Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
300 település lajtos kocsit kap karácsonyra
  2012-10-17 07:21:15, szerda
 
  300 település lajtos kocsit kap karácsonyra

- 2012.10.16. 09:01

2010.február 18-án írtunk arról, hogy 2009. december 25-ig sem sikerült megoldani az arzénos ivóvíz problémáját Magyarországon, és több százezer ember ilyen vizet iszik, ezzel főz.

Akkor még MSZP-kormány volt, azóta jött a Fidesz.

A probléma azonban szinte változatlan maradt.

2011.június 22-én jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő, hogy "A tiszta ivóvízről fogadott el cselekvési tervet a kormány. Jelenleg körülbelül hétszáz olyan település van - főleg a Dél-Alföldön -, ahol a víz arzéntartalma nagyon komoly problémát okoz, 1.5 millió ember nem jut megfelelő ivóvízhez."

arzen.jpg2012.március 14-én Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy "Az országban körülbelül 400 olyan település van, ahol arzénes az ivóvíz, és további 420, ahol ezen kívül még más anyagok is szennyezik a vizet. (...) Magyarország az uniós csatlakozáskor engedményt kapott: 2006 decembere helyett 2009 végéig kellett megfelelni az EU előírásainak. Mivel ennek az ország nem tudott eleget tenni, halasztást kért. Várhatóan 2015. június 30-ig kap engedélyt Magyarország a szükséges beruházások befejezésére. (...) korábban az érintett önkormányzatok nem tudták kigazdálkodni az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt. A probléma megoldása érdekében a magyar állam átvállalta az önrészt. Az önkormányzatok számára kérdés, hogy a rendelkezésre álló víztisztító technológiák közül melyiket válasszák. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kijelentette: azokat az eljárásokat támogatják, amelyek megvalósításával a haszon az országban marad. Hozzátette ugyanakkor, az uniós előírásoknak mindenben eleget kell tenni."

2012.április 10-én még megtudhattuk, hogy "a kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló ,,Kék-víz" Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program c. projektjavaslatot. A fejlesztések 30 település mintegy 250 ezer lakosa számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.", azóta más hírt nem találunk az arzén keresőkifejezést bepötyögve a kormányzati portálra.

Pedig az érintett önkormányzatok a napokban kapták meg Brüsszel május 30-án kelt (ez is megérne egy külön misét, ennyire azért nem lassú a posta, még a magyar sem...) elutasító határozatát (pdf) az Illés által említett 2015-ig történő halasztással kapcsolatban. Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór, és fluorid tartalmát.

Összefoglalva:
Magyarország 2004. május 1-jén lépett be az Európai Unióba.
Akkor engedményt kaptunk, hogy 2006 decembere helyett 2009 végéig feleljen meg az ivóvíz az uniós előírásoknak.
Nem sikerült tartani ezt az engedményes, kitolt határidőt sem, újabb haladékot kaptunk.
Ezt sem sikerült tartani, újabb haladékot kértünk.
Most már viszont nem kaptunk.
Karácsony másnapjától pedig elvileg tilos lesz csapvizet inni az érintett településeken, jönnek a lajtos kocsik és/vagy a zacskós víz.

Hogy igény lesz-e rá, az meglehetősen kétséges. Néhány szkeptikus polgármesteri nyilatkozat az atv.hu-n:


"Felháborítónak tartom, hogy azután, hogy az elmúlt 100 évben mindenki ezt a vizet itta a településünkön minden különösebb probléma nélkül, most egy ilyen értelmetlen uniós előírás ekkora problémát okozzon. A magunk részéről semmit nem fogunk tenni, ha a honvédség lajtos kocsijai ide jönnek, hát jöjjenek."

--------------------

"Hogyan magyarázzam meg Mari néninek, aki 80 éve ezt a vizet issza, hogy mostantól ez egészségtelen, és inkább zacskós vizet igyon, vagy a tartálykocsiból hordja magának? Az ügynek lehetnek politikai következményei helyben, amit a polgármesterek nem szívesen vállalnak fel."

---------------------

"Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy a honvédségi lajtos kocsikból kell inni a vizet, akkor jöjjenek ide azok a kocsik. Majd megnézem, hogy hányan hordják onnan a vizet."

--------------------

"Kisebb gondunk is nagyobb ennél, például nem tudjuk, hogy a kistérségi társulások megszüntetésével hogyan tudjuk finanszírozni a helyi idősek otthonát, hiszen az utcára mégsem tehetjük ki a gondozottakat. Annyi biztos, hogy az egészséges ivóvíz biztosítása önkormányzati kötelesség, de nincs pénzünk arra, hogy a zacskós vizet, vagy a lajtos kocsit kifizessük, márpedig a vízszolgáltató biztosan tovább terheli ezeket a költségeket. Az is nagy kérdés, hogy lakosságnak, hogyan tudom megmagyarázni, hogy nem vált mérgezővé a víz, csak a határértékek változtak. A lajtos kocsik megjelenése szerintem nagy riadalmat fog okozni."

