Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Szivárvány
  2021-09-10 15:17:03, péntek
 
  De a szivárvány mindíg egy marad
S színei meg nem fakuló csodák.
Örökifjan és egyformán lebeg,
Halványan, mint egy álom
És testetlenül, mint egy lehelet.
Mint a művészet az élet felett.

Reményik Sándor





 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 6.  
Belső béke
  2021-09-10 14:43:21, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
Mielőtt
  2021-09-10 14:39:21, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
Táplálkozás
  2021-09-10 14:36:25, péntek
 
  Ahogy öregszünk, úgy egyre több változást tapasztalhatunk meg a testünkben.
Lassul az anyagcserénk, amely az ingadozó, csökkenő hormonszintnek köszönhető.
Kevesebb lesz az energiánk is, az étvágyunk azonban változatlan lehet, viszont ez
hízást is eredményezhet.

Az elhízás főleg a hasi zsír mennyiségének növekedését jelenti, amikor észrevétlenül
egyre nagyobb lesz a hasunk, azonban ez nagyon veszélyes, hiszen számtalan
egészségügyi kockázattal járhat együtt. Megnövekedhet a vérnyomás és a
koleszterinszint, illetve a szív- és érrendszeri betegség, valamint a 2-es típusú
cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

A legjobb, amit tehetünk, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra és tápanyagokban
bővelkedő ételeket fogyasztunk. A rendszeres mozgást sem árt bevezetni az
életünkbe, hiszen ezzel növeljük az izomerőt, a csontok erejét és sűrűségét és
csökkentjük a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Érdemes minél több rostos táplálékot fogyasztanunk, hiszen ezekkel segítjük az
emésztésünket és csökkenthetjük a székrekedés kialakulásának esélyét. Nagyon
sok rostot tartalmaznak a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák és a diófélék.
A rostokban gazdag táplálkozás segít a koleszterinszint csökkentésében, stabil
vércukorszinthez vezethet és egészséges testsúlyt eredményezhet.

A csontok egészségének megőrzése érdekében javasolt több olyan táplálékot
fogyasztani, amelyek kalciumban is bővelkednek. Kalciumban gazdagok a
tejtermékek és a zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, a kelkáposzta, a
saláták vagy a spenót.

A fehérje is egy nagyon fontos tápanyag, ahogy öregszünk. Segíthet az izmok
tömegének és erejének megtartásában és ezzel akár még a csontritkulás
kialakulásának esélye is csökkenhet. A fehérjék gazdag forrásai: sovány húsok,
halak, diófélék, zöldségek, hüvelyesek, magvak.

A D- és a B12-vitamin bevitelét is növelni érdemes. Ezt megtehetjük, ha
rendszeresen fogyasztunk halételeket, például tonhalat vagy lazacot, illetve
tojást, de a gomba is sok D-vitamint tartalmaz.

Idősebb korban nem jutunk annyi tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz,
mint fiatalabb korban, így érdemes megfontolni az étrend-kiegészítők rendszeres
fogyasztását is. Emellett nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, a
megszokottnál kisebb adagokat fogyasszunk és rendszeresen mozogjunk, hiszen
az aktív életmód jelentősen csökkentheti az öregedési folyamatokat.





 
 
0 komment , kategória:  Szépkor 3.  
Olvasás világnapja
  2021-09-10 14:29:54, péntek
 
  A tanulás és a tudás igen fontos, de épp ilyen fontos a megszerzett
tudás használata.
Aki nem gyakorolja magát a gondolkodásban, nem mélyül el, annak a
tudása mit sem ér.
Az ilyen tudás semmilyen szellemi fejlődést, gyarapodást nem jelent,
semmilyen segítséget nem nyújt a valóság igazi természetének
megismeréséhez.

Tendzin Gjaco





 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Becsüljük az életet
  2021-09-10 08:03:10, péntek
 
  Engem is megtörtek azok a hosszú-hosszú évek,
melyek könnyekre sarkalltak, sebhelyeket téptek,
és megtanítottak arra, hogy erővel és hittel,
minden megbántáson túlléphet az ember.

Néha én is úgy érzem, hogy nem bírom tovább,
és feladom a küzdést, vállalom a bukást,
de olyankor arra gondolok, hogy a Jóisten majd tudja,
mennyi bír el szívem ebbe a túlélési harcba.

