Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pozitív
  2024-01-11 08:48:50, csütörtök
 
  A pozitív gyereknevelés lényege

1. Tudasd a gyerekeddel is, hogy változtatni szeretnél!

Fontos, hogy beszélgess a gyerekkel arról, hogy elkezdtél változtatni. Ha korábban rendszeresen kiabáltál vele, vagy gyakran volt a gyereked büntetésben, akkor mondd el neki, hogy ezen próbálsz változtatni. Ezzel segíted abban, hogy az ő viselkedése is jó irányba változzon! Például: Emlékszel, régen mennyit kiabáltam? Észrevetted, hogy már csak nagyon ritkán emelem fel a hangom? Ugye neked sem jó, ha anyu olyan ideges? Veszekedés helyett inkább próbáljuk mindig megoldani a problémát, rendben?

2. Kérd meg, hogy ő is változtasson!

Mondd el neki például a következőt: Látod, hogy már nem szoktam kiabálni veled? A szabályok ettől még ugyanazok, de igyekszem a békés együttműködésre törekedni. Mi lenne, ha te is gondolkodnál azon, min kellene változtatnod, hogy mindenki jobban érezze magát?

Ne számítsunk arra, hogy minden varázsütésre megváltozik majd, de a lényeg az, hogy ő is törekedjen a változásra.

3. Egyszerűen fogalmazz és pozitív mondatokkal fegyelmezz!

Ha azt kéred tőle, hogy öltözzön fel, akkor nem kell hosszan magyarázkodni arról, hogy miért nem maradhat egész nap pizsamában. Egyszerű kéréseket intézz a gyerek felé! A mondataid pedig legyenek pozitívak! Mennyivel másképp hangzik az a mondat, hogy: Kérlek, hagyd égve a lámpát! Mint: Ne kapcsold le a lámpát!

4. Ne engedj, ha hisztizik, a nem az mindig maradjon nem!

Ha egyszer engedsz, csak azért, hogy abbahagyja a hisztit, akkor legközelebb is ehhez az eszközhöz fog folyamodni. Ezért bármennyire is nehéz, tartani kell magunkat ahhoz, amit kimondtunk.

5. Nem kell mindenért rászólni!

A játszótéren szoktam hallani olyan anyukákat, akik szó szerint fél percenként rászólnak valamiért a gyerekükre. Ezzel az a gond, hogy egy idő után a gyerek már nem is figyel. Próbálj inkább csak a leglényegesebb dolgokban szabályozni, ahogy Vekerdy is ajánlja. A többit pedig engedd el! Például: a lefekvés időpontjához és ahhoz, hogy mit egyen ebédre ragaszkodj, de más dolgokban döntsön ő. Persze ha veszélyes dolgokat csinál kint vagy a lakásban, akkor szólj rá, de csak azért, mert szaladgál egy kicsit, ne szólj percenként.

6. Büntetés helyett hadd javítsa ki a hibáját!

Amikor vége a hisztinek vagy dühkitörésnek, és megnyugodott a gyerek, akkor beszélgess vele a történtekről. Próbáld megérteni a helyzetét, álláspontját. Például így: Tudom, hogy nagyon mérges lettél, értem, hogy miért viselkedtél így. Legközelebb próbáljuk meg másképp, például úgy, hogy
Vagy: Annak a kislánynak nagyon fájt, amit mondtál neki. Szegény most nagyon rosszul érzi magát. Te biztos ki tudsz találni valamit, amivel felvidíthatnád. Várom az ötleteidet!

Ez tehát nem büntetés, önszántából fogja kijavítani a hibát.

7. Légy megértő!

Ahelyett, hogy egyből támadsz, kiabálsz vele és kioktatod, próbálj meg belehelyezkedni az ő helyébe, és megérteni, hogy miért is tette azt, amit tett. Mesélj nyugodtan a te kiskorodból személyes példákat! Például így: Amikor kicsi voltam, nekem sem sikerült bekötni a cipőfűzőmet. Én is sokszor sírtam emiatt. De aztán a mama azt mondta, hogy sokat kell gyakorolnom, és menni fog. És így is lett. Megpróbálod te is gyakorolni velem?

8. Maradj nyugodt, teremts nyugodt légkört!

Ha a gyerek egy nyugodt légkörben nő fel, ha mindig számíthat rád érzelmi támaszként, akkor sokkal kevesebb lesz a hiszti. Amikor pedig kirobban, bármennyire is nehéz, muszáj nyugodtnak és higgadtnak maradnod, hiszen az idegességed és dühöd átragad a gyerekre is.

