|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2021-06-23 19:44:20, szerda
|
|
|
A Szent Iván éji tűzgyújtás napja
Szent Iván éj - égjen a szerelem tüze!
Az év legmisztikusabb, legvarázslatosabb éjszakáján, a valóságon túli világ kapui tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek között, fények gyúlnak az éjszakában, és lángra lobbannak a szívek. Szent Ivánkor minden - és mindennek az ellenkezője is - megtörténhet! Ég a tűz, forró a hangulat, átsétálunk, vagy átugrunk a tűz felett. De vajon mi ennek a napnak a hagyománya?
A nyári és a téli napforduló az emberiség két olyan természeti ünnepe volt ősidőktől fogva, amelynek emlékeit napjainkig őrizzük. Ismerős számunkra Shakespeare varázslatos Szentiván éji Álmából, keresztény ünnepek szertartásaiból, de a kereszténységet megelőzően sokkal korábban is ünnepelték már az emberek közös játékokkal, tűzgyújtással, jövendőmondással.
A nyári napforduló vagy nyárközép napja a Nap évenként ismétlődő (látszólagos) útjának egyik fontos állomása. A Nap, amely a téli napfordulótól kezdve fokozatosan egyre magasabbra emelkedik az égen, ezen a napon éri el pályájának csúcsát. Ez a nap a Nap életének felezőpontja, amit majd a hanyatlás féléves periódusa követ.
Szent Iván hava (Nyárelő, Napisten hava) Junónak, a Holdistennőnek a hónapja, aki a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget. Kedvenc madara a páva. Júniusban az éjszakai féltekén leghosszabbak a napok. Ezen a napon minden megtörténhet. Szent Iván éjszakája varázslatos éjszaka.
Az év leghosszabb napja, a föld bősége, szépsége, ereje teljében. Csúcspont. Ettől kezdve rövidülnek a napok, míg Yule napján újra meg nem fordul a Nap járása.
E nap alkonyán, akárcsak Samhainkor, megnyílnak a világok közti kapuk, és a tündérnép átjön a mi világunkba.
Június 24-e, a nyári napforduló ideje, Szent Iván éjszakája is
Európa számos vidékén még napjainkban is él a nyárközépi tűzgyújtás szokása. Tánccal, énekléssel, tűzön átugrással ünneplik a napfordulót. Az ősember, aki még mágikus összhangban élt a természettel, a tűzgyújtással minden bizonnyal a Napot próbálta meg támogatni a sötétséggel vívott harcában. A kereszténység uralomra jutása után a Nap megsegítésének motívuma fokozatosan a háttérbe szorult, ennek ellenére a tűzünnep megőrizte mágikus karakterét.
Ez mindenekelőtt magának a tűznek volt köszönhető, amelyet a régi korok emberei gyakorlati haszna mellett a világosság, a tisztaság, az egészség, az elevenség, a szenvedély, a szerelem és az örök megújulás jelképének tekintettek. Az egyházi naptár szerint Keresztelő Szent János születésnapja ez, ami sok pogány időből származó nyár eleji ünnepet egyesít.
|
|
|
0 komment
, kategória: Június |
|
|
|
|
|
2021-06-23 17:02:00, szerda
|
|
|
Juhász Gyula: Emlék
Szentiváni éjjel
Künn a pusztán jártunk,
Fönn a magas égen
Csillagrózsák égtek
És benn a szívünkben
Nagy fiatalságunk!
Kéz a kézben jártunk,
- Emlékszel-e rája? -
Szelíden borult ránk
Tiszaháti pusztán
Szentiván havának
Tündér éjszakája.
Emlékszel-e rája?
- Tanúnk a jó Isten! -
Hogy csudavirágos,
Hogy csillagvilágos,
Álomország nyílott
Gyermekszíveinkben!
Elsodort az élet,
Nem lelünk egymásra!
Mivé lett szívedben,
Fiatal szívedben,
Szentiván havának
Tündér éjszakája?
1906.
|
|
|
0 komment
, kategória: Június |
|
|
|
|
|
2021-06-23 16:57:29, szerda
|
|
|
Június 23. Szentivánéj
"Noha a nyári napforduló napja június 21-e, mi mégis 24-én tartjuk a nyár ünnepét. Ennek oka a juliánus naptár bevezetése előtti naptár sajátossága és a tényleges naptári évek közti különbség. Régen a nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban június 24-re esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor, és évszázadok vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni. "...
|
|
|
0 komment
, kategória: Június |
|
|
|
|
|
2021-06-23 08:42:12, szerda
|
|
|
DIÓ LIKŐR
Hozzávalók:
15-20 db zöld dió
500 g cukor
1- 1,5 liter házi gyümölcspálinka (vagy vodka)
1 fahéjrúd
1 vaníliarúd
3 szem szegfűbors
3-5 szem szegfűszeg
gumikesztyű
A zöld diónak az a tulajdonsága, hogy gyönyörűen és lemoshatatlanul megfogja az ember kezét, és minden egyebet is, amivel érintkezik, így bánjunk (gumi)kesztyűs kézzel a kis éretlennel. Jól megmossuk, majd felszeleteljük.
