mert az anyai és apai szív, addig nem nyugszik,
míg, Te,biztonsággal nem léped sorsod útjait,
hiszen, Ők, egész életükben, arra törekedtek,
hogy mások, ártó szándékkal meg ne sebezzenek.

Kun Magdolna





 
 
0 komment , kategória:  KUN MAGDOLNA 6.  
Monchichi
  2024-01-31 04:48:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kabaláim  
Tejfölös krumplileves
  2024-01-30 10:43:36, kedd
 
  Hozzávalók

1 kg krumpli
10 dkg bacon
2 dl tejföl
2 db babérlevél
2 szál újhagyma
1 evőkanál liszt

bors
sajt

Elkészítés:

A bacont vágd kis darabokra, és pirítsd meg egy lábosban.
Szedd ki, majd a visszamaradt zsiradékon süsd meg a
felkockázott hagymát, kicsit később dobd hozzá a fok
hagymát. Rakd hozzá a meghámozott, karikákra vágott
krumplit, és kevergetve süsd egy-két percig. Önts rá
valamivel több vizet, mint amennyi ellepi, majd fűszerezd
ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel. Főzd puhára a
krumplit körülbelül 20 perc alatt.

Ha szeretnéd, krémesítsd botmixerrel.

A habaráshoz keverd simára a tejfölt a liszttel, majd
adj hozzá egy merőkanál főzőlevet, és csorgasd a
forrásban lévő krumplihoz. Forrald össze, rakd a
tetejére a felvagdosott újhagymát, akár kevés sajtot
is szórhatsz bele, és a baconnel együtt tálald.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 4.  
Úgy se szólsz
  2024-01-30 06:41:55, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 4.  
Miért szeretem
  2024-01-30 05:54:00, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  A kávéról 1.  
Krumpli leves
  2024-01-30 01:35:19, kedd
 
  Hozzávalók:

700 g burgonya
6 gerezd fokhagyma
fél teáskanál édes pirospaprika
negyed teáskanál kurkuma
fél teáskanál rozmaring (kihagyható)

bors
olaj

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felszeleteljük.
A zúzott fokhagymát és a fűszereket 10 evőkanál olajhoz
keverjük. A burgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük és megkenjük a fűszeres olajjal. 190 fokos
sütőben nagyjából 35 perc alatt megsütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 4.  
Álomból valóság
  2024-01-29 11:27:12, hétfő
 
  Rácz Lajos:

Hallgatni légzését neszét,
Látni szemed tisztaságát,
Vonzódni hívogató fényedhez,
A ragyogó, színes reményhez.

Szomjazni a simogató szóra,
Vágyakozni a törődő kézre,
Álmodozni a finom érintésről,
Az őszinte, tiszta,
emberi tekintetről.





 
 
0 komment , kategória:  Szeretet 2.  
Bab vagy paszuly
  2024-01-29 11:15:09, hétfő
 
  Szerencsés, aki szereti a babot, mert gyógyító hatása elengedhetetlen.

A brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

A bab népies magyar neve: paszuly.

A bab segít felvenni a harcot a modern idők betegségeivel: a szívrohammal, rákkal, cukorbetegséggel és az elhízással szemben. A babban megtalálható az IP6 (inositol hexaphosphate) elnevezésű anyag, amely közre játszik a megelőzésben.

A Cancer Research-ben publikált kutatás szerint felfedeztek még egy rákellenes összetevőt a babban (és a hüvelyesekben), az IP5-öt (inositol pentakisphosphate), mely nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem a citotoxikus gyógyszerek hatását is növeli. A kutatók rámutattak, hogy az IP5 a kemoterápiával szemben egy természetes hatásos gyógymód lehetne, ha az orvosok a daganatos betegeknek felírnának egy hüvelyesekből álló diétát.

Egy másik, 35 ezer nő részvételéve történt kutatás eredményei azt mutatják, hogy a babot hetente négyszer fogyasztók körében a vastagbélrák kialakulásának kockázata is csökken. Az említett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a korábban vastagbélrákkal kezelt páciensek esetében 45%-kal csökken a betegség kiújulásának kockázata a bab és egyéb hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett.

