Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
A gyedmaróz nem karácsony - Kettőszázharmincötödik nap
  2019-12-15 14:55:27, vasárnap
 
  Nem lehet kikerülni a gagyitévék reklámjait, s bennük a seggre eső télapókat, ahogyan viszik a hulladékot karácsonykor valahonnét valahova.
Nálunk Jézuska jő majd, ha fené fenét eszik is. Sőt, misére megyünk 25-én, onnét közös ebéd. Mi már csak ilyenek vagyunk. És ilyenek is leszünk. S elvárjuk, hogy ezt tiszteletben tartsák.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez tényleg szép - Kettőszázharmincnegyedik
  2019-12-15 06:46:11, vasárnap
 
  Morogtam magamban, hogy miért erőlködik Deák Ernő a Schneeberg képeskönyvön. Kell ez egyáltalán? S pénteken este a nyomdából hozta a tiszteletpéldányokat, gyönyörű képes foglalata az elmúlt évtizedek túráinak. Az is látszik belőle, hogy milyen szellemi közösség szerveződött köréje: Gereben Feriék, Szakály Sanyiék, Kósa Lajosék, Kovács Pistáék, Jánosi Zoliék s bécsiek. Mi innét a nyugati végekből. S a könyv nagy alakú, nagyon nagy, s szenzációsan szépek a fotók. Jó kiadója lenni. S versem is van benne, s a Jánosi Zoli féle felköszöntő az idei évből.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tegnap - Kétszázharmincharmadik nap
  2019-12-12 06:29:12, csütörtök
 
  Tegnap sütött a nap. Sokkal jobb volt a kedvem. Ez a két mondat többet jelent annál, amit elsőre gondolna bárki. Iskola után elmentünk ebédelni Zsókával egy étterembe. Sajnos én cigánypecsenyét rendeltem, amit alaposan elrontottak azzal, hogy valami fura ízű szósszal leöntöttek. A cigány a jó sült íze és a sült füstötl szalonna miatt jó.
Aztán délután a kertet takarítottam, s befejeztem a mecséri újságot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sötétség - Kétszázharminckettedik
  2019-12-11 06:36:59, szerda
 
  Valóban öregszem. Amikor hajdan édesanyám azon panaszkodott, hogy azért nem szereti a telet, mert sötét van, csak mosolyogtam. Én annyira észre sem vettem. Olyan gyorsan eltelt. Ma azért nem szeretem a telet, mert sötét van. Vastag könyveket veszek le a polcról a sötét elmulasztására.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pest - Kétszázharmincegyedik nap
  2019-12-10 19:18:26, kedd
 
  Nehezen szántam rá magamat, de végül nem bántam meg. Persze a Bécsből induló Rjet húsz percet késett, nem először. Nem tudom van-e világrangsor a késésekről, de mi biztosan dobogós helyen állnánk.A minisztériumban a megbeszélni valókat csokorba gyűjtöttem, így hamar végeztem. A személyes találkozót nem pótolja semmi. Hétfőn és jövő csütörtökön is megyek, akkor programok vannak, összejövetelek.
Hideg, de tiszta idő volt.
Odafele befejeztem a Vadkacsát, s megállapítottam, hogy valóban ezért ma egy tizenhat éves gyermek nem lelkesedhet. Kissé poros már. Igaz, azt is ígértem, hogy kifejtem elképzelésemet az oktatásról, de sok értelmét nem látom. Annyira tönkrement, s mi pedig régi elképzeléseink szerint tekintünk rá.
Az egyik tartópillér: az írás-olvasás. Aki nem tanul meg alsóban írni olvasni, az elveszett később. S ma 90 százalék nem tanul meg. Vissza kell térni a régi módszerekhez, s ki jell hajítani a szörnyű alsós tananyagot. S mindent az alapműveletekre és a játékra, s a játékos ismeretszerzésre fordítani. Nincs felső tagozat értő olvasás nélkül. Bukás van, marasztalás. És szeretet. Aki végképp nem való a rendszerbe, azt a többi érdekében ki kell emelni onnét. A szúlő pedig nem tanár, együttműködésre sarkallt partner. Ha nem az, meg kell tőle védeni a gyermeket, s az iskolát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Új hét, új remények -Kétszázharmincegyedik nap
  2019-12-09 06:36:19, hétfő
 
