2011-12-11 08:01:59, vasárnap
|
|
|
Link
Hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept - amikor annyi van belőle, ahány háztartás?
Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz aratni a család és a barátok körében is!
Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.
A töltött káposzta hozzávalói
Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.
Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá - hidd el, az eredmény megéri!
1 kg savanyú káposzta
8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) - ha otthon darálod, praktikus darálót használj!
1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt paprikás kolbász
1 db tojás
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 db csípős pirospaprika
2 tk. pirospaprika
2 dl tejföl
Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor
Előkészítés
A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!
Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
A rizst megpárolod - kétszer annyi víz kell hozzá.
A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
A hagymát is apróra összevágod, a fokhagyma gerezdeket szétzúzod.
Töltött káposzta elkészítése
A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod a felaprított fokhagymával együtt.
Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.
Töltött káposzta
Töltelék készítése 1
Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
Töltött káposzta töltelék
Töltelék készítése 2
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
Töltött káposzta
Töltelék készítése 3
Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az apró káposzta másik felével.
Töltött káposzta
Töltelékek lerakva
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék. A töltött káposzta főzésre kész.
Töltött káposzta főzés előtt
Főzésre készen
Töltött káposzta főzése
Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.
Elkészítési idő:
Előkészítő munkák: 20 perc
Töltelékek anyagának összeállítása: 15 perc
Töltelékek elkészítése: 25 perc
Lábasba rakás: 10 perc
Főzési idő: 120 perc
Összesen: 190 perc (ebből munka: 70 perc)
Megjegyzés:
Ha nincs elég időd és türelmed az elkészítéséhez, azt javasolom, készíts székelykáposztát, egyszerűbb, gyorsabb és nagyon finom.
A töltött káposzta tálalása
Egy nagyobb tálra kiszeded az apró káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.
Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok" a töltött káposzta tetején.
Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek csak kenyérrel ehető.
Töltött káposzta tálalva
Töltött káposzta tálalva
Töltött káposzta
A töltött káposzta tárolása
Jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.
Kitérő:
Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. A töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írtam le neked, amelyiket a vendégeim a legjobban szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.
Külföldi konyhák kínálatában is szerepel (román, török, szerb, orosz, sőt arab változata is ismert).(Forrás: Wikipedia)
Sztori:
Magyarországon általában nagy mennyiségben készítik és nemcsak vendégváráskor, mivel akár egy hétig is tárolható és az íze minden felmelegítés után javul. A népi mondás azt tartja, hogyfelmelegítve a töltött káposzta jó, nem pedig a szerelem. (Forrás: Magyar Elek, az ínyesmester szakácskönyve, akiről sokan azt gondolják, hogy szakács volt - kevesen tudják, hogy újságíró volt.)
Képek: saját felvételek
Ha fontos Neked az otthon darált hús, és szükséged van egy praktikus húsdarálóra, a képre kattintva találsz!
Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!
25 hozzászólás
Arkossy Viktor
Nagyon izletes tiltott kaposztat szoktam csinalni,csak sokszor kicsit kemenyre sikerul. A kerdes,mit csinaljak hogy jo puhara sikeruljon?
Szeretnek egy jo tippet kapni .
Elore is koszonom,
Arkossy Viktor,
San Antonio,Texas allam.
Pap Zsuzsa 2012. december 22. szombat
Kedves Viktor!
A következőket javasolom:
- a darált húsba beledarálni egy kis szalonnát vagy apróra vágva belekeverni
- a rizst előre megfőzni, mert nagyon sok nedvességet elvesz a töltelékből (1 rész rizs megfőzéséhez 2 rész víz kell)
- ha káposztalevélbe teszi a tölteléket, akkor ne tegyen bele tojást (ha nem kapható savbanyított levél, főzze met a káposztaleveleket sós vízben és abba csomagolja a t6lteléket).
Remélem, segíthettem és az idén kiváló lesz majd a káposzta.
Üdvözlettel és boldog karácsonyt kívánok!
