Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Őszanyó Őszanyóka puttonyába, szőlőt cipel napnyugtába
  2021-09-08 21:29:06, szerda
 
 

Őszanyó

Őszanyóka puttonyába,
szőlőt cipel napnyugtába,
szent a szőlő, szent a leve,
áldott ital Isten kegye.
Áldott ital Isten vére,
Szőlőtőke-vesszejének,
Vérét adja éltetőnek,
Vére bordó, Ő az Élet.
Megmentője föld népének,
Szent szövetség, mit borral
szentel, szent Mindenség,
mit vérrel ken fel.
Vére bordó, s mint a bársony,
koldus népre átruházott,
koldus népe, s Ékruhája,
Királlyá lett Fényvilágba.
Czibere Anita
 
 
0 komment , kategória:  Szüret  
Öregszünk?
  2021-09-08 14:18:23, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépkorúaknak  
Friedrich Kallmorgen német festő 1856-1924) Fagyűjtő az őszi
  2021-09-08 14:16:23, szerda
 
 



Friedrich Kallmorgen német festő (1856-1924)
Fagyűjtő az őszi erdőben
 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
A szerencse nem jár örökbe
  2021-09-08 10:40:01, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FEKETE MACSKÁK,szerencse  
Békéd a pillanatban
  2021-09-08 10:38:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Ne nézd állandóan!
  2021-09-08 10:37:24, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
Csokonai Vitéz Mihály : Az ősz -Szeptember Már a víg szüret-
  2021-09-08 07:24:50, szerda
 
 

Csokonai Vitéz Mihály : Az ősz - Szeptember

Már a víg szüretnek örül minden ember,
Mellyel örvendeztet bennünket szeptember.
Októbert olyformán biztatja előre
Hogy nektár lesz a bor, és máslás a lőre.
Setétül a setét góhér a vesszőkön,
Barna színt ver vissza a többi szőlőkön,
Amelyeknek általvilágló kristályja
A nézőt már édes nektárral kínálja.
Rajtok királyságot mutogatni akar
A veres bársonyba kevélykedő bakar.
A sárgálló almák, a piros körtvélyek
Legörbedt anyjoknak emlőjén kevélyek.
Fája alatt hever a főtt berekenye,
A kövér noszpolya, a borzas gesztenye.
Megterhelte az ősz a fáknak ágait,
Vastagon ráfűzte gazdag áldásait.
Csak az a baj, hogy már hűvösek a szelek,
Néha egy kis hideg és dér is jár velek.
Mert már a Mértéket hogy Fébus elérte,
A napot az éjjel egyenlőnek mérte.
De mégis, barátom, jer, ha kisétálunk,
Az őszben is elég örömöt találunk.
Ha nincs is oly pompás, mint a víg kikelet,
De mégis sok részben dicsekszik e' felett.
Van édes szőlője, van szagos gyümölcse,
Mellyel a sétáló kebelét megtöltse,
Ha a szép virág is olyan kedves maga;
Hát a gyümölcs, melynek íze is van s szaga?
Az ugyan ébreszti, de csak látásunkat,
Ez ízlésünket is s véle szaglásunkat.
És így ha a tavasz a leggyönyörűbb rész,
Az ősz meg legjobb is, leggyönyörűbb is lész.
Levegő ege is dél után enyhesebb,
A szent Mihály nyara most legkellemesebb.
Van a hegyen egy kis szőlőm és szilvásom,
Itt esik ilyenkor legszebb múlatásom.
De ha te nem sajnálsz vélem megjelenni,
Ez a gyönyörűség kétszeres fog lenni.
Eszünk körtvélyt, almát s barna gohérokat,
Nem irigylünk semmi rakott asztalokat.


 
 
0 komment , kategória:  Szüret  
Birsalmasajt hozzávalói 1,5 kg birsalma 1 citrom leve ...
  2021-09-08 07:22:13, szerda
 
 



Birsalmasajt hozzávalói

1,5 kg birsalma
1 citrom leve
1 kg cukor
szegfűszeg
őrölt fahéj


Birsalmasajt elkészítése

az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe,
akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
lecsepegtetem a gyümölcsöket,
botmixerrel alaposan pépesítem,
egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
és 1 kg kristálycukrot,
újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, “bőrösödik",
ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát,
24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
sütőpapírral letakarva tárolom,
nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!



A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 248 db bejegyzés
e év: 3457 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 29200
  • e Hónap: 68812
  • e Év: 297749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.