Hisz ő az, aki reményt ad, ha túl gyöngévé válunk,
ha meghajlik a térdünk, ha megroggyan a lábunk,
és ha nem becsüljük kellőképpen azt az életet,
amit ajándékul adtak fenn az égiek.

Kun Magdolna





 
 
0 komment , kategória:  KUN MAGDOLNA 6.  
Őszibarack
  2021-09-10 08:00:33, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 7.  
Sárgabarack
  2021-09-10 07:57:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyümölcs 1.  
Sárgabarack
  2021-09-10 07:51:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyümölcs 2.  
Banán
  2021-09-10 07:31:03, péntek
 
  Egyre több kutatás fókuszába kerül a banán - és egyre több pozitív
tulajdonságára derül fény. Aki eddig is kedvelte, ezután is fogyassza
rendszeresen, aki pedig nem szereti, jól teszi, ha megkedveli, mert a
banán többek között a szív működésére is jó hatással van.

Manapság nagyon sokan küzdenek súlyfelesleggel. A zöldségek és a
gyümölcsök magas rosttartalmuknál fogva sokat segíthetnek a túlsúly
leküzdésében, az ideális testsúly megtartásában.
A banánnal kapcsolatban korábban az a hír járta, hogy elősegíti a hízást
a magas gyümölcscukor-tartalma miatt. A mai kutatások szerint azonban
a rendszeres banánfogyasztás jót tesz a szív egészségének, támogatja
a fogyást és még a rákos betegségek kialakulásának kockázatait is
csökkenti.

A banán egyáltalán nem hizlal, persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk.
Éppen ezért fogyókúrázók, életmódváltók is nyugodtan beilleszthetik az
étrendjükbe, hiszen akár még a fogyásban is segíthet, hiszen magas a
rosttartalma, könnyen eltelít, így kevésbé fogunk megéhezni.

A banán ráadásul roppant tápláló is, hiszen alapvető vitaminokat és ásványi
anyagokat tartalmaz, illetve emészthető szénhidrátokban is gazdag, melyek
csak kevés kalóriát tartalmaznak. Mivel csak természetes cukrok vannak
benne, ezek lassabban szívódnak fel, mint a mesterséges társaik. Ezért ez
a táplálék a szóbeszéddel ellentétben nem emeli meg drasztikusan a vér
cukorszintet.

A banán rendkívül gazdag rostokban, így könnyen eltelít, csökkenti az étvágyat
és az ételek utáni sóvárgást is, így válhat hasznunkra a fogyásban. A banán
emellett prebiotikus tápláléknak is tekinthető, amely segíti a jó bélbaktériumok
elszaporodását, amivel hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, mindez pedig
megakadályozhatja az elhízást.

Egy a finom gyümölcs gazdag forrása a B6-vitaminnak, amely segít a dopamin
és a szerotonin szintetizálásában. Ennek köszönhetően pedig nyugodtabbá,
kiegyensúlyozottabbá válhatunk és jobban tudunk aludni.

Kutatások igazolják, hogy a banán antioxidáns és gyulladáscsökkentő
hatásokkal is rendelkezik, aminek köszönhetően segít a káros hatású
szabad gyökök semlegesítésében. Magas káliumtartalma pedig a szív
egészségéhez járul aktívan hozzá. Ez az alapvető ásványi anyag részt
vesz a stroke elleni védelemben, illetve a vérnyomás és a szívverés
szabályozásában. Mivel rostokban rendkívül gazdag, csökkentheti a
2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A banánból nagyon sokféle ételt készíthetünk. Hozzáadhatjuk gyümölcs
salátákhoz, de finom turmixitalt is készíthetünk belőle.

Egy ilyen receptjét olvashatja most.

Kókusztejes, fahéjas banános turmixital

Hozzávalók:

1 banán
2 dl kókusztej
ízlés szerint méz és fahéj

Elkészítése:

Turmixoljuk le a banánt a kókusztejjel, majd öntsük bele egy pohárba.
Ízesítsük ízlés szerint mézzel és fahájjal. Egy csipet kurkumát is
tehetünk bele.





 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 7.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5374
  • e Hét: 27664
  • e Hónap: 49931
  • e Év: 182485
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.