Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Tényleg elpuskáztuk?
  2023-10-30 18:08:54, hétfő
 
  Utólag könnyű okosnak lenni, de a turizmus fölépítését elpuskáztuk.
Aztán 2006-ban saját magát is meglepve győzött a Fidesz az önkormányzati választásokon, s elkezdődött a mélységi tisztogatás. Rájött ugyanis, hogy nem elég megragadni a hatalmat, azt hosszabb távon csak úgy lehet megtartani, ha a korábbi rezsim embereit eltakarítja. Haller-iskola, kulturális központ, gimnázium - a hatáskörében lévő intézményekbe beépülni, kivárni a váltás lehetőségét, a tulajdonában lévő szolgáltató cégeknél ugyancsak. Igaz, sok helyütt a saját ember csak akkor jó, ha szolgai módon végrehajtja a parancsokat. Bocsánat, kéréseket.
A tétovázás, bénálkodás volt 2010-ig a jellemző, erre azután került csak némi kulturált vakolat. Addigra e belső finom tisztogatásokat is el kellett végezni, hisz néhány látványosan ostoba ember teherré vált.
A módszer bevált, aki nem állt be a sorba, annak babér nem termett. Ez a város kulturális szintjének leépülésével is járt. Ezért nem lehetett 2010 és 14 között egy városért gondolkodó civil szervezetet fölépíteni, pedig az új polgármester vágya volt ez. (S akkor melléje sodort az élet, sokak sziszegése közepette.) S ma is hiányzik egy a pártoktól független, konzervatív mag.
Lehet, hogy egyáltalán nincsen igazam. Ez a politikai elpuskázás.
És akkor jöjjön az a turizmus, de csak röviden. (Ez összekapcsolódik mindennel aztán.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy lélegzetnyi szünet
  2023-10-29 09:52:15, vasárnap
 
  És majd folytatom. Meghalt Szabó Józsi Csornán. A volt könyvtárigazgató, kedves barátom, aki úgy szeretett, és úgy várta az év végéket, hogy összejöjjünk négyen (Tubus, Tamás, én meg ő), s együnk egy keveset. Olyan törékeny volt tavaly már, mint egy madárka. Drága Józsi, ott voltunk a temetéseden Tubussal, s csepegni kezdett az eső is, Isten így siratott el. Jó ember voltál.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit puskáztunk el?
  2023-10-28 07:52:01, szombat
 
  Azért a többes szám első személy, mert a kilencvenes években - ha nem is döntési, de bizonyos fokig javaslattevői pozícióban voltam. Igaz, ez elsősorban kulturális volt, a gazdasági dolgoktól, mint sokan mások, el voltam zárva. A saját területem életben tartására koncentráltam, így nem is zavart. Meg nem is láttam úgy át azt a területet, mint ma. Az első témakör legyen a turizmus, bár érintkező téma ez a közlekedéssel, városfejlesztéssel és a belső migrációval.
1989-ben egy labilis, a várossal kezdeni alig tudó önkormányzat jött létre, szemben vele egy lebonthatatlan munkásváros, fölfújt iskolahálózat, széttagolt városrészek. S belül is megosztott irányítás. Ezt egy szocialista városvezetés követte, nehezen változó szemlélettel. De a kinyílt határok, a bevásárlóturizmus majd a fogászati turizmus azt a látszatot keltette, hogy ez a kitörési pont.
Megnőtt a vendéglátás szerepe, az átmenőforgalom hozadéka (nincs még autópálya) is itt csapódott le.
De ölbe tett kézzel várta a turistákat, nem sok fejlesztést hajtott végre, s nem szervezte meg a városmarketinget. A vendéglátás is fellendült, s úgy látszott, nyitott virágozó város lesz Magyaróvár.
Magától. A megnőtt adóbevételek azonban nem voltak elegendőek, megpróbálta újraszabni az iskolahálózatot. Hatalmas ellenállásba ütközött. Ezért hagyta úgy, ahogyan addig volt.
A laktanyára, ahonnét sortüzet zúdítottak a tüntetőkre inkább tekintett nyűgként, mint lehetőségként. Először az volt az indok, hogy a Belügyminisztérium tulajdona, aztán amikor tulajdonba kapta, várt a szebb jövőre. Pedig marketing szempontból nagy lehetőség rejlett benne.
Lepusztultak útjai, alig voltak felújítások. Közben megépült az autópálya, elvitte az átutazókat, s az új évezred közepére elmaradtak a bevásárlók, nem lett nagy szám a fodrászturizmus, valahogyan elfáradni látszott minden. Nemzetközi kapcsolatai megtorpantak, értelmisége szervezetlen és közömbös maradt, lehetőséget a külföldre vándorlás, munkavállalás, a Győrbe való bejárás, Budapestre költözés jelentett. S nem mellékesen valahogyan nem jelentkeztek befektetők. Ennek az oka a város gazdasági hatalmát uralók ellenállása is volt.
Így jött el a második rendszerváltás, amely 2006-tól 2010-ig tartott. S ez már valóban mélységi váltást is jelentett, az új hatalom szervezettsége és céltudatossága azt eredményezte, hogy a jelen napig annyi ideje van pozícióban, mint elődje, a szocialista hatalom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak ámulok
  2023-10-24 19:40:48, kedd
 
