Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 269 
Az Istennel való újrakezdés
  2022-10-31 20:27:40, hétfő
 
  Az Istennel való újrakezdés

Ezsdrás 3:1-13: ,,Amikor elérkezett a hetedik hónap, és Izráel fiai már a városaikban laktak, egy emberként összegyűlt a nép Jeruzsálemben. Ekkor fogott hozzá Jésúa, Jócádák fia szolgatársaival, a papokkal és Zerubbábel, Sealtíél fia testvéreivel együtt, hogy felépítsék Izráel Istenének az oltárát, és égőáldozatokat mutassanak be rajta úgy, ahogyan meg van írva Mózesnek, Isten emberének a törvényében. A régi helyén állították föl az oltárt, és bár rettegtek a tartományok népétől, égőáldozatokat mutattak be rajta az ÚRnak: reggeli és esti égőáldozatokat. Majd megtartották a lombsátrak ünnepét, ahogyan az meg van írva: napról napra bemutatták az égőáldozatot, megfelelő számban, a rendtartás szerint, mindegyiket a maga napján; továbbá az állandó égőáldozatot, az újhold napján és az ÚR minden szent ünnepén esedékes égőáldozatot és mindazoknak az önkéntes áldozatát, akik ilyet vittek az ÚRnak. A hetedik hónap első napjától kezdtek égőáldozatokat bemutatni az ÚRnak, bár az ÚR templomának az alapkövét még nem rakták le. De pénzt adtak a kőfaragóknak és az ácsoknak, ételt, italt és olajat a szidóniaknak és a tírusziaknak, hogy szállítsanak cédrusfát a Libánonról Jáfóba a tengeren, Círus perzsa király engedélyével. Azután, hogy megérkeztek Jeruzsálembe az Isten házához, a második esztendő második hónapjában megkezdték az előkészületeket Zerubbábel, Sealtíél fia, Jésúa, Jócádák fia és többi szolgatársuk, a papok, a léviták és mindazok, akik visszaérkeztek Jeruzsálembe a fogságból, és megbízták a húszéves és annál idősebb lévitákat azzal, hogy irányítsák az ÚR házának építését. Jésúa a fiaival és testvéreivel, Kadmíéllel, Báníval és Hódavjával meg Hénádád fiai a fiaikkal és testvéreikkel, a lévitákkal egy emberként vállalták, hogy irányítják azokat, akik az Isten házának az építését végzik. Az építők tehát lerakták az ÚR templomának az alapját, és odaállították a papokat szolgálati öltözetben harsonákkal meg a lévitákat, Ászáf fiait cintányérokkal, hogy dicsérjék az URat Izráel királyának, Dávidnak az előírása szerint. Ezek énekeltek, dicsérve és magasztalva az URat, mert jó, mert örökké tart szeretete Izráel iránt. Az egész nép pedig nagy örömujjongásban tört ki, dicsérve az URat azért, hogy lerakhatták az ÚR házának az alapját. Sokan az idősebb papok, léviták és családfők közül, akik még látták az első templomot, hangosan sírtak, amint a szemük láttára rakták le ennek a templomnak az alapját, sokan pedig hangosan ujjongtak és örvendeztek, úgyhogy a nép közül senki sem tudta megkülönböztetni az örömujjongás hangját a sírás hangjától, mert a nép igen hangosan ujjongott, és messzire hallatszott a hangja."

Ez a fejezet az Istennel való újrakezdésről szól. A babiloni fogságból hazatért zsidók újra felépítették Izráel Istenének az oltárát azért, hogy égőáldozatokat mutassanak be rajta, ami lényeges része volt az istentiszteletüknek. Tehát újra elkezdték közösen tisztelni Istent úgy ahogyan Isten azt előírta nekik a törvényben. Azonkívül olvasunk arról, hogy lerakták az Úr templomának az alapját. Ezzel elkezdődött az Úr templomának az újraépítése. Amikor az építők lerakták a templom alapkövét, akkor az egész nép nagy örömujjongásban tört ki, ugyanakkor arról is olvasunk, hogy az idősebb papok, léviták és családfők közül akik még látták az első templomot, hangosan sírtak.

Vannak időszakok az életünkben, amikor szükségünk van az Istennel való újrakezdésre. Például amikor hűtlenek vagyunk Őhozzá szándékosan fellázadva ellene vagy amikor nem vigyázunk és a világhoz és utaihoz szabjuk magunkat, az Isten dolgaival pedig nem törődünk. Lehet hogy most egy ilyen időszak van az életedben. Távol vagy Istentől. Egykoron szoros közösségben éltél Istennel és az Ő népével. De aztán ért egy csalódás vagy bejött egy nehéz próba az életedbe és eltávolodtál Istentől és az Ő népétől. Emiatt pedig szükséged van most arra, hogy újra elkezdjél együtt járni az Úrral. Neked pedig aki eddig soha nem éltél együtt az Istennel és emiatt elrontottad az életed szintén szükséged van újrakezdésre. Szükséged van arra, hogy elkezdjél egy új életet élni Istennel.

