Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Megosztom hisz nincs, kit ne érintene! Szokrátész 3 szűrője
  2016-08-03 06:11:53, szerda
 
  Mielőtt pletykálkodunk, használjuk Szókratész három szűrőjét!

Cikk:JÚL. 21., 2016

Mielőtt pletykálkodunk, használjuk Szókratész három szűrőjét!
Az ókori Görögországban Szókratészt nagy becsben tartották a tudása miatt.

Link
Egy nap találkozott egyik ismerősével az utcán, aki azt mondta neki:

-Szókratész, akarod tudni, mit hallottam a legjobb barátodról?

-Várj egy pillanatot! - válaszolt Szókratész. - Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha megfelelnél három kérdésre. Ezt hívják tripla szűrőnek. Az első szűrő az igazság. Teljesen biztos vagy abban, hogy amit mondani akarsz, az igaz?

-Nem - válaszolt az ember. - Csak hallottam róla, és...

-Rendben, szóval nem vagy biztos benne, hogy igaz-e vagy sem. Most próbáljuk ki a második szűrőt, a jóság szűrőjét! Az, amit mondani akarsz a barátomról, valami jó dolog?

-Nem, éppen ellenkezőleg.

-Szóval - folytatta Szókratész - valami rosszat akarsz mondani róla, de nem vagy biztos benne, hogy igaz. Akkor alkalmazzuk a harmadik szűrőt, a hasznosság kritériumát! Amit mondani akarsz, az hasznos lesz nekem?

-Nem igazán...

-Nos - vonta le a következtetést Szókratész -, ha mondani akarsz nekem valamit, ami nem biztos, hogy igaz, nem jó és nem is hasznos, miért mondanád el egyáltalán?

Ez a kis történet nagyon elgondolkodtatott. Érdemes vajon pletykálni, olyanba beleütni az orrunk, amihez semmi közünk, és mást megkárosító dolgokon csámcsogni?

DE! Azt azért érdemes tudni, hogy Szókratész sohasem tudta meg, hogy a felesége az egyik barátjával folyamatosan csalta.

Ne minden esetben zárjuk ki magunkat a pletykálás körforgásából. Mérlegeljük, hogy ki mondta, hogy mit mondott. A szelektálás az élet minden területén hasznos!



Link
 
 
0 komment , kategória:  Szokrátész a pletykálásról  
Kívánok szép napot mindenkinek!2016.08.03.
  2016-08-03 05:53:06, szerda
 
  Finom kávéval, jó reggelt,


Link


Vidám napot,


Link


és pihentető szép estét!


Link

Szeretettel: Anikó


 
 
2 komment , kategória:  SajátszerkesztésűNapszakKépeim  
Példabeszédek 6-10-ig terjedő fejezetei
  2016-08-03 04:36:53, szerda
 
