Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Legyen mindenkinek nagyon szép az estéje!
  2015-10-23 21:48:32, péntek
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
Delfinmosoly
  2015-10-23 21:46:38, péntek
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Állatcsodák  
Állj, ne tovább!
  2015-10-23 21:45:38, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatcsodák  
Mikor volt az első disznótor Magyarországon?
  2015-10-23 16:19:59, péntek
 
 


Link

Honfoglaló őseink a szalontai disznót magukkal hozták Keletről. Ezeket a hatalmas, borjú nagyságú, téglavörös színű hússertéseket kanászok terelték, és az új hazában a Tiszántúlon telepedtek meg. Ez a sajátos magyar fajta csak a legújabb időkben pusztult ki.

Ebből a tényből az következik, hogy őseink nem voltak igazi nomádok. A férfiak ugyan kalandozó életmódot folytattak, maga a nép, a téli és nyári szállásra való költözéstől eltekintve, helyhezkötötten élt, disznótartással is foglalkozott, tehát nem volt igazi nomád.

Őseink magukkal hozták a szalontai sertést, s itt találták a bakonyi disznót a Bakonyban és az alföldi zsírsertést, amit még az avarok tenyésztettek.

Ősi hússertéseink sajnos kihaltak. A bakonyi fajta is. A mai híres magyar mangalica zsírsertés viszont tartja a szoros rokonságot az említett avarkori alföldi disznóval.

Íme, a magyar sertés története dióhéjban. Most pedig a disznótorok következnek.

Őseink bizonyára vándorlásuk során is bőven éltek sertéshússal, szalonnával. I. István 1036-ban intézkedett a Bakonyban makkoló sertésekről. I. Endre kiéheztetett ellenségének, III. Henriknek 1051-ben például 2000 oldal szalonnát küldött ajándékba. Persze ez csak sózott, esetleg borsozott szalonna volt. A paprikát nem ismerték. Ez a fűszerünk csak a 18. században kezd szélesebb körben elterjedni. Tehát csak vagy 200 éve beszélhetünk paprikás szalonnáról, kolbászról, gulyásról és paprikás csirkéről. Használtak ugyan korábban is fokhagymát, sáfrányt, zsályát, rozmaringot, borsot, gyömbért, kaport és majoránnát, csak éppen paprikát nem.

A cikk forrás: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Eszem-iszom  
Demjén Ferenc: Várok rád
  2015-10-23 16:17:13, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Demjén Ferenc  
Csak úgy lehet jövőd - Star Wars: A klónok háborúja
  2015-10-23 16:16:20, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott  
Esőáztatta gesztenye
  2015-10-23 16:09:21, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Futó az esőben
  2015-10-23 16:08:36, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Juhász Gyula: Epilógus
  2015-10-23 14:20:51, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  halloween  
Kovács Kati: Az én időm egyszer lejár jól tudom
  2015-10-23 14:19:57, péntek
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  halloween  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 5604 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3203
  • e Hét: 10121
  • e Hónap: 21135
  • e Év: 127279
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.