Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
Meglátom az Istent
  2022-03-30 21:53:25, szerda
 
  Meglátom az Istent

Jób 19,26: ,,És ha ez a bőröm szertefoszlik is, testem nélkül is meglátom az Istent."


Az ígéretek felemelik az életet, de nagyban felvidítják és dicsőséggel aranyozzák be a halálos ágyat. Ah, hogy milyen kellemes úgy meghalni, hogy az ígéret az ajkadon van, és a szívedben érzed. Lehet, egy magányos házikó - a csillagok előbukkanhatnak és átnézhetnek a csempén, az ágy takarója lehet rongyos, és az egész környék szegényes. De az, aki ott fekszik, azt mondhatja: ,,Tudom, hogy az én Megváltóm él, és utoljára megáll a por fölött; és ha ez a bőröm szertefoszlik is, testem nélkül is meglátom az Istent" (Jób 19:25-26).
Akik tudnak örülni a feltámadás és az eljövendő élet ígéretének, azok nagyszerűen halnak meg.
Ágyuk trónná változik. Kis szobájuk, szegénységük ellenére, palotaszobává válik. Isten gyermeke, aki azelőtt oly szegénynek tűnt, most úgy jelenik meg mint a mennyei királyi család tagja aki hamarosan birtokba veszi az örökséget, amely már a világ megalapítása előtt elrendeltetett számára.
Igen, az ígéretek értékes hatással vannak ránk. Bizonyára mondhatom, hogy azért drágák, mert felbecsülhetetlen értéket képviselnek a lelkünk számára. Vannak olyan szakaszok a Szentírásban, amelyek a szívünkbe vésődtek. Mindannyian birtoklunk néhány kis titkos kincset, amelyek szívbe markoló emlékeket hoznak elő bennünk. Láttam már anyát, aki egy titkos fiókot húzott ki, hogy megnézzen egy kis pár gyapjúcipőt, aki leült és órákig sírt. A kis lábak, amelyek azokat a cipőket viselték, most ott fekszenek... mozdulatlanul a föld ölében. Láttam, ahogy egy barátom egy gyűrűt nézegetett, egy kis egyszerű aranygyűrűt, amit az ujján viselt, és ahogy nézte, sírt. Volt egyszer egy kedves kéz, amelyen szeretettel nyugodott ez a boldogabb napokban.
Éppen így Isten néhány ígérete olyan gazdag, és olyannyira összekapcsolódik a családi emlékekkel, személyes megpróbáltatásokkal és személyes kegyelmekkel, hogy kimondhatatlanul értékesek.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Március 31
  2022-03-30 21:17:15, szerda
 
  "Mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek." Mk 11,24


Ha azt akarjuk, hogy belső értéke legyen imádságunknak, akkor meghatározott célra kell irányulnia annak, amiért síkra szállunk Isten előtt. Kedves testvérek, imádkozásunkban milyen gyakran átugrunk egyik gondolatról a másikra, és semmit sem kapunk, mivel valójában semmi meghatározott dolgot nem kértünk. Különböző dolgokról fecsegünk, nem irányul a lélek egyesített ereje meghatározott imatárgyra.

Nem borultok-e térdre alkalmanként úgy, hogy nem gondoljátok meg, mit is akartatok kérni tulajdonképpen Istentől? Megszokottá válnak imádkozásaitok anélkül, hogy eközben mélyen megindítaná a szíveteket. Hasonlók vagytok ahhoz, aki úgy megy be egy üzletbe, hogy nem tudja pontosan, mit is akar vásárolni. Lehetséges, hogy előnyös üzletet köt, ha már egyszer ott van, de bizonyos, hogy nem vall bölcs eljárásra ez a módszer és nem érdemes követni. Imádságára bizonyára a keresztyén ember is tényleges kívánsága beteljesülését láthatja. De sokkal jobb lenne, ha komoly megfontolással készítené elő lelkét az imádkozásra. Akkor világos s egyértelmű kéréssel állna Istene elé.

Ha valaki földi királyához folyamodik, előre megfontolja, milyen kérést intéz hozzá. Ugyanígy van ezzel Isten gyermeke is. Kell, hogy világosan tudjunk válaszolni erre a kérdésre: "Mit akarsz?"

Gondolj egy íjászra, aki nyilazni akar, de nem tudja, hol van a cél! Lenne kilátása a sikerre? Te sem mégy soha úgy dolgozni, hogy ne tudnád, mit akarsz elvégezni. Hogy van az akkor, hogy úgy járulsz Isten elé, hogy tulajdonképpen nem tudod, mit szeretnél kapni tőle? Több áldásban részesülnétek imádságaitok nyomán, ha meghatározott célokat fontolnátok meg, és bizonyos személyekért imádkoznátok.