  6. fejezet

1Fiam, ha kezességet vállaltál embertársadért, ha idegennel fogtál kezet,2ha szád beszédének a csapdájába estél, ha szád beszédének fogságába estél,3akkor tedd a következőket, fiam, és szabadítsd ki magad, mert embertársad kezébe kerültél:Menj, alázd meg magad, és ostromold embertársadat.4Ne engedj álmot szemednek, sem szunnyadást ragyogó szemednek.5Szabadítsd ki magad, mint a gazella a vadász kezéből, s mint a madár a madarász kezéből.6Menj a hangyához, te rest, nézd meg útjait, és légy bölcs.7Nincs vezére, elöljárója vagy uralkodója,8mégis nyáron készíti elő eledelét, aratáskor gyűjti eleségkészletét.9Te rest, meddig heverészel?Álmodból mikor kelsz fel?10Még egy kis álom, még egy kis szunnyadozás, még egy kis pihenés összekulcsolt kézzel,11és bizony eljön szegénységed, mint valami útonálló, és ínséged, mint egy fegyveres férfiú.12A semmirekellő ember, az ártó férfiú hamis beszéddel jár,13kacsint szemével, jelt ad lábával, s jelez ujjaival.14Romlottság van a szívében, rosszat forral minden időben, és viszályt szít szüntelen.15Ezért éri hirtelen szerencsétlenség;egy szempillantás alatt összetörik, s nem lesz gyógyulása.16Hat dolog van, amit Jehova gyűlöl, és hét dolog, ami utálatos a lelkének:17a kevély szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek,18az álnok tervet forraló szív, a gonoszságra siető lábak,19a hazugságot szóló hamis tanú, s aki viszályt támaszt a testvérek között.20Tartsd meg, ó, fiam, apád parancsolatát, s anyád törvényét el ne hagyd.21Kösd azokat a szívedre újra meg újra; kötözd nyakadba.22Jártadban vezet; mikor lefekszel, őrködik feletted, s mikor felébredsz, törődik veled.23Mert a parancsolat lámpás, és a törvény világosság, a fegyelmező feddés pedig életnek útja,24hogy óvjon a rossz nőtől, az idegen nő hízelgő nyelvétől.25Ne kívánd szépségét szívedben, és meg ne fogjon téged csillogó szemével,26mert a szajha miatt jut az ember odáig, hogy csak egy cipóra telik; és más férfi felesége drága lélekre vadászik.27Vajon gyűjthet-e a férfi tüzet a kebelébe úgy, hogy a ruhája meg ne égjen?28Vagy járhat-e a férfi izzó szénen úgy, hogy a lába meg ne égjen?29Hasonlóképpen van ez azzal, aki embertársa feleségével hál:nem marad büntetlen, aki érinti azt.30Az emberek nem vetik meg a tolvajt, ha az csak lelkének megelégítésére lop, amikor éhes,31de ha rátalálnak, hétannyival kell jóvátennie; házának minden értékét oda fogja adni.32Aki házasságtörést követ el egy nővel, annak nincs értelem a szívében; saját lelkét viszi pusztulásba, aki ilyet tesz.33Csapás és szégyen éri, s gyalázatát el nem törlik.34Mert féltékenység az életerős férfi dühe, és nem könyörül a bosszú napján.35Figyelemre sem méltat semmiféle váltságot, és hajlandóságot sem mutat, bármily nagy ajándékot adsz is neki.

7. fejezet
1Fiam, tartsd meg beszédeimet, és kincsként őrizd meg magadnál parancsolataimat.2Tartsd meg parancsolataimat, és élj, és törvényemet, mint szemed fényét.3Kösd azokat ujjaidra, és írd fel azokat szíved táblájára.4Mondd a bölcsességnek:Nővérem vagy,és az értelmet nevezd rokonodnak,5hogy megőrizzen az idegen nőtől, a hízelgőn beszélő idegentől.6Hisz letekintettem házam ablakából a rostélyon át,7hogy megfigyeljem a tapasztalatlanokat.Feltűnt a fiak között egy ifjú, akinek nem volt értelem szívében:8Ment az utcán, közel az asszony utcasarkához, annak házához vivő úton lépdelve,9alkonyatkor, a nap estéjén, az éjszaka és a sötétség közeledtével.10És íme, egy asszony ment elébe, szajhák ruhájában, ravasz szívvel.11Szilaj és önfejű, nem nyugszik lába az otthonában.12Most is kint van, most is a köztereken van, és minden saroknál lesben áll.13És megragadta a férfit, megcsókolta, majd szemtelen arccal ezt mondta:14Közösségi áldozattal tartoztam, ma fizettem meg fogadalmaimat.15Ezért jöttem eléd, keresni a te arcodat, hogy rád találjak.16Takaróval díszítettem pamlagomat, színes holmival, egyiptomi lenvászonnal.17Meghintettem ágyamat mirhával, aloéval és fahéjjal.18Jöjj, teljünk el a szerelem italával reggelig; leljük kedvünket szerelmeskedésben.19Mert a férjem nincs itthon, messzi útra ment.20Kezében egy erszény pénzt vitt magával. Holdtölte napján tér haza.21Félrevezeti őt meggyőzőerejének bőségével, elcsábítja hízelgő ajkaival.22Az már követi is, mint a bika, amely levágásra megy, és mint akit bilincsbe vertek bolondnak járó fegyelmezésre23—mígnem nyíl hasítja szét a máját—,s mint ahogy a madár siet a kelepcébe. Nem tudja, hogy a tulajdon lelkéről van szó.24 Most pedig, ó, fiaim, hallgassatok rám, és figyeljetek szám beszédeire.25Szívetek ne forduljon az ilyen asszony útjai felé. Ne tévedjetek ösvényeire,26mert sokakat elejtett, és nagy azoknak száma, akiket megölt.27Háza seolba vivő út, amely a halál belső szobájába visz le.

