Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zöldborsó
  2021-11-16 10:16:30, kedd
 
  Minden nap hagyom kiolvadni a mirelit zöldborsót
NEM KELL NAGYOT LÉPNI
Csak egy zacskó nyomorult zöldborsóért mentem le a boltba. És sírva jöttem haza. De azt hiszem, ami a kettő között történt, azt soha nem fogom elfelejteni.
Már csak harminc méterre voltam az otthonomtól, amikor megláttam, hogy jön szembe a néni. Bottal. És valahogy éreztem, hogy meg fog szólítani.
- Fiatalember, kérhetném a segítségét?
Gyanútlanul elvigyorodtam, és azt gondoltam, aki engem fiatalembernek szólít, az úgyszólván bármit kérhet tőlem.
- Hát hogyne! - mosolyogtam rá. - Miben lehetek a szolgálatára? - kérdeztem, mert szeretem előadni a régi vágású úriembert, még olyankor is, amikor erre semmi különös okom nincs.
- Segíteni kéne lelépni - mondta a néni, és én egyből éreztem, hogy nem szerelmi kaland és titokzatos történet áll a háttérben, hanem maga a járdaszegély. Odanyújtottam a karomat, és biztattam a nénit, hogy csak bátran kapaszkodjon bele. Olyan fölényesen fogjuk leküzdeni azt a megátalkodott járdaszegélyt, mint a huzat!
- Merre tetszik menni? - érdeklődtem, miután sikeresen vettük az akadályt.
- A buszmegállóba - felelte ő.
- A Böszörményi útra?
- Igen, oda.
Nem engedte még el a karomat, és én is úgy éreztem, hogy nem kell visszavonnom azt a kart sehonnan.
- Akkor menjünk - mondtam, és közben a kosaramban szereplő mirelit zöldborsóra pillantottam. A zöldborsó azt üzente, ő is ráér.
Félútig sem jutottunk el, amikor le kellett ülni egy padra. A néni sajnos nem bírta tovább a gyaloglást. Amikor megpihentünk, elkezdett a fiairól mesélni. Arról, hogy hogyan veszítette el mindegyiküket.
Nem éreztem úgy, hogy elviselhetetlen terheket fog rám rakni ez a délután. Együttérzően hallgattam a néni történeteit, bólogattam és hümmögtem, közben meg az előttem heverő kosárkámra pislogtam, és azt találgattam, mennyi idő alatt olvad ki a mirelit zöldborsó.
Aztán mentünk tovább... A következő padnál az unokáiról kezdett mesélni a néni, és sorra vette, melyiküket hogyan veszítette el. Akkor már éreztem, hogy nekem ezeket a történeteket nem lenne szabad meghallgatnom, mert egyrészt nem is ismerjük egymást, másrészt kiolvad a zöldborsóm, harmadrészt meg én is vagyok olyan helyzetben, hogy órákig tudnék mesélni a kínjaimról.
Legközelebb egy fához támaszkodva álltunk meg. De akkor a néniből már ömlött a szó. Lehetett érezni, hogy időtlen idők óta nem beszélgetett senkivel, és most én vagyok az a szerencsés, akinek mindent el akar mondani. Egyre inkább megismertem a történetét, egyre inkább szorította a karomat, és egyre inkább úgy éreztem, nagy felelősséget vállaltam akkor, amikor lesegítettem a járdaszegélyről.
A buszmegállóban ültünk le utoljára. Akkor mondta el, hogy nincs már egyetlen élő rokona sem, csak ez a férfi, akihez most utazik. És ő maga volt, aki rápillantott a zöldborsómra, és azt mondta:
- Na, most már menjen haza, fiatalember. Még a végén kiolvad a zöldborsója. Nem akarnám tovább feltartani.
Én meg nem bírtam mozdulni. Egy szürreális pillanatképnek tűnt már az is, ahogy ott várjuk a buszt. Az olvadozó zöldborsóval. Eszembe jutott a nagyanyáim és a dédnagymamám minden története, sőt egyszerre zsibongott minden történet a fejemben, amit valaha a szeretetről, a ragaszkodásról, a túlélésről és a megbékélésről hallottam.
Aztán befutott a járat, én feltettem a nénit a buszra, és anélkül váltunk el, hogy egyáltalán megkérdeztük volna egymás keresztnevét.
Amikor hazafelé indultam, egyszer csak elkezdtek potyogni a könnyeim. És nem érdekelt, hogy ki jön szembe, és mit gondol rólam. Hurcoltam a nyomorult kis kosaramat, benne az egyre olvadozó zöldborsóval, és bőgtem. Arra gondoltam, hogy ma megismertem egy embert, akinek még csak a keresztnevét sem tudom, de az életében egész biztosan kevesebb volt a szeretet, mint amennyit megérdemelt volna.
Aztán arra is gondoltam, hogy mindannyiunk életében kevesebb a szeretet, mint amennyit megérdemelnénk, mert drágán mérjük, pedig ingyen van. És minden tehetségünk meglenne ahhoz, hogy lakható, élhető és szerethető bolygóvá varázsoljuk ezt a nyomorult sártekét, csak valamiért nem akarjuk.
A zöldborsó kiolvadt. Mennyei köret lett belőle."