Legyen határozott célja imádságodnak, és akkor amikor imádkozol, nem fog erőt venni rajtad a fáradság.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Üdvösség
  2022-03-30 21:12:49, szerda
 
  Az üdvösség elsősorban a bűnből való szabadulást jelenti.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Spurgeon idézetek  
Spurgeon - Március 30
  2022-03-30 21:01:27, szerda
 
  "Akarsz-e meggyógyulni?" Jn 5,6


Némely meg nem tért ember esetében az a legrosszabb, hogy nem szeretnének meggyógyulni és nem akarják, hogy Jézushoz segítsék őket. Nem tartoztok-e ti is közéjük? - Lehetséges, hogy tiltakoztok: "Ó, nem", mondjátok, "nekünk az az őszinte kívánságunk, hogy megszabaduljunk."

Nem hiszem. Mit gondoltok ti az üdvösségről? Úgy vélitek, hogy a pokoltól való védelmet jelenti? Természetesen, mindenki ezt szeretné. Találkoztatok már olyan tolvajjal, aki nem azt óhajtotta, hogy ne tartóztassák le és ne kerüljön börtönbe? Nos, hadd mondjam nektek: az üdvösség elsősorban a bűnből való szabadulást jelenti.

De mikor a bűnből való szabadulásról beszélünk, akkor a helytelen cselekvési szokásoktól való szabadulásra, a rossz dolgok hatalmából, a bűn szeretetétől, a gaztettek gyakorlásából való szabadulásra gondolunk, hogy ne legyen hajlamunk vétségek véghezvitelére és ne találjunk azokban örömöt. Nos, valóban szeretnél megszabadulni kellemes és nyereséggel járó bűneidből?

Keress olyan iszákos embert, aki őszintén imádkozik, hogy megszabaduljon iszákosságából. Hozz elém olyan parázna személyt, aki komolyan szeretne tiszta életet folytatni. Keress valakit, aki megrögzött hazudozó és mégis az a kívánsága, hogy igaz beszédű legyen. Hozzál valakit, aki önző életet folytat, és ezért szívből gyűlöli magát, s azt kívánja, hogy Krisztushoz hasonló legyen. Hisz ezek a csatát már félig megnyerték. Az első lépést már megtették. - Arra a személyre gondolok, aki jelenlegi állapotához képest teljesen más szeretne lenni, de képtelen erre saját erejéből. Arra gondolok, aki így fohászkodik: "Olyan a szívem, mint egy kő. Szeretném szeretni Krisztust, de érzem, hogy magához láncol a világ. Szeretnék teljesen tiszta lenni, de elhatalmasodnak rajtam bűneim és magukkal ragadnak." Ilyen embereknek hangzik az evangélium parancsként érvényesülő hatalommal.

Barátom, akarsz-e meggyógyulni? Ha igen, akkor megtörténhet. Szeretnél-e megszabadulni bűneidből? Megszabadulhatsz. Higgy az Úr Jézus Krisztusban, akkor megszabadulsz. Jézus hozzátok jön, akiknek szükségetek van rá. Hozzátok, akik bűnösök vagytok; hozzátok, akiknek kezetek elsorvadt.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A csalódás kezelése (folytatás)
  2022-03-30 20:10:52, szerda
 
  A csalódás kezelése (folytatás)

1Kir 19,10b: ,,Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni."

Ez az igevers nagyon fontos számunkra, mert megmutatja, hogy megfelelően kell reagálnunk, amikor mások csalódást okoznak nekünk.

A nagy igazság, amit itt látunk, hogy készen kell állnod a csalódásra.

Hogyan kell reagálnod, ha az emberek csalódást okoznak neked? Ez egy olyan kérdés, amely nagy jelentőséggel bír a keresztény életben.

Van itt három fontos lecke a számunkra.

I. Az első lecke, amit itt látunk az, hogy bizonyosnak kell lenned abban, hogy Isten irányít és Ő megvalósítja a tervét.

II. A második lecke amire tanít bennünket ez az igevers az, hogy nem szabad hagyni, hogy mások bűnei bűnbe vezessenek.

Izrael népe nem gyűlt össze Illés köré, hogy megvédje őt Jezábel királynőtől. Nem gyűltek össze az Úr körül. Amikor Illés megkapta a halálos fenyegetést Jezábel királynőtől, úgy tűnik, hogy körülnézett, és látta, hogy senki sem fogja megvédeni őt. Úgy tűnt, hogy ő volt az egyetlen, aki hűséges volt az Úrhoz.

