Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
Sok ember él egy asszonyban
  2023-06-30 10:41:25, péntek
 
 




"Sok ember él egy asszonyban, és a nő mindegyik tud lenni: szerető, örömlány és szexológus, szakács, pincér, takarítónő, vendéglátó, sokszor gazdasági vezető, anya, tanácsadó, gyógyító, kedves nővér, nagymama, királyné, sőt, Királynő, azon kívül lelki társ, jóbarát és pszichológus.
Tudja, mikor kell szidni és dicsérni a társát. Mikor kell fölnézni rá, s mikor kell úgy tennie, mintha fölnézne rá. Tudja, mi a férfiönérzet és férfihiúság, a férfi ész és férfi butaság. Tudja a társát láthatatlan eszközökkel befolyásolni. Meg tud szépülni. Ha kell, meg tudja szelídíteni a férjét, mint a vadlovat, és bátorítja, ha gyáva. Boszorkány, mágus és Hófehérke tud lenni, akibe mind a hét törpe szerelmes volt. Társa a férfinak. Harcostársa. Bajtársa. Cinkosa. Sorstársa."

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Ér-intem, Ér-zem, Ér-tem.
  2023-06-30 10:37:04, péntek
 
 




"Ér-intem, Ér-zem, Ér-tem.
Ha magyar vagy, tudd, hogy isteni nyelven beszélsz. Mindentudó nyelven. Az ÉR mindent elmond a lényünk három dimenziójáról. Figyelj!
A testedet ÉR-intem, a lelkedet ÉR-zem és a szellemedet ÉR-tem.
Háromféle módon tudok hozzád ÉR-ni.
Kezemmel simogatlak, érzéseidet átérzem, és az értelmes gondolatodat megértem. Ujjaim ugyanazt üzenik, mint az érzéseim és a kimondott gondolataim.
Három síkon szeretünk, mert testté vált szellemek vagyunk.
És a három sík nincs külön.
Ér-ted?"

(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Szent László a magyar uralkodóról
  2023-06-28 17:14:00, szerda
 
 




Szent István után a legnagyobb magyar királyt ünnepeljük a mai napon. 1046. június 27-én született I. (Szent) László Árpád-házi magyar király.

Szent László a magyar uralkodói eszmény egyik legtökéletesebb kifejezője, a kereszténység következetes védelmezője és terjesztője, aki a legkeményebb csatában is tudott nemeslelkű lenni, s akiről egyszerre mondták, hogy "lovagkirály" és hogy "szent".

Atyjának I. Béla királynak a vitézségét, míg anyjának a lengyel Richezának a vallásos lelkületét köszönhette, melyek állandó tulajdonságai maradtak élete végéig. László még hercegként tért haza lengyel száműzetéséből, hogy bátyját, Gézát támogassa I. Salamon király ellen, biztosítva maguknak ezzel a dukátust (hercegi uradalom). László herceg Salamon uralkodása alatt a kerlési csatában tüntette ki magát először jelentősebben, amikor a betörő fekete kunokat sikeresen kiverte az országból és még az egyik menekülő kun vezértől is visszaszerezte az elrabolt magyar leányt. Ez a hőstette még életében nagy dicsfénnyel övezte fel őt.

A pártoskodásban még többször is Géza mellé állt a harcban, amíg csak őt uralomra nem segítette. Bátyja halála után azonban rövidesen mégiscsak ő lett a király 1077-ben. Uralkodása alatt egyaránt törekedett az ország külső és belső gyarapodására, valamint annak egységére is. A királyságába betörő besenyőket, úzokat, kunokat többször is kiűzte, nem egyszer felkínálva nekik a lehetőséget, hogy térjenek meg a keresztény hitre és telepedjenek le. 1091-ben birtokba vette Horvátországot és az egykori Moesia egyik részét dinasztikus jogon, lévén az özvegy horvát királyné a testvére volt, s László segítségét kérte.

Sűrű háborúzásai okán is a legtöbb csoda a hadakozó királyt kísérte:
-üldöző ellenség elől menekülve a szikla meghasadt előtte
-éhező katonái táplálására szarvasbikák jelentek meg
-imájára víz fakadt a sziklából
-ellensége elé dobott pénzei kővé változtak stb.

