2011-06-17 09:21:08, péntek
|
|
|
Nem illik addig elkezdeni az étkezést, amíg a házigazda erre jelt nem ad.
Étkezés közben ne beszéljünk. Ne tömjük tele a szánkat, a falánkság állati tulajdonság.
Nyitott szájjal ne rágjuk, ne forgassuk szánkban az ételt. Kerüljük el, hogy tányérunkon átdolgozzuk, keverjük, összetörjük az ételt. Kivételt képeznek azok a fogások, amelyek
sajátja, hogy mindenki maga véglegesíti. Például: a tartárbifsztek.
Kézzel mártogatni, magokat kezünkbe köpni, fújni a forró ételt, szürcsölni, az evőeszközök
helyett kézzel enni - csúnya dolgok. De a kenyeret, a zsemlét törjük, nem vágjuk késsel.
Csirkét, halat, pizzát, ha nagyon muszáj, kezünkkel is megfoghatjuk.
A szalvétát az ölünkbe kell helyeznünk, csak a kicsi gyereknek kötik a nyakába.
Evés után a szalvéta helye a tányér bal oldalán van. A kanalat ne hagyjuk a tálban,
csészében, kompótos tálban, hanem helyezzük az alátétre.
Ne hadonásszunk az evőeszközökkel, ne kapargassuk a tányért és az evőeszközt,
ha piszkos, kérjük meg a felszolgálót, hogy cserélje ki. A különféle tálakat, amelyekből
venni akarunk, ne nyújtózkodással kerítsük közelebb, hanem szép szóval, amelyeket
a mellettünk ülőkhöz intézünk.
Úriember nem könyököl az asztalra, nem dől hátra a széken, nem terpeszkedik,
hanem egyenesen, méltóságteljesen ül, nem böfög, nem borítja fel az edényeket,
poharakat, az asztal mellett ülve nem piszkálja a foga közé szorult húscafatot és
csontot, hanem kilép a fürdőbe, ott cselekszik.
Étkezés közben illetlenség rágyújtani, utána is csak akkor, ha erre őszinte engedélyt
kap asztaltársaitól. Asztalnál nem szoktak fésülködni, arcot ápolni, körmöt piszkálni;
groteszk hatású, ha a többitől mereven eltartjuk kisujjunkat.
Európai szokás szerint a kést a jobb kezünkbe, a villát a balba fogjuk, de nem marokra,
a villát nem függőlegesen, nem csereberéljük az evőeszközöket, falatonként esszük
az ételt, nem pedig előbb felaprítva és "belapátolva" a szájunkba.
Ha belépsz jó napot kívánok kell köszönni, de nem túl hangosan, csak jelzés szinten.
Táskádat teheted a szék karfájára, a kabátodat viszont a fogasra kell tenni.
Üvegből nem ihatsz. További része: késsel villával kell enni végig, hiába tudnád az
ételt csak villával is megenni. A húst előre nem vághatod fel. A pincérnek inteni kell,
ha szeretnél valamit. Ha férfival vagy vendéglőben, ő rendel helyetted. Neki is kell
fizetnie, még akkor is, ha nem randiról van szó, legfeljebb kint rendezitek a
költségeket. Borravalót is illik adni, bár nem elvárás, általában az összeg 10%-a
A kenyeret az asztalnál sohasem harapjuk, mindig törjük. A kenyérszelet helye
mindig a bal kezünknél van.
Ha a vaj nincs adagokra vágva, ne nyúljunk hozzá a saját késünkkel, hanem
a vajtartóhoz tett késsel vágunk belőle, és azt a tányérunkra tesszük.
Most már a saját késünkkel kenhetjük.
A lekvárt az edényből - éppúgy mint a vajat - nem a saját késünkkel szedjük ki.
A felvágottat az oda helyezett késsel szedjük ki. Ha a kenyér meg van kenve,
nyugodtan harapjuk.
Megtörténik, hogy a levest nem tányérban, hanem csészében tálalják. Ebben
az esetben a bal kezünkkel a csésze fülét fogjuk, jobb kezünkkel pedig
kanalazzuk a levest. A csésze alján maradó néhány cseppet ki is ihatjuk.
Ha a levesben hús vagy kolbász van, először kivesszük a ránk eső részt, és
aztán a levest rászedjük. A darabokat a levessel együtt fogyasztjuk, és nem
tartalékoljuk a végére. A húsféléket késsel és villával esszük, kivéve a fasírtot.
A fasírt evőeszköze a villa. A húst nem egyszerre vágjuk fel, hanem falatonként.
Ha csontos a hús, a villánkkal megtámasztjuk, és a késsel levágjuk a
húsdarabokat. Az apró szárnyasok csontját kézzel is megfoghatjuk.
A rizst csak villával esszük, a tejberizst, és a tejbegrízt pedig kanállal.
A gombócot is csak villával esszük.
A kompótot kompótos tányéron tálalják, és innen kiskanállal fogyasztjuk,
a magvakat nem köpködjük ki, hanem a kiskanál segítségével tesszük félre.
A cukortartóban lévő cukorért ne nyúljunk kézzel, de a kanalunkkal sem,
hanem a benne lévő kanállal. A teáscsészét két kezünkkel is foghatjuk,
pontosan a hüvelyk és a mutatóujjunkkal. A tortát és krémest és más
hasonló süteményeket tortavillával, vagy kiskanállal is ehetjük.
Étkezés után szokás a fogközök és az íny tisztítása fogvájóval.
Ekkor ügyelni kell arra, hogy ne az asztalnál végezzük,
és másik kezünkkel takarjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Praktikák ötletek |
|
Címkék: méltóságteljesen, nyújtózkodással, asztaltársaitól, mutatóujjunkkal, tartárbifsztek, evőeszközökkel, tartalékoljuk, megtámasztjuk, tortavillával, csereberéljük, evőeszközöket, cukortartóban, terpeszkedik, megfoghatjuk, felszolgálót, hadonásszunk, süteményeket, húsdarabokat, kenyérszelet, függőlegesen, segítségével, véglegesíti, kiskanállal, illetlenség, megtörténik, átdolgozzuk, összetörjük, kapargassuk, falatonként, tányérunkra, teáscsészét, felvágottat, vendéglőben, fogyasztjuk, vajtartóhoz, költségeket, házigazda erre, falánkság állati, forró ételt, zsemlét törjük, ölünkbe kell, kicsi gyereknek, szalvéta helye, különféle tálakat, mellettünk ülőkhöz, asztal mellett, foga közé, többitől mereven, jobb kezünkbe, balba fogjuk, szék karfájára, kabátodat viszont,
|
|