Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Grace.the.Possession
  2017-09-21 12:37:53, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Destiny Tico-Tico
  2017-09-21 12:03:51, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Deák-Ember Ágnes
  2017-09-21 11:55:29, csütörtök
 
  Amit ősszel nem lehet kihagyni

Sok minden van az őszben, amit szeretek.
A gyönyörű sárga, arany, piros falevelek látványa, a gesztenye, a sütőtök illata, a szőlő íze, hogy nem éget a nap, csak kellemesen melengeti az arcomat, hogy a nyakam köré tekerhetem a kedvenc kendőmet, hogy olyan jól esik betakarózni és egy meleg, mézes csipkebogyóteát kortyolgatni.
Jobban szeretem az őszt, mint a nyarat:
A strand helyett szívesebben megyek túrázni.
A hideg zuhany helyett szívesebben választom a forró fürdőt.
Amíg nyáron jövünk-megyünk vagy napszemüvegben limonádét szürcsölünk és csak pletykálunk a barátnőkkel, nézzük a felhőket és a lubickolókat napozás közben, aztán nem bírjuk és mi is bemegyünk a vízbe..,
addig az őszben a legeslegjobb: az olvasás

Persze bármikor lehet, de szerintem ősszel, amikor már korábban sötétedik, amikor már jól esik a takaró melege, a forró ital íze, a tücsökszó helyett egy kis halk zene, akkor a legjobb leülni egy könyvvel a kezünkben.

Hol:
takarót magad köré tekerve bekuckózni a kedvenc foteledbe, vagy a kanapéra, lehetőleg ablak mellé
ágyban, párnák közt
forró vízzel, habokkal teli fürdőkádban
könyvtárban, keresgélés közben

a szabadban: egy kőre ülve az erdőben, vagy egy padon egy szép és csendes helyen, vagy a fűben, a kertben, bárhol...



Kivel:
egyedül
a gyermekeddel a fotelben
a párod mellett az ágyban


Mi az ami jöhet még?
meleg almás-fahéjas vagy vaníliás-szilvás tea a kedvenc bögrédben
forró csoki vagy egy habos tejeskávé

illatos gyertya
takaró

halk zene
csokoládé vagy ropogtatnivaló

semmi, csak te és a könyved



A miért-et talán ki sem kellene fejtenem.
Olvasni jó. Mert elmerülhetsz a regény világában és közben megfeledkezhetsz a körülötted történő dolgokról. Kell, szükség van arra a kikapcsolódásra, amit egy könyv tud adni. Elképzeled a szereplőket, beleéled magad az ő élethelyzeteikbe, azonosulsz egy-egy alakkal. Olvasás közben bárhol lehetsz, bármely évszakban, a világ bármely pontján...




Segít megfejteni az élet kisebb-nagyobb dolgait, a kérdéseidre megadhatja a választ egy önfejlesztő könyv.
Tanulhatsz nyelvet, információt szerezhetsz egy következő lehetséges úticélról.
Mindenképpen több leszel egy általad a könyvespolcról leemelt könyvvel. Javul a szókincsed és a pároddal, gyermekeddel, barátaiddal beszélgethettek is a történetről, vagy az általa felelevenített emlékekről, a gondolataidról. Ha pedig épp nincs kedved a sorokat bújni, válassz egy fotókkal teli példányt, élvezd a képek látványát, lapozd lassan, miközben hagysz időd magadnak az álmodozásra vagy készíts te egy fotókönyvet a szép emlékekből.


Ugye, hogy bármelyik pont jól hangzik?
Szeresd a könyveket. Szánj időt rájuk.
Tedd meg magadért.






 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-21 11:47:56, csütörtök
 
 



Lefutottál egy komoly versenyt? Szép volt! Ha őszre újabb jelentős eseményt tervezel, valószínűleg azon tanakodsz, mivel töltsd az elkövetkezendő pár hetet. A legjobb, ha karbantartó programot dolgozol ki magadnak a legszükségesebb mennyiségű futással (és pihenéssel)
A regenerálódás idején válassz olyan kiegészítő edzést, amely a következő célod elérésében segít majd, például erősítsd az alsótestedet.
A lazább futások segítenek mentálisan regenerálódnod, miközben javítják az erőbeosztást, erősítik az izmokat, inakat és csontokat, és növelik a vitelkapacitásodat
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-21 11:38:43, csütörtök
 
 



Fekete István: Őszi alkony (részlet)