8. fejezet
1Hát nem kiált-e a bölcsesség, és nem hallatja-e hangját a tisztánlátás?2Kiáll a magaslatok tetejére, az útra, az útkereszteződésbe.3A kapuknál, a város szájánál, a bejáratoknál kiált hangosan:4Hozzátok kiáltok, ó, emberek, szavam az emberek fiaihoz szól!5Ó, ti tapasztalatlanok, értsétek meg az eszességet, és ti ostobák, szerezzetek értelmes szívet.6Figyeljetek, mert igen fontos dolgokat mondok, és becsületességről szólnak ajkaim.7Mert ínyem az igazságot szólja halkan, és a gonoszság utálatos ajkaimnak.8Számnak minden beszéde igazságosság, nincs közte elferdült vagy csalárd.9Mind egyenes a tisztánlátónak, és őszinte az ismeretet megtalálónak.10Fegyelmezésemet fogadjátok el, ne az ezüstöt, és az ismeretet inkább, mint a kiváló aranyat.11Mert jobb a bölcsesség a koralloknál, és semmilyen gyönyörűség sem fogható hozzá.12Én, a bölcsesség, együtt lakozom az eszességgel, és meglelem az ismeretet és a gondolkodóképességet 13Jehova félelme a rossz gyűlölése.Az önhittséget, a büszkeséget, a gonosz utat és a romlott beszédet gyűlölöm.14Enyém a tanács és a gyakorlati bölcsesség.Én vagyok az értelem, nekem hatalmam van.15Általam királyok uralkodnak, és főemberek tesznek igazságot.16Általam fejedelmek uralkodnak fejedelmekként, és ítélnek igazságosan az előkelőek mind.17Akik szeretnek, azokat szeretem, s akik keresnek, megtalálnak engem.18Gazdagság és dicsőség van nálam, öröklött érték és igazságosság.19jobb az én gyümölcsöm az aranynál, jobb a finomított aranynál, termésem pedig a kiváló ezüstnél.20Az igazságosság ösvényén járok, az ítélet útjainak közepén,21hogy az engem szeretőknek igazi értékeket adjak, és megtöltve tartsam tárházaikat.22 MagaJehova hozott létre engem az ő útjának kezdetéül, legkorábbi műveként réges-régen.23Időtlen idők óta a helyemen állok, kezdettől fogva, a földnél korábbi időktől fogva.24Mikor még nem voltak mély vizek, akkor születtem mintegy vajúdás közepette, mikor még nem voltak vízzel teli források.25Még mielőtt a hegyek megállapodtak, a dombok előtt születtem én mintegy vajúdás közepette,26mikor még nem alkotta meg a földet, a szabad térséget, sem a termékeny föld portömegeinek első szemcséit.27Mikor az egeket készítette, ott voltam; mikor kört vont a mély vizek színén.28Amikor megerősítette a felhőket fent, amikor megerősítette a mély vizek forrásait,29amikor határt szabott a tengernek, hogy a vizek át ne hágják parancsát, amikor meghatározta a föld alapjait,30akkor mellette voltam mint mestermunkás,bennem lelte gyönyörűségét nap mint nap, s én örvendeztem előtte minden időben,31örvendezve az ő földje termékeny talajának; és amiben gyönyörűségemet leltem, az az emberek fiaihoz fűződik.32És most, ó, fiaim, hallgassatok rám;boldogok, akik megtartják útjaimat.33Hallgassatok a fegyelmezésre, és legyetek bölcsek, ne legyetek hanyagok.34 Boldog az az ember, aki hallgat rám, és éber az ajtóimnál nap mint nap, bejárataim ajtófélfáinál őrködve.3 Mert aki rám talál, életet talál, és elnyeri Jehova jóakaratát,36de aki nem talál meg, erőszakot követ el a lelke ellen; és mindazok, akik mélységesen gyűlölnek, szeretik a halált."