Arkossy Viktor 2012. december 23. vasárnap
Koszonom szepen a valaszt. En savanyu kaposztalevelet hasznalok,mert szeretem ha a toltott kaposzta egy kicsit savonkas.
Elnezest kerek ha nem jol irok magyarul,de en soha sem jartam magyar iskolaban,csak magamtol tanultam.
Kellemes boldog es oromteljes Karacsonyi Unnepet kivanok nindenkinek.
Pap Zsuzsa 2012. december 23. vasárnap
Kedves Viktor!
Én is savanyú káposztalevelet használok, de nem gondoltam, hogy arrafelé is beszerezhető. Igaz, időnként mi itthon is savanyítunk káposztát, de csak kis mennyiségeket, mert ha sokáig áll, akkor nagyon megsavanyodik és az már nem az igazi még akkor sem, ha kicsit kimossuk. Káposztafej savanyításához nincs megfelelő edényünk és ezért néha előfordul, hogy sós vízben megfőzött káposztalevélbe csomagolom a tölteléket. A főzésnél a szálas káposztából teljesen átveszi az ízt és olyan, mintha savanyított levélből készült volni.
Gratulálok a nyelvtanuláshoz, ezt kevesen teszik meg, mert a magyar nyelv nagyon szép - ezt sok külföldi irodalmár is leírta - de nehéz tanulni, mert a szerkezete nagyon eltér a többi nyelvekétől.
DAMJANICS 2015. december 24. csütörtök
Kedves Árkossy Viktor és Pap Zsuzsa Nem tudom mennyire nehéz a magyar nyelv mert bele születtem, de ha igaz akkor ellenkező irányba is igaz, ezt magam is tapasztaltam. Elárulom a titkomat: bármilyen nyelvet gyorsan, kevés akcentussal el tudunk sajátítani, ha két évig kibírjuk abban az anyanyelvi környezetben úgy, hogy lehetőleg nem kommunikálunk honfitársainkkal. Nem én találtam ki, nekem is szakértő javasolta, és tanúsíthatom nálam bevált.
Pap Zsuzsa 2015. december 26. szombat
Köszönöm a hozzászólást, ez biztosan így van, mert egy alaptudás esetében már egy-két hét nyelvi környezetben való tartózkodás is rengeteget javít a nyelvtudáson. Ezt én is tapasztaltam.
Kiszner Sándorné 2016. március 24. csütörtök
Azt senki nem írja, hogy az igazi magyaros töltött káposzta árpa gyönggyel készül én mindég azzal főzöm.
Pap Zsuzsa 2016. március 30. szerda
Kedves Kiszner Sándorné!
Én még soha nem hallottam, hogy az árpagyöngy kellene a töltött káposztába, de biztosan jó avval is. Úgy gondolom, a töltött káposztába a húson és rizsen, meg a káposztán kívül semmi nem szentírás. A szabolcsiak például édes káposztával és paradicsommal készítik.
Misi 2016. június 1. szerda
Nagyon szivesen leirnám hogy készül pontosan nálunk a töltött káposzta, de sajnos még nem tanultam meg illetve nincs recept, érzésre készitik!!
Nagymamam nyírségi Szabolcs Sz. b. Megye és Hajdu B. Határárol, jött fel Vecsésre Pest mellé a magyar savanyuság fővárosába! Igy igen kevert recepttel dolgozik! 1kg hushoz kb 30-40dkg rizst tesz (f9őzés nélkül csak átmossák)!
Egy kis szalonnát 10-20dkg, (édesanyám a husvéti sonka szalonnáját még fözés elött leszedi) egy kevés hagymát, fokhagymát(izlés szerint 4-5gerezd), friss paprikat ,erospaprikat aprit bele a töltelékbe,
So, bors, örölt paprika! Izlés szerint (azt mondják ugy kell a tölteléket füszerezni mint a jo kolbászt!)