Ha Izrael népe megtette volna a kötelességét, ha hűségesek lettek volna az Úrhoz, ha Illés köré csoportosultak volna, és azt mondták volna neki, hogy megvédik őt Jezábel királynőtől, ha nagyon lelkesek lettek volna az Úr imádásában - Illés nem vétkezett volna. Nem félt volna és nem futott volna el. Nem csüggedt volna el és nem bátortalanodott volna el. Nem kérte volna, hogy Isten vegye el az életét.

De mivel az emberek nem tették meg a kötelességüket - Illés vétkezett. Az emberek bűne hozzájárult Illés bűnéhez.

Ezt újra és újra látjuk a Szentírásban. Ádám azért vétkezett, mert Éva vétkezett. Az ő bűne hozzájárult az ő bűnéhez. Nem volt megtévesztve, amikor vétkezett. Azért vétkezett, mert ő vétkezett.

Emlékeztek Mózes bűnére, amely megakadályozta, hogy belépjen az ígéret földjére? Mi vezetett ehhez? A nép bűne volt az. A 4Mózes 20:2-13-ban arról olvasunk, hogy nem volt víz a nép számára. Ezért összegyűltek Mózes és Áron ellen, és összevesztek velük.

,,Bárcsak elpusztultunk volna, amikor testvéreink elpusztultak az ÚR színe előtt! Miért hoztátok az ÚR gyülekezetét ebbe a pusztába? Azért, hogy itt haljunk meg állatainkkal együtt?! Miért hoztatok föl bennünket Egyiptomból, és miért vezettetek bennünket erre a rossz helyre? Nem lehet itt vetni, nincs füge, sem szőlő, sem gránátalma, és még ivóvíz sincsen!"

Isten azt mondta Mózesnek, hogy fogja a botját, és beszéljen a nép előtt a sziklához, és az majd vizet fog adni. Mózes azonban összegyűjtötte a népet, és azt mondta:

,,Hallgassatok ide, ti lázadók! Fakasszunk-e vizet nektek ebből a sziklából?Azzal fölemelte Mózes a kezét, és kétszer ráütött botjával a sziklára. Erre bőséges víz fakadt, és ivott a közösség meg az állatok is."

De az Úr azt mondta Mózesnek és Áronnak:

,,Mivel nem hittetek bennem, és nem mutattátok fel szentségemet Izráel fiai előtt, nem vezethetitek be ezt a gyülekezetet arra a földre, amelyet nekik adok."

Ha a nép nem zúgolódott volna az Úr ellen, Mózes nem vétkezett volna. Az ő bűnük vitte (hozzájárult ahhoz, hogy vétkezzen) őt bűnbe.

Ne hagyd, hogy mások bűne vezessen téged is bűnbe. Nagyon sokféleképpen lehet vétkezni, amikor más emberek csalódást okoznak neked.

Például büszkévé válhatsz. A farizeusokhoz hasonlóan, amikor más emberek csalódást okoznak neked, önelégülté válhatsz, és lenézheted őket. A farizeus a templomban így imádkozott, (Lukács 18:11):

,,Istenem, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, gonosz, parázna, vagy mint ez a vámszedő is."

Vagy elbátortalanodhatsz, mint Illés.

Dávid vétkezett, majd parancsot adott Joábnak, hogy gondoskodjon arról, hogy Uriás meghaljon a csatában. Dávid bűne vezetett Joáb bűnéhez. Amikor Adolf Eichmannt a náci vezetőt háborús bűnökért bíróság elé állították, azt mondta, hogy ő csak parancsot teljesített. Az emberek bűnös parancsokat adtak neki, ő pedig követte azokat, és azzal érvelt, hogy ő ártatlan. Nem. Ha bűnös parancsokat követsz, akkor vétkezel. Ne hagyd, hogy a főnököd vagy a felettesed bűnbe vezessen.

A samaritánusok vétkeztek, amikor nem adtak szállástJézusnak, amikor Jeruzsálembe tartott. Jakab és János tüzet akart rájuk hívni az égből. Ez bűnös vágy volt. Jézus megdorgálta őket, és azt mondta nekik, hogy nem tudják, milyen lélek van bennük. (Lukács 9:54) Az 1Korinthus 5-ben azt olvassuk, hogy szexuális bűn volt a gyülekezetben, egy férfi az apja feleségével élt együtt. Ez bűnhöz vezetett a gyülekezet részéről, mert nem tettek ellene semmit. Pál ezt mondta nekik: (4-5. versek)

,,Úgy ítéltem, hogy miután az Úr Jézus nevében összegyűltünk, ti és az én lelkem, a mi Urunk Jézus hatalmával, átadjuk az ilyet a Sátánnak teste pusztulására, hogy lelke üdvözüljön az Úrnak ama napján."

