Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Átgondoltam
  2024-02-29 08:40:48, csütörtök
 
  Június 19-én leszek hetven éves, Azt követően három nap érettségiztetés, s terveim szerint elköszönök a tanítástól. Ugyancsak az elektronikus blogtól is. Évtizedekig füzetekbe jegyzeteltem, azokat megsemmisítettem már.
A szél-járás utolsó száma is készül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lacza is megöregedett - Tiltsuk be a vulkánokat?
  2024-02-27 17:07:46, kedd
 
 
Lacza Tihamérral készült interjú a Ma7-ben. Tihamérral sok közös ügyünk volt a kilencvenes években, akkor a pozsonyi rádióban dolgozott, megszűnéséig 1989-től a Hét szerkesztője. Természettudós inkább mint irodalmár, de ez mellékes, viszont tudós emberként így vélekedik az interjúban a klímahisztériáról:
"Számomra majdhogynem felfoghatatlan módon ideológia lett belőle, amely gazdaságilag is kártékony, sőt, csúsztatások tömege keletkezett ebből a klímahisztériából. A hőmérséklet százezer éveken keresztül mindig változott, lefelé és felfelé ingadozott. Ez tény. Mi, akik egy olyan időszakban élünk, amikor éppen felmelegedés, klímaváltozás történik, ezt mindenáron rá akarjuk tuszkolni az emberek felelőtlenségére és hanyagságára.
Bár sok mindenben nagyon tudunk ártani a természetnek, annyira még nem vagyunk, hogy a klímaváltozás ellen azokkal az eszközökkel harcoljunk, amelyeket most ránk akarnak erőltetni. Hiszen egy-egy vulkánkitörés alkalmával annyi szén-dioxid kerül például a légkörbe, amit a világ összes autója nem képes egy év alatt produkálni. Most akkor tiltsuk be a vulkánokat? Sokan viszont nagyon leegyszerűsítik az eseményeket, így fordulhat elő, hogy kiáll egy svéd lányka, aki elkezdi mondani a gondolatait és az egész világ hasraesik előtte. Közben persze gyárak, iparágak mennek tönkre, s mi sem jövünk ki jól ebből, pusztán azért, mert a természettudományok és a társadalomtudományok művelői nem tudnak szót érteni egymással. Egészen másként látják a helyzetet a társadalomtudósok, akik már vélhetően elfelejtették, hogy mit tanultak biológiából a középiskolában, és nem vesznek figyelembe olyan tényeket, amelyekkel a természettudományos műveltségű ember tisztában van. A válaszom lényege, hogy bizonyos helyzetekben a társadalomtudósoknak többet és jobban oda kellene figyelniük a témában jártasabb, felkészültebb természettudósokra."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudatos
  2024-02-27 10:36:59, kedd
 
  Az, hogy nem írok jegyzetet. Az adósságaimat majd azért lerovom, de most nem volt kedvem jegyzetelni. A romlás akkor is romlás, ha nem írunk róla. Ráadásul a sok elintézni való elszívta az erőmet.
Az új autó remek, szeretem, a hét végén megjártuk vele Jászapátit. AZ NKA is elfogadta könyvem elszámolását. Készen van Mezey Laci novelláskötete, a hét végén még átnézem, s megy nyomdába.
Készül a szél-járás utolsó száma is, s jegyzeteimnél viszont nagy a lemaradás, 2012 közepén járok.
A tanítás is elszívja az erőt, ámbár úgy tűnik, csak én izgatom magamat az érettségi miatt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vártam és megjött
  2024-02-23 18:44:41, péntek
 
  No nem a gondosóra, arra várhatpk, hanem a hét vége, s vele az eső. Hogy ne tudjak a kerttel foglalkozni. Így van ez fél éve.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gondosóra
  2024-02-19 17:08:21, hétfő
 
  Én már fél éve várok rá, azt hiszem, nem jó helyen jelentkeztem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elröppent
  2024-02-19 07:21:22, hétfő
 
  Ez az öt nap, amióta nem jegyeztem föl semmit. Pedig munkás néhány nap volt. Hét végén Bécsben voltunk Csabival, könyvet vittünk ki a Schwedenplatzra. Aztán meghívott ebédre egy osztrák étterembe Erzsike bennünket. Itt jót beszélgettünk. Főként a múlt lezárásáról, arról, hogy csak a legfontosabb dolgokkal foglalkozunk.
Ma suli, majd ebéd után Csabit viszem Győrbe, vizsgázik kreszből.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Madnem tavasz
  2024-02-14 06:57:53, szerda
 
