Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gulyásleves
  2022-08-08 06:58:49, hétfő
 
  Összetevők
60 dkg marhahús
30 dkg vöröshagyma
3 db közepes sárgarépa
40 dkg krumpli
1 db zeller
1 ek édes fűszerpaprika
0 5 ek csípős paprika
1 ek só
1 tk kömény
2 db babérlevél
1 tk fekete bors
1 db paradicsom
1 db paprika
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír
0 5 csokor petrezselyem
2.5 liter víz
Csipetke
1 db tojás
80 g liszt
1 tk só

A reformkor nagyjait ismerjük, nevüket fejből soroljuk: Kossuth, Wesselényi, Deák és Széchenyi a legnagyobb magyar, de vajon arról is tudunk-e, hogy ebben az időben lett valóban népszerű hazánkban, majd utána a környező országokban is a gulyásleves? Ez a név nem csak egyféle receptet jelöl, fennmaradt számos ismert változata: az alföldi sok zöldséges, a kolozsvári édes káposztás, a szegedi csipetkés, és a csángó savanyú káposztás. Két másik kedvelt, ízekben gazdag változata a zöldbabos és a sima babgulyás.

Nézzük, milyen húsokból és zöldségekkel készül!

Marhahús
Habár külföldön sokféle ételt illetnek gulyás, akarom mondani: 'gulas' névvel, de ezek nem minden esetben hasonlítanak a magyar változatra. A miénk eredetileg marhából készül, és nem a legdrágább részek jók hozzá, ilyen lehet: a lábszár, a pofa, a fartő, de combból is zseniális. Ahogy a Nosalty oldalán is láthatjátok, manapság már mindenféle húsos verziója létezik a gulyásnak. Leggyakrabban pénztárcakímélő üzemmódban sertésből, pulykából vagy csirkéből főzik, de az ellenkező megfontolásból bárányt is használnak.

Tipp
Olajon is párolhatjuk a hagymát, de ha igazi házias ízeket akarunk érezni, akkor hagyjuk az aznapi kalóriákon való aggodalmaskodást, és használjunk pár kanál mangalica- vagy libazsírt!

Zöldségezés
A gulyásleves egyik legfontosabb összetevője a vöröshagyma. Nem kevés, hanem sok! Ezzel helyezzük biztos alapra a leves ízét. Ne égessük oda, szép lassú lángon pároljuk! Ehhez jöhet fokhagyma, paprika és paradicsom apró kockákra vágva. Amikor megpuhult a hús, akkor pedig mehet bele a még több leveszöldség: zellergumó, sárgarépa, paszternák vagy petrezselyemgyökér. Amikor már ezek is majdnem puhák, akkor adjuk hozzá a burgonyát. Mindent vágjunk kisebb kockákba, így mutatnak a legjobban majd a tányérban!

Így lett nemzeti jelkép a gulyásleves, olvasd el!
Fűszerek
Fűszerpaprika, fűszerpaprika és fűszerpaprika. Magas minőségű, hazai fűszerpaprika! Habár eredendően nem került bele, ma már el sem tudjuk képzelni ezt az autentikus ételt a piros életelixír nélkül. Ezen kívül babérlevél, só, bors és némi kömény kerülhet még bele, bár Magyar Elek egy XX. század eleji szakácskönyvben arról ír, hogy köményt semmilyen körülmények között ne rakjunk a leveshez. Az asztalra tegyünk egy felszeletelt, zöld hegyes csípős paprikát, Erős Pistát vagy szárított erős paprikát a húzósabb ízek kedvelőinek.

Tipp
A fűszerpaprika hozzáadásánál ne csináljunk semmi mást, csak erre a munkafolyamatra figyeljünk. Ha megégetjük, akkor ugyanis megkeseredik, és dobhatjuk ki az egész alapot!

Víz
A hús lepirítása után kerül víz a lábasba. Hogy mennyit használjunk, az egy fogós kérdés. Talán úgy lehet a legjobban megközelíteni a dolgot, ha a pörkölt és a húsleves között félúton tesszük le a voksunkat.

Csipetke
A már bezöldségezett levest lassú lángon, gyöngyözve főzzük. Amikor burgonya is belekerült, akkor jöhet a házi csipkedésű csipetke. Ezt előre is elkészíthetjük egy tojásból, és annyi lisztből, amennyit felvesz a tojás. Egy csipet sóval gyúrjuk be, és lisztezett felületre tépkedjük, sodorjuk a tésztát. Ki is száríthatjuk, ha csak később használnánk fel.

