|
2019-08-30 10:30:36, péntek
|
|
|
|
|
|
A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!
A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.
Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is. Jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, B9-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek nyújthat segítséget. Gazdag rostokban is, mely segíti az emésztést.
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.
Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Hogyan készítsük el?
A brokkoli felhasználása igen széleskörű: készíthetünk belőle zöldségleveseket, krémleveseket, de csőben sütve is ízletes. Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle. Ősszel igyekezzünk frissen megvásárolni és megfőzni, de később fagyasztott formában is nyugodtan felhasználhatjuk
.Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.
Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.
Brokkolis receptek
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió
az öntethez:
2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva
A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.
Tejszínes rakott brokkoli
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín
A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Család |
|
Címkék: immunrendszerünk, felhasználhatjuk, vérszegénységben, zöldségleveseket, káposztafélénél, brokkolikrokett, szerecsendióval, megakadályozzák, flavonoidokban, felhasználható, elkészítéséhez, egytálételként, felforrósítjuk, daganatellenes, elszaporodását, brokkolipépet, metélőhagymás, antioxidánsok, krémleveseket, legkedveltebb, egészségünkre, megelőzésében, felhasználása, összekeverjük, sajtmártással, megpuhuláshoz, előmelegített, készíthetünk, zsemlemorzsa, köszönhetjük, különlegesen, provitaminja, alkotójaként, zöldségleves, belekeverjük, megőrzésében, legkedveltebb zöldségek, természetes flavonoid, antioxidánsok fontos, szervezet számára, őszi-téli időszakban, daganatos betegségek, brokkoli számos, többi káposztafélénél, nyers zöldség, főtt brokkoliban, nyers növény, nyers növényben, brokkoli felhasználása, kevés citromlével, apró rovarok, szárnak több,
|
|
|
|
Egy hatékony szolga Png fotel Bertolt Brecht -től idézet Az igazi szeretetért rendszeri... Fekete-erdő desszert Nagyon különös Gyerekként sokat küzdöttünk az... Png telefon A televizió nem a kultúrát kép... Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Sokan azt tartják Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Leonardo da Vinci gondolata Rátalálsz Facebookon kaptam Nem tudhatod A televizió nem a kultúrát kép... A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Fekete István - Akác Facebookon kaptam Facebookon kaptam Kellemes délutánt kívánok Jónás Tamás – Végtelen b... Facebookon kaptam Annuska bar... Facebookon kaptam Kellemes vasárnapi kikapcsolód... A nemzeti hovatartozás kulturá... Akarat Facebookon kaptam Facebookon kaptam Aki nem dolgozik, ne is egyék Facebookon kaptam Png férfi Esti kép Alázat Albert Einstein gondolata Facebookon kaptam Cs Ildikótó... A televizió nem a kultúrát kép... A sors Alázat Egy lelki imádság Akarat Png férfi Facebookon kaptam Facebookon kaptam Nevem Ami embereknek lehetetlen, az... Őrizkednünk kell... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Fekete István - Akác Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mit beszél, nem értem, hogy m... Varga János Veniam - Fontos sz... Paul David Tripp Április 20 Facebookon kaptam Örülök, hogy látlak! Facebookon kaptam Facebookon kaptam Németh László tollából A tömeg, a Mester, a módszer, ... Akarat Az igazi szeretetért rendszeri... Egy bizonyos határt Facebookon kaptam Nagyon különös A másik dolog, Adakozás Png virág Albert Einsteinről Sokan azt tartják A sors Kövesd a cowboyt! Png virág Szép napot kívánok Png csokor Garai Gábor - Takarítás Illyés Gyula - Milyen hamar. Facebookon kaptam Facebookon kaptam Fekete István - Akác Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Mi lenne ha Miért kiabálunk amikor dühösek... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Gyökössy Endre - Virágok virág... Makszim Gorkij gondolata Png fotel Facebookon kaptam
|
|
|
|
legkedveltebb zöldségek, természetes flavonoid, antioxidánsok fontos, szervezet számára, őszi-téli időszakban, daganatos betegségek, brokkoli számos, többi káposztafélénél, nyers zöldség, főtt brokkoliban, nyers növény, nyers növényben, brokkoli felhasználása, kevés citromlével, apró rovarok, szárnak több, bimbók viszont, bimbós részeket, forrás után, főzővízbe tett, párolt brokkoli, pirított zsemlemorzsa, lisztet rászórjuk, edény falától, tűzről lehúzzuk, tojásokat egyenként, olajat felforrósítjuk, brokkolit apró, tűzálló tálat, főtt barnarizst, tetejét egyenletesen, reszelt sajtot, zabtejszínt összekeverjük, brokkolira locsoljuk, immunrendszerünk, felhasználhatjuk, vérszegénységben, zöldségleveseket, káposztafélénél, brokkolikrokett, szerecsendióval, megakadályozzák, flavonoidokban, felhasználható, elkészítéséhez, egytálételként, felforrósítjuk, daganatellenes, elszaporodását, brokkolipépet, metélőhagymás, antioxidánsok, krémleveseket, legkedveltebb, egészségünkre, megelőzésében, felhasználása, összekeverjük, sajtmártással, megpuhuláshoz, előmelegített, készíthetünk, zsemlemorzsa, köszönhetjük, különlegesen, provitaminja, alkotójaként, zöldségleves, belekeverjük, megőrzésében, tulajdonsága, megvásárolni, köszönhetően, egyenletesen, olívaolajjal, szerecsendió, szenvedőknek, felhasználás, felforraljuk, szabadgyökök, aranysárgára, szénhidrátja, kifejezetten, zsírtartalma, metélőhagyma, rendelkezik, citromlével, brokkoliban, tartalmának, vitaminokat, érrendszeri, kismamáknak, antioxidáns, fogyasztása, kimutatható, párolhatjuk, kroketteket, szaggattunk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
70103 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 23631
- e Hónap: 40031
- e Év: 161904
|
|
|