Az özvegynek három fia volt.
A legidősebb volt a vadász, aki cserfalombos kis kalapjával minden vadászaton ott volt. Szerette az újbort, új nótát és a dobogó járású, testes menyecskéket, akiknek az ura mindig kint hált a szőlőben.
A középső volt a piktor, akinek szemében csodás színek kavarogtak; palettáján tombolt a sárga, a vörös, a bíbor, de amit festett, azzal megelégedve soha nem volt. Keverte a színeket, melyek mid árnyékosabbak, mind sötétebbek lettek. A sárgából földszín lett, a bíborból füstös fekete, de ő csak festett; festett, amíg egy hajnalon fehér nem lett az egész, mert akkor éjjel a képre rászállt a dér.
A legkisebb volt a muzsikus: Mindenszentekkor ő ült az orgonánál, és az öreg sípok nehéz sóhajtásokat búgtak, mint a szél, mely temetőről temetőre járt ebben az időben, és zúgása súlyos volt, mint maga a bánat.
Kései szüretkor az ő sípja jajongott, és szeles éjszakákon az ő hárfája szomorú zendüléseit vitték a szelek széles, nyárfa utakon, melyeken valamikor lakodalmas kocsik jártak.
Így élt a három testvér vadászgatva, festegetve, muzsikálva - amikor az ő idejük elérkezett.
A vadász neve volt: Szeptember, a piktoré: Október, s a muzsikusé: November.
Anyjukat pedig úgy hívták, hogy: Ősz.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-21 11:22:50, csütörtök
 
 



Ez egy oda-vissza regény.

Miután elolvasta az ember a nyomtatás sorrendjében, talán érdemes elolvasni még egyszer, a végétől indulva, fejezetenként hátrálva előre. Aki akarja, kezdheti rögtön így. Vagy akár összevissza. Mindenesetre sem a szövegnek, sem az olvasóknak nem árt, ha kétszer. A szerző azért nagyon örül, ha legalább egyszer.



Ez az idő regénye.

A változást próbálja megragadni. Fejlődést és visszafejlődést. Elmúlást és múlást. Hanyatlást és haladást. Gyászt és reményt.



Ez egy történelmi regény.

Egy város, egy nép, egy törzs históriája. A jelenből indul, s hátrál visszafelé a múltba. Kétezer év magány. A cselekmény összetartó ereje egy titokzatos szöveg, a Hattyús kézirat, a manuscriptum. Minden korokban próbálják megfejteni, kevés sikerrel. Ennek folytán a magyar nyelv kialakulásának néhány fordulópontját is számba veszi.



Ez egy hittel és istenekkel foglalkozó regény.

A világvallások így vagy úgy szerepet - szereplőt - kaptak benne.



Ez talán nem is egy regény, hanem rege.

Amolyan eposzféle, prózában. A fejezetek nem a hagyományos módon kapcsolódnak egymáshoz.



Ez talán nem is egy...

hanem valamiképpen több. Sokkal több. Így hát többszörös üdv az olvasónak.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-21 11:09:54, csütörtök
 
  A herceg felesége

A film amerikai bemutatója 1956. április 26-án volt, egy héttel azután, hogy a színésznő hozzáment Rainer monacoi herceghez. Grace és a herceg 1955-ben a Cannes-i filmfesztiválon ismerkedett meg. Kelly a Vidéki lány c. filmjét reklámozta, amelyért egyébként abban évben a legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjat is kapott (állítólag mindössze hat szavazattal megelőzve Judy Garlandot). A fesztivál után a színésznő visszatért Amerikába, és elkezdte forgatni a Charles Vidor által rendezett A hattyú-t. (1950-ben pályája elején már játszotta Alexandra hercegnő szerepét a CBS által készített televíziós változatban). A történet az elérhetetlen hercegkisasszonyól szól, aki - csakhogy a felséggel észrevétesse magát - rámosolyog az első férfire, akit megtalál.
Történetesen a nevelő lesz az, aki titokban már régóta szerelmes Alexandrába. Az ő szerelme egy éjszakára lángra gyújtja a hercegnő szívét, de ettől csak olyanná válik, mint a hattyú, aki, ha kijön a partra, csak egy libához hasonlít és elveszíti minden varázsát. Ezért Alexandra végül a hercegnek nyújta a kezét. A filmben Kelly tökéletesen formája meg az elérhetetlen hercegkisasszonyt. Vajon a forgatás során megfordult a fejében, hogy hamarosan ő is hercegné lesz?
A film másik érdekessége, hogy Molnár Ferenc színműve alapján készült. A neves író 1937-ben a nemzetiszocializmus fenyegetése elől emigrált Svájcba, majd 1939-ben New Yorkban. A 20-as, 30-asévekben írt könnyed színpadi darabjai (A hattyú-t 1920-ban írta) Amerikában is gyorsan híressé váltak, és még ő is láthatta 1950-ben Grace Kellyt Alexandra hercegnőként a televízós változatban.
Miután Grace Kelly férjhez ment, soha többé nem tért vissza a filmvászonra. Nem azért, mert nem akart, még Alfred Hitchcock is ajánlott neki címszerepet, de a herceg és Monaco népe ellenezte filmes terveit (Rainer meg is tiltotta felesége bármelyik filmjének nyilvános vetítését a hercegségben). Élete utolsó szakaszában, feladva a boldogságot, már csak az elvárásoknak élt. 1982-ben halt meg autó-balesetben máig tisztázatlan körülmények között. A monacoi Saint Nicholas katedrálisban helyezték örök nyugalomra. Sírkövére nem az van ráírva, hogy "hercegné", hanem csak annyi, hogy "a herceg felesége".