9. Mutass jó példát!

A jó példamutatás alatt azt is értjük, hogy ha te például rendszeresen a kanapén vagy jövet-menet eszel, akkor ne várd el a gyerekedtől, hogy egy pisszenés nélkül egyen az asztalnál! De ugyanez vonatkozik a káromkodásra, vagy a kérem, köszönöm és bocsánat szavakra is.

10. Beszélj az érzéseidről!

Ha beszélsz az érzéseidről, azzal arra taníthatod meg, hogy ő is megnevezze majd az érzéseit. Ráadásul a viselkedését is befolyásolhatod vele. Például: Nagyon szomorú vagyok, amikor ezt csinálod, mert...





 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: belehelyezkedni, együttműködésre, befolyásolhatod, leglényegesebb, felvidíthatnád, dühkitörésnek, magyarázkodni, gyereknevelés, álláspontját, gondolkodnál, megnyugodott, rendszeresen, változtatnod, példamutatás, varázsütésre, időpontjához, változtasson, történtekről, káromkodásra, viselkedését, érzéseidről, legközelebb, mondatokkal, önszántából, viselkedése, gyerekeddel, változtatni, bármennyire, szabályozni, idegességed, észrevetted, játszótéren, gyerekedtől, viselkedtél, cipőfűzőmet, gyakorolnom, pozitív gyereknevelés, gyerekkel arról, gyereked büntetésben, szabályok ettől, békés együttműködésre, gyerek felé, mondataid pedig, mindig maradjon, játszótéren szoktam, leglényegesebb dolgokban, többit pedig, lefekvés időpontjához, hisztinek vagy, kislánynak nagyon, nyugodt légkörben, kanapén vagy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  A televizió nem a kultúrát kép...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Esti kép  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy bizonyos határt  Akarat  Akarat  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Adakozás  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete István - Akác  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Albert Einstein gondolata  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tanuld meg ezt a versemet  Egy maradéktalanul uralt világ  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hogy lehet megtartani  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Próbálj meg ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 21  A Megváltó szolgálatában  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Reménység és erő Krisztustól e...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nagyi telefonál  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  Gonosz démon-álarc  Egy maradéktalanul uralt világ  A boldog családok mind hasonló...  A sors  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A kételkedés kezelése  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Garai Gábor - Takarítás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét  Az engedelmesség miért nem vál...  Paul David Tripp Április 19  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Minden harmadik...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png fotel  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pozitív gyereknevelés, gyerekkel arról, gyereked büntetésben, szabályok ettől, békés együttműködésre, gyerek felé, mondataid pedig, mindig maradjon, játszótéren szoktam, leglényegesebb dolgokban, többit pedig, lefekvés időpontjához, hisztinek vagy, kislánynak nagyon, nyugodt légkörben, kanapén vagy, pisszenés nélkül, belehelyezkedni, együttműködésre, befolyásolhatod, leglényegesebb, felvidíthatnád, dühkitörésnek, magyarázkodni, gyereknevelés, álláspontját, gondolkodnál, megnyugodott, rendszeresen, változtatnod, példamutatás, varázsütésre, időpontjához, változtasson, történtekről, káromkodásra, viselkedését, érzéseidről, legközelebb, mondatokkal, önszántából, viselkedése, gyerekeddel, változtatni, bármennyire, szabályozni, idegességed, észrevetted, játszótéren, gyerekedtől, viselkedtél, cipőfűzőmet, gyakorolnom, megpróbálod, büntetésben, kiskorodból, megváltozik, számítsunk, kimondtunk, percenként, gyerekükre, megnevezze, taníthatod, abbahagyja, fegyelmezz, törekedjen, változásra, pizsamában, egyszerűen, folyamodni, következőt, veszekedés, ragaszkodj, vonatkozik, kijavítani, beszélgess, gyakorolni, támaszként, nyugodtnak, kislánynak, ötleteidet, higgadtnak, kioktatod, fogalmazz, megérteni, légkörben, igyekszem, ugyanazok, törekedni, számíthat, személyes, próbáljuk, nyugodtan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2280
  • e Hét: 24570
  • e Hónap: 46837
  • e Év: 179391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.