|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2015-11-19 15:58:55, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
Tésztához
4 tojás (közepes méretű)
2 evőkanál forró víz
80 g porcukor
125 g búzaliszt
2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g őrölt mák
Töltelékhez
350 g meggy (befőtt)
250 ml meggylé
1 tasak Dr. Oetker Tortazselé piros
25 g porcukor
Krémhez
9 lap Dr. Oetker Lapzselatin
200 ml hideg habtejszín
400 g natúr joghurt
1 evőkanál citromlé
100 g porcukor
Díszítéshez
csokoládéforgács
Elkészítés
Előkészítés
A sütőformát (kb. 26 cm átmérőjű) kivajazzuk és enyhén lisztezzük, vagy az alját kibéleljük sütőpapírral. A meggyet (befőtt) lecsöpögtetjük, levét felfogjuk, néhány darabot a díszítéshez félreteszünk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A tojásokat forró víz hozzáadásával egy keverőedényben, konyhai robotgép segítségével (habverő), kb. 1 perc alatt habosra keverjük. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot, majd további 2 percig verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, és a mák hozzáadásával sima tésztává keverjük. A masszát sütőformába öntjük és egyenletesen elsimítjuk. A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc
Sütés után a süteményt a formából kivéve, sütőpapírral együtt, sütőrácson hagyjuk kihűlni. Miután a tortalap kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, és a megtisztított kapcsos sütőformát újra köré helyezzük.
A tortazselét a tasakon szereplő útmutató szerint, 250 ml befőttből felfogott meggylé felhasználásával (ha szükséges, hígítsuk fel vízzel) elkészítjük. Hozzákeverjük a meggyet, és hagyjuk kihűlni. Majd az alsó tortalapon egyenletesen elsimítjuk (hagyjunk ki a szélén 1 cm-t). A krémhez a zselatinlapokat a tasakon szereplő útmutató szerint előkészítjük, feloldjuk és langyosra hűtjük. A joghurtot egy keverőedénybe öntjük, a citromlével és porcukorral elkeverjük, majd apránként a zselatint is hozzákeverjük. Majd a felvert habtejszínt is hozzáforgatjuk. A kész krém felét a meggyes tölteléken egyenletesen elosztjuk, majd a másik tortalapot is ráhelyezzük. A maradék krémmel a tortát bevonjuk, és meggyel, ill. csokoládéforgáccsal díszítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2015-11-19 14:13:58, csütörtök
|
|
|
Varázslatos dolog nőnek lenni.
Olyan kaland, amihez bátorság szükséges,
olyan viadal, amit soha nem lehet megunni.
Ha nőnek születsz, sok nagy feladat vár rád.
Először is harcolnod kell azért, hogy megtudják:
ha Isten létezne, ősz öregasszony vagy szép lány
is lehetne. Azután harcolnod kell, hogy megértesd
az emberekkel: a bűn nem azon a napon született, amikor Éva leszakította azt az almát.
Azon a napon egy csodálatos erény született,
amit úgy neveznek: engedetlenség.
Végül azért kell harcolnod, hogy bebizonyítsd:
formás, kerek testedben értelem lakozik,
és meghallgatásért kiált.
Oriana Fallaci
|
|
|
0 komment
, kategória: FÓKUSZBAN "A NŐ" |
|
|
|
|
|
2015-11-19 12:56:43, csütörtök
|
|
|
Múlnak az évek
Múlnak az évek, mind többet jut eszembe a gyermekkorom,
a szüleim, a nagyanyám, és hogy milyen volt az életünk
akkortájt, régen, hogyan éltünk.
Összehasonlítást végzek, sok emléket felidézek,
milyen jó volna ha még élnének.
Az évek annyira gyorsan elmúltak,
pedig már régen meghaltak.
Akkoriban olyan gyors volt az életem,
délelőtt, délután a munka után rohantam,
este a fáradságtól fásultan feküdtem ágyamban.
Ha eszembe jutottak, fájt, hogy az élettől olyan keveset kaptak,
az is, hogy annyira hamar itt hagytak, hogy meghaltak,
és, hogy az élettől még egy unokát sem kaptak.
Régen nem értettem miért ülnek az idősek annyit szótlan.
Most én ülök sokat szótlan, és elmélkedek folyamatosan.
Az idő mint a folyó feltartóztathatatlanul csak rohan,
nyomait láthatjuk a testünkön az arcunkon, a hajunkban,
Az ember bölcsebb elnézőbb lesz , lelassul,
a fiatalkori hév, a nagy indulat megszelídül,
csak egy legyintéssé, egy mosollyá alakul.
Az élet iskoláját járva, az ember felfogja,
rengeteg az elfecsérelt energia,
megérti mi az élet hordozója, mi az élet titka,
mert a világban ma a legfontosabb az egészség,
és természetesen a békesség.
Pék Rozália
|
|
|
0 komment
, kategória: Szépkorúaknak |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2015. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
719 db bejegyzés |
e év: |
7211 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5673
- e Hét: 25209
- e Hónap: 64821
- e Év: 293758
|
|
|