9. fejezet
1Az igazi bölcsesség megépítette házát, kifaragta hét oszlopát.2Levágta a jószágot, kikeverte borát, sőt, el is rendezte asztalát.3Kiküldte szolgálólányait, hogy kiáltson a város magaslatainak tetejéről:4,,Aki tapasztalatlan, térjen be ide!"Akinek nincs értelem a szívében, annak pedig ezt mondta:5,,Jöjjetek, egyétek kenyerem, s igyatok a borból, melyet kevertem!6Hagyjátok a tapasztalatlanokat, és éljetek, járjatok csak az értelem útján."7Aki helyreigazítja a gúnyolódót, gyalázatot szerez magának, és aki megfeddi a gonoszt, ez hibája annak.8Ne fedd meg a gúnyolódót, nehogy megutáljon. Fedd meg a bölcset, és szeretni fog. 9 Adj a bölcsnek, és még bölcsebb lesz, oszd meg az ismeretet az igazságossal, és gyarapodik tudása. 10 Jehova félelme a bölcsesség kezdete, és a Legszentebb ismerete az értelem.11Mert általam sokasodnak meg napjaid, és hosszabbodnak meg életednek esztendei.12Ha bölcs lettél, magadnak lettél bölcs, és ha gúnyolódtál, magadnak kell elviselned.13Az ostoba asszony háborgó; együgyű, és semmit sem tud.14Leül házának bejáratánál egy székre a város magaslatán,15hogy megszólítsa az úton járókat, akik egyenesen mennek útjukon:16,,Aki tapasztalatlan, térjen be ide!Akinek nincs értelem a szívében, annak pedig azt mondja:17,,Édes a lopott víz, és jólesik a titokban megevett kenyér.18A férfi azonban nem tudja, hogy a tehetetlen halottak vannak ott, hogy a seol mélységeiben vannak, akiket az asszony behívott.

10. fejezet
1Salamon példabeszédei.A bölcs fiú megörvendezteti apját, az ostoba fiú pedig anyjának bánata.2A gonosz kincsének nincs haszna, az igazságosság viszont megszabadít a haláltól.3Jehova az igazságos lelkét nem éhezteti, a gonoszok sóvárságát azonban elveti.4Aki hanyag kézzel dolgozik, szűkölködni fog, a szorgalmas keze azonban meggazdagít.5Az éleslátással cselekvő fiú nyáron gyűjt, a szégyenletesen cselekvő fiú pedig alszik aratáskor.6Áldások szállnak az igazságos fejére, a gonoszok szája viszont erőszakot takar.7Az igazságos emléke áldott, a gonoszok neve viszont megrothad.8A bölcs szívű megfogadja a parancsolatokat, a bolond ajkút viszont eltiporják.9Aki feddhetetlenségben jár, biztonságban jár, aki viszont görbévé teszi útjait, azt kiismerik.10Aki kacsingat szemével, fájdalmat okoz, a bolond ajkút pedig eltiporják.11Az igazságosnak szája életnek forrása, a gonoszoknak szája viszont erőszakot takar.12A gyűlölet viszályt szít, a szeretet azonban minden törvényszegést elfedez.13Az értelmes ajkain bölcsesség található, de bot való azon ember hátának, kinek szívében nincs értelem.14A bölcsek kincsként halmozzák fel az ismeretet, a bolondnak viszont romlást hoz a szája hamarosan.15A gazdagnak értéke az ő erős városa.Az alacsony sorúak romlása az ő szegénységük.16Az igazságosnak cselekedete élethez vezet, a gonosz jövedelme azonban bűnre visz.17Aki ragaszkodik a fegyelmezéshez, az az életnek ösvénye, a feddés elhagyása viszont tévelygésbe visz.18Ahol elfedezik a gyűlöletet, ott hazug ajkak vannak, s aki rosszat híresztel, az ostoba.19A sok beszédben elmaradhatatlan a törvényszegés, de aki megtartóztatja ajkait, az értelmesen cselekszik.20Az igazságos nyelve kiváló ezüst, a gonosznak szíve pedig keveset ér.21Az igazságosnak ajkai sokakat legeltetnek, a bolondok viszont, mivel nincs értelem a szívükben, meghalnak.22Jehova áldása az, ami gazdaggá tesz, és ő nem ad ahhoz fájdalmat.23Az ostobának a gátlástalan viselkedés csak játék, a bölcsesség viszont a tisztánlátónak való.24Ami rémisztő a gonosznak, az esik meg rajta; az igazságosaknak azonban megadatik a kívánságuk.25Ahogy a viharos szél elhalad, úgy nincs többé a gonosz sem; az igazságos viszont időtlen időkön át álló alap.26Amilyen az ecet a fogaknak, és a füst a szemnek, olyan a lusta ember azoknak, akik kiküldik őt.27Jehova félelme sokasítja meg a napokat, a gonoszok évei azonban megrövidülnek.28Az igazságosak várakozása örvendezés, a gonoszok reménysége viszont elvész.29Jehova útja erőd a feddhetetlennek, de romlás az álnokságot gyakorlóknak.30Az igazságos időtlen időkön át meg nem inog, a gonoszok viszont nem maradnak meg a földön.31Az igazságos szája bölcsesség gyümölcsét termi, a romlottságot szóló nyelv azonban ki lesz vágva.32Az igazságosnak ajkai megismerik a jóakaratot, a gonoszok szája azonban romlottság.