Bab történelem
Nagyon sok fajtája van, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Mexikóban őshonos, az indiánok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először az 1530-as években került; Franciaországban 1548-ban említik először. Ezután az európaiak közvetítésével került át később Afrikába, Ázsiába, Ausztráliába.

A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és az anthocyanins nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. A legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van.

Gyógyászati felhasználása
Bab fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat, csökkenti a vércukorszintet, ezáltal segít megelőzni a cukorbetegséget. Csökkenti a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Összetett szénhidrátokat, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és nagyon alacsony a zsír- és nátriumtartalma.

Az őrölt bab lisztjét használják gyulladások, kelések érlelésére borogatásként. Tejjel kevert pépjét sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására. A fehérbab héjából főzött teának komoly gyógyhatása van. Inzulintartalma miatt cukorbetegeknek is nagyon ajánlott vércukorszintcsökkentő hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő, serkenti a szívműködést, vizelethajtó, a pattanásos bőrt belülről tisztítja.

Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését.

A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Sokoldalúan használhatjuk. Főzelék, leves, saláta is készíthető belőle.

Sokan nem tudják a babot fogyasztani puffasztó hatása miatt. Elkerülhető, ha főzés előtt éjszakára beáztatjuk és az áztató vízét leöntve, új vízbe tesszük fel főni.

Jó hatással van gyomrunkra, ha a babot fűszerezzük. Különösen jó erre a kömény, a gyömbér, a babérlevél, az édeskömény, a kakukkfű, a zsálya, a borsfű, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű és a koriander, természetesen attól függően, hogy milyen jellegű ételt készítünk.

Hippokratész szerint a savanykás, tejfölös bablevest az alkoholtól megfáradt gyomor legjobb ápolója.

A fejtett bab az egyik legjobb forrása az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják vagy csökkentik annak felszívódását. Vizsgálatok szerint a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal, a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti, miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad. Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban, akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.

Mivel a hüvelyesekben lévő keményítő - ha nem pépesítjük - az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően a szervezetben csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor hosszabb idő alatt kerül be a véráramba és nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Ennek különösen a cukorbetegek számára van jelentősége, mivel segít vércukorszintjük egyenletesen tartásában.

Az oldhatatlan rostok serkentik a bélmozgást, így hatásosak székrekedés ellen, illetve mérséklik a vastag- és végbélrák veszélyét, valamint elősegítik a rákkeltő anyagok és mérgek gyorsabb kiürülését a szervezetből.

A fejtett babban megtalálható a B1-vitamin, folsav, B2-vitamin, pantoténsav, vas, foszfor, kálium és magnézium. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6 vitamint, C- és E-vitamint, biotint, krómot, cinket és kalciumot. Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. A benne található foszfornak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A hüvelyesek, így a bab is gazdag olyan vegyületekben (ún. proteáz-inhibitorokban), melyek a bizonyos védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. Tápanyagtartalmát a fagyasztás nem módosítja lényegesen, de a konzerválással C-vitamintartalma csökkenhet (ez a szárításra is vonatkozik). A babkonzervek nagy hátránya még, hogy többnyire egészségtelenül sok só van bennük.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében.

Termesszük bátran, vagy vegyük, mivel a zöldbab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd leszűrés után, terítsük ki, hűtsük, miközben szárad is és zacskózhatjuk.

Intelmek a babbal kapcsolatban
A kemény vagy főtlen vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagot is tartalmaz, ami súlyos ételmérgezést okozhat.

Megjegyzésem : Nem a bab áztatóvizét kell kiönteni, hanem áztatáskor tegyünk bele őrölt köménymagot ( CzI)

A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak, köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni, de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító növények 2.  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
2023.12 2024. Január 2024.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2280
  • e Hét: 24570
  • e Hónap: 46837
  • e Év: 179391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.