Ez a minta oly gyakran előfordul - valaki vétkezik, és ez mások bűnéhez vezet.

Ne hagyd, hogy ez veled is megtörténjen. Ne hagyd, hogy mások bűnös cselekedetei téged is bűnbe vezessenek.

Fiatalok, itt különösen ébernek kell lennetek. Az emberek bűnre fognak csábítani benneteket, és azt fogják mondani nektek, hogy mindenki ezt csinálja. Talán egy barátod vagy barátnőd azt akarja majd, hogy szexelj, és azt mondja neked, hogy ez nem nagy dolog, hogy mindenki ezt csinálja. Nem, ez hazugság. Nem mindenki csinálja. Sok keresztény tizenéves hűséges Istenhez. De még ha nem is lennének azok - az a tény, hogy mindenki más a pokolba tart, azt jelenti, hogy akkor te is tartsál velük együtt a pokolba? Ne hagyd, hogy az emberek becsapjanak - az, hogy mindenki más csinál valamit, még nem teszi azt jóvá. Ahogy a Jelenések 21:8-ban olvassuk:

,,De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak a tűzzel és kénnel égő tóban lesz a helye: ez a második halál."

Ne hagyd, hogy mások bűnei bűnbe vezessenek téged.

III. A harmadik lecke amit meg kell tanuljunk az, hogy az örömöd, az elszántságod, a bátorságod, az Úr iránti elkötelezettséged nem szabad hogy az emberekben gyökerezzék, és abban, hogy ők hogyan viselkednek.

Illés meg akart halni. Azért, ahogyan az emberek reagáltak a Kármel-hegyen a Baál prófétái felett aratott győzelme után. Ha tömegesen fordultak volna az Úrhoz, Illés egészen más lelkiállapotban lett volna.

Vigyáznod kell, hogy ne mások cselekedeteitől függjön a bátorságod, az elszántságod, hogy Istent szolgáld, hogy kitartóan szolgáld Őt. Hozzád hasonlóan mások is bűnösök. Ha az örömöd, az állhatatosságod és az Úr iránti elkötelezettséged egy kicsit is bennük gyökerezik - a Sátán ezt ellened felfogja használni. Nem függhetsz másoktól. Ők cserben hagyhatnak téged.

János apostol ezt tanította nekünk a János 2:24-25-ben. Elmondja, hogy amikor Jézus Jeruzsálemben volt a páska-ünnepen, sokan látták a csodatévő jeleket, amelyeket tett, és hittek a nevében. Aztán János hozzáteszi:

,,Jézus azonban nem bízta magát rájuk, mert ismerte mindnyájukat, és nem volt szüksége arra, hogy bárki tanúskodjék az emberről, mert ő maga is tudta, hogy mi lakik az emberben."

Az emberek bűnösök. A reményed, az örömöd, a bátorságod, az állhatatosságod - ezeknek nem másokban kell gyökerezniük. Ezek a dolgok Jézusból kell fakadjanak. Őbenne és csakis Őbenne kell gyökerezzenek. Jézus szeret téged. Meghalt érted. Ő hozott be téged Isten családjába. Nem szégyelli, hogy testvéreknek nevez titeket. Ő helyet készít nektek. Vele együtt fogtok uralkodni a dicsőségben. Örömötök, bátorságotok, elszántságotok, kitartásotok - Istenben és az Ő ígéreteiben gyökerezzék. Ő nagy dolgokat tett és fog tenni értetek.

Meg kell tanulnunk, hogyan reagáljunk megfelelően a csalódásokra - mert az a helyzet, hogy Isten azt akarja, hogy a Lélek gyümölcseit mutasd, függetlenül attól, hogy mások milyenek. Isten azt akarja, hogy mutasd meg a benned élő Krisztust, függetlenül attól, hogy mások hogyan viselkednek. Nem akarja, hogy elkedvetlenedj és lehangolt legyél amiatt, ahogyan mások viselkednek. Azt akarja, hogy ragyogjatok érte, függetlenül attól, hogy mások mit tesznek.

Ne hagyd, hogy a másokban való csalódásod megfosszon az Úrban való örömödtől.

Illés lehangolt és csüggedt volt. Leginkább úgy tűnt, hogy azért, mert az emberek nem álltak az Úr mellé.

Nos, ennek egy része érthető. A keresztény vezetők nem tudnak igazán kiteljesedni, ha úgy tűnik, hogy munkájuk hiábavaló. Valójában, a Lukács 15:10-ben Jézus ezt mondta:

,,Mondom nektek, így fognak örülni az Isten angyalai egyetlen megtérő bűnösnek."

