Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Nem értem
  2011-06-29 20:49:33, szerda
 
  Tegnap Pannonhalmán voltam író-olvasó találkozón. Nem értem, hogy miért jött össze 30 ember. (Lehet, hogy több volt.) Nem értem, hogy miért nem futottak el az első 10 percben. Hiszen csak verseket olvastam fel, meg beszéltem, meg beszéltem, meg beszéltem.
Nagyon jó éreztem magamat.
Ehhez persze el kell menni innét.
Hajnalban Marci megjött Auschwitzból, meg akarta nézni a tábort. Aranyos gyerek. Egész délután mesélt.
Én reggel benéztem a hivatalba, aztán Győrbe mentem a megyei könyvtárba. Aztán aludtam ebéd után két órát. És a kert.
Lesznai Anna. Kezdetben volt a kert.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Aztán hajtás
  2011-06-26 19:24:57, vasárnap
 
  Jó adag kimaradt a feljegyzésből, ennek több oka is van. Az egyik a születésnap, múlt hét végén telefonok, köszöntések, sok facebook üzenet. Nem hívtunk vendégeket, fáradtak voltunk mind a ketten.
Az iskolában is befejeződött a tanév, még pótvizsga kérdéseket kell küldenem a két delikvensnek.
Megjelent kiadásomban az utolsó Mosonvármegye, a következő július 8-án jön, már a Médiacentrum kiadásában. Persze ezzel a munka nem kevesebbedik, a számlák nem rajtam futnak át.
Ellenőrzött a vámhivatal a termékdíjjal kapcsolatban, szerintem minden rendben, hiszen ismerem a szabályokat.
Csütörtökön testületi ülés is volt, s pénteken délelőtt Zsóka után utaztam Jászapátira, s ma jöttünk meg. Ott fejeztem be a Fellinger kötetet, s raktam össze a darnózseli újságot.
Egy kicsit pihentem is, rokonokat látogattunk meg, s piacon is jártunk.
Ennek a hétnek a rendezgetések hetének kell lennie. Kedden este Pannonhalmára megyek író-olvasó találkozóra. Készülök rá. Pénteken jönnek a német rokonok, a sógornőm Cottbusból és a nászomék Drezdából.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az est
  2011-06-20 21:49:26, hétfő
 
  Csütörtökön háromkor indultunk Budára, Ernőék kivételesen pontosan jöttek. Én vezettem. Bementem egészen a Mátyás templomig. Azt est jó volt. Lezsák pontosan érkezett, Szakály Sanyi lazán moderált, jóízű beszélgetések utána. Éjjel egykor értünk haza.
Klári küldött egy fotót Badenból, amin mindnyájan rajta vagyunk.
Jó volt kiszakadni a városból. Néha már úgy érzem, megfulladok. Aki érti érti, aki nem, az nem. Kosztolányi regényei jutnak eszembe.
Aztán megszülettem 57 éve.
Van olyan, hogy születésnap. Gyerekeim a fészbukon alig győztek köszöngetni. Éppen azt mondtam ma este Zsókának, hogy nem is a tanítás fárasztott el. Az a sok szeretet, amit naponta sugározni kellett nekik. Naponta éreztetni, hogy nem csak tanítom őket, de szeretem is.
Lehet, hogy nem is vagyok jó tanár?
Ma bementünk a Ciklámenbe. Szentpétervári utat néztünk ki. Nem döntöttünk, de nagyon vágyunk rá mind a ketten. Drága. De jó lenne nem nézni az árat! Zsóka vágyik az orosz nyelvre, a világ legszebb nyelve.
Csehové. Is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Est a Líteában
  2011-06-14 05:56:04, kedd
 
  A hét végén Deák Ernőnél (is) voltunk burgenlandi tanyáján. Mondtam neki, hogy nem a legjobb időpont Bécsi Napló estre Budán a csütörtök este, hisz aznap van évfordulója Nagy Imre kivégzésének stb.
Azt mondta ezért van azon a napon. Kissé elszégyelltem magamat, hisz elfelejtettem, a Bécsi Napló nem magyarországi lap, s a forradalom a kikezdhetetlen alap. Ezért vállalta el Lezsák is a bevezetést.
Három felolvasásra szánt verset választott ki dolgaim közül. Én vezetek, autójuk totálkáros lett Peresztegnél, s a biztosító kocsijával nem akar Sonja külföldre jönni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Napló 1989-2006
  2011-06-13 20:10:25, hétfő
 