Édes levélbe töltik a káposztát, és minden rétegre átmosott savanyú káposztát tesznek! Végén felöntik kb fél liter házi paradicsomlével ( ha bolti akkor 2nagyobb süritett konzerv) majd vizet adnak hozzá h pont ellepje! Felfőzik (kb 1-másfél óra) majd betakarják (mint dunsztolás) amig megpuhul a rizs! Aki valamilyen alkalomból nálunk evet, legközelebb ugy jön van e káposzta! Tavasszal Tormalevélbe is szoktak tölteni isteni, kicsit különlegesebb, illetve, édesanyám ha tormalevélbe tölti akkor árpával rizs helyett!
Jó étvágyat!
Pap Zsuzsa 2016. június 2. csütörtök
Kedves Misi!
Nagyon örülök hozzászólásodnak és a leírásnak. Nem baj, ha nincs pontos recept, általában én is fejből főzök. Ha leírok egy receptet, akkor szoktam csak feljegyezni a mennyiségeket.
Ha nincs ellenedre, leírásod alapján szívesen elkészíteném az ételt és Szabolcsi töltött káposzta néven le is írnám a blogomba, megjegyezve, hogy tőled kaptam. A készítésnél - mivel van főzési és receptírási tapasztalatom - ahol nincs, majd én meghatározom a mennyiségeket.
Mit szólsz hozzá?
Boros Valéria 2016. november 7. hétfő
Mi csak Szabolcsit főzünk, aprókat és kúposra töltjük, fele a hús és a rizs aránya, de én például nem rizsel hanem kukoricadarával töltöm, sőt van hogy tormalevelet is csavarok, mindig édes káposzta készül...és a végén paradicsomosan főzzük be...de ez konkrétan a szabolcsi káposzta
Pap Zsuzsa 2016. november 8. kedd
Kedves Valéria!
Köszönöm a kiegészítést. A nálatok szokásos töltött káposztát is megtalálod az oldalamon. Kicsit eltér attól, amit Te leírtál. A töltelékben kevesebb a rizs és bár nem nagyok, de nem is nagyon aprók, mert fél káposztalevélbe töltöttem - tölcsér alakúra csavarva. Legközelebb majd negyedekbe teszem.
Éva Zoni 2016. november 29. kedd
Erdélyben csombordot teszünk a tölteléket köze ,ami egy nagyon különleges ízt ad a töltött káposzta inak ...rizs helyett gerslit főzünk bele...sokkal finomabb...
Láng Ottó 2016. december 27. kedd
Mi az a csomrod - magyarul ?
A puntát és a pityókát már értem de ezzel még nem volt szerencsém ...
Pap Zsuzsa 2016. december 28. szerda
Kedves Ottó!
Ez egy fűszernövény, de nem csomrod, hanem csombord. Még én sem hallottam így nevezni. Lehet, hogy Szabolcsban így hívják. Ismert nevei: csombor (Erdélyben általában ezen a néven szerepel, nálunk viszont borsikafűként tituláljuk.
Jakab 2017. január 8. vasárnap
ez mind okés,de mit tegyek hogy ne emelkedjen meg az edényben??van valami eszköz?
Pap Zsuzsa 2017. január 9. hétfő
Kedves Jakab!
El sem tudom képzelni, mitől van ez. Én ilyen jelenséget soha nem tapasztaltam. Talán túl erősen forralod és a vízbuborékok emelgetik - talán nem is a káposztát, hanem a fedőt. Ha a forralás lassú, apró buborékok keletkeznek, az étel akkor is 100 fokon forr, bár kétségtelen, hogy erős forralásnál a gőzfejlődés intenzívebb, de ez a főzési időt nagyon nem csökkenti.
István 2017. január 11. szerda
Kedves Jakab!
Én akkor tapasztaltam ilyet (először és utoljára), amikor előrecsomagolt, kipréselt sav.káposztát vettem. Szemre kevésnek tűnt, ezért mindjárt 3 zacskóval -:)
Rengeteg vizet felvett, és végül két fazékba kellett szétrakni, úgy megduzzadt.