Ha Izrael népe megbánta volna bűneit, és Baáltól Istenhez fordult volna, az Illésnek nagy örömet okozott volna. Pál apostol legnagyobb öröme volt hallani, hogy megtérői hűségesek az Úrhoz. Emlékeztek, hogy Pál hogyan fejezte ki örömét a thesszalonikai keresztények és az Úr iránti hitük és odaadásuk miatt? Ezt mondta: (1Thesszalonika 2:19-20):

,,Ki is volna a mi reménységünk vagy örömünk, koronánk és dicsőségünk, ha nem ti, a mi Urunk Jézus Krisztus színe előtt az ő eljövetelekor? Bizony, ti vagytok a mi dicsőségünk és örömünk."

Pálnak volt némi aggodalma, amikor a nagy üldözés közepette el kellett hagynia a thesszalonikai keresztényeket. Féltette őket. De amikor Timóteus elment meglátogatni őket, és azzal a hírrel tért vissza, hogy jól vannak, Pál ezt írta (1Thesszalonika 3:8):

,,Mert akkor élünk igazán, ha ti szilárdan álltok az Úrban."

Ezért helyénvaló némi szomorúság, amikor azt látod, hogy a bűnösök nem térnek meg. Maga Jézus is sírt Jeruzsálem miatt. Nagyon szomorú volt, mert nem tértek meg és nem fordultak el a bűneiktől. Azt mondta (Lukács 13:34):

,,Jeruzsálem, Jeruzsálem, aki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik hozzád küldettek, hányszor akartam összegyűjteni gyermekeidet, mint a kotlós a csibéit szárnyai alá, de nem akartátok!"

Jézust elszomorította az emberek hitetlensége és a büntetés, amely ki fog rájuk áradni.

Bizonyos értelemben tehát megérthetjük Illés panaszát. De rosszul tette, hogy ennyire elcsüggedt. Emlékezzünk, mit tanít nekünk a Szentlélek az 1Thesszalonika 5:16-19-ban?

,,Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra. A Lelket ne oltsátok ki..."

A Lélek egyik gyümölcse az öröm, és nektek, keresztényeknek ezt soha nem szabad elveszítenetek, bármilyenek is legyenek a körülmények. Még a gyászban is úgy kell gyászolnotok, mint akiknek van reménységük. Soha ne veszítsétek el az örömötöket.

Ez azt is jelenti, hogy

nem szabad lemondanotok az emberekről, és nem szabad abbahagynotok az Úr munkáját, még akkor sem, ha az emberek nagy csalódást okoznak nektek.

Illésnek elege volt. Kész volt meghalni. Úgy tűnik, hogy lemondott az izraelitákról Úgy tűnik, mintha reménytelenség lenne a szavaiban.

,,Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni."

Fel akarta adni. Ez nem volt helyes. Istennek még mindig volt megbízatása számára.

Kudarcában Illés Jézusra irányítja a figyelmünket.

Illés az Ószövetség egyik legnagyobb prófétája volt. De belefáradt abba, hogy a bűneikkel és az Úr iránti odaadásuk hiányával foglalkozzon. Nem tudta őket Istenhez vezetni. Ezért kész volt feladni. Nem akart többé a csalódással foglalkozni.

Jézussal más volt a helyzet. Hányszor okoztak neki csalódást a tanítványai? Hányszor nem gyakorolták a hitet, és Neki meg kellett dorgálnia őket a kishitűségükért? El tudjátok képzelni az Ő csalódottságát, amikor közvetlenül azután, hogy elmondta nekik, hogy bűnös emberek kezébe fogják őt adni és megölik - azon vitatkoztak, hogy melyikük lesz a legnagyobb! (Márk 9:30f) El tudjátok képzelni az Ő csalódottságát, amikor az emberek hitetlenséggel és gyűlölettel reagáltak a csodáira?

Amikor Jézust letartóztatták, mindannyian elhagyták Őt. Csak Péter maradt a közelében - és ő háromszor tagadta meg Jézust. Péter azzal dicsekedett, hogy még ha mindenki más el is hagyná Jézust - Ő soha nem fogja! De ő mégis megtette.

Miután feltámadt a halálból, Jézus megjelent Mária Magdolnának, aki elment és elmondta nekik, hogy Jézus él, és hogy látta Őt - de ők nem hittek neki. (Márk 16:11) Később két másik embernek is megjelent az országúton, és amikor visszatértek, és beszámoltak róla a többieknek, nekik sem hittek. (Márk 16:13) Milyen gyakran csalódást okoztak neki az emberek!

Jézus mégsem adta fel.

