|
3/20 oldal
|
Bejegyzések száma: 190
|
|
|
|
2023-07-21 05:56:08, péntek
|
|
|
Hozzávalók
A tészta hozzávalói
30 dkg finomliszt
15 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
3 ek. tejföl
2 tojás sárgája
Töltelék
6-8 db közepes alma
ízlés szerint 1 cs. vaníliás cukor
1 kiskanál fahéj (elhagyható)
Ha teszel az almához durvára darált diót, még finomabb lesz!
A habhoz
6 tojás fehérje
30 dkg porcukor (6x5dkg)
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Az almát lereszeljük és ízesítjük a vaníliás
cukorral és fahéjjal. A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Majd
hozzáadjuk a cukrokat, a tejfölt és a tojás sárgákat. Összegyúrjuk, cipóvá
formázzuk. Egy 36×26 cm tepsi alját kilisztezzük és belefektetjük a kinyújtott
tésztát. Erre rátesszük a lereszelt almát, egyenletesen elosztjuk a tésztán.
170 fokon alsó sütési módon nem teljesen készre sütjük, kb 40 percig.
A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. Amikor a hab már kemény,
hozzáadjuk kanalanként a kimért porcukrot és továbbverjük. A lepényt
kivesszük és a kész habot rákanalazzuk a tetejére, szépen elsimítjuk
rajta és visszatesszük a sütőbe további kb 10-15 percre. Akkor jó,
amikor a hab teteje szép rózsaszínes kezd lenni. A tepsiben hagyjuk
kihűlni és kockákra szeletelve kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2023-07-04 11:02:32, kedd
|
|
|
Hozzávalók
5 db tojás
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat
20 dkg finomliszt
1 citromból nyert citromhéj
35 dkg málna
15 dkg szeder
10 dkg narancs
Elkészítés
A tojásokat törjük fel egy tálba, rakjuk félre.
Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral,
a sütőt gyújtsuk be. Mérjük ki az alapanyagokat.
A tojásokat addig verjük, amíg habos és világos
sárga színű lesz. Kis részletekben hozzáöntjük
a cukrot (folyamatosan keverve), majd a vaníliát.
Végül a lisztet szintén több adagban keverjük
hozzá. A citromhéjat lazán forgassuk bele.
Öntsük a tésztát a tortaformába, osszuk el
egyenletesen a gyümölcsöt a tetején.
Forró sütőbe tolva addig sütjük, amíg a széle
kicsit megpirul, és ha fogvájót szúrunk a
közepébe, akkor már nem ragad rá a tészta.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2023-07-01 09:53:08, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
35 dkg magozott meggy befőtt
23 dkg puha vaj
28 dkg kristálycukor
3 tojás
0,5 dl tej
3 ek tejföl
1 csomag sütőpor
35 dkg liszt
Elkészítés:
Elektromos habverő segítségével a vajat a cukorral felhabosítom, hozzáadom
a tojásokat, a tejet, ezzel is alaposam kikeverem, majd mehet bele a tejföl és
újabb keverés.
Egy tálban kézi habverővel összekeverem a lisztet a sütőporral, majd a tojásos,
vajas masszához adom és összeforgatom.
Egy 37×27 cm méretű tepsit kibélelek sütőpapírral, belesimítom a masszát,
a tetejére dobálom a lecsepegtetett meggyet és 180 fokra előmelegített
sütőben, alsó-felső sütésű fokozaton, kb. 35 perc alatt készre sütöm.
A sütési idő sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.
A sütés ideje alatt a sütő aljába egy hőálló tálba vizet teszek, hogy párologjon.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2023-06-24 11:13:26, szombat
|
|
|
3 érett közepes banán
3 tojás
250 g liszt
150 g cukor
60 ml tej
80 g vaj
15 g vegyi élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
Előkészítés:
1. Egy tálba tedd a szeletelt banánt. Addig zúzzuk villával,
amíg nem kapunk egyfajta pürét. Ezt a pürét tartogatjuk,
ami a banántortánk alapja lesz.
2. Egy másik tálba tesszük a tojásokat és rúddal addig verjük,
amíg megduplázzák a méretüket. Majd hozzáadjuk a vanília,
cukor, tej esszenciáját, csipetnyi sót és vajat, amit korábban
a mikróban olvasztottunk. Addig üssétek újra, amíg az összes
hozzávalót integráljuk.
3. Ezután átszitáljuk a lisztet és az élesztőt ezen a tésztán.
Mindent újra összekeverünk a rúddal, amíg be nem épül.
Később hozzáadtuk a lefoglalt pürét és mindent integráltunk.
4. Kenj be egy sütő tepsit vajjal, és öntsd bele a tésztát.
A korábban 190°C-ra melegített formát betesszük a sütőbe,
és kb 40 percig itt hagyjuk.
5. Végre fogpiszkálóval szúrjuk meg a tortát. Ha tiszta lesz,
akkor vége. Ha nem, akkor hagyjuk sülni még pár percig.
Amikor teljesen megsült, kivesszük a sütőből, kb egy órát
pihentetjük, hogy kihűljön, tömörüljön.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2023-05-20 07:09:45, szombat
|
|
|
Hozzávalók
5 db kifli,
500 ml tej,
1 csomag vaníliapuding,
3 db tojás sárgája,
100 g darált mák,
4 ev. kanál porcukor,
1 ev. kanál reszelt citromhéj.
Tetejére:
3 db tojás fehérjéje,
3 ev. kanál kristálycukor.
1. A kiflit szélesebb szeletekre vágjuk és félrerakjuk. A recepthez öregebb,
már nem friss kiflik is megfelelnek.