  A reggeli fagyok elmaradtak februárban, s lassan pattognak a rügyek. Kicsit korán. Ez persze kicsal a kertbe engemet is, takarítgatok, tegnap elkészítettem a hagymának az ágyast. Már el lehet dugni a kis hagymácskákat, a fagy nem árt nekik. Előző évben novemberben ültettem, s korán lett újhagyma. A fokhagyma már szépen zöldell, azt ősszel kell elültetni.
A pincét is almolom, égetem a sok égetni valót, ha télen nem volt kedvem gyakran begyújtani. Egy jó hét volt talán, amikor kemény fagyok voltak, s havazott. De most már azért ne térjenek vissza a zord napok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan utolérem magamat
  2024-02-12 09:47:33, hétfő
 
  Egy hét kimaradt, de nem az életből, pénzügyeimet próbáltam meg átlátni, vágytam egy új autóra. Meglett. De a tavasz beköszöntével ástam, gereblyéztem, a kerttel gyógyítottam magamat.
Hiába próbálom kizárni a farkascsorda üvöltését, Nem könnyű. A belpolitika és a külpolitika mindent uralni szeretne, Ahogyan a magyar ellenzéket szemlélem, már nem képedek el. Bárkit felhasználni, kibelezni a legkisebb siker, vélt siker érdekében képesek. Egyetlen figurát, Ungár Pétert látom reálpolitikusnak azon az oldalon, ha vannak itt oldalak. A Momentán flaszternáci párt patinás aberrált családból származó lotyója, elképesztő mélységeket hódít meg. A munkát még nem próbálta. Ő is, mint minden Recsket újjáépíteni vágyó "baloldali" - nem szivesen használom ezt a szót a magyar ellenzékre, hisz annak tartalmát műveltség hiányában nem ismerik - azt hiszi, majd Klárika - ő is neves tömeggyilkos család sarja, soha nem tagadta meg őseit - gulágján börtönőr lehet. Téved. A hagyomány erős, előbb egymást verik meg, gyilkolják meg a szövetségesek.
Kicsit sajnálom magunkat, hogy ez jutott nekünk.
Persze ez nem fideszbérencség, hisz erős kritikával vagyok vele szemben is, de némi értéket ott vélek felfedezni. Haza, család, szolidaritás. S persze, mint minden győztesnél itt is nagy a holdudvar, a megélhetési politizálás.
Én csak egy sima polgár vagyok. aki megtapasztalta a fenti dolgokat. S rezignált rosszkedvvel figyelem a játékot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó szombat
  2024-02-04 14:14:28, vasárnap
 
  Még mindig sok az elrendezni való apróság. Ma délelőtt például a könyvelőhöz viendő dolgokat raktam össze, a pincében tettem-vettem, temetőben voltunk.
Tegnap itt volt Csaba, a kerítés javította ki, mert Bundi mindig talál gyenge pontot. A kocsibeálló csatornáját bütykölte, hogy hátra folyjon a víz, s lemosta az autót. S jó beszélgettünk kettesben, hármasban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehet, hogy bennem van a hiba
  2024-02-02 06:27:36, péntek
 
  Lehet, hogy nem tudok apró sikereknek örülni. És most nem a sajátról van szó, hiszen elégedettséggel tölt el, hogy mások szerint jó verseket írok, hogy nagyszerű volt a fogadtatása a tavalyi kötetnek.
De én tudom a másik oldalról is szemlélni a dolgokat, úgy keresni a kompromisszumokat, hogy azok elfogadhatóak legyenek. Persze ehhez partnerek kellenek, egy szint.
Ennek ellenére lehet, hogy sok dologban, amiről véleményt alkotok, nem jól foglalok állást, elfogult vagyok. Lehet.
Nekiláttam Mezey Laci novelláskötete szerkesztésének. Nem lesz vaskos kiadvány, de jó dolgok lesznek benne, a kispróza amúgy sem túl népszerű, sikeres ma. Újra olvasgatva Mikszáth novelláit ámulok: milyen ragyogó irodalmi értékekre borul a felejtés fátyla. De így múlik el a világ dicsőssége. Hiszen hány kultúrát mosott el az idő. Miért gondolnánk, hogy a miénk örökké ragyogni fog?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2024.01 2024. Február 2024.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 46 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5168
  • e Hónap: 15131
  • e Év: 60104
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.