Bogrács és bor
A legízletesebb gulyásleves bográcsban, szabadtűzön készül. Utánozhatatlanul finom füstös aromát kap. Az ízlelési élményt még egy csepp jó minőségű vörösborral tetézhetjük. A legjobban egy finom kadarka vagy kékfankos áll neki. Ezt közvetlenül a hús lepirítása után adjuk az ételhez, és csak pár perc rotyogtatás után öntsük rá a vizet.

Menet közben kóstolgassunk, és a hiányzó ízeket újabb fűszerezéssel pótoljuk, valamit az elfőtt vízmennyiséget is csekkoljuk időnként.

Tipp
Az a bor, ami az ételbe kerül, az asztalra is csodásan passzol, mert ugye ismerjük a mondást: leves előtt negyven csepp!

Ami biztosan nem kerül a gulyásba
Eredendően soha nem kerül a gulyásba liszt és tejföl. A burgonyától és a csipetkétől már így is nagyon tartalmas lesz. Fantasztikus pihe-puha házi kenyeret viszont fogyasztunk hozzá, ezt mindenképpen vásároljuk meg az alapanyagokkal együtt a piacon!

Itt tudjátok a legfinomabb leveseket enni Budapesten. A Ti városotokban hova mehetünk megkóstolni? Írjátok meg a tippeket!





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Címkék: utánozhatatlanul, aggodalmaskodást, szakácskönyvben, pénztárcakímélő, munkafolyamatra, elkészíthetjük, megfontolásból, vízmennyiséget, bezöldségezett, alapanyagokkal, fűszerpaprika, kóstolgassunk, megközelíteni, fűszerezéssel, legízletesebb, hozzáadásánál, leggyakrabban, legfontosabb, petrezselyem, mindenképpen, megkeseredik, felszeletelt, fantasztikus, leveszöldség, zöldségekkel, hasonlítanak, városotokban, száríthatjuk, rotyogtatás, közvetlenül, gulyásleves, kedvelőinek, burgonyától, csipetkétől, vöröshagyma, fogyasztunk, reformkor nagyjait, legnagyobb magyar, időben lett, környező országokban, kolozsvári édes, szegedi csipetkés, csángó savanyú, sima babgulyás, magyar változatra, miénk eredetileg, legdrágább részek, ellenkező megfontolásból, aznapi kalóriákon, gulyásleves egyik, leves ízét, legjobban majd, Magyar Elek, Erős Pistát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ne kapaszkodj magasabbra,  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem méltó hozzád  Paul David Tripp Április 21  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  képre írva  A sors  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Nem számIt  Nem számIt  Jó éjszakát  Az engedelmesség miért nem vál...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png telefon  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Németh László tollából  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Sose bánj semmit  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Alázat  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Png fotel  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Reggel van  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Németh László tollából  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
reformkor nagyjait, legnagyobb magyar, időben lett, környező országokban, kolozsvári édes, szegedi csipetkés, csángó savanyú, sima babgulyás, magyar változatra, miénk eredetileg, legdrágább részek, ellenkező megfontolásból, aznapi kalóriákon, gulyásleves egyik, leves ízét, legjobban majd, autentikus ételt, piros életelixír, asztalra tegyünk, húzósabb ízek, fűszerpaprika hozzáadásánál, munkafolyamatra figyeljünk, egész alapot, legjobban megközelíteni, húsleves között, házi csipkedésű, csipet sóval, legízletesebb gulyásleves, ízlelési élményt, finom kadarka, hiányzó ízeket, elfőtt vízmennyiséget, ételbe kerül, gulyásba liszt, alapanyagokkal együtt, legfinomabb leveseket, utánozhatatlanul, aggodalmaskodást, szakácskönyvben, pénztárcakímélő, munkafolyamatra, elkészíthetjük, megfontolásból, vízmennyiséget, bezöldségezett, alapanyagokkal, fűszerpaprika, kóstolgassunk, megközelíteni, fűszerezéssel, legízletesebb, hozzáadásánál, leggyakrabban, legfontosabb, petrezselyem, mindenképpen, megkeseredik, felszeletelt, fantasztikus, leveszöldség, zöldségekkel, hasonlítanak, városotokban, száríthatjuk, rotyogtatás, közvetlenül, gulyásleves, kedvelőinek, burgonyától, csipetkétől, vöröshagyma, fogyasztunk, országokban, körülmények, használjunk, láthatjátok, megkóstolni, használnánk, vörösborral, zöldségezés, legfinomabb, tetézhetjük, összetevője, párolhatjuk, szabadtűzön, paradicsom, használnak, babérlevél, kolozsvári, összetevők, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4780
  • e Hét: 19576
  • e Hónap: 41843
  • e Év: 174397
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.