2. A tejet, cukrot, citromhéjat, mákot, tojások sárgáját egy habverővel
összekeverjük. Hozzáadjuk a felszeletelt kiflit és alaposan összekeverjük.
A pudingot megfőzzük, majd ezt is hozzákeverjük a masszához.
Akkor jó, ha az egész egy masszává állt össze.
3. Előveszünk egy sütőformát és beleöntjük a keveréket.
4. A sütőformát a masszával egy 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük
és 30 perc alatt készre sütjük
5. Fél óra sütés után a mákosgubát kivesszük a sütőből, majd rátesszük
a tojásfehérjéből és cukorból készült tojáshabot (a tojásokat kézi robot
géppel el kezdjük verni, majd mikor már kezd habosodni, hozzáadjuk a
cukrot és addig verjük, míg kemény habot nem kapunk). A mákosgubát
a tojáshabbal még 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Ezután a mákosgubát kivesszük a sütőből és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2022-10-30 05:28:23, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
10 dkg cukor
2 dl tejföl
Almás töltelék:
2 kg alma
10 dkg dió
30 dkg cukor, ízlés szerint fahéj
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd beletesszük a többi alapanyagot.
Jól összegyúrjuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Közben meghámozzuk
és lereszeljük az almát. Megcukrozzuk.
Kettéosztjuk a tésztát, kinyújtjuk tepsi méretűre. Szórunk rá egy keveset a durvára
őrölt dióból. Ráhelyezzük az almát, de úgy, hogy előtte kinyomjuk a levét. Szórjunk
a tetejére is egy kevés diót. Kinyújtjuk a másik lapot, ráhelyezzük az almás töltelékre.
Villával megszurkáljuk, majd tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 170 fokon
30-35 percig sütjük. Ha kihűlt porcukorral meghintjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2022-09-16 08:32:07, péntek
|
|
|
Ez az egyik kedvenc cseresznyés sütim, annyira puha, annyira finom bár,
ha őszint akarok lenni ez a tészta nagyon finom barackkal, szilvával és
bármilyen bogyós gyümölccsel is, így nagyon praktikus és jól használható
recept, amit érdemes lementeni.
Hozzávalók:
3 tojás
22 dkg kristálycukor
3 dl tejföl (min. 20%-os)
fél citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
1 ek vaj
60 dkg friss, ropogós cseresznye vagy más bogyós gyümölcs
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral alaposan felhabosítom. (ne spóroljunk az idővel,
mert ettől lesz szép magas, levegős az elkészült sütemény)
A tojásos-cukros masszához keverem a tejfölt, a reszelt citromhéjat majd
több részletben hozzáforgatom a sütőporral elkevert lisztet. Ehhez a
keveréshez már ne használjuk az elektromos habverőt csak egy kanállal
forgassuk össze.
Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejét
megpakolom magozott cseresznyével (vagy amilyen gyümölcsöt
éppen szeretnék) és 175 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses
fokozaton 35-40 perc alatt készre sütöm.
Ahogy kiveszem az elkészült süteményt, azonnal lekenem a tetejét
olvasztott vajjal és hagyom kihűlni.
A sütési idő sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.
A sütés idejére egy hőálló tálba vizet teszek a sütő aljába,
hogy párologjon.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2022-09-10 06:38:39, szombat
|
|
|
Hozzávalók
500 ml tej
2 krémes puding
2 evőkanál cukor
50 g vaj
porcukor
17 kis keksz
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2022-09-08 08:34:14, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
8 db kifli
4 közepes db alma (meghámozva)
6 dl tej
4 db tojás
15 dkg cukor
4 ek szilvalekvár (plusz kettő a fehérjébe)
1 ek fahéj
5 dkg vaj
1 db vanília (kikapart magja)
Elkészítés
Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet,
zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliával
eldolgozzuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját ráöntjük a kiflikre,
alaposan összekeverjük velük.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk,
majd egy serpenyőben vajon párolni kezdjük pár percig. Meghintjük
a fahéjjal és két evőkanál cukorral.
Egy közepes jénait kivajazunk, és a tejes-tojásos kifli felével kibéleljük,
erre jön az alma, amit előzetes pároltunk, majd a kifliadag másik fele.
Megkenjük 3 evőkanál lekvárral, én éppen szilvát használtam.
Húsz percig sütjük 180 fokon, majd kivesszük, megkenjük az előzetes
felvert, lekvárral elkevert tojásfehérjével, és pár percre visszatoljuk a
sütőbe, barnulásig sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
2022-06-05 08:40:48, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók
250 g finomliszt
100 ml tej
30 g vaj
2 db tojás
20 g friss élesztő
50 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek citromlé
2 nagy db alma
3 ek napraforgó olaj (a sütéshez)
Elkészítés
A tejet a vajjal egy edényben langyosra melegítjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt, és feloldjuk benne.
A lisztet egy edénybe tesszük, hozzáöntjük az
élesztős tejet, hozzáadjuk a többi hozzávalót
(az alma kivételével), és sima tésztává keverjük.
Az almát meghámozzuk, durvára reszeljük és a
palacsintamasszához keverjük. Letakarva, meleg
helyen kb. 30 percet hagyjuk állni.
Forrósítsunk kevés olajat a serpenyőben.
Minden palacsintához tegyünk kb. másfél evőkanál
tésztát a serpenyőbe, és süssük oldalanként kb.
2-2 perc alatt aranysárgára.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|
|
|
3/20 oldal
|
Bejegyzések száma: 190
|
|
|
|
2021. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
37 db bejegyzés |
e év: |
1418 db bejegyzés |
Összes: |
34593 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2566
- e Hét: 24856
- e Hónap: 47123
- e Év: 179677
|
|
|