Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A paradoxon, a titok és az ellentmondás
  2017-06-22 12:25:45, csütörtök
 
  A paradoxon, a titok és az ellentmondás


A kultúránkban található legkülönfélébb mozgalmak - a New Age, a keleti vallások és az irracionális filozófia - befolyása az ismeret válságához vezetett. A miszticizmus új formában jelentkezett, amely az abszurditást a vallási igazság jeleként ünnepli. Példaként gondolunk itt a zen buddhizmus elvére, amely szerint ,,Isten egy fél tapsoló kéz".
Ha azt mondjuk, hogy ,,Isten egy fél tapsoló kéz", az magvas kijelentésnek tűnik. Talányos a tudatos gondolkozónak, mert ellentmond a normális gondolkozásnak. ,,Mély gondolatnak" hangzik, és gondolkozásra késztet, amíg gondosan nem elemezzük, és fel nem fedezzük, hogy alapjában véve egyszerűen semmi értelme.
Az irracionalitás egyfajta értelmi káosz. Olyan értelmetlenségen alapszik, amely hadilábon áll a minden igazság szerzőjével, aki nem az értelmetlenség szerzője.
A bibliai keresztyénség azért sebezhető az elvakult irracionalitás ilyen irányzataival szemben, mert utóbbi buzgón elismeri, hogy a Bibliában nagyon sok a látszólagos ellentmondás és rejtély. Fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a paradoxon, a titok és az ellentmondás között, mert nagyon keskeny, ám rendkívül fontos az a határvonal, amely elválasztja egymástól ezt a három fogalmat.
Gyorsan erőnk végére érünk, ha Isten mélységeit akarjuk felmérni. Egyetlen halandó sem tudja Istent teljesen felfogni. A Biblia olyan dolgokat jelent ki róla, amelyekről tudjuk, hogy igazak, bár képtelenek vagyunk teljesen megérteni. Emberi síkon nincs összehasonlítási alapunk, ha például egy olyan lényt akarunk megérteni, aki személyében három, mégis egylényegű (a Szentháromság), vagy egy olyan lényt, aki egy személyben két különböző - emberi és isteni - természettel rendelkezik (Krisztus). Ezek az igazságok, akármennyire bizonyosak, túlságosan ,,magasak" ahhoz, hogy a mélyükre hatolhassunk.
A természet világában is hasonló problémákkal szembesülünk. Tudjuk, hogy létezik gravitáció, mégsem értjük pontosan, és nem próbáljuk irracionalis vagy ellentmondásos fogalmakkal meghatározni. Csaknem mindenki egyetért abban, hogy a mozgás a valóság szerves része, lényege azonban évezredek óta komoly fejtörést okoz a filozófusoknak és a tudósoknak. Sok minden rejtélyes a valóságban, és sok mindent nem értünk. Ez azonban nem jelent ugrást a képtelenségbe. Az irracionalitás végzetes mind a vallásra, mind a tudományra nézve, sőt minden igazság halálát jelenti.
Gordon H. Clark keresztyén filozófus egyszer a paradoxont ,,a fülei között póniló"-nak határozta meg. Vicces megjegyzésével arra akar rávilágítani, hogy amit gyakran paradoxonnak nevezünk, az gyakran egyszerűen csak felületes gondolkozás. Clark azonban világosan felismerte a paradoxon jogos szerepét és funkcióját. A paradoxon szó a görög ,,tűnik vagy látszik" szótőből származik. A paradoxonok azért jelentenek nekünk nehézséget, mert első pillantásra ellentmondásnak ,,tűnnek", de ha közelebbről megvizsgáljuk, gyakran találunk rájuk megoldást. Jézus például így tanított: ,,Aki... elveszti életét énértem, az megtalálja azt" (Máté 10:39). A felületes szemlélőnek ez nagyon hasonlít arra a mondásra, hogy ,,Isten egy fél tapsoló kéz". Úgy tűnik, mintha ellent mondana önmagának. Jézus azonban úgy értette, hogy ha valaki az egyik értelemben elveszíti az életét, egy másik értelemben megtalálja. Nincs ellentmondás, mert az elvesztés és a megtalálás két különböző értelemben történik. Egyszerre vagyok apa és fiú, de nyilvánvalóan nem ugyanabban a viszonylatban.
A paradoxon szót olyan gyakran félreértik és hiszik ellentmondásnak, hogy ma néhány angol szótárban az ellentmondás szó második jelentésének tüntetik fel. Az ellentmondás olyan kijelentés, amely megsérti a nem-ellentmondás klasszikus törvényét, mely kimondja, hogy nem lehet egyszerre igaz ,,A" és ,,nem A" ugyanarról a dologról. Más szóval egy állítás ugyanarra vonatkozóan nem lehet egyszerre igaz és hamis is. Ez a logika alaptörvénye.
Az ellentmondást senki sem értheti meg, mert az ellentmondás önmagában értelmetlen, sőt még Isten sem értheti. De Ő mindenképpen felismeri, miről van szó: hazugságról. Az ellentmondás latinul ,,ellene beszélés". Idegen szóval antinómiának nevezik, ami ,,törvényellenes"-t jelent. Ha Isten ellentmondásokban beszélne, szellemileg törvényen kívül állna, mintha kétértelműen beszélne. Már maga a feltételezés is nagy sértés és elképzelhetetlen istenkáromlás, hogy az igazság szerzője bármikor is ellentmondásokban beszélne. Az ellentmondás annak az eszköze, aki hazudik - a hazugság atyjának, aki gyűlöli az igazságot.
A titok és az ellentmondás között olyan kapcsolat van, amely miatt könnyen összetévesztjük a kettőt. Nem értjük a titkokat. Nem tudjuk megérteni az ellentmondásokat. A két fogalom közötti kapcsolat éppen érthetetlenségükben rejlik. A titkok most még talán azért érthetetlenek számunkra, mert nem rendelkezünk azzal az információval vagy rálátással, ami szükséges lenne megértésükhöz.
A Biblia azt ígéri, hogy a mennyben több világosságot kapunk a számunkra most még képtelenségnek számító titkok megértéséhez. A több világosság megoldhatja a jelenlegi titkokat, egy valódi ellentmondás megoldásához azonban nincs elég világosság sem mennyen, sem földön.