Lehet hogy úgy gondolod hogy nem kezdheted újra Istennel azt amit elrontottál. Vagy lehet hogy azt gondolod hogy újrakezdheted Istennel azt amit elrontottál, de nem tudod, hogy hogyan kezd újra. Hogyan kezdheted újra az életed Istennel? Hogyan kezdheted újra az együtt járást Istennel? Vagy hogyan kezdhetsz újra egy szolgálatot amivel Isten megbízott téged egykoron és amit végeztél egy ideig, de aztán valamilyen emberi oknál fogva abbahagytad? Ez a fejezet választ ad ezekre a kérdésekre. Négy dolgot mond el nekünk az Istennel való újrakezdésről.

1. Az első dolog amit elmond az, hogy az Istennel való újrakezdések lehetségesek, függetlenül, hogy mennyire vagyunk rosszul lelkileg.

Az északi országrész Izrael, valamint a déli országrész Júda elmerültek a bálványimádásban. Jött Isten büntetése. Az északi országrészben élő zsidókat az asszírok elhurcolták fogságba Kr.e.722-ben. A déli országrészben élő zsidókat a káldeusok serege hurcolta fogságba Kr. e. 587-ben. Jeruzsálem városát lerombolták. Hetven évet voltak fogságban Babilonban, amikor Círus perzsa király rendeletet adott ki hogy a fogságban élő zsidók hazamehetnek szülőföldjükre és felépíthetik a templomot. Amikor Izrael fiai megérkeztek Jeruzsálembe akkor romokkal és ellenséges népekkel találták szembe magukat. Nehéz helyzetben voltak. Ennek ellenére újrakezdték az istentiszteletet és elkezdték újra felépíteni a templomot. Isten velük volt. Isten megsegítette őket.

A jó hír számunkra az, hogy akár egyénileg, akár közösségileg estünk bele valami bűnbe, a mi Istenünk az újrakezdések Istene. Az elbukott, de bűnét megbánó Dávid királynak azt mondta a próféta: ,,Az ÚR is elengedte vétkedet, nem halsz meg." (2Sám 12,13) Az engedetlen és megfenyített prófétához, Jónáshoz, akit kiköpött a nagy hal: ,,Az ÚR igéje másodszor is szólt" (Jón 3,1). A síró és összetört Péternek, a feltámadott Megváltó megjelent személyesen hogy helyreállítsa. Elhagytad az Urat? Megtagadtad? Elárultad? Isten aki kegyelmes és irgalmas, újrakezdést ajánl fel neked!

2. A második dolog amit elmond az, hogy az Istennel való újrakezdések a Jézus Krisztus keresztjénél kezdődnek.

Azt olvassuk ebben a fejezetben, hogy az első dolog amit Jésúa, Jócádák fia szolgatársaival, a papokkal és Zerubbábel, Sealtíél fia testvéreivel együtt tett az volt, hogy felépítették Izrael Istenének az oltárát. Miért ez volt az első dolog amit tettek? Azért mert ha Istennel szeretnénk együtt élni, akkor szükségünk van arra, hogy megbocsássa bűneinket. Izrael fiai égőáldozatokat mutattak be az Úrnak a megépített oltáron. Ezek az állatáldozatok előre mutattak Jézus Krisztusra, Aki egyetlenegy áldozatával örökre tökéletesekké tette azokat a bűnösöket akik Őbenne hisznek.

Ha eddig Isten nélkül éltél, akkor Jézus Krisztus keresztjénél kell újrakezd az életed Istennel, ahol Jézus, Isten Báránya a vérét ontotta azért, hogy elfordítsa Isten haragját a bűnösökről és hogy megbékítse Istent a bűnösökkel. A Szentírás azt mondja, hogy vérontás nélkül nincs bűnbocsánat (Zsid 9,22). Jó cselekedeteiddel soha nem tudod kiérdemelni Isten bocsánatát. Vagy bízol Jézus Krisztus tökéletes, helyettes, engesztelő áldozatában vagy te kell megfizess a bűneidért, ami azt jelenti, hogy örökre Istentől elválasztva kell éljél a tűznek tavában (Jel 20,14). Csak úgy kezdheted újra az életed Istennel ha hiszel Krisztus vérében.



Ha hívő vagy, de eltávolodtál az Úrtól, számodra is a kereszt az a hely ahol újrakezdheted az Istennel való kapcsolatod. ,,Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1Jn 1,9). Élj naponta Krisztus keresztjénél.