Egyik személyes kedvencem a Példabeszédek könyve.Annyira bölcs, hogy mindenki meg tudja találni azokat a részeket, melyek ezt igazolják, és egyben tanácsokkal bővelkedő, olyanokkal, melyek napjainkban is érvényesek! Ha be akarjuk tartani az intelmeket, menni fog. Szinte minden részét ki tudnám emelni, de hagyom, hogy ha van valaki, aki itt elolvassa, maga vehesse ki, ami számára vonzó, épülésre hasznos, elsajátítva megerősít, szebbé teszi a lelkünket, s minden tekintetben építő jellegű! - Hozzáfűzte: M. A. Bp., 2016.08.03.

Ui: Kezdetektől zavar. Azt tapasztalom, hogy írásjeleket egyéb karakterekkel helyettesít a blogoldal. A kötőjelnél, a pontosvesszőnél, az üres helynél, idézőjelnél behelyettesíti az oda nem illő végtelen jelet, kettős keresztet, egyebeket. Ezek ellen sajnos tehetetlen vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Példabeszédek könyve/Ószöv.  
2016. augusztus 3., szerdai Napiszöveg
  2016-08-03 04:14:33, szerda
 
  "[A szeretet] lángjai tűznek
lángjai, Jah lángja" (Ének 8:6-Tégy engem mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra! Mert a szeretet erős, mint a halál, és a kizárólagos odaadáshoz való ragaszkodás hajthatatlan, mint a seol. Lángjai tűznek lángjai, Jah lángja).


