|
1/49 oldal
|
Bejegyzések száma: 480
|
|
|
|
2013-02-28 21:46:29, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
5 dkg porcukor
csipet só
2 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
3 dl langyos tej
1 csomag instant élesztő
A szóráshoz:
20 dkg darált dió
10 dkg nádcukor
8 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
A vaníliás öntethez:
1 liter tej
1 csomag vaníliás puding
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
A fenti hozzávalókból egy keverőtálban addig dagasztjuk a tésztát (kézzel, géppel, fakanállal), amíg az edény falától elválik. Letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
Lisztezett deszkára borítjuk, kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatót lisztbe mártjuk, és lehetőleg a legkevesebb hulladékkal kiszaggatjuk. Nem baj, ha nem szabályosan kerek a szaggatott tészta.
Kerek 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (vagy bármely más sütőedénybe) 3 sorban rakjuk szellősen a tésztagombócokat, minden tésztasor tetejét az olvasztott vajjal megkenünk, és megszórjuk a darált dió és cukor keverékével. A maradék diós cukrot a tetejére szórjuk.
További 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.
A vaníliás öntethez a tejet feltesszük forrni, közben kevés tejjel kikeverjük a pudingport a cukrokkal, majd folytonos keveréssel hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, lassan összefőzzük.
Amikor megsült az aranygaluska, kicsit pihentetjük, majd a tortaformát lekapcsoljuk, és kerek tálra helyezzük a tésztát.
Hagyjuk kihűlni, nem késsel vágjuk csak tépkedjük! Ízlés szerint vaníliás öntettel tálaljuk hagyományosan, de nagyon finom csokimártással, borsodóval is
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2013-02-28 21:42:12, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
2,5 dl langyos tej
1 tojás
1 bő evőkanál cukor
1 csipet só
1 csomag instant élesztő (7 g-os)
8 dkg olvasztott vaj, vagy Rama
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
kb. 2 evőkanál cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
1 felvert tojás
Elkészítés:
A töltelékhez a túrót összetöröm, hozzákeverek tejfölt, darát, cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert tojást is.
A tésztához valókból keverőtálban tésztát dagasztok, langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem, lisztezett deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtom, és kb. 8x8 cm-es kockákra vágom. A tésztát megtöltöm a túróval, átlósan a tészta csücskeit összefogom, egyet csavarok rajta, és sütőpapírral bélelt tepsibe nem szorosan egymás mellé helyezem.
A tésztát addig pihentetem, ameddig a sütő 190 fokra bemelegszik, közben 1 tojás sárgájába kevés tejet keverek, és megkenem a batyukat, majd a sütőbe tolom, kb. 25-30 perc alatt megsütöm |
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2013-02-28 13:49:43, csütörtök
|
|
|
A jóga köztudottan egy nagyon jó mozgásforma, mely felfrissíti a testet és a lelket, megnyugtat és formába hoz. Ezek mellett sok más jó hatása is van, melyek miatt mindenkinek érdemes lenne heti rendszerességgel jógáznia.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség |
|
|
|
|
|
1/49 oldal
|
Bejegyzések száma: 480
|
|
|
|
2013. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
480 db bejegyzés |
e év: |
6128 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 453
- e Hét: 4906
- e Hónap: 28476
- e Év: 28476
|
|
|