  Hogy közel a hetvenhez még mindig rengeteg dolgom van. Nem feledvén az ígérteket Magyaróvárral kapcsolatban, egy gyors beszámoló.
Két beszédet mondtam, Darnózselin és Levélen egyet-egyet. Nem pontosan ugyanazt, de a szolidaritás volt a középpontban. Az, hogy velünk az elmúlt száz évben egyetlen nép sem volt őszintén szolidáris. Hogy a magyarokat kipusztulásra ítélték. S ma is ezt érzem, miközben tőlünk jogainkat megkérdőjelezők elvárják a szolidaritást.
Hétfőn Pozsonyban voltam, nagyon nyűgösen indultam el, Jenő viszont rendes volt, felvezetett a rádióba. Egy órás élő adásban beszéltem Mosonmagyaróvár '56-járól. Szellemileg elfáradtam. Aztán ma idehaza pihengetés (dolgozatjavítás), s s miután elhatároztam, hogy nem vállalok el mindent, jött a telefon, december 9-én Linzben szavalóverseny. S hogy menjek zsűrizni.
Megyek.
És holnap jöjjenek a város elpuskázott lehetőségei.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak ámulok
  2023-10-19 06:51:46, csütörtök
 
  Azon, hogy milyen gyorsan múlik minden. Szakadék szélén állunk, s előttünk a mélyben nem a jövő sejlik.
De most egy kis beszámoló, holnap lesz némi pihenésre, jegyezgetésre idő.
Tegnap tanítás után a piaristáknál voltam, szakmai napon, s néhányan élő költőt szerettek volna látni. Jó volt a hét-nyolc gyerekkel való beszélgetés. Aztán Márta néni könyvét szerkesztgettem.
Ma tanítás, majd fogászat és este ünnepi beszéd Darnózselin. Holnap este ünnepi beszédet mondok Levélen. Szombaton Csabussal kertészkedünk, főzés. Vasárnap Az öreg hölgy kötet szerződése, anyagiak megbeszélése. Hétfőn Pozsonyban a Pátria rádióban egy óra Bárdos Ági mikrofonja előtt. 1956.
Ennyi átlátása elég Tegnapelőtt Léka Géza kért a Hitelbe verseket, este küldtem párat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez erős volt
  2023-10-13 06:50:48, péntek
 
  Igen. De csak a tiszta beszédnek van értelme. Gyilkosok alatt nem azt értem, hogy itt sétálnak közöttünk, hanem azt, hogy nem tisztítottuk meg tőlük a múltat sem.
Közben elég nehéz hetem volt. A közelgő érettségi is izgat, látom, hogy két világ a gyerekeké, és akik ezt a gyors átalakítást a technikumoknál kitalálták. D az oktatásról már írtam jegyzetet, igaz, felülnézetből. És néha arra gondolok, hogy így hetven felé már nem kellene ezzel foglalkoznom, amikor körülöttünk omlik, foszlik szét a világ. Kicsit ez is megvisel.
Megírtam a jövő heti két beszédet is - nem ugyanazt olvasom fel Darnózselin mint Levélen. Címet is adok minden beszédnek, a darnaié: Mindig az áldozatnak van igaza.
És a szokásos fogászat is, még mindig nincsen vége. Éppen egy éve darabolták fel az ínyemet, s még tegnap is csak próbán voltam. Állítólag még kettő.
A jövő héten le kell télire cserélni a gumikat a verdán, bár szép még az idő. De a hegyek közé néhány hét múlva már télivel kell menni.
Aztán folytatom majd az elemzést, a város lehetőségeit és azok elszalasztását veszem górcső alá, nem feledve azt sem, hogy van pozitívum is, siker és nem csak kudarc.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kanál meszet sem
  2023-10-12 13:30:25, csütörtök
 
  Annyit sem használtak fel felújtásra, a házak csinosítására 45 után Hátha visszajönnek a kitelepítettek, az elhurcoltak. Meg amúgy is. Túl közel vannak az imperialisták, a határ hermetikusan lezárva, ne költözzön ide senki.
Mi 1978-ban jöttünk Mosonmagyaróvárra, elszörnyülködtünk a látványán. Talán a nyolcvanas évek elején kezdődött valami, felépült a kultúrház, panelházak nőttek ki a földből, elkezdett színt kapni a település.
S persze 1956. A város történelmének legmegrázóbb napja, a sortűz és annak minden következménye, megtorlás és zájzár.
Ezt a hármas tragédiát ma sem heverte ki a város. Nem heverte ki, mert fel sem dolgozta igazán.
Ha megtette volna, akkor ma nem a nyilas Sattlernek lenne emléktáblája a hajdani tüdőgondozón. Akkor lenne emléktábla Vass Mártának. Akkor nem rohadna szét a laktanya épülete, s ahova a legtöbb vér ömlött, ott ma nem lenne játszótér.
Mosonmagyaróvár a mi városunk, volt a szlogen. Ez nem a mi városunk, még a gyilkosoké. (Is.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Történelmi előzmények
  2023-10-09 16:07:36, hétfő
 