Nagyon találó, hogy az Énekek
éneke Jah lángjának nevezi a szere-
tetet. A szeretet ugyanis Jehova leg-
főbb tulajdonsága, és ő úgy alkotott
meg bennünket, hogy képesek va-
gyunk szeretni (1Mózes 26,27Éhínség tört ki az országban, azon az első éhínségen kívül, amely Ábrahám napjaiban volt, ezért Izsák Abimélekhez, a filiszteusok királyához ment Gérárba.2Ekkor megjelent neki Jehova, és ezt mondta:,,Ne menj le Egyiptomba! Azon a földön verj sátrat, amelyet kijelölök neked.3Lakjál jövevényként ezen a földön, és én veled leszek továbbra is, és megáldalak, mert neked és a te magodnak adom ezeket a földeket mind, és teljesítem az esküt, amelyet Ábrahámnak, a te apádnak tettem:4Megsokasítom a te magodat, mint az egek csillagait, és a te magodnak adom ezeket a földeket mind; és a te magod által nyer áldást a föld minden nemzete,5mert hallgatott Ábrahám a szavamra, és mindig eleget tett az irántam való kötelezettségeinek, és megtartotta az én parancsaimat, rendeleteimet és törvényeimet.6Izsák tehát Gérárban lakott.7Amikor az ott lakó emberek a felesége felől kérdezősködtek, azt mondta:Ő a húgom.Ugyanis félt azt mondani, hogya feleségem, mert attól félt, ahogy ő mondta:az itt lakó emberek megölnek engem Rebeka miatt, mivel Rebeka szép volt.8Miután már egy ideje ott lakott, Abimélek, a filiszteusok királya kinézett az ablakon, és látta, amint Izsák Rebekával, a feleségével enyeleg.9Abimélek azon nyomban hívatta Izsákot, és ezt mondta:Ő bizony nem más, mint a feleséged! Miért mondtad akkor:Ő a húgom.Izsák erre így felelt:Azért mondtam, mert féltem, hogy meg kell halnom miatta.10Abimélek azonban így folytatta:Mit tettél velünk? Kevés hiányzott ahhoz, hogy valaki a népből a feleségeddel háljon, és te vétket hoztál volna ránk!11Abimélek ekkor megparancsolta az egész népnek:Aki ehhez a férfihoz vagy a feleségéhez nyúl, annak meg kell halnia!12Izsák ezután magot vetett azon a földön, és az abban az évben százannyit termett neki, mivel Jehova megáldotta őt.13Naggyá lett ezért ez a férfi, és egyre előbbre jutott, gyarapodott, míg igazán naggyá lett.14Lettek juhnyájai, marhacsordái és számos szolgája, úgyhogy a filiszteusok kezdtek irigykedni rá.15Mindazokat a kutakat, melyeket apjának a szolgái ástak még Ábrahámnak, az apjának a napjaiban, a filiszteusok betömték és betemették száraz földdel.16Abimélek végül ezt mondta Izsáknak:,,Menj el a szomszédságunkból, mert sokkal erősebb lettél, mint mi vagyunk.17Izsák ezért elment onnan, és Gérár völgyében ütött tábort, és ott telepedett le.18És Izsák újra kiásta a kutakat, amelyeket még apja, Ábrahám napjaiban ástak, de a filiszteusok betemettek Ábrahám halála után; és ugyanúgy nevezte azokat, mint ahogyan az apja nevezte őket.19Izsák szolgái tovább ástak a völgyben, és friss vizű kutat találtak.20Gérár pásztorai pedig veszekedni kezdtek Izsák pásztoraival, ezt mondva:A víz a mienk!"Ezért Izsák Éseknek nevezte el a kutat, mert perlekedtek vele.21Azután ástak egy másik kutat, de amiatt is veszekedtek, ezért Szitnának nevezte el.22Később elment onnan, és egy másik kutat ásott, de amiatt már nem veszekedtek. Így hát Rehobótnak nevezte el, és ezt mondta:Ez azért van, mert Jehova most már tágas helyet adott nekünk, és termékennyé tett minket a földön.23Onnan fölment Beér-Sebába.24Jehova pedig megjelent neki azon az éjjelen, és ezt mondta:Én vagyok atyádnak, Ábrahámnak az Istene. Ne félj, mert veled vagyok, s megáldalak, és megsokasítom a te magodat Ábrahámért, az én szolgámért.25Ezért oltárt épített ott, és segítségül hívta Jehova nevét; ott verte fel Izsák a sátrát, a szolgái pedig kutat ástak ott.26Később Abimélek elment hozzá Gérárból Ahuzzáttal, bizalmas barátjával, valamint Pikollal, seregének a vezérével.27Izsák ezt kérdezte tőlük:,,Miért jöttetek hozzám, hiszen gyűlöltök engem, és el is küldtetek a szomszédságotokból?28Erre ők így feleltek:Látván látjuk, hogy Jehova veled van. Ezért ezt mondtuk:Legyen egy esküvel fogadott kötelezettség közöttünk, közted és köztünk, és kössünk egymással