Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Gondolatban
  2010-09-26 18:00:42, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 3.  
Csak az életem
  2010-09-26 17:51:42, vasárnap
 
  Csak az életem
Nincs másom nekem.
De az életem
Veled megfelezem
A szerelmem az életem
De az a Tiéd, a Tiéd, kedvesem.
S ha örök álomra hajtom fejem,
Ha a testem végleg megpihen,
A halál sem veszteség nekem.
Mert legszebb éveim, kedvesem
Megoszthattam Veled, Veled, Veled.

(Leo Marks)






 
 
0 komment , kategória:  Szerelem 4.  
Ida a barátom volt
  2010-09-26 17:45:45, vasárnap
 
  Ida a barátom volt. Arca ráncokkal tele, kék szemében azonban mégis volt valami megfoghatatlan derű. A hangja mindig lágy volt és simogatta a lelkem. És a teái...Az illat, a csésze, és a ráncos puha keze, amivel átnyújtotta nekem a fehér csészét, mind a megfoghatatlan békesség része volt. Ida egyedül élt, egy piciny házban, több, mint tíz éves barátságunk alatt együtt imádtuk a tavaszt, és vártuk az őszt. Tőle tanultam meg, hogy a teába rejtett fahéj képes elűzni a bánatot, és az illata mosolyt csal az arcokra. Az enyémre mindig. Hetente találkoztam Idával, a teájával, az otthonával, és a fecskefészekkel az eresz alatt, amit minden tavasszal otthonának fogadott egy fecskepár. Idának azonban nem volt párja, nem volt gyermeke.
Évek teltek el anélkül, hogy rá mertem volna kérdezni. Valahogy olyan egésznek tűnt a törékeny asszony. Egyben volt a lelke, és derű sugárzott róla minden pillanatban. Később megtudtam, Ida zsidó, a szüleit elragadta a sötétség hatalma, amit borzalmak festettek még feketébbre. Ő, akkor 14 évesen vajmi keveset értett, csak annyit tudott, fáj a hiány és fáj félelemben élni. Rokonok bújtatták őt, és egymást. Rokonok, és az akkor 16 éves David, Ida szerelme.
- Barna szeme volt, és számomra a leghatalmasabb ember ezen a világon, - mesélte Ida. Megfogadtuk, hogy egyek leszünk majd, ha elmúlik a borzalom. Mindig kéz a kézben mentünk, éreztem sosem engedi majd el, és kéz a kézben menekültünk ha kellett. Emlékszem, minden nap rajzolt nekem egy fecskét. Volt, amikor kenyér papírra, volt, amikor egy fa kérgébe, de minden áldott nap kaptam egy fecskét. Összesen 478 fecske volt az enyém.
A mellettünk álló házban lakott David, és a legnagyobb gyógyír volt a fájdalmamra, amikor a németek elhurcolták a szüleimet. Csak az lüktetett az agyamban, hogy elvesztem, hogy nincs tovább. Emlékszem, ott gubbasztottam a sarokban, remegtem, és nem jött ki hang a torkomon. Sötét volt, és belül zokogtam, reszkettem. Majd, nem tudom mennyi idő telt el hangtalan, várva a halált, mikor berontott David az ajtón és egyetlen pillanat alatt rám talált. Ahogy akkor átölelt, remegve a piciny sötét szoba sarkában, megértettem, véges lehet az élet. Az övé, az enyém mindenkié. Hangos zokogásban törtem ki, csak kapaszkodtam, ahogy egy fuldokló kapaszkodna a megmentőjébe. Életet kaptam. Egy szomorú, meneküléssel és félelemmel teljes, szerelmes életet.
David okos volt, tudta, egyszer véget ér majd a menekülés, és jönnie kell egy szebb napnak. De addig tanulnom kellett. Rengeteget. Tanított, mit kell tennem, ha egyszer őt is elviszik. Bele sem mertem gondolni. Megtiltotta, hogy szóljak, hogy a rejtekek bármelyikéből előjöjjek. Zokogva fogadtam meg, halljak bármit, csendben leszek. David a két kezébe fogta az arcom, a szemembe nézett és azt azt mondta, történjen bármi, bennem él majd. De ha én is meghalok, ha nem vigyázok, ketten halunk. Én, és az ő emléke.
Néztem Idát miközben mesélt. Az arca akár egy kislányé, aki a hőséről mesélt, a hősről, aki kenyeret szerzett a szerelmének, holott ő maga napok óta egy falatot nem evett. A hősről, aki a kabátját a lánynak adta, a mínuszok alatt, mert ő sosem fázik, de ha a lány megfázik, abból könnyen baj lehet. És Ida csak mesélt. Majd egy kis ládához ment. A láda üresen tátongott, egyetlen papír volt benne, egyetlen gyűrt, elsárgult papír, rajta szép betűkkel formálva, egyetlen megfakult szó: Szeretlek.
- Davidtól kaptam, ez az egy szó mentette meg az életem. Nem volt lehetősége gyűrűt venni nekem, amikor megkérte a kezem, így ezt a papírt kaptam tőle. Ezt rejtette a markomba, amikor megkérte, legyek a felesége.
Ez az egy szó, ez az egyetlen szó a papíron, ami megmentette az életem.Akkor is, amikor elhurcolták, és a félhomályban láttam, ahogy hátra kötözött kezével szívet formált, mert tudta, hogy látom. De nem nézett hátra, mert tudta, ha megteszi, elárul, és visszajönnek értem a németek. Ez az egy szó mentett meg akkor, amikor mégis rám találtak és egyetlen pillanatnak tűnő borzalom alatt Birkenau-ban találtam magam. Ez az egyetlen szó mentett meg, amikor kopaszra borotváltak, közben arra gondoltam David itt van valahol, itt kell lennie, és ha túléljük, ismét lehet hosszú hajam, amit úgy imád. Egyetlen papír, amit tudtam, rejtenem kell, minden áron, bármi áron. Éhesen, betegen, koszosan, tetvesen csak ez az egyetlen szó lebegett a szemem előtt. Szeretlek. Ezzel keltem és feküdtem. Közben eszeveszetten kerestem a szerelmem. Amikor csak tudtam, halkan kérdeztem, osontam, azt hittem belepusztulok a bizonytalanságba. De rájöttem a bizonyosság sokkal fájóbb. David meghalt. Az elsők között volt, akiket megérkezésük után nem sokkal kivégeztek.
Már nem akartam semmit. Emlékszem, meg akartam halni. De aztán eszembe jutott, megígértem, nem teszem. Kettőnkért kell élnem. Kettőnk helyett kell léteznem.
Néztem ezt a törékeny asszonyt, a szemében a könnycseppet, ahogy legördül az arcán, amint az apró papírt nézi, és rájöttem, hogy életet csak a szeretet képes adni. A szeretet, ami kimondva, vagy egyetlen papírra vetve hitet ad ott, ahol már a remény is veszni látszik. Egyetlen szó, az egyetlen, igaz szó, az érzés, ami megfoghatatlan, de életet ad, és győz minden rossz felett. Idára a barátai találtak rá, álmában, mosollyal a szája szélén ment David után. Az éjjeli asztalon ott hevert a papír, rajta az egyetlen szóval, amiért érdemes élni, és David szerint meghalni is talán. A papírt Ida magával vitte a sírba, magával vitte a szerelmet, az igazat, amit az ember csak egyszer kaphat, de elkíséri egy életen át.