Gondoljatok arra, hogy Ő hogyan tartott ki értetek. Gondolj arra, hogyan maradt a kereszten - órákig - szenvedve a bűneidért. Egészen a végsőkig kitartott. Addig maradt a kereszten, amíg be nem fejezte a megváltásunkat, amíg meg nem fizette a teljes árat a bűneinkért.

Testvérek, ne mondjatok le másokról - még azokról sem, akik nagy csalódást okoznak nektek. Ne adjátok fel az Úr munkáját. Jézus kitartott értetek. Arra vagytok hivatottak, hogy kitartsatok érte.

Végezetül azt szeretném mondani azoknak akik nem vagytok keresztyének, hogy ez az igevers arra hívja fel a figyelmeteket, hogy van reménység számotokra.

Illés azt mondta, hogy az izraeliták elhagyták a szövetséget, lerombolták Isten oltárait, és karddal ölték meg a prófétákat. Isten mégsem mondott le róluk. Aszályt küldött rájuk, hogy visszavezesse őket magához, hogy megtérésre vezesse őket. Mégis, amikor Illés megkérdezte tőlük, hogy az Úr az Isten-e - ők hallgattak. De Isten nem mondott le róluk. Tüzet küldött a mennyből, hogy bebizonyítsa, Ő az Isten. Ezután, amikor megtagadták hogy védelmükbe vegyék Illést - Isten továbbra sem mondott le róluk. Amikor Illés kérte, hogy vegye el az életét, Isten elutasította a kérését. Istennek még mindig volt megbízatása Illés számára Izraelben. Az egyik dolog, amit Illésnek meg kellett tennie, az volt, hogy felkenje Elizeust prófétának maga helyett, aki tovább fogja végezni a szolgálatot a nép között.

Isten nem mondott le rólad. Jöjj hozzá. Keresd az üdvösséget Jézusban még ma. Ő az egyetlen reménységed. Tedd meg, mielőtt túl késő lenne. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Spurgeon - Március 29
  2022-03-28 21:36:37, hétfő
 
  "Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és fennhangon dicsőítette Istent." Lk 17,15


Ez az ember - amíg leprás volt - egy volt a tíz között, de a mikor visszatért, hogy hálát adjon Istennek, egészen egyedül volt.

A bűnben együtt vétkezhetsz a többiekkel és velük együtt pokolra kerülsz. De ha Jézushoz akarsz érkezni, egyedül kell jönnöd. Ha megszabadított Isten, örömmel fogod a hálaadás szólóját énekelni.

Lám, ez az ember elhagyja a többi kilenc közösségét és Jézushoz jön. Ha megmentett az Úr, csend lesz a szívedben, s ez azt súgja neked: "Hálát kell adnom neki; szeretnem kell őt." Nem tarthat vissza sem a kilenc régi társ, sem a többi gyülekezeti tag hidegsége. Jézus iránti személyes szereteted szóra fog kényszeríteni.

Aztán figyeljük meg ennek az embernek a pontosságát. Azonnal vissza kellett mennie Jézushoz, mert - ahogy gondolom - az Üdvözítő nem tartózkodott sokáig azon a helyen. A férfi hamarosan visszatért hozzá, és hasonlóképpen, aki megszabadult, nem fog sokáig várni, hogy kifejezze köszönetét Istennek. Azt szokták mondani, hogy "a második gondolat jobb az elsőnél". De ez nem érvényesül, ha megtelik a szívünk Jézus iránti szeretettel. Kövesd első gondolatodat, ne várj a másodikra, hogy ne eméssze meg a második az Isten imádásának az első lángját!

Az őszinte hálaadás alázattal párosul. Ez a férfi arcra borul Jézus lába előtt. Ezzel azt akarja kifejezésre juttatni: "Én semmi vagyok, Uram!" - Ezért borul le Jézus előtt.

Szeretném még felhívni a figyelmet arra, hogy ez a férfi nem nyilatkozik elmarasztalóan a többiekről. Amikor a Megváltó megkérdezi: "Hol van a többi kilenc?" - akkor hallgat. Egy szóval sem kritizálja a társait.