Andrass9 2017. február 14. kedd
Kedves Papp Zsuzsa! Amikor apró buborékozva főzöl, akkor az egész étel hőmérséklete lényegesen 100C alatt van. A bubik az edény aljáról szabadulnak fel, de az edény nem forrósodik fel 100 fokra. Klasszikus példa az abálás disznóöléskor. Ha beleteszel egy hőmérőt, valahol 80-82C közötti értéket fogsz mérni. Pedig az is mocorog ...
De nem is kell disznóölésre menned, csak főzz egy jó húslevest, és mérd meg a lé hőfokát 🙂
Pap Zsuzsa 2017. február 16. csütörtök
Kedves András!
Köszönöm a kiegészítést. Lehet, hogy erre nem tértem ki részletesen, de a húslevest, a kocsonyát, a sonkát - és még néhány más ételt is így szoktam főzni. Kicsit lassabb, de a lé is jobb ízű lesz és - ami nem mellékes - szép tiszta.
vali@mksztsz 2017. július 10. hétfő
Ha megmarad a leforrázott káposzta levele,el lehet e tenni,vagy ki kell dobjam?
Farkas Andrásné 2018. január 14. vasárnap
A fokhagymát hova tesszük, erről nem ír??
Pap Zsuzsa 2018. január 15. hétfő
Köszönöm, hogy szóltál. Bizony, ez véletlenül kimaradt a szövegből. Hát hova máshova, mint a töltelékbe. Eddig még mindenki kitalálta. Egyébként, ha netán a káposztába tennéd, akkor sem szakad le az ég, sőt ha bele sem teszed, az sem nagy tragédia.
Vass Vivien 2018. október 5. péntek
Kedves Zsuzsa,
az előkészitésnél előző este mibe kell beáztattni a füstölt húst???
Üdv
Vass Vivien
Pap Zsuzsa 2018. október 5. péntek
Lehet, hogy nem írtam le, mert vízbe. A célja kettős. A füstölt húst a füstölés előtt besózzák. A sót ki kell belőle áztatni. Az áztató víz gyakorlatilag egy sós lé, ami semmire nem használható fel. Az áztatás alatt a kiszáradt füstölt hús vizet vesz fel, kicsit megpuhul és könnyebben lehet megfőzni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek - Húsételek |
|
Címkék: hogyfelmelegítve, székelykáposztát, hozzászólásodnak, honfitársainkkal, összeállításához, káposztalevelet, nyelvtanuláshoz, kaposztalevelet, petrezselyemmel, kukoricadarával, paradicsomlével, káposztalevélbe, hűtőszekrényben, előkészitésnél, belerakosgatod, savanyításához, előrecsomagolt, elkészítésének, elkészítéséhez, vendégváráskor, paradicsomosan, előkészítésben, magyarországon, paradicsommal, mennyiségeket, disznóöléskor, felszeleteled, tapasztalatom, hozzávalókban, megsavanyodik, különlegesebb, összeállítása, kakastarélyok, gyakorlatilag, kommunikálunk, szakácskönyve, tökéletes töltött, legjobb töltött, töltött káposztát, receptben mutatom, barátok körében, töltött káposzta, hozzávalókban rejlik, ünnepi étel, eredmény megéri, külső nagy, előkészítésben rejlik, füstölt húst, levében kihűlni, levél megpuhuljon, rizst megpárolod, szalonna felét, Magyar Elek, Arkossy Viktor, Kedves Viktor, Arkossy Viktor 2012, Karacsonyi Unnepet, Kedves Árkossy Viktor, Zsuzsa Nem, Kiszner Sándorné 2016, Kedves Kiszner Sándorné, Szabolcs Sz, Hajdu, Vecsésre Pest, Tavasszal Tormalevélbe, Kedves Misi, Boros Valéria 2016, Kedves Valéria, Láng Ottó 2016, Kedves Ottó, Kedves Jakab, Kedves Papp Zsuzsa, Kedves András, Farkas Andrásné 2018, Vass Vivien 2018, Kedves Zsuzsa, Vass Vivien,
|
|