Bogdán Szabolcs





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 2.  
Címkék: járdaszegélyről, elviselhetetlen, pillanatképnek, fiatalembernek, megérdemelnénk, ragaszkodásról, buszmegállóban, mindegyiküket, elvigyorodtam, meghallgatnom, odanyújtottam, megbékélésről, járdaszegélyt, megátalkodott, buszmegállóba, pillantottam, mindannyiunk, keresztnevét, zöldborsómra, visszavonnom, történeteket, megkérdeztük, szolgálatára, zöldborsóval, megpihentünk, kapaszkodjon, rápillantott, járdaszegély, dédnagymamám, együttérzően, felelősséget, lesegítettem, beszélgetett, zöldborsóért, fiatalember, történeteit, mirelit zöldborsót, zacskó nyomorult, kettő között, úgyszólván bármit, régi vágású, megátalkodott járdaszegélyt, kart sehonnan, kosaramban szereplő, néni sajnos, fiairól mesélni, néni történeteit, előttem heverő, mirelit zöldborsó, következő padnál, unokáiról kezdett, fához támaszkodva, KELL NAGYOT LÉPNI, Bogdán Szabolcs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png cica  Nem számIt  Soha ne kedvezz...  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem tiéd  Albert Einstein gondolata  Png férfi  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép napot kívánok  Makszim Gorkij gondolata  Kaffka_Margit  Kellemes délutánt kívánok  Jó éjszakát  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogy lehet megtartani  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kerüld el az evangélium örömén...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép álmokat!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alvó cicák  Nem számIt  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gonosz démon-álarc  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Makszim Gorkij gondolata  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zilahy Lajos gondolata  Fehér virág  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy bizonyos határt  Radikális szeretet  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Reggel van  Hazára minden embernek szükség...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Fehér virág  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einstein gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zilahy Lajos gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png cica  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
mirelit zöldborsót, zacskó nyomorult, kettő között, úgyszólván bármit, régi vágású, megátalkodott járdaszegélyt, kart sehonnan, kosaramban szereplő, néni sajnos, fiairól mesélni, néni történeteit, előttem heverő, mirelit zöldborsó, következő padnál, unokáiról kezdett, fához támaszkodva, buszmegállóban ültünk, végén kiolvad, szürreális pillanatképnek, olvadozó zöldborsóval, dédnagymamám minden, megbékélésről hallottam, egyre olvadozó, életében egész, nyomorult sártekét, zöldborsó kiolvadt, járdaszegélyről, elviselhetetlen, pillanatképnek, fiatalembernek, megérdemelnénk, ragaszkodásról, buszmegállóban, mindegyiküket, elvigyorodtam, meghallgatnom, odanyújtottam, megbékélésről, járdaszegélyt, megátalkodott, buszmegállóba, pillantottam, mindannyiunk, keresztnevét, zöldborsómra, visszavonnom, történeteket, megkérdeztük, szolgálatára, zöldborsóval, megpihentünk, kapaszkodjon, rápillantott, járdaszegély, dédnagymamám, együttérzően, felelősséget, lesegítettem, beszélgetett, zöldborsóért, fiatalember, történeteit, szeretetről, megérdemelt, érdeklődtem, megismertem, zöldborsóra, böszörményi, találgattam, mosolyogtam, harmadrészt, gyanútlanul, zöldborsója, otthonomtól, tehetségünk, varázsoljuk, elfelejteni, támaszkodva, legközelebb, feltartani, zöldborsót, zsibongott, veszítette, kosárkámra, gyaloglást, titokzatos, úgyszólván, fölényesen, nagyanyáim, szorította, túlélésről, bólogattam, hallgattam, helyzetben, kínjaimról, szürreális, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6439
  • e Hét: 21235
  • e Hónap: 43502
  • e Év: 176056
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.