Ó testvérek, ha Isten kegyelme munkába veszi a szívünket, van elég tennivalónk azzal, hogy saját házunk előtt söpörjünk. Ha csak saját hála-áldozatomat mutathatom be, nem gondolok arra, hogy hálátlansággal vádoljak másokat.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Március 28
  2022-03-28 21:29:24, hétfő
 
  "Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és fennhangon dicsőítette Istent." Lk 17,15


Általában többen vannak, akik kérnek Jézustól, mint akik hálát adnak neki. Mindegyik leprás kifejezésre juttatta kérését. Milyen gyenge és rekedt a hangjuk a betegség miatt, mégis valamennyien közösen így kiáltanak: "Jézus, Mester, könyörülj rajtunk!" De mikor Isten dicséretére és dicsőítésére kerül sor, már csak egyetlenegy magasztalja az Urat. Azt gondolhatnánk, hogy mindnyájan, akik imádkoznak, hálát is adnak majd - de nem ez történt. Sok embertársunk imádkozik, amikor megbetegszik vagy a halált látja közeledni; de ha meggyógyulnak, köszönetmondásuk halálukig lebetegszik.

Mi a helyzet veletek, akik Isten népéhez tartoztok? Félek, hogy már túl keveset imádkoztok - de milyen gyakran adtok hálát Istennek? Gyakran imádkozunk belső szobánkban, de adunk-e elég hálát is Istennek? Elmondjuk kéréseinket jelen korunkat illetően, de hol marad ezzel szemben a hálánk és köszönetünk az örökkévalóságra vonatkozóan? Ezért legyen hát imádságunkban első helyen a köszönetmondás!

A koldus számára természetes a kérés; de azt gondolom, nyomorúságos koldus az, aki elmulaszt köszönetet mondani, ha alamizsnát kap.

Ha megbetegszel, veszteség ér, szegénység sújt, ha gyermeked megbetegszik vagy valamilyen szenvedést kell elviselned, akkor imádkozni kezdesz. Távol álljon tőlem, hogy ezért hibáztassalak. De vajon helyes-e, ha megrekedsz a betegségnél? Nem kellene adni is valamit, nincs semmi sem, amiért imádhatod és magasztalhatod Istenedet?

Amikor azt mondta Jézus: "Menjetek el, mutassátok meg magatokat a papoknak," mindenki nyomban engedelmeskedett. De közülük csak egy személy jött vissza Jézushoz, hogy magasztalja nevét.

Így van ez manapság is. Milyen kevesen magasztalják Istent, milyen kevesen borultok le Jézus lába elé! Milyen ritkán tölti el szívünket az az érzés, hogy dicsőítő éneket énekeljünk, mert nagy dolgot tett velünk és értünk Isten!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Március 27
  2022-03-26 20:41:54, szombat
 
  "Ezután az arimátiai József, aki Jézus tanítványa volt - de csak titokban, mert félt a zsidóktól - , megkérte Pilátust, hogy levehesse Jézus testét." Jn 19,38


Miként fordulhatott elő, hogy arimátiai József olyan tartózkodó volt? Talán ilyen volt a természete. Ma is sokan vannak, akiknek össze kell szedniük minden bátorságukat ahhoz, hogy csak egy jó szót is mondjanak az Üdvözítő mellett, akit bizonyosan szeretnek. Azt remélik, a győztes oldalán lesznek majd, amikor zsákmányt osztanak, de most nem sietnek hozzá csatlakozni, amíg tart a harc.

Az emberektől való félelem olyan növény, amit folyton kell irtani és nem szabad táplálni. Ha tudnám, oda ültetném ezt a növényt, ahol nem kap napfényt, s vizet is csak keveset.

Attól tartok, Józsefet gazdagsága akadályozta abban, hogy bátran kilépjen a sorból. A gazdagság nem erősíti a szívet, hanem visszatartja az embereket abban, hogy merészen síkra szálljanak jó ügyek érdekében. A Galileai-tenger halászai szó nélkül otthagyták kevés felszerelésüket: csónakjukat és halászati eszközeiket. József azonban csak lassan jutott odáig, hogy mindent kockáztasson Krisztusért. Erős úszók úgy mentették meg életüket, mikor hajójuk sziklának csapódott vagy zátonyra futott, hogy a teljes hajóterhet a tengerbe vetették. Ezzel szemben mások azonnal elsüllyedtek amiatt, mivel aranyukat testükre erősítették.

Vigyázzatok, akik tehetősek vagytok, hogy ne váljanak számotokra csapdává Isten javai. Óvakodjatok a büszkeségtől, rangkórságtól és a kincsgyűjtés nyavalyájától; mert ezek visszafognak titeket az Úrnak való szolgálatban.

Mi akadályoz abban, hogy határozottan az Úr oldalára állj? Gazdag vagy? Megbecsülésben részesülsz? Lépj elő testvérem az igazságért és az Úrért!