  Nyilván nem az űrből pottyan le egy település, amely lakott helyként már a római időktől jegyzi magát. Moson és Magyaróvár büszke lehet múltjára, gazdag ez a múlt emlékekben, viharos eseményekben, s az elmúlt évezred népvándorlásai frissítették lakóit, sváb, horvát, magyar, zsidó polgárai hozzátettek csak ehhez a múlthoz.
A legnagyobb csapás a huszadik században érte, s ezek külső erők okán érték a települést, s belső romlás nem igazán látszott. Az egységesült (talán nem jó szó ez, hiszen lélekben még ma sem forrt össze) két városrész megyei szerepét elveszítette, határtelepülés lett. Regionális szerepe megszűnt, nehezen átjárható határok parancsoltak álljt a kapcsolatok újraszövésének, északra egy talált, mesterséges ország követelt teret magának, nyugaton pedig Ausztria kereste helyét és szerepét Európa térképén. Mindkét állam a régió kárára akart gyarapodni.
Nem lelt magára a két nagy háború között a város. Nem talált új szerepre, a szűk két évtizedben próbált feltápászkodni, de innét mindenki - ha tehette - elment, a világ Pest felé volt nyitott.
Aztán előszőr zsidó lakosságtól szabadult, így a legszorgalmasabb réteget vesztette el, lihegve túlteljesítve az országos kívánalmakat. Nem tudunk túl nagy együttérzésről beszámolni a megmaradt népességre tekintve, ugyancsak a város első polgármesterének sajnálatáról sem.
Aztán megérkeztek a "felszabadító" csapatok, s új rend lett, új megváltás. Megint csak külső nyomásra sikerült a németajkú lakosság jelentős részét vagonokba préselni, s jó messzire telepíteni.
Ismét egy szorgalmas népcsoporttal kevesebb. Ismét részvétlenség az itt maradottak részéről. (Folyt.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt jól elcseszték
  2023-10-04 18:34:04, szerda
 
  Talán pontosabb lenne, ha azt írnám, hogy a város a ki nem használt lehetőségek városa. Persze egy értelmiség nélküli város hogyan is tudná kihasználni a lehetőségeit? Egy jóra szerveződő értelmiség nélküli város. Egy meghunyászkodó, értelmiség nélküli. (folyt köv.)  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közbeékelés
  2023-10-04 06:51:46, szerda
 
  Eléggé sűrű lett az élet körülöttem. A már említett regény kiadása is lassan megy, legalábbis az én ritmusom szerint. Közben Csaba szombaton szétszedett a kenelben egy összetákolt szerkezetet, azt semmisítem meg, és ások, a hét végén még trágya is lesz - remélhetőleg. Aztán holnap megint próba a fogászaton, már előre borzongok. Ma szövegértéses feladatot iratok mindkét osztályban. Lassan Herczeg Ferenc két önéletrajzi könyvét is befejezem. A második egyértelművé teszi, hogy ez a világ pokolian messze áll a diákoktól, történelmi darabjai számomra sem jelentenek ma izgalmat.
Nem megokolt igazán az érettségin való szereplése. Nekem még van szemem erre a világra, de a gyerekektől ez nagyon messze van.
Az az érdekes, hogy próbálok empátiával közeledni hozzá, de már nagyon vastag a por ezen a világon.
És mennyi minden nem fér bele a heti három órába!
Vagyis életszerűtlen az alaptanterv ezen passzusa.
Közben a szél-járás is készen van, pontosabban a végső korrektúrázás jön. S lassan az 56-os beszédekre is készülnöm kell. Fejben már készen vagyok, most az a kérdés, hogy leírjam-e?
Tegnap Győrben voltunk, nyomda, Praktiker, Metro. Mára is sűrű a beosztás.
No de térjünk vissza ahhoz, amit ígértem: hogyan toljuk el? Ami megdöbbentett az elmúlt két bejegyzés kapcsán, hogy közel 10 000 rápillantás volt a két nap alatt. Ez egy kicsit elbizonytalanít. Én nem befolyásolni szeretnék, csupán a gondolkodás jogával élés mellett teszem le a voksot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2023.09 2023. Október 2023.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5168
  • e Hónap: 15131
  • e Év: 60104
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.