Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Beteg világ
  2024-01-31 18:25:01, szerda
 
  Mint a mérgezett bogarak, úgy futkároznak az emberek, s tolonganak, lökdösődnek, sietnek. Valahonnét valahova. Maguk sem tudják. Ez a betegség már nem fogható az időjárásra, a nagypolitikára, a kispolitikára. Meg kell oldani valamit, ezt elintézni, és más problémát keresni.
Tegnap egy magánorvosnál üldögéltem. Időpontra mentem. Kis csúszás volt, úgy 10-15 perc. Egy hölgy - nevezzük így a hárpiát - morgott, hogy időre jött, és fizet is, micsoda világ ez.
Gond volt a nettel, a doktornő nem győzött elnézést kérni. De ez nem számított a hárpiának, ő elégedetlen akart lenni. Negyed óra volt a késés. Nem a várakozás volt a dühítő, hanem ez a magatartás.
Ilyen világban kell élnünk. Ilyen emberekkel. Ugyanazon a levegőn osztozni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma hétfő van
  2024-01-29 19:20:26, hétfő
 
  Ez azt jelenti, hogy tegnap vasárnap volt.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Útkereszteződés
  2024-01-26 18:28:32, péntek
 
  Az idén hetven éves leszek. Lezárok dolgokat, új fejezetet nem nyitok, de kevesebb dologra szeretnék koncentrálni.
Ha a céggel kell kezdenem, akkor úgy vélem, ez az év lesz a döntő év, s mivel nincs, aki folytassa, két-három éven belül fel kell számolnom a lap-és könyvkiadómat.
Nagyon szép tíz év van mögöttünk, a régió műhelye volt, olyan könyveket adtunk ki, amelyeknek a város kellett volna, hogy legyen a gazdája. Hisz annak múltját, elfeledett történeteit dolgoztuk fel. Egy fillér városi segítség nélkül, sőt, inkább gátolni, szétszedni akarták dolgainkat: Lásd a Mosonmagyaróvár könyv megjelenése kapcsán kapott támadásokat. Erről nem tud a nyilvánosság. De a dokumentumai megvannak.
Viszont Nagy Pista mellszélességgel támogatta kiadványainkat, főként a múlt feltárását segítőket. Márta néni könyvét - Utazás külföldre, útlevél nélkül - teljes egészében ő fizette A nyomdaköltséget, és a szerkesztői munkát is. Saját zsebből.
Ezekben a dolgokban nagyon egy húron pendülünk, mindent meg próbált tenni a szél-járás fennmaradásáért is. Én fáradtam el. Hisz mint írtam, az idén hetven éves lesz. S szeretném látni, ahogyan nől a fű a kertben, érik a gyümölcs, s dugják ki fejüket a tulipánok. A természet nagy tanítómester, csak figyelni kell.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várakozás
  2024-01-26 06:46:29, péntek
 
  Persze tavaszra. Nem olyan tegnapi félére, amikor tombolt a szél, közben tíz fok volt. Olyan nyugodtra. De az időjárás kedélyemre is rányomta bélyegét. Nem sok hasznos dolgot végeztem.
Délután Szakály Sanyiék jelentkeztek, mentek Bécsbe. Sanyi egy Hiller Pistával szervezett beszélgetésen vett részt. Kicsit furcsálltam, hogy ilyet elvállalt, de őt nem féltem, féltettem. De tudom, hogy ilyenkor Bécs magyar liberálisai - ez ebben a környezetben negatív - ott tolonganak, hátha magyargyűlöletüknek kapnak egy kis tápot.
Én Hillert becsülöm.
Beszakadtunk egy kávéra Óvárra, ahol megálltak egy rövid pihenőre. Nagyon nem volt idő beszélgetésre, remélem lassan hosszabb találkozóra is sor kerül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudom, adós vagyok
  2024-01-24 18:18:55, szerda
 
  Még ígértem, hogy szólok a Mosonvármegyéről, ami én Lopottvármegyének hívok. De még kicsit várok. Hisz lám, ellopni könnyebb volt, mint fenntartani. S nem anyagilag gondolom, hiszen mindenre van pénz a városban. Most megszűnt, de úgysem hiányzik senkinek.
De leírom a történetet később.
Most elszámolások, tanítás, És maradok Illyésnél: "Nem ítélem, csak nézem a világot." Szórakoztató lesz ez az év.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma
  2024-01-23 06:47:14, kedd
 
  Ma ismét szervíz, készülnek az új kocsi papírjai. Aztán kiszaladunk Köpcsénybe bevásárolni.
Ebédre tegnap fél kiló szárazbabból készítettem egy csülkös babragut. Jó nagy fazék lett. Zsóka egy kis habcsókkal lepett meg este. És készítem az NKA elszámolását. Meg persze van egy adag dolgozat is, javításra várva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Undorodom csak
  2024-01-22 18:34:11, hétfő
 
  Még szomorú se vagyok, megszoktam e szörnyű világot
annyira, hogy már néha nem is fáj, - undorodom csak.