(Todorovits Rea)





 
 
0 komment , kategória:  Történetek az életből 2.  
Táncolnék veled
  2010-09-26 17:35:43, vasárnap
 
  A fiatal évek elmúlásával a szerelemhez fűződő viszony is megváltozik.
Már nem elég egy édes mosoly, egy szexis mozdulat. Fontos lesz
számtalan külső és belső jegy, olyanok mint az egzisztencia, az
életmód, és nem utolsó sorban az anyagiak is. Lehet egy férfi sármos
és udvarolhat elragadóan, ha minden este legurít néhány italt a barátaival,
és imádja a szerencsejátékokat. Egy tapasztalt nőnél ezek az ,,apróságok"
visszatarthatják az érzelmek áradatát.

De egyet ne feledjünk! Bár egyre mélyebb a múltunk, és már egyre több a
láthatatlan szeretni való bennünk, nem mondhatjuk, hogy már soha többé
nem leszünk szerelmesek. Mert a szerelem - mint tudjuk - csak jön, éppen
akkor, amikor nem is számítunk rá.





 
 
0 komment , kategória:  Szerelem 4.  
Szivárvány
  2010-09-26 17:33:09, vasárnap
 
  Mikor az ábránd csillogó
szemed tükrében újra
mosolyt játszik,
s benne a nap is kacéran
szépítkezni vágyik;
akkor ott, abban a percben
megköszönöm neked,
hogy szivárvány-színében
én is fény lehetek.





 
 
0 komment , kategória:  Vallomás  
Vannak pillanatok
  2010-09-26 17:31:53, vasárnap
 
  Vannak pillanatok, amikor az élet bizonyos
embereket elválaszt egymástól, csak azért,
hogy mindketten megértsék, milyen sokat
jelentenek egymásnak.

Paulo Coelho





 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek 1.  
Ha hagynád
  2010-09-26 17:30:35, vasárnap
 
  Mióta írtál, mindig veled vagyok.
Mosolygós arcod a képről rám nevet,
álmomban ajkadra lágy csókot lopok
és szemem őrzi meleg tekinteted.
Mióta írtál ébren is álmodom.
Tenyeremben fognám drága kezed.
ha szeretnél mindig újra gondolom,
mint viszonoznám forrón a szerelmed.
Ha szeretnél szívem lázasan dobog.
karomba vennélek, mint csöpp gyermeket,
úgy ölelnélek, hogy légy nagyon boldog,
ha hagynád, hogy igazán szeresselek.





 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 247 db bejegyzés
e év: 3099 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1359
  • e Hét: 16155
  • e Hónap: 38422
  • e Év: 170976
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.