szövetséget,29hogy semmi rosszat nem teszel velünk, mint ahogy mi sem bántottunk téged, mint ahogy akkor is csak jót tettünk veled, amikor elküldtünk békével. Te most Jehova áldott embere vagy.30Akkor lakomát készített nekik, ők pedig ettek-ittak.31Másnap kora reggel fölkeltek, és megesküdtek egymásnak. Izsák ezután elbocsátotta őket, és azok békével mentek el tőle.32Izsák szolgái még aznap hírt vittek neki a kútról, melyet ástak, és ezt mondták:Vizet találtunk!"33El is nevezte Sibának.Ezért hívják a várost Beér-Sebának mind a mai napig.34Ézsau pedig negyvenéves volt, amikor feleségül vette Juditot, a hettita Beéri lányát, valamint Boszmátot, a hettita Elon lányát.35Ezek megkeserítették Izsák és Rebeka életét.)
(1Mózes 27:1-46-Amikor Izsák megöregedett, és szemei annyira meghomályosodtak, hogy nem látott, hívatta Ézsaut, a nagyobbik fiát, és ezt mondta neki:Fiam!, mire az így felelt:Itt vagyok!2Ő így folytatta:Immár megöregedtem. Nem tudom halálom napját.3Most hát kérlek, fogd a felszerelésedet, tegzedet és íjadat, és menj ki a mezőre, ejts nekem vadat.4Utána készíts nekem ízletes ételt, ahogyan én szeretem, és hozd be hozzám, hadd egyek, hogy lelkem megáldhasson még a halálom előtt.5Rebeka azonban figyelt, amint Izsák Ézsauval, a fiával beszélt. Ézsau pedig kiment a mezőre, hogy vadat ejtsen, és elhozza. 6 Rebeka ekkor ezt mondta Jákobnak, a fiának: Most hallottam, amint apád beszélt Ézsauval, a testvéreddel így szólva: 7Hozzál nekem vadat, készíts ízletes ételt, hadd egyek, hogy megáldhassalak Jehova előtt, még mielőtt meghalok.8Most pedig, fiam, hallgass a szavamra, amit parancsolok neked!9Menj, kérlek, a nyájhoz, és hozzál nekem két kecskegidát a javából, hogy ízletes ételt készíthessek belőle apádnak, ahogyan ő szereti.10Utána vidd be apádnak, és egye meg, hogy megáldhasson még a halála előtt.11Jákob azonban ezt mondta Rebekának, az anyjának:De Ézsau, a testvérem szőrös férfi, én pedig sima vagyok.12Mi lesz akkor, ha apám megtapogat?Akkor olyan leszek a szemében, mint aki csúfot űz belőle, és akkor biztosan átkot szerzek magamnak, nem áldást.13Azt mondta erre az anyja:Szálljon rám a neked szánt átok, fiam. Csak hallgass a szavamra, menj, és hozd el nekem a kecskegidákat!14Ő pedig elment értük, az anyjához vitte, és az anyja ízletes ételt készített, ahogyan az apja szerette.15Rebeka utána fogta Ézsaunak, a nagyobbik fiának a ruháit, a legszebbeket, amelyek otthon voltak nála, és ráadta Jákobra, a kisebbik fiára.16A kecskegidák bőrével pedig befedte fiának a kezét és sima nyakát.17Majd Jákobnak, a fiának a kezébe adta az ízletes ételt és a kenyeret, melyeket készített.18Jákob pedig bement apjához, és ezt mondta:Apám!,mire ő így felelt:Itt vagyok! Ki vagy te, fiam?"19Jákob ezt mondta apjának:Ézsau vagyok, a te elsőszülötted. Úgy cselekedtem, amint mondtad. Kelj fel, kérlek. Ülj le, és egyél vadpecsenyémből, hogy megáldhasson a lelked.20Izsák erre ezt mondta fiának:Hogy találtál vadat ilyen hamar, fiam?Az így felelt:,,Úgy, hogy Jehova, a te Istened, elém hozta.21Izsák ekkor így szólt Jákobhoz:Gyere közelebb, kérlek, hadd tapogassalak meg, fiam, hogy megtudjam, valóban a fiam, Ézsau vagy-e vagy sem.22Jákob tehát közelebb ment Izsákhoz, az apjához, és az megtapogatta, majd ezt mondta:A hangod Jákob hangja, de a kezed Ézsau keze.23És nem ismerte fel őt, mert a kezei szőrösek voltak, mint Ézsaunak, a bátyjának a kezei. Így hát megáldotta őt.24Utána pedig megkérdezte:,,Csakugyan te vagy az, fiam, Ézsau?Mire ő így felelt:,,Én vagyok.25Akkor ezt mondta:Hozd ide, hadd egyek a fiam vadpecsenyéjéből, hogy aztán megáldhasson téged a lelkem.Odavitte neki, és az evett, majd pedig bort vitt neki, és Izsák ivott.26Akkor ezt mondta neki Izsák, az apja:Gyere közelebb, kérlek, és csókolj meg, fiam.27Ő közelebb ment, megcsókolta, s az megérezte ruhájának illatát.Ekkor megáldotta őt, ezt mondva:Lám, fiam illata olyan, mint a mező illata, melyet megáldott Jehova.28Adjon neked az igaz Isten harmatot az egekből, a föld termékeny talaját, és