Mondja Radnóti az Első eclogában. S ma is ezt mondhatjuk, ha a vérszomjas, mások fiait lekaszálni vágyó nyugati politikusokra gondolunk. A ruszofóbia is antiszemitizmus, a gyűlölködés az európai közbeszéd része. Erre a csürhére néztünk föl korábban, s emlegettünk művelt Nyugatot. A világ kirablását, a legyőzöttek kiirtását csak úgy elnéztük. S most mindket fasisztáznak le ezek a primitív gyilkosok. Az orosz fiúkat is ugyanúgy sajnálni kell, mint az ukránokat. Őket is siratják anyáik, várják gyermekik haza. Persze az EU senki által meg nem választott vezetői sem a saját gyermekeiket küldenék a háborúba, esetleg maguk mennének harcolni, nem. Más vére nem fáj.
Náci gyökereik új virágot hajtanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dolgos szombat
  2024-01-21 07:16:18, vasárnap
 
  Korán megfőztem, Zsóka fánkkal bíbelődött. Húsleves készült karajcsontból és libaszárnytőből. Persze néhány csirkezúza is került bele. És paprikáscsirke a fánk előtt.
Csabikával a hátsó kerítést javítottuk, még ebéd utánra is maradt egy kis tennivaló. Nagyon ügyes volt, most végre a megújított haló kinéz valahogyan. Megbeszéltük, hogy jövő szombaton még a hátsó kertet rendezzük. Készülve a tavaszra.
Ebéd után kis pihe, majd Zsódi Viktor toppant be. Lupustól jött Dunaszigetről. Kis beszélgetés, majd hazavittem Csabár és már csak a szokásos esti teendők.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A sírt, hol nemzet …
  2024-01-18 08:13:25, csütörtök
 
  A sírt, hol nemzet ...

A varrás lassan szétreped, s kilátszik
a test, amit az összefércelt ing takart.
S még rándul egyet, mielőtt végképp
mozdulatlan lesz, s a ráhúzott avart

már nem érzi. A sírt, hol nemzet
süllyed el majd gaz lepi, s a zavart
jövő majd nem is keresi.
Feledés takarja el, fölötte varjú

károg. Ennyi csak, semmi több,
minden egyre megy. Akad talán majd
egy-egy féleszű, aki (hiába) lázad.

Aztán mindent beborít a feledés,
új hit és új remény támad.
És ismét századra hull majd század.

Tegnap föltettem a facéra, s kaptam néhány intelmet, hogy ez túlságosan áthallásos. Ez igaz, mindenki azt hall ki belőle, amit akar. Mint ahogyan a Szózatból is. De., hogy napi politika olvasata is lenne, azt kétlem. Annak, aki mindenben azt keres. Én jó versnek tartom.
Ez a nemzetben gondolkodás verse, a féltésé, az ellenünk fenekedőktől való féltés verse.
Istenem, az emberek egy része már el is felejt élni, annyira át van itatva gyűlölettel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közlekedjünk, de ne itt
  2024-01-17 17:36:34, szerda
 
  Volt egy kis kihagyás. Ennek az időhiány az egyszerű oka. Két könyvet is rendbe kellett tenni a nyomdával. Tegnap ismét Győr, de sínen van minden.
AZ egyik adósságom Magyaróvár közlekedéséről írni egy rövid glosszát, de nem volt sok kedvem. AZ autósok figyelme nélkül legalább öt csomópontban régen megbénult volna a forgalom. Nincs közvilágítás, a zebrák jó része sötétében nem látható. Jó néhány éve megfogalmazódott egy közlekedési koncepció, helyette a képviselők - idézőjel bezárva - elmehettek volna dolgozni, mert abból semmi nem valósult meg.
Katasztrofális Mosonmagyaróvár és gazdátlan.
Most a parkolásról, és a műv. központ parkolójának tudatos szemétkedésből történő lezárásáról ne is szóljunk.
Ha tényleg írnék erről a zűrzavarról egy esszét, az első fejezet arról szólna, hogy a szűken vett magyaróvári belvárosból minden közlekedési járművet ki kellene tiltani, a peremén pedig mélygarázsokat, parkolókat létrehozni.
Ehhez várossá kellene válnia Mosonmagyaróvárnak,
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2023.12 2024. Január 2024.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 46 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 732
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 15436
  • e Év: 60409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.