  A hét végén kúráltam magamat, úgy néz ki, kilábalok a betegségből. Két kemény hét jön, Pest, Csorna, közben megjelenik a Schneeberg könyv, a piarista naptár, s készül a mecséri újság, s a szél-járás. S van még tanítás is.
De mindig így volt
Valósznű holnap Pest, de még jól össze kell néznem a tennivalókat, hogy a személyes jelenlétnek valóban legyen értelme.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És mégis -Kétszázharmincegyedik nap
  2019-12-08 05:57:17, vasárnap
 
  Aztán mégis vállaltam egy apróságot. Csaplár Zoli kért, hogy rakjam össze a mecséri újságot, mert aki eddig készítette, bedobta a törülközőt. Most ezen bútykölök.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Betegeskedés - Kétszázharmincadik nap
  2019-12-07 15:44:59, szombat
 
  Egyre rosszabb lett, szerdára elöntött a nátha, fájni kezdett a torkom, s még ma is tart ez az utóbbi. Persze ehhez egyféle levertség is párosul. Igaz, tegnap és ma tanítottam, nem szoktam ágynak dőlni. Azon is gondolkodtam, hogy Kerekes Pisti képeskönyvének bemutatójára elmegyek. Szép az album, írok róla a szél-járásban, s képeket is hozunk. De aztán jobb, ha egy-két napot még nem legénykedek.
Olvasok. Egy korábbi Hárs interjút olvastam el, s Kovács K. Zoli bácsival készültet.
Ők ketten Magyaróvár jeles nagyjai, s már mindketten odaátról figyelik ezt a zűrzavart.
Sok mosolyognivaló is akadt, s látom, olvasom, hogy tolong a sok irodalmár körülöttünk. S aggatnak magukra mindenféle foglalkozást, hogy író meg költő. Meg stb. Áldott tudatlanság. Ez nem így működik, a hitelesítés nem így jön. De legyen. A baj az. hogy az olvasók csapatnak be. Ez így megy már vagy harminc éve. De különösen az elmúlt öt évben folyik az érték és értéktelen keverése. Nem csoda, hogy az a néhány tucat ember megcsömölött az egésztől, akiik elhitték, hogy lehet itt még tiszta beszéd. S most nem Magyarországról beszélek, helyi dolgokról csupán. (Persze nagyban is folyik ez, csak egy szinttel följebb az értékek grádicsán.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassú folyamat lesz - Kétszázhuszonkilencedik nap
  2019-12-05 06:35:53, csütörtök
 
  Próbálok lezárni dolgokat, nem vállalni újabb és újabb feladatokat, de nem megy könnyen. Készül a negyedik szél-járás, ez lenne az idei év utolsó feladata, de rám küldték a piarista-naptárt, s Ernő könyvbemutatót szeretne velem szerveztetni. S két tankönyv is a láthatáron, amit ki kell nyomtatni.
Közben alig élek, a múlt heti felvidéki kiránduláson Jenő megfertőzött bennünket, s most nyűglődök egy jó nagy náthával.
Amúgy is tudom az alaptételt: ha egy férfi benáthásodik, az halálos.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lezárni és újrakezdeni - Kétszázhuszonnyolcadik nap
  2019-12-04 06:36:46, szerda
 
  Végignézve ezen a dolgos éven belátom, túl sokat vállaltam. Igaz, nagyszerű dolog látni azt a néhány könyvet, amit összehoztunk, a szél-járás számait. A közel hetven verset, ami hamarosan egy kötetben jön ki. De kissé ki is merültem. A tanítás a sok, és kevés értelmét látom. Ígértem, hogy összefoglalom az oktatással kapcsolatos elképzeléseimet. Egyszerűen és világosan kell gondolkodni.
Úgy tűnik, hogy abbahagytam visszaemlékezéseim írását. Nem igaz ez, csak nem teszem föl a netre. Elérkeztem, 2006-hoz, eddig félszáz oldal. Majd napvilágot lát az egész, ha készen lesz.
Nekem van időm, én várhatok - mondta az Úr Babits Jónás könyve utolsó lapján.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 228 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1018
  • e Hét: 5759
  • e Hónap: 15722
  • e Év: 60695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.