bőséges gabonát, meg újbort!29Népek szolgáljanak téged, és nemzetek hajoljanak meg mélyen előtted. Légy úr a te testvéreid felett, és hajoljanak meg mélyen előtted anyád fiai.Legyen átkozott mindaz, aki téged átkoz, és legyen áldott mindaz, aki téged áld!"30Amikor Izsák befejezte Jákob megáldását, és Jákob épp hogy kijött apjának, Izsáknak a színe elől, megérkezett a vadászatból a bátyja, Ézsau.31Ő is készített ízletes ételt, majd bevitte apjához, és ezt mondta neki:Keljen fel, apám, és egyen fia vadpecsenyéjéből, hogy megáldhasson a lelked.32Ám Izsák, az apja megkérdezte tőle:Ki vagy te?Mire ő így felelt:A te elsőszülött fiad vagyok, Ézsau.33Izsák remegni kezdett, rendkívül erős remegés fogta el, és ezt mondta:Akkor hát ki volt az, aki vadat ejtett, behozta nekem, és én mindenből ettem, mielőtt te megjöttél, és megáldottam őt?Ő bizony áldott is lesz!34Amint hallotta apjának a szavait, Ézsau rendkívül hangosan és keserűen felkiáltott, és ezt mondta apjának:Áldj meg engem is, apám!35De ő így felelt:,,Öcséd megtévesztett, hogy elvegye a neked szánt áldást.36Erre ő ezt mondta:Hát nem ezért hívják Jákobnak, amiért most másodszor is kiszorított a helyemből?!Elsőszülöttségi jogomat már elvette, és most az áldásomat is elvette!"Majd ezt kérdezte:Nem tartogattál nekem is valamilyen áldást?37Ám Izsák így felelt Ézsaunak:Íme, uraddá tettem őt, és minden testvérét szolgául adtam neki; gabonával és újborral is őt láttam el. Mit tehetek most már érted, fiam?38Ézsau ekkor ezt mondta apjának:Csak ez az egy áldásod van, apám? Áldj meg engem is, apám!Ézsau ekkor hangos sírásra fakadt.39Izsák, az apja, ezt felelte neki:Íme lakóhelyed a termékeny földtől távol lesz, és távol a magasságos egek harmatától.40Kardod által fogsz élni, és testvéredet fogod szolgálni. De amikor majd nyughatatlanná válsz, bizony letöröd nyakadról az igáját.41Ézsau azonban gyűlölséget táplált Jákob iránt az áldás miatt, amellyel az apja megáldotta, és Ézsau folyton ezt mondta szívében:Közelednek a napok, amikor majd apámat gyászoljuk. Utána megölöm az öcsémet, Jákobot.42Amikor elmondták Rebekának Ézsau, az ő nagyobbik fia szavait, azonnal küldetett Jákobért, kisebbik fiáért, és ezt mondta neki:Nézd, Ézsau, a te fivéred azzal vigasztalja magát tefelőled, hogy megöl.43Azért hallgass a szavamra, fiam, indulj, és fuss Lábánhoz, az én fivéremhez Háránba.44Lakj nála néhány napig, míg lecsillapodik a bátyád dühe,45elfordul rólad bátyád haragja, s elfelejti, mit tettél vele. Akkor érted küldök, és elhozatlak onnan.Miért veszítenélek el egy nap mindkettőtöket?46Rebeka utána ezt mondogatta Izsáknak:Megutáltam az életemet Hét lányai miatt.Ha Jákob Hét lányai közül vesz magának feleséget, mint amilyenek ezek, ennek a földnek a lányai, akkor mit ér az életem?"). Mi-
után Jehova megteremtette az első
férfit, Ádámot, alkotott neki egy
gyönyörű feleséget. Amikor Ádám
megpillantotta Évát, örömében köl-
tői szavak törtek elő belőle. Kétség-
kívül Évát is különleges vonzalom
kötötte Ádámhoz, hiszen belőle
"lett kivéve" (1Mózes 2:21-23Jehova Isten ezért mély álmot bocsátott az emberre, és az elaludt.Akkor kivett egyet a bordái közül, és hússal töltötte be a helyét.22Majd Jehova Isten az emberből kivett bordából nőt alkotott, és odavitte az emberhez.23Az ember ekkor ezt mondta:Ez már végre csontomból való csont, És testemből való test. Asszonynak nevezzék, Mivel a férfiból lett kivéve).Mivel
Jehova képessé tette az embert ar-
ra, hogy szeressen, létezhet rendít-
hetetlen szeretet férfi és nő között.
Az Énekek éneke költőien fogalmaz-
za meg, milyen az, amikor egy fér-
fit és egy nőt rendíthetetlen, hű sze-
retet tart össze. A történet egy
Sunemből, vagy Sulémből származó
fiatal lány és egy pásztorfiú szerel-
méről szól. w15 1/15 5:3-4

 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 175 db bejegyzés
e év: 1175 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1131
  • e Hét: 5234
  • e Hónap: 9612
  • e Év: 48102
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.