Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Özvegyi haszonélvezeti jog
  2016-04-19 16:14:58, kedd
 
  Azt bizonyára sokan tudják, hogy az örökhagyó elhalálozása esetén a Ptk.-ban meghatározott törvényes öröklési rend szerint végrendelet hiányában elsősorban az örökhagyó gyermekei örökölnek, azzal, hogy a túlélő házastársnak (vagy túlélő bejegyzett élettársnak) mindazon a vagyonon, amelyet nem ő örökölt, haszonélvezeti joga keletkezik, amelyet a jog özvegyi jognak nevez.

Ezen özvegyi jog a jelenleg hatályos szabályok értelmében nem korlátlan ideig, hanem addig tart, amíg az özvegy új házasságot nem köt, illetve új bejegyzett élettársi kapcsolatot nem létesít. Kérdés, vajon hogyan változik meg ez a szabály az új Ptk. 2014. március 15-én történő bevezetésével - húzta alá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Mi fogja megilletni az özvegyet?

Az özvegyi jog szabályai jelentős mértékben megváltoznak az új Ptk. hatálybalépésével. A törvényes öröklés sorrendje abban nem változik, hogy elsősorban az örökhagyó gyermekei örökölnek, azonban emellett az örökhagyó házastársát a leszármazó örökös mellett megilleti egyrészt holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson, és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon, másrészt egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

Dr. Hauck Arvid szerint a szabályok változásának indokául az a felismerés szolgált, hogy a korábbi szabályozás sok esetben azzal a méltánytalan következménnyel járt, hogy a leszármazók az özvegyi haszonélvezet miatt felmenőjük halála után csak hosszú idő elteltével juthattak hozzá az örökségükhöz, illetve a készpénz, bankbetét, stb. hasznából hosszú ideig nem részesülhettek.

Az özvegynek azonban az az igénye, hogy az általa megszokott lakókörnyezetben maradjon, olyan jelentős igény, amelyet a jogalkotó biztosítani kívánt számára.

A közös lakás és a berendezési tárgyak értelmezése

Nyilvánvalóan az új szabályoknak az egyes konkrét esetekre történő adaptálása a jogalkalmazásra vár, így még nem tudhatjuk, hogy fogja értelmezni a bírói gyakorlat a közösen lakott lakást vagy az ahhoz tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.

A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint, a jogszabályhoz fűzött indokolás figyelembevételével, a lakáson nem az ingatlan-nyilvántartási besorolás szerinti lakást, hanem a lakás céljára használt helyiséget kell érteni besorolásától függetlenül.

Berendezési és felszerelési tárgyak esetében pedig a lakás funkciójára használt tárgyakat kell majd érteni, így például ebben a körbe nem tartozik a belvárosi társasházi lakás pincéjében tartott téli gumi szett.

Fontos hangsúlyozni, hogy az özvegy haszonélvezeti joga "holtig tartó", tehát egy későbbi házasságkötés esetén sem szűnik meg.
Az özvegy a közös lakás és az ahhoz tartozó berendezési, felszerelési tárgyak haszonélvezeti jogán kívül mindabból a vagyonból, amelynek a haszonélvezeti jogát nem örökli, egy gyermekrészt, azaz annyit örököl, amennyit egy gyermek örökölne (egy leszármazó esetén a felét, két leszármazó esetén a harmadát, stb.).

A haszonélvezeti jog tartalma ingatlanon

A haszonélvezeti jog személyhez kötött korlátolt dologi jog, amelynek jogosultja a más tulajdonában lévő dolgot - rendeltetésének megfelelően - birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.

A haszonélvezet ugyanakkor abszolút szerkezetű jog: a haszonélvezővel szemben mindenki más köteles tartózkodni attól, hogy a haszonélvezet tárgyára olyan behatást gyakoroljon, amely a haszonélvezetből folyó jogok gyakorlását akadályozza vagy veszélyezteti. Ez a kötelezettség terheli magát a tulajdonost is: köteles tűrni, hogy a haszonélvező az ő dolgán gyakorolja jogait.

A haszonélvezet tartalmát tehát a tulajdonjogból kivált, önállósult részjogosítványok teszik ki. A jogosítványok egyike sem hiányozhat a haszonélvezetből, ellenkező esetben nem haszonélvezetről, hanem más jogviszonyról van szó.

A haszonélvezet ingyenes, ami azt jelenti, hogy a haszonélvező a haszonélvezet gyakorlása fejében nem köteles ellenszolgáltatást teljesíteni. (Az olyan szerződés, amelyen a felek akár a birtoklás, akár a használat vagy haszonszedés fejében ellenszolgáltatást kötnek ki, haszonélvezeti jogot nem hoz létre, hanem más jogviszonyt, pl. bérletet, haszonbérletet). A haszonélvezőt használati díj fizetésére kötelezni nem lehet, más kérdés, hogy a haszonélvezeti jog létesítése fejében ellenszolgáltatás kiköthető.

