|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2015-03-30 22:09:33, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
1,5 dl olaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
2 dl cukor
4 dl liszt
2 dl joghurt
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Mércés poharat használunk a hozzávalók méréséhez.
Egy keverőtálba öntjük az olajat, hozzáadjuk a két tojást, a 2 evőkanál citromlevet, a citrom reszelt héját, a joghurtot és a cukrot. Habverővel alaposan elkeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd apránként a folyékony masszához keverjük.
Egy kuglóf-formát vékonyan kiolajozunk, majd beleöntjük a kikevert tésztát. Az előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Pár percet hagyjuk a formában hűlni, majd egy tányért teszünk alá, és kifordítjuk a formából.
Porcukorral megszórva, de akár citrommázzal leöntve is tálalhatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2015-03-30 12:15:00, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 narancs reszelt héja és leve
A töltelékhez:
baracklekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit elmorzsoljuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és minimum 1 órát hűtőben pihentetjük. (előkészíthető akár előző nap is a tészta)
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és a felét teli a másik felét lyukas kiszúróval kiszúrjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a tésztavirágokat, majd 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.
Ha megsültek és kihűltek, párosával összeragasztjuk őket a baracklekvárral. Egy telire egy lyukasat.
Másnapra megpuhul, pléhdobozban hetekig eláll, már ha marad belőle.
Porcukorral is megszórhatjuk, mielőtt kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Ételek-italok |
|
|
|
|
|
2015-03-30 12:05:52, hétfő
|
|
|
Ma: Virágvasárnap - A katolikusoknál a nagyböjt utolsó, legfontosabb hetének kezdete: a napján a templomban barkaszentelést (a magyar néphagyomány szerint rontás, betegség, vihar, jégeső ellen), barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani.[1]
A keresztény kultúra országaiban ez kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült
|
|
|
0 komment
, kategória: Virágvasárnap |
|
|
|
|
|
2015-03-30 12:04:01, hétfő
|
|
|
VIRÁGVASÁRNAP - BARKA SZENTELŐ
Virágvasárnap Húsvét előtti vasárnap.
Az iskolás gyermekek ilyenkor barkát mennek gyűjteni, amit a templomban megszentelnek. A szentelt barkát gonosz űzőnek, betegséggyógyítónak tartják, elűzi a jégesőt, megóv a villámcsapástó. Virágvasárnap tarják több palóc községben a kiszehajtást. Fiatal lányok telet jelképező, menyecskeruhába öltöztetett szalmabábut visznek végig a falun, majd vízbe dobják vagy elégetik. A téltemetés, az ébredő természet ősi ünnepét, a húsvétot vezeti be.
Virágvasárnap után következő hét a Nagyhét. |
|
|
0 komment
, kategória: Virágvasárnap |
|
|
|
|
|
2015-03-30 09:14:03, hétfő
|
|
|
Éveim...
Amikor negyven éves lettem,
nagyon sokalltam ezt a számot;
egy évecskét hát letagadtam,
hosszabbítván az ifjúságot.
Nem tudtam akkor, mily parázslón
ifjú, aki csak negyven éves,
s magamat csalva ragaszkodtam
ahhoz az egy ellopott évhez.
Mikor azután ötven lettem,
-- de csak negyvenkilencet mondtam -,
ma már tudom, -- én balga lélek,
akkor is még, mily ifjú voltam.
És egyre szörnyűbb évek jöttek:
milliók haltak, ifjan égtek...
nem számoltam már életemmel,
mindegy volt már: mióta élek.
Mindegy volt már, hogy meddig élek,
-- sorsom a messzi csillagokban, -
harcoltam, írtam? árva lélek,
egy elvadult embervadonban.
Hány év repült el így fölöttem,
lehetne száz, vagy ezer év is,
volt úgy, hogy majdnem összetörtem,
aztán szívem föléledt mégis.
Élek, mint ősi tölgy az erdőn,
évgyűrűimmel megjelölve,
s lombkoronás, magas fejemmel
zúgom a dalt, -- tán' mindörökre!
|
|
|
0 komment
, kategória: Szülinap |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2015. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
524 db bejegyzés |
e év: |
7211 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1352
- e Hét: 20888
- e Hónap: 60500
- e Év: 289437
|
|
|