Mehet egy nagy befőttesüvegbe, a fűszerekkel, cukorral egyetemben. A befőttesüveg legyen jól záródó! Majd öntsük nyakon finom alkohollal, úgy, hogy elfedje a zöld diókat. Zárjuk rá az üveg tetejét.
Hagyjuk állni 3-6 hétig, hetente rázogassuk. Majd szűrjük át gézanyagon, töltsük jól záródó üvegekbe, és várjuk a karácsonyt, amikor megkóstolhatjuk a keserédes-fűszeres likőrünket.
--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------
DIÓPÁLINKA: készítése (Zöld dió pálinka)
Hozzávalók:
30 db zöld dió negyedelt darabokra összevágva
2 db egész fahéj
30 db szegfűszeg
35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt gondosan vágjuk le!)
4 liter jó minőségű pálinka (olyan pálinka amelyeknek nincs túl erős, jellegzetes íze, illata)
2 db 5 literes befőttes üveg (csavaros tetejű)
értelemszerűen ha csak 2 liter pálinkát szeretnék akkor mindenből a fele mennyiség.
Elkészítése:
A diót június eleje, közepe táján (június 24 előtt, Szent Iván napig,) ajánlatos szedni, amikor még nem csontosodott a héja. A zöld dió akkor jó, ha még simán átszúrható rajta 1 kötőtű. Szép, egészséges szemeket válasszunk, alaposan mossuk meg, 1 órára áztassuk forró vízbe, majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran cserélgessük közben (naponta legalább 5 x). Erre azért van szükség, hogy a keserűségéből veszítsen. Az áztatási idő elteltével tegyük a napra a diókat, hogy száradjanak kicsit, majd daraboljuk fel negyedelve. Ezt a műveletet ha lehet, gumikesztyűben végezzük, mert nagyon fog a zöld dió!!
A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancs héja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. A pálinka megbízható helyről származzon, jó minőségű legyen, kb. 50°-os! Az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
A lezárt üvegeket 40 napig kitesszük a napra (úgy, mint amikor kovászolt uborkát készítünk), olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. Rövid időn belül a színe teljesen besötétedik. Néhány nap múlva megkóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá 5 dkg cukrot. Az édesítéssel ne essünk túlzásba, az íze alapvetően enyhén kesernyés, nem az a cél, hogy ezt az ízt elnyomjuk!
40 nap elteltével szűrjük át. Az sem baj ha azonnal elfogyasztjuk de ha kibírjuk akkor pihentessük még 1-2 hónapot. Lényege, hogy minél tovább érik, annál finomabb lesz a diópálinka. (dió nélkül érleljük tovább, a fűszerek maradhatnak). A leszűrt dió pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Vigyázat! Nagyon itatja magát, az édeskés íze ne tévesszen meg senkit sem, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2021-06-23 08:22:14, szerda
|
|
|
Szeretnék addig élni,
míg élni érdemes.
Míg szívem nem öregszik,
hajam még nem deres.
Amíg öröm a munka
és tisztán lát a szem,
amíg a nap s az éjjel
mind, mind enyém leszen.
Szeretnék addig élni,
míg csábít az öröm,
míg bíztat a reménység
e földi körökön.
Míg szabad lesz a lábam
és erős két karom,
amíg az élet terhét
cipelni akarom.
Amíg a nyári szellő
szivemben lengedez -
szeretnék addig élni,
míg újra béke lesz...
(Somlyó Zoltán: Csak addig...)
|
|
|
0 komment
, kategória: Szépkorúaknak |
|
|
|
|
|
2021-06-23 07:15:26, szerda
|
|
|
Hússzal ezelőtt érkeztem
És azt mondták, hogy ez az a hely
Ahol mindent sikerült megnéznem
Köszi, de sajnos nem mehetek
Mert a főnököm az az Isten
Kinek szárnya van, de ereje nincsen
Hogy egy kicsikét legalább megverne
Vagy lassan utánad engedne
Mert hirtelen kinyílt a föld alattam
Te eltűntél én meg itt maradtam
Hát evezz a part felé még párat
Ha a világ fordít neked hátat
S ha utad egyszer a végéhez ér
Ne felejtsd el hogy honnan jöttél!
Egy föld alatti mozgalomból, hol nem jutott ki nekem a jóból
Kellett hogy már, elinduljak
Az úthengerek itt gurulnak
Én meg harapok egyet a lángosba
A szekérháton a városba
De láttatok-e már oly gyönyörű bájt
Mit nem okozhat öt gigabájt
Neked öt gigabájt, nekem öt libamáj
Jaj a szívem úgy nagyon fáj
De én sem próbálhattam kétszer
Te megteheted ha visszanézel
S ha utad egyszer a végéhez ér
Ne felejtsd el hogy honnan jöttél!
Vidéki sanzon
Magna Cum Laude
|
|
|
0 komment
, kategória: Dalszöveg |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2021. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
185 db bejegyzés |
e év: |
3457 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4836
- e Hét: 24372
- e Hónap: 63984
- e Év: 292921
|
|
|