  Kb. 1986-tól írtam naplót. Nem blogot. Hagyományosat. Persze sok magánüggyel, vívódással telit, de benne van a város két évtizedének története az én lelkemen átszűrve. Nevekkel, történetekkel, kommentekkel, veresekkel.
Ebből számok címen jelent meg a Félelmünkben énekelünk című kötetben egy darabka, s az Emigráns reményben egy nagyobb rész. Kicsit irodalmiasítva. A múlt héten jöttem rá, hogy itt az ideje rendesen kiadni. Némi kihagyással ugyan (mondatok, személyes darabkák). Hisz ez akkor is hitelesebb, ha nyilván nem objektív. Precíz leírások, részletek összessége.
Első lépés előkeresni a füzeteket, s be kell gépelni. Jobb, ha én teszem meg ezt, mint az utókor. Azt gondolom, hogy érdekfeszítő olvasmány. Én néha-néha előveszek egy füzetet, s nem tudom letenni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Villámcsődület
  2011-06-12 05:58:56, vasárnap
 
  Ezt a hírt kaptam.
A DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat 2011. június 25-én, szombaton 11 órakor a DrogVilágnap alkalmából ,,flash mob-ot", azaz villámcsődületet szervez Mosonmagyaróvár legforgalmasabb bevásárlóközpontjának - a Park Centernek - parkolójába. A program célja, hogy az emberek meglepődjenek, felfigyeljenek, elgondolkodjanak.
Biztosan kimegyek,hallottam már ilyesmiről, hirtelen kinyíló esernyőkről meg satöbbiről. Kiváncsi vagyok az óvári fantáziára.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez jó!
  2011-06-10 21:28:03, péntek
 
  Hosszú hétvége. Ez jó. Ma korán hazajöttem, gyomláltam. Jenő és Márta jött Pozsonyból, hozták a Fellinger kötet korrektúráját. Zsókának ballagás volt.
Deák Ernő telefonált Bécsől, csütörtökön én vezetek Pestre. De mondtam neki, hogy a jövő hét végén én nem megyek a Schneebergre. Ő Kósáékkal felmegy. Fáradt vagyok, s nem is biztos, hogy ennyi gyaloglás kell most nekem. S drága is a fogaskerekű.
Vasárnap délután elmegyünk Sopronba a temetőbe szüleimhez. Onnét Sank Martinba (Sopronszentmárton) Ernő hétvégi vityillójába, egy kis beszélgetésre. Az élet fontos dogait kell megtárgyalnunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aktion gratuite
  2011-06-10 05:50:05, péntek
 
  Lehet, hogy nem így kell írni azt, amikor váratlanul, megokolatlanul, az előzőekből nem következően teszel valamit (vagy tesznek veled). Váratlanul és megokolatlanul jutott eszembe hajnalban 1972.
Vagy talán mégsem. Azt "álmodtam", hogy június 10-e van. S rögtön ráébredtem, hogy édesapám születésnapja. 1927. június 10. Édesapámat írok, s nem papát, mint ahogy a gyermekek után hívtuk az utolsó egy-két évtizedben. S aztán bevillant az a két oldalas irat, amit kazettájában találtam halála után, s az orosz fogság igazolása volt. Kevés irata rám maradt, őrzöm.
Hogy miért 1972? 18 éves voltam, s a Soproni Szőnyeggyárban dolgoztam három műszakban azután, hogy nem vettek fel Pécsre a tanárképzőbe. Ősz volt, s egy vasárnap délben édesanyám nyílt törést szenvedett, a bokája fordult ki. Sopronban egy urológus összerakta (!) a kórházban, haláláig bicegett. Én álltam kétségbeesetten a húsleves fölött, apámra nem is emlékszem aznapról. Legnagyobb öcsém 12 éves volt, legkisebb húgom nyolc, s legkisebb öcsém hét. Nyilvánvaló volt, hogy hetekig nincsen anyu. Az is, hogy egy alig férfi, meg egy asszony nélkül nem sok ember most kétségbe van esve. A levest befejeztem. S következett két hónap rémálom, főzési kísérletekkel, pénzbeosztással, három műszakkal. S kiderült, hogy apám nem tud fejni, illetve Zsuzsi, a legkedvesebb tehenünk neki nem fogja leadni a tejet. Alája ültem, simogattam, s szép lassan megtanultam fejni is.
Ma már nem bírnám azt a sok mindent (a testvéreknek iskolába kellett menni, enni kellett, s mosni rájuk s főzni.) Apám megcsinált mindent, amit mondtam, de én voltam a "főnök". A picinyek is segítettek, a nyolc éves lányka felmosott, előkészítettek mindent, amit mondtam. Éjszakás műszak után lefeküdtem négy órát aludni, s apámnak előtte elmondtam, hogy mi lesz az ebéd, s ő előkészítette. Aztán fölkeltem és megfőztem. Február körül jött haza anyám a kórházból, s a baleset októberben történt.
De nem is azért írom le apám születésnapján, hanem azért, hogy egy kicsit a pénzügyekről, s a kényszer iskolájáról szóljak. Szerencsére jól kerestem, mert valahogyan nem tudtuk beosztani apám fizetését. Azóta is ámulok azon a csodán, amit anyám művelt egy keresetből hat gyerek mellett. Eljött a fizetésnap, apu odaadta a kapott pénzt, s azt mondta: csináld! Próbálkoztam én, de mindig hozzá kellett tenni az enyémet, anyám idején csak az előleget kellett hazaadnom, a többi zsebpénz volt, s tettem félre, hogy majd tanulhassak.
Nőkkel utaztunk be Sopronba dolgozni, s vissza segítettek húst s ezt azt venni a Mátyás király utcában, s elmondták, hogy mit hogyan kell főzni.
Nagyobbik húgom Csermajorba járt tejipari iskolába, írtam az osztályfőnökének, hogy hétvégeken engedjék haza a kollégiumból, hogy legyen aki kimosson. Nem tette meg. Ma sem értem milyen örömet szerez mások baja az ilyeneknek.
Aztán mama halála egyben apámé is volt, már csak az éltette, hogy a síremlékről gondoskodjon.
Miután az is meglett, már csak meg akart halni. El is ment alig két és fél évire rá. Előtte másfél héttel voltunk nála Marcival, bevittük a temetőbe, szalonnát kívánt, elmentünk a soproni Tescoba, de már nem akart kiszállni. "Fájnak a láboim" - mondta, mint ahogyan szépen használta az á utáni o-zást, ami csak ebben a nyelvjárásban van meg. Akkor láttuk utoljára.
84 éve Répceszemerén, ebben a valahai jobb világot megért rábaközi kis faluban született.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Áramszünet (Kívül és belül)
  2011-06-09 05:36:40, csütörtök
 