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-21 10:52:35, csütörtök
 
 



A napokban a film kategóriában feltettem A HATTYÚ HALÁLA
Darren Aronofsky: Fekete hattyú filmjét !

Erről szól most ez az írás!

"A történetet mindenki ismeri. (- egy szűz kis királylány, tiszta mint a hó, egy hattyú testébe zárva a szabadság után vágyik és csak az igaz szerelem törheti meg az átkot, a kívánsága már majdnem valóra válik a herceg által, ám mielőtt a fiú szerelmet vallana, a kéjvágyó ikertestvér, a fekete hattyú átveri és elcsábítja őt, fájdalmában a fehér hattyú leveti magát egy szikláról, az öngyilkosságon keresztül a halálban szabadságot talál -) Egyszerű történet. Mint A pankrátoré. Ikerfilm, a ,,legalantasabb" művészet után a ,,legmagasabbá". Backstage balett-film: modern mese egy régi mese színpadra állításáról. A fehér hattyú: Nina (Natalie Portman), a kislánykorban ragadt balett-aspiráns, aki csak tökéletességre, ennek elismerésére, anyaméh-magányra és sikerre vágyik."
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-21 10:20:15, csütörtök
 
 



Apollón, a tragédia istene

Ha az ókori görögök közül valaki valahol megpillantott egy hattyút, az sok mindent fölidézett benne. Ma, ha valamelyik tavunkon meglátunk egy hattyút, mi jut eszünkbe róla? A madárinfluenza. Azután pedig - főleg idősebbeknek- a Patyolat.

"A hattyú dalának értelmezését mindig a halálnak az aktuális korszellemben játszott szerepe irányította; mindig az adott kor szellemének tanatológiai horizontja volt a hattyúdal értelmezési kerete. Platón Phaidónjában a halálba induló Szókratész tanítványainak a hattyúról is beszél. ,,Énekelnek ők előbb is, de amikor érzik, hogy meg kell halniuk, akkor énekelnek a legtöbbet és a legszebben: örömükben, hogy az istenekhez kell elmenniük, akiknek szolgái. Az emberek azonban halálfélelmükben a hattyúról is hazugságot beszélnek. Azt mondják, hogy gyászukat siratva énekelnek. Nem gondolják meg, hogy egy madár sem énekel, amikor éhezik vagy fázik, vagy más fájdalmat érez, még a fülemüle, a fecske meg a búbos banka sem, amelyekről azt mondják, hogy gyászukat siratva énekelnek. Sem ezekről nem hiszem, hogy fájdalmukban dalolnak, sem a hattyúkról. Hanem, mivel ezek Apollón madarai, jóstehetségük van, és előre tudják a jót, ami a halálban vár ránk. Ezért éreznek azon a napon különb gyönyörűséget, mint az előbbi időben".
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2017-09-21 10:07:19, csütörtök
 
 



Énekel-e a haldokló hattyú?

Több irodalmi példa és széltében-hosszában használatos szólás szerint a hattyúdal a haldokló hattyú búcsúja az élettől. Aiszkhülosznál olvashatunk erről először; Szókratész szerint a hattyú nem bánatában énekel, hanem dala a túlvilági boldogság előérzete. Ovidius így ír: "végső, bús panaszát haldoklón zengi a hattyú".

Mit mond erről a természettudomány? Az énekes hattyúk hangja közelből inkább érdes, átható és nem kellemes hangzású, távolból azonban, kivált, ha egyszerre többen szólnak, kellemes csengésű, bár dallamos éneklésnek nem mondható. S ez a válasz nemcsak az eleven hattyú dalára érvényes!

Sajnos a haldoklóéra is. Az sem sikoltoz szebben. Ami pedig a hattyú haldoklását illeti: vajon honnan tudhatná szegény madár, hogy mikor csap le rá egy ragadozó? Aggkori gyengeségben talán egyetlen madár sem pusztul el, jóllehet a hattyúfélék a hosszú életű madarak közé tartoznak. Ezek szerint tehát a haldokló hattyú elbűvölő éneke a természettudományi koholmányok világába tartozik.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 244 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 883
  • e Hét: 10992
  • e Hónap: 20175
  • e Év: 72883
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.