Összefoglalás

1.A paradoxon olyan látszólagos ellentmondás, amely alaposabb vizsgálattal megoldódik.
2.A titok számunkra most még ismeretlen rejtély, amely azonban meg fog oldódni.
3.Az ellentmondás a nem-ellentmondás törvényének megsértése. Sem mi, halandók, sem Isten nem tudja megoldani sem ezen a világon, sem odaát.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Mt 13:11; Mt 16:25; Róm 16:25-27;1Kor 2:7; 1Kor 14:33

R. C. Sproul

 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: elképzelhetetlen, összehasonlítási, értelmetlenségen, ellentmondásokat, ellentmondásnak, összetévesztjük, megjegyzésével, irracionalitás, ellentmondásos, filozófusoknak, képtelenségnek, gondolkozásnak, értelmetlenség, legkülönfélébb, törvényellenes, viszonylatban, szentháromság, nyilvánvalóan, gondolkozónak, kijelentésnek, megértésükhöz, információval, gondolkozásra, istenkáromlás, képtelenségbe, érthetetlenek, ellentmondást, összefoglalás, megvizsgáljuk, keresztyénség, irányzataival, természettel, rendelkezünk, ellentmondás, mindenképpen, akármennyire, kultúránkban található, keleti vallások, irracionális filozófia, ismeret válságához, vallási igazság, magvas kijelentésnek, tudatos gondolkozónak, normális gondolkozásnak, irracionalitás egyfajta, minden igazság, értelmetlenség szerzője, bibliai keresztyénség, elvakult irracionalitás, látszólagos ellentmondás, ellentmondás között, három fogalmat, Gordon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem  Soha ne kedvezz...  Bounty krémes  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png ház  Még csak most kezdődik a nap  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Soha ne kedvezz...  Rátalálsz  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Esti kép  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alvó cicák  Erdőn  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Rátalálsz  Fekete István - Akác  Png rózsa csokor  Alázat  Gonosz démon-álarc  Nevem  Adakozás  Neked tudnod kell  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Őrizkednünk kell...  Alvó cicák  George Byron - Ahogy itt jár -...  Garai Gábor - Takarítás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Őrizkednünk kell...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Németh László tollából  A kételkedés kezelése  Reggel van  Egy bizonyos határt  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Akarat  Nem tudhatod  Png nő  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Varga János Veniam - Fontos sz...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Zilahy Lajos gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek... 
Bejegyzés Címkék
kultúránkban található, keleti vallások, irracionális filozófia, ismeret válságához, vallási igazság, magvas kijelentésnek, tudatos gondolkozónak, normális gondolkozásnak, irracionalitás egyfajta, minden igazság, értelmetlenség szerzője, bibliai keresztyénség, elvakult irracionalitás, látszólagos ellentmondás, ellentmondás között, három fogalmat, olyan lényt, mélyükre hatolhassunk, természet világában, valóság szerves, irracionalitás végzetes, tudományra nézve, paradoxont &#8222, fülei között, gyakran egyszerűen, paradoxon jogos, görög &#8222, paradoxonok azért, megtalálja azt&#8221, felületes szemlélőnek, egyik értelemben, másik értelemben, paradoxon szót, ellentmondás olyan, nem-ellentmondás klasszikus, állítás ugyanarra, logika alaptörvénye, ellentmondást senki, ellentmondás önmagában, ellentmondás latinul, igazság szerzője, ellentmondás annak, hazugság atyjának, titkok most, információval vagy, mennyben több, számunkra most, több világosság, jelenlegi titkokat, valódi ellentmondás, paradoxon olyan, titok számunkra, nem-ellentmondás törvényének, elképzelhetetlen, összehasonlítási, értelmetlenségen, ellentmondásokat, ellentmondásnak, összetévesztjük, megjegyzésével, irracionalitás, ellentmondásos, filozófusoknak, képtelenségnek, gondolkozásnak, értelmetlenség, legkülönfélébb, törvényellenes, viszonylatban, szentháromság, nyilvánvalóan, gondolkozónak, kijelentésnek, megértésükhöz, információval, gondolkozásra, istenkáromlás, képtelenségbe, érthetetlenek, ellentmondást, összefoglalás, megvizsgáljuk, keresztyénség, irányzataival, természettel, rendelkezünk, ellentmondás, mindenképpen, akármennyire, jelentésének, antinómiának, megoldásához, vizsgálattal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 34277
  • e Hónap: 63589
  • e Év: 251391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.