  Jé, ilyen egyszerű szó is villámgyorsan hányféle jelentést generál!
Tegnap este az E-ON tíz rövidke áramszünetet produkált. Gondolom az elektronikai iparral kartellezik és teszi tönkre berendezések tucatjait. Szélcsend volt, semmi különös, semmi ok. A pocsék szolgáltatók listáját nálam ez a cég vezeti.
Korán ébredtem, s egész régi dolgok jutottak eszembe. Majd egyszer leírom őket .
Várom a hosszú hét végét, aztán úgyis megint fölgyorsulnak a dolgok. Jövő csütörtökön Budán a Lítea könyvesboltban lesz Bécsi Napló est, a meghívó szerepelek, egy-két verset kell felolvasnom. Lezsák Sándor vezet be bennünket, s Szakály Sándor lesz a moderátor. Aztán hónap végén még egy pannonhalmi irodalmi estem lesz, ezt is szívesen vállaltam.
Tegnap Pista interpellált a nagy házban. Ez jó. Atomerőmű vagy vízi erőmű? Elgondolkodtató. Lásd Dunakilitit. Lehet mindent támadni, de élni is kell.
Nekem holnap lesz az utolsó tanítási nap. Két leánykát kellett megbuktatnom a kilencedikben. Sajnos nem volt alternatíva.
Még Duray Trianon beszédéről akartam írni. Miklós nagy jó beszédet mondott Mosonmagyaróváron, egyszerre szólt ide és oda. Visszafogott volt és méltóságteljes. De hosszú. Nem mindenki volt fogékony rá. Egy dologban én odébb tettem volna a hangsúlyt. Azt mondta, hogy a nem felejtés koronája a megbocsátás. Formailag igaza van, de megbocsátani annak lehet, aki bocsánatot kér.
Abban viszont egyetértettünk, hogy Trinanon , a huszadik századi holokausztok egyike. Persze ezt nem így mondta, de az már csak stilisztika.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A krémes jut eszembe
  2011-06-08 05:37:42, szerda
 
  Amit nagyon kívánsz, aztán rádöntenek egy kamionnyit. Így volt az éjjel is az esővel, éjfél után megint leszakadt az ég. De a kert elszívja, nagy volt a szárazság.
Begépeltem az utolsó verset a Fellinger kötetbe, gyakorlatilag javítgatás, korrekturázás , és mehet a nyomdába. Igaz, bevezetőt írnom kell, de fejben már megvan. Ilyen kisesszéknek, tanulmányoknak, régen kritikáknak sosem ültem úgy neki, hogy fejben ne lett volna meg.
Aztán saját versekkel szeretnék foglalkozni, fejben az is rendben lévőnek látszik. Majdnem azt írtam, hogy ezekhez a dolgokhoz nyugalom is kell, de néha úgy tűnik, én is gerjesztem körülöttem a nyugtalanságot.
Ma vízívóverseny lesz a Magyar utcán kettőkor, utána osztályozó.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 200 db bejegyzés
Összes: 3589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 53
  • e Hét: 14714
  • e Hónap: 16030
  • e Év: 88498
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.