Felszólítok minden rejtőzködő hívőt, gondolkozzanak el a visszafogottságuk és hitük közti ellentmondáson, és változtassák meg gyáva álláspontjukat!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Március 26
  2022-03-26 20:34:50, szombat
 
  "Pilátus feliratot is készíttetett, és rátétette a keresztre. Ez volt ráírva: a názáreti Jézus, a zsidók királya." Jn 19,19


Ebben a dologban tanulhattok Pilátustól: Felíratta Jézus nevét a keresztre. Ő íratta fel ezeket a szavakat, és nem volt hajlandó megváltoztatni a feliratot. Az ingatag helytartó ezúttal határozottan ragaszkodott az igazsághoz és nem hagyta, hogy eltérítsék tőle.

Legyen gondotok rá, hogy felírjátok Jézus nevét a keresztetekre. Hordjátok kereszteteket Jézusért, Jézussal és legyen Jézus a szívetekben.

Ha Pilátus rászegeztette ezt a feliratot a keresztre, ezzel azt fejezte ki, hogy a föld egyik ismeretlen szögletéből egy tudatlan ember királyi rangra emelte Jézust.

Ne csodálkozz azon, ha keresztedre keserű megvetés esője zúdul. Fogadd a gyalázatot és szégyent életed terhe részeként. Hagyjad, hogy "názáretinek" nevezzenek, és ne szégyelld elismerni, hogy te is ezzel a Názáreti Jézussal voltál. Kik vagyunk mi, hogy dicséretet kapjunk ott, ahol Urunkat leköpdösték? Írd fel a názáreti Jézus nevét a keresztedre, akkor a gúnyolások és a megszégyenítések elveszítik élességüket.

Jellemző ez a kifejezés is: "a zsidók királya". Ez azt közli velünk: ha a királynak is végtelenül nehéz keresztet kellett hordoznia, akkor én, mint szolgája, bizonyára felemelhetem terhemet, ami viszonylag könnyű. Mert megtiszteltetés őt követni.

Elrendeli-e a keresztet Jézus, a király, számomra is? Van-e okom kételkedni szeretetében vagy bölcsességében? Ha ő király, akkor lázadónak bizonyulok, ha ledobni igyekszem magamról azt a terhet, amit ő rak rám.

A zsidók elutasították Jézust, de mégis uralkodott rajtuk a kereszten. Mi is győzni fogunk ott, ahol leginkább próbát kell elhordoznunk. Ha nyomorúság szorongat minket, "dicsekedjünk a nyomorúsággal." Legyen közösségünk Krisztussal szenvedésében, akkor szószékké változik nyomorúságunk, ahonnan az Úr Jézust prédikáljuk.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Március 25
  2022-03-24 19:30:22, csütörtök
 
  "Kiemelt a pusztulás verméből, a sárból és iszapból. Sziklára állította lábamat, biztossá tette lépteimet." Zsolt 40,3


Amikor Üdvözítőnk magára vette a bűnök miatt kirótt átkot, olyan mély megaláztatásba került, hogy olyan fogolyhoz hasonlított, akit sötét börtönbe zártak. Semmi mást nem látott, mint a pusztulást, miközben visszhangoztak feje felett gyűlölködő ellenségeinek lépései. Megváltónk lelki ínségében olyan elhagyatott volt, mint az a fogoly, akit mindenki elfelejtett, akit befalaztak teljes elhagyatottságban, és gúzsba kötöttek a sötétség köteleivel. Azonban Isten felhozta Jézust minden megaláztatásából és kivonta a félelem mélységéből, ahova helyettünk hajították.

Isten, aki ilyen ínségből mentette ki Kezesünket, nem mulasztja el, hogy minket is megszabadítson jóval kisebb ínségekből.

Urunk úgy érezte magát, mint aki nem talál támaszt a lábának, hanem elcsúszik és elsüllyed az iszapban. Ez a kép nemcsak nagy nyomorúságára utal, hanem arra is, hogy semmiféle vigasztalásban nem részesült. Nem volt, aki megtarthatta volna a félelem vizei felett.

Kedves olvasó, imádd a drága Megváltót, akit miattad fosztottak meg minden vigasztalástól, miközben körülvette minden elképzelhető nyomorúság. Figyeld meg, milyen hálásnak mutatkozott Jézus Atyja iránt azzal, hogy megtartotta őt vesződségei és szenvedései között is. Ha megtapasztaltad Isten segítségét, ne feledd el őt magasztalni!

Az Úr Jézus volt az igaz József, akit Isten kiszabadított a pusztulás gödréből, és Úrrá tette mindenek fölött. Milyen vigasztaló tudni azt, hogy Jézus a mi Üdvözítőnk, s mindenben helyesen jár el, amit értünk tesz. Biztos alap a lábunknak, és a jövőben sem fog egyetlenegy hibás lépést sem tenni, mivel Isten erősítette meg a lépteit!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1264
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 12879
  • e Év: 131971
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.