László a magyar egyházat ahol tudta erősítette, több apátság és püspökség alapítása fűződik a nevéhez, uralkodása idejében tudott csak elterjedni a káptalani és a főesperesi szervezet is. Adományaival buzgón segítette a templomokat. 1083-ban ő avatatta szentté István királyt, fiát Imrét, Gellért püspököt valamint Zoerard-Andrást és Benedek zoborhegyi remetéket. Neve komolyan felmerült a készülődő I. keresztes hadjárat egyik lehetséges vezéreként, amit csak az 1095. július 29-én bekövetkezett halála hiúsított meg.

Testét először Somogyváron majd később Váradon helyezték nyugalomra. Itt évszázadokon keresztül töretlen volt a kultusza, nemcsak gyógyulni vágyók jöttek ide, de sokan vitás ügyeiket is itt intézték el, a szent sírjánál, illetve itt tettek többen is fogadalmi esküt.

Szent László király halála után többször is megjelent népe között és csodát tett ott, ahol a legnagyobb volt a szükség. Magyar katonáknak pedig tömegei mentek csatába “Szent László, segíts!" felkiáltással egészen a II. világháborúig. Szent László ünnepe: június 27.

-1048 előtt született lengyel földön.
-Apja I. Béla király.
-Anyja Richeza (Adelheid) lengyel hercegnő.
-Királlyá választották 1077 tavaszán.
-Megkoronázták 1077-ben.
-Első feleségének a nevét nem ismerjük.
-Második felesége Adelheid német hercegnő.
-Fia nem született.
-Lányai: Piroska (később bizánci császárné) és két ismeretlen nevű leány.
-1077: I. László trónra lépése. Kibocsátják László ún. III. történykönyvének első felét.
-1079: I. László Salamontól visszafoglalja Moson várát.
-1081: Salamon meghódol Lászlónak; birtokokat és jövedelmet kap, hatalom nélkül.
-1082: Salamon összeesküvést sző László ellen, a kiráIy elfogatja, és Visegrádon bezáratja.
-1083: I. László király szabadon bocsátja Salamont. Gellért püspök, I. István király és Imre herceg, valamint a két zobori remete szentté avatása.
-1085: A besenyők betörnek a Felső-Tisza vidékére. László kiveri őket az országból, és a győztes csata színhelyén templomot emel.
-1087: Salamon halála.
-1091: I. László seregével bevonul a tengermelléki Horvátországba. Álmos herceget megteszi horvát királynak. Címébe felveszi új hódításai -- Szlavónia (Horvátország) és Moesie (Bosznia) -- nevét. A seregével Horvátországból hazatérő László király a Temes folyónál utoléri a magyarországi zsákmányolásból távozni igyekvő ,,kunokat", szétveri őket, és megöli vezérüket. László király Somogyvárott megalapítja a Szent Egyed bencés apátságot. I. László nehéz súlyú dénárokat veret, amelyből 40 darab ér egy bizánci aranysolidust.
-1092: I. László a szabolcsi zsinaton elnököl. A zsinati határozatok képezik I. László ún. I. törvénykönyvét. I. László szétveri az Al-Dunánál betört ,,kunokat", majd hadjáratot indít az őket felbiztató tyerebovlji orosz fejedelem ellen.
-1093: I. László hadjáratot vezet Ulászló Hermann lengyel fejedelem megsegítésére.
-1094: I. László megalapítja a zágrábi püspökséget.
-1095: I. László hadjáratot vezet a cseh király ellen, a morva herceg megsegítésére. A hadjárat alatt megbetegszik. I. László Lengyelországból hazahívja (Könyves) Kálmán püspököt, I. Géza fiát, és utódjául jelöli.
-Meghalt 1095. július 29-én a cseh határ közelében. Előbb Somogyvárott temették el, majd Váradon (Nagyvárad) helyezték örök nyugalomra.

Néhány érdekesség

A sziklából fakasztott víz

"Egyszer egy pusztaságban ment László király a vitézeivel. A nap forrón sütött a földre. A fák levelei elfonnyadtak, a fű kiégett, és nem volt víz sehol a nagy pusztaságon.

László király vitézei majd meghaltak a szomjúságtól. A nyelvük odaszáradt a szájuk padlásához. Megálltak, a szomorúan mondták:
- Vitéz László király, ha te nem segítesz rajtunk, mind szomjan veszünk!... Irgalmas, jó király, ne engedd, hogy elpusztuljunk!
Ekkor László király az ég felé emelte szemeit, imára kulcsolta össze a kezét, s halkan imádkozott.
A vitézek is letérdepeltek, ők is imádkoztak. László király pedig odament a sziklához, s megérintette a kardjával.
Ebben a pillanatban a szikla oldalából kristálytiszta forrás buggyant ki. Ezerféle színben csillogott-villogott. Mintha csalogatta volna a szomjas vitézeket:
-Jertek, igyatok, szegény magyar vitézek!
Vége volt a szomjúság égető kínjainak. A vitézek sisakjaikba fogták fel az üdítő vizet, és nagy mohósággal ittak belőle.
Az Isten újra megmutatta, hogy milyen kedves néki László király."