A birtoklásra és a birtokvédelemre a haszonélvező ugyanolyan módon jogosult, mint a tulajdonos. A haszonélvező a birtokvédelmet önállóan kérheti.

A dolgot -esetünkben az ingatlant- a haszonélvező hasznosíthatja úgy is, hogy a használatot, illetőleg a hasznok szedését ellenérték fejében másnak átengedi, például bérbeadja az ingatlant.

A birtoklásra, a használatra és a hasznok szedésére a haszonélvezet fennállásának teljes időtartama alatt tehát a haszonélvező jogosult. A tulajdonos e jogokat csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező nem él velük. Így a tulajdonos saját jogával él, amikor a haszonélvező által elhagyott dolgot birtokába veszi. Az a körülmény azonban, hogy a haszonélvező a haszonélvezet gyakorlásával átmenetileg - ideiglenesen - felhagy, a haszonélvezeti jogot nem szünteti meg. Bármikor követelheti ezért, hogy a tulajdonos a haszonélvezet tárgyát bocsássa vissza birtokába.

Teljes vagy részleges haszonélvezet ingatlanon

A haszonélvezet kiterjedhet az ingatlan egészére vagy annak részére. A részleges haszonélvezet így kiterjedhet az ingatlan egyes alkotórészeire (például csak a telekre vagy csak az épületre stb.), vagy az ingatlan természetben körülhatárolt egyes részére is.

A haszonélvezet vonatkozhat az ingatlan eszmei hányadára is (például özvegyi haszonélvezeti jog esetén). Ekkor a haszonélvezőt megillető birtoklás, használat és hasznosítás terjedelmét és módját csak a többi hányadra jogosult személlyel (tulajdonossal, tulajdonostárssal, más haszonélvezővel) szemben fennálló jogviszony keretében lehet meghatározni a közös tulajdon szabályai szerint.

A haszonélvezeti jog ugyanazon a dolgon több személyt is megillethet. Ezek a haszonélvezetet egy időben, egymás mellett gyakorolják vagy sorrendben egymás után élhetnek ezen jogukkal.

A haszonélvezeti jog mindig csak korlátozott időre és legfeljebb a jogosult élete végéig állhat fenn. A haszonélvező életének vége a haszonélvezeti jog időtartamának végső határa. Ezen belül is korlátozható azonban a haszonélvezet fennállása. Ennek kétféle módja van: a haszonélvezet időtartamának dátumszerű megjelölése vagy időtartamának jövőbeli esemény bekövetkezéséhez való kötése.

A haszonélvezet időtartama

A haszonélvezeti jog mindig csak korlátozott időre és legfeljebb a jogosult élete végéig állhat fenn. A haszonélvező életének vége a haszonélvezeti jog időtartamának végső határa. A haszonélvezet időtartamát a haszonélvezetet létrehozó szerződésben lehet korlátozni. Ha a szerződés ilyen korlátozást nem tartalmaz (az időtartamról egyáltalán nem tesz említést), a jogosultat a haszonélvezeti jog élete végéig illeti meg (holtig tartó haszonélvezeti jog), illetőleg jogi személy esetében 50 évig.

A haszonélvező jogai és kötelezettségei

A haszonélvező jogának gyakorlása során a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. A haszonélvező legáltalánosabb kötelezettsége a rendes gazdálkodás követelményeinek megtartása.

Főszabályként a tulajdonos hozzájárulása kell a haszonélvezetbe adott ingatlan átalakításához vagy lényeges megváltoztatásához, illetve gazdasági rendeltetésének megváltoztatásához.

A haszonélvezőt terheli az értesítési kötelezettség, a dolgot fenyegető veszély vagy beállott kár esetén. A tulajdonosnak az elhárításhoz vagy kár következményeinek megszüntetésére irányuló tevékenységét a haszonélvezőnek el kell tűrnie.

Ingatlan adásvételi szerződése elkészítését, haszonélvezeti jog alapítását, valamint a lakásvásárlásának teljes jogi lebonyolítását bízza nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ügyvédre.







Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyász 1.  
Címkék: követelményeinek, bekövetkezéséhez, haszonélvezetről, haszonélvezetből, lakókörnyezetben, birtokvédelemre, haszonélvezetbe, jogalkalmazásra, haszonélvezetet, rendeltetésének, következménnyel, haszonélvezővel, legáltalánosabb, haszonélvezőnek, kötelezettségei, megszüntetésére, haszonélvezeti, tulajdonjogból, alkotórészeire, nyilvántartási, birtokvédelmet, részesülhettek, lebonyolítását, tapasztalattal, kötelezettsége, haszonbérletet, hasznosíthatja, átalakításához, időtartamának, haszonélvezet, nyilvánvalóan, tulajdonosnak, jogosítványok, bevezetésével, fennállásának, hozzájárulása, örökhagyó elhalálozása, örökhagyó gyermekei, túlélő házastársnak, jelenleg hatályos, törvényes öröklés, örökhagyó házastársát, leszármazó örökös, örökhagyóval közösen, hozzá tartozó, hagyaték többi, szabályok változásának, korábbi szabályozás, méltánytalan következménnyel, özvegyi haszonélvezet, özvegynek azonban, általa megszokott, Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda, Hauck Arvid,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete István - Akác  A Megváltó szolgálatában  Bounty krémes  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png férfi  A jó emberek mindig szépek mar...  s immár én is felragyogva, ért...  s immár én is felragyogva, ért...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Csak a fogyatkozás látható  Mai harmónia kártyám  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gonosz démon-álarc  Kövesd a cowboyt!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Elköszönt  Bertolt Brecht -től idézet  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Esti kép  A boldog családok mind hasonló...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Lóhere  Jó éjszakát  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Reménység és erő Krisztustól e...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem számIt  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Esti kép  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Garai Gábor - Takarítás  A televizió nem a kultúrát kép...  Png férfi  Bertolt Brecht -től idézet  Mi lenne ha  A sors  Reménység és erő Krisztustól e...  Png virág  Még csak most kezdődik a nap  Reggel van  Ágai Ágnes – Csendélet  Mi lenne ha  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Hiányzik  Őrizkednünk kell...  Csak a fogyatkozás látható  Nem méltó hozzád 
Bejegyzés Címkék
örökhagyó elhalálozása, örökhagyó gyermekei, túlélő házastársnak, jelenleg hatályos, törvényes öröklés, örökhagyó házastársát, leszármazó örökös, örökhagyóval közösen, hozzá tartozó, hagyaték többi, szabályok változásának, korábbi szabályozás, méltánytalan következménnyel, özvegyi haszonélvezet, özvegynek azonban, általa megszokott, jogalkotó biztosítani, közös lakás, berendezési tárgyak, egyes konkrét, bírói gyakorlat, közösen lakott, ahhoz tartozó, jogszabályhoz fűzött, lakás céljára, lakás funkciójára, belvárosi társasházi, özvegy haszonélvezeti, későbbi házasságkötés, haszonélvezeti jogát, gyermek örökölne, leszármazó esetén, haszonélvezet ugyanakkor, haszonélvezővel szemben, haszonélvezet tárgyára, haszonélvezetből folyó, kötelezettség terheli, haszonélvezet tartalmát, tulajdonjogból kivált, jogosítványok egyike, haszonélvezet ingyenes, haszonélvezet gyakorlása, olyan szerződés, felek akár, használat vagy, haszonélvezőt használati, haszonélvező ugyanolyan, birtokvédelmet önállóan, dolgot &#8211, haszonélvező hasznosíthatja, hasznok szedését, hasznok szedésére, haszonélvezet fennállásának, haszonélvező jogosult, tulajdonos saját, haszonélvező által, haszonélvezet gyakorlásával, haszonélvezeti jogot, haszonélvezet tárgyát, haszonélvezet kiterjedhet, ingatlan egészére, részleges haszonélvezet, ingatlan egyes, telekre vagy, ingatlan természetben, haszonélvezet vonatkozhat, ingatlan eszmei, haszonélvezőt megillető, többi hányadra, közös tulajdon, dolgon több, jogosult élete, haszonélvező életének, haszonélvezet fennállása, haszonélvezet időtartamának, haszonélvezet időtartama, haszonélvezet időtartamát, haszonélvezetet létrehozó, szerződés ilyen, időtartamról egyáltalán, haszonélvező jogai, haszonélvező jogának, rendes gazdálkodás, haszonélvező legáltalánosabb, tulajdonos hozzájárulása, haszonélvezetbe adott, haszonélvezőt terheli, értesítési kötelezettség, dolgot fenyegető, elhárításhoz vagy, lakásvásárlásának teljes, követelményeinek, bekövetkezéséhez, haszonélvezetről, haszonélvezetből, lakókörnyezetben, birtokvédelemre, haszonélvezetbe, jogalkalmazásra, haszonélvezetet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3008
  • e Hét: 17804
  • e Hónap: 40071
  • e Év: 172625
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.