A Belügyminisztérium is válaszolt az atv.hu megkeresésére:

"A kormányzati aktivitás, a projektgazdák és a helyi önkormányzatok erőfeszítéseinek hatására több projektben vizsgálják a gyorsítási lehetőségeket. A tervek szerint a projektek jelentős része befejezi a beruházási részt 2013-ban." A Belügyminisztérium azt is hangsúlyozta, hogy "a kormányzat az elmúlt hónapokban széleskörű partnerségben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megtalálja azt a megoldást, ami a lehető legkisebb terhet rója az érintettekre". Ennek érdekében a Honvédelmi Minisztérium kapta a megbízást, hogy az érintett településeken átmeneti vízellátásról gondoskodjon - amíg a KEOP projekt el nem készül -, mégpedig saját fejlesztésű víztisztító berendezés telepítésével, és amíg az megtörténik, lajtos kocsival. A vonatkozó kormányhatározatból az is kiderül, hogy erre a feladatra a kormány mintegy 2,85 milliárd forintot különít el.

Remélem, mindenki látja maga előtt a képet, ahogy december 24-én, Szenteste elindulnak a HM lajtoskocsijai az Alföldre. Magyarország történetének egy csodálatos pillanata lesz!

2004-től 2012-ig, vagyis 8 év alatt nem volt képes egyik semmirekellő banda sem rendezni a helyzetet, csak görgették maguk előtt, mint az államadósságot, aztán tessék. Most lehet elmúltnyolcévezni, de telitorokból ám!

Természetesen az ÁNTSZ is lépett ebben a durva helyzetben: ......kiadtak egy tájékoztatót.




http://vastagbor.blog.hu/2012/10/16/300_telepules_lajtos_kocsit_kap_karacsonyra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósításával, megszüntetésével, erőfeszítéseinek, keresőkifejezést, vidékfejlesztési, magyarországnak, környezetügyért, erőfeszítéseket, tartálykocsiból, településünkön, polgármesterek, csatlakozáskor, vízszolgáltató, felháborítónak, önkormányzatok, államadósságot, kormányszóvivő, lajtoskocsijai, következményei, magyarországon, kigazdálkodni, összefoglalva, megkeresésére, településeken, partnerségben, arzéntartalma, ivóvízminőség, természetesen, rendelkezésre, pályázatokhoz, polgármesteri, vízellátásról, gondozottakat, finanszírozni, önkormányzati, megmagyarázni, arzénos ivóvíz, probléma azonban, tiszta ivóvízről, országban körülbelül, uniós csatlakozáskor, szükséges beruházások, érintett önkormányzatok, uniós pályázatokhoz, probléma megoldása, magyar állam, önkormányzatok számára, rendelkezésre álló, államtitkár kijelentette, eljárásokat támogatják, országban marad, uniós előírásoknak, Nagy Anna, Illés Zoltán, Vidékfejlesztési Minisztérium, Széchenyi Terv, Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program, Európai Bizottság, Európai Unióba, Orbán Viktor, Honvédelmi Minisztérium,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Png rózsa csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Próbálj meg ...  A kételkedés kezelése  Idő  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Sokan azt tartják  Mi lenne ha  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Popper Péter szavai  Nem tudhatod  Egy bizonyos határt  Soha ne kedvezz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Radikális szeretet  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Erdőn  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Lóhere  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogy lehet megtartani  Fekete István - Akác  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Soha ne kedvezz...  Szép álmokat!  Neked tudnod kell  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png cica  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szabolcska Mihály – Ákác...  A boldog családok mind hasonló...  Png nő  Png kislány  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png fotel  Mindig jusson idő nevetni  Egy lelki imádság  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Radikális szeretet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png csokor  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Zsolnay Vilmos világhírű kera... 
Bejegyzés Címkék
arzénos ivóvíz, probléma azonban, tiszta ivóvízről, országban körülbelül, uniós csatlakozáskor, szükséges beruházások, érintett önkormányzatok, uniós pályázatokhoz, probléma megoldása, magyar állam, önkormányzatok számára, rendelkezésre álló, államtitkár kijelentette, eljárásokat támogatják, országban marad, uniós előírásoknak, kormány legutóbbi, arzén keresőkifejezést, kormányzati portálra, napokban kapták, külön misét, ivóvizek európai, érintett településeken, lajtos kocsik, meglehetősen kétséges, vizet itta, településünkön minden, ilyen értelmetlen, magunk részéről, honvédség lajtos, vizet issza, tartálykocsiból hordja, ügynek lehetnek, honvédségi lajtos, kistérségi társulások, helyi idősek, utcára mégsem, egészséges ivóvíz, zacskós vizet, lajtos kocsit, vízszolgáltató biztosan, határértékek változtak, kormányzati aktivitás, helyi önkormányzatok, gyorsítási lehetőségeket, tervek szerint, projektek jelentős, beruházási részt, elmúlt hónapokban, lehető legkisebb, kormány mintegy, csodálatos pillanata, durva helyzetben, megvalósításával, megszüntetésével, erőfeszítéseinek, keresőkifejezést, vidékfejlesztési, magyarországnak, környezetügyért, erőfeszítéseket, tartálykocsiból, településünkön, polgármesterek, csatlakozáskor, vízszolgáltató, felháborítónak, önkormányzatok, államadósságot, kormányszóvivő, lajtoskocsijai, következményei, magyarországon, kigazdálkodni, összefoglalva, megkeresésére, településeken, partnerségben, arzéntartalma, ivóvízminőség, természetesen, rendelkezésre, pályázatokhoz, polgármesteri, vízellátásról, gondozottakat, finanszírozni, önkormányzati, megmagyarázni, projektgazdák, lehetőségeket, telepítésével, egészségtelen, magyarország, technológiák, kapcsolatban, államtitkára, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3391
  • e Hét: 13658
  • e Hónap: 24769
  • e Év: 178265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.