A tordai hasadék

- Erdélyi népmonda nyomán -

Nagy harcot vívott László király Erdélyben a kunok ellen, s egyszer Torda mellett nagy vereség érte. Futott a magyar sereg, futott maga a király is. Ott vágtattak a Torda feletti hegyélen, elöl a magyarok, nyomukban mindenütt a vérszomjas kunok.
Hátrapillant Szent László, s hát látja, hogy a kunok annyira a nyomába értek, hogy fejszéjükkel csaknem levághatják. Ekkor a király felsóhajt, és imával fordul az egek Urához:
- Szabadíts meg, Uram, éretted harcoltam!
És íme, Isten meghallgatta imáját, csodát tett! Ahogy hajdan Mózesnak a Veres-tengert kettéválasztotta, úgy repesztette ketté a hegyet Szent Lászlónak.
Rettenve rántották vissza lovukat a kunok, mert egy szempillantás alatt a király és köztük toronymagasságú üreg tátongott.
A király lova patkójának helyét még évszázadok múltán is jól látták, és az arra járóknak mindig mutogatták.

Forrás:
A Szentek Lexikona (Dunakönyv Kiadó Budapest, 1994), illetve
A szentek élete I-II. (Szent István Társulat Budapest, 1989) anyagai alapján készült
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Élj azoknak, akiknek szükségük van rád
  2023-06-28 17:07:40, szerda
 
 




"Élj azoknak, akiknek szükségük van rád, köss barátságot azokkal, akikben megbízol, beszélj azokkal, akiket kedvelsz, és légy hálás azokért az emberekért, akik értékelnek téged."

(Dosztojevszkij)

...... ........... ........... .....


"Ne kritizálj másokat; ők pontosan azok, akik mi lennénk hasonló körülmények között."

(Abraham Lincoln)
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek 2.  
A józan észről
  2023-06-28 17:04:53, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
Azok az emberek, akik egy frekvencián vannak
  2023-06-28 17:03:54, szerda
 
 




"Azok az emberek, akik egy frekvencián vannak több ezer kilométerről is megérzik egymást és összekapcsolódnak; akik nincsenek egy hullámhosszon, azok akkor sem tudnak összekapcsolódni, ha egymás mellett állnak egy szobában. Minden lényeges és jelentőségteljes találkozás a rezgések összhangjában történik. Ezért mondjuk mindig, hogy elsődleges feladatod, hogy Te boldoggá válj, találj rá önmagadra, teljesedj ki, rezegj magas frekvencián, mert ha így teszel, akkor megtalálod azokat akik szintén így éreznek."

Életfestők
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria  
Ez így van!
  2023-06-26 09:42:46, hétfő
 
 



"Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad."

(Deák Ferenc)








 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
Az okos ember tanul a hibáiból...
  2023-06-26 09:35:00, hétfő
 
 




Az okos ember tanul a hibáiból...
A lélek folyamatosan fejlődik, de minden életben pontosan odakerül, ahol az elmúlt élete véget ért. Semmi sem véletlen!
Erről a biblia is szót ejt: "Amit elvetettetek, azt kell learatnotok."
Ez azt jelenti, ahogyan valaha másokkal viselkedtünk, azt egyszer a saját bőrünkön is megérezzük. Szabad akarattal rendelkezünk, ezért rajtunk múlik, hogyan reagálunk az előző tetteinkkel létrehozott szituációkra. Akkor is fejlődünk, ha hibás döntéseket hozunk.
Erről is szót ejt a biblia: ,,Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!
Ha hibázol, ne sokat rágódj rajta. Okulj belőle, és lépj tovább. Az okos ember hibáiból tanul. A múltat nem változtathatjuk meg, de a jövő még a miénk. Dönts okosan!

(Életfestők írása)
 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria  
Rosszúl teszed!
  2023-06-26 08:59:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
Hogyan bukott el Róma
  2023-06-26 08:58:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató gondolatok   
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 62 
2023.05 2023. Június 2023.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 62 db bejegyzés
e év: 1043 db bejegyzés
Összes: 13020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2289
  • e Hét: 13134
  • e Hónap: 30517
  • e Év: 147763
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.