3. Az Istennel való újrakezdések csak úgy lehetségesek ha hallgatunk az Ő szavára.

Izrael fiai hallgattak az Úr szavára és aszerint cselekedtek. Felépítették Izrael Istenének az oltárát és égőáldozatokat mutattak be rajta, úgy ahogyan Isten kijelentette azt nekik a törvényben amit Mózes által adott nekik. (2. vers) Majd megtartották a lombsátrak ünnepét úgy ahogyan azt előírta nekik Isten. (4. vers) Ugyancsak az Ő parancsára elkezdték újraépíteni a templomot lerakva annak alapkövét. (10. vers)

Hallgatnunk kell Isten szavára minden dolgainkban és minden körülmények között. Minden döntésünket Isten kijelentett akarata kell irányítsa. Mindent az Ige alapján kell megvizsgáljunk és csak azt szabad elfogadjuk és követnünk ami megegyezik az Ige tanításával.

4. Az Istennel való újrakezdések az Ő házának az építésére kell irányuljanak.

Isten akarata az volt, hogy a fogságból hazatért zsidók újraépítsék az Ő házát. A templom volt az a hely ahol Isten az Ő népe között lakott és ahol kinyilvánította az Ő dicsőségét. Az emberek elmentek oda, hogy a papok áldozatokat mutassanak be bűneik bocsánatáért és hogy hálát adjanak Istennek, hogy jó hozzájuk. A templom volt a közös istentisztelet és ünneplés helye. A fogságból hazatért nép nem tudta mindaddig megfelelően imádni Istent ameddig nem építették újra az Ő házát.

A csodálatos az, hogy mi keresztyének vagyunk most egyenként az Isten háza vagy temploma akikben Ő lakik és együtt Isten egyházát alkotjuk akik között Ő jár. (1Kor 3,16; 2Kor 6,16; Ef 2,19-22) Isten azt parancsolja, hogy épüljünk fel együtt az Ő lelki házává. (1Pt 2,5) Vele együtt részt kell vegyünk a magunk és az egymás építésében. Ez a fejezet (Ezsdr. 3) azt tanítja, hogy úgy tudjuk építeni Isten házát, ha együtt bátran megállunk ezzel az ellenséges világgal szemben, ha támogatjuk ezt a munkát anyagi javainkkal, ha egységben istenfélő vezetés alatt végezzük, ha központi helyet foglal el az életünkben a közös istentisztelet és ha a gyülekezetben lévő idős és fiatal korosztályok között van jó megértés és együttműködés.

Következtetés

Szükséged van az Istennel való újrakezdésre?

Az Istennel való újrakezdések mindig lehetségesek, mindig a keresztnél kezdődnek, az Isten szavára való hallgatás által lehetségesek és az Ő házának az építésére irányulnak.

Bárhol is vagy, Isten ajtaja nyitva áll. Hív a Vele való újrakezdésre. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Spurgeon - November 1
  2022-10-31 20:15:39, hétfő
 
  "Mert őt választottam ki arra, hogy megparancsolja fiainak és háza népének is, hogy őrizzék meg az ÚR útját, cselekedjenek az igazságnak és jognak megfelelően." 1Móz 18,19


Fontos számomra, hogy szóljak arról, ami sok gondot okozott nekem. Az Isten irgalmasságára kérlek titeket, ne tegyetek semmit, ami megszomorítaná a Szentlelket és arra késztetné, hogy visszavonuljon. Gondoljatok bele, azért kellett vereséget szenvednie Izráelnek, mivel egyetlenegy férfi nem követte Isten rendelkezését. Ez elég volt ahhoz, hogy az egész tábort megzavarja. Nos, mennyivel több szenvedésben részesül egy nép, ahol általánossá válik a bűn és büntetlenül viselkednek.

Ha körülnézek, nagy szomorúság tölt el mindazzal kapcsolatban, amit hitvalló keresztyének között - szinte mindenütt - érzékelek.

Sok keresztyén nem törekszik fenntartani őszintén családjában az Isten által elrendelt fegyelmet és rendet úgy, ahogy szentekhez illik. Villámcsapásként ért, amikor azt hallottam keresztyénekről: megengedik fiaiknak, hogy alkoholt fogyasszanak, kimaradozzanak, sőt azt is, hogy káromkodjanak, lányaik pedig olyan feltűnően ruházkodnak, mintha divatbemutatók lennének.

Fájdalmas számomra, hogy egyes hitvallók nem tartanak családi áhítatot és semmi hatalmuk nincs gyermekeiken, hanem úgy gondolkoznak, hogy az apának kötelessége a legapróbb részletekig teljesíteni gyermekei kívánságát, és így szinte rabszolgájukká válnak. Igen sok manapság az Éli-féle családok száma, ahol esetleg elhangzik: "Miért csináltok ilyeneket" (1Sám 2,23), az apáknak azonban semmi tekintélyük nincs és nem tudnak gátat vetni a családjukban uralkodó bűnöknek. Ez aztán sok bajnak képezi a forrását. A ház ura a férj, és ha családjában eluralkodik az anarchia, akkor azért bizonyos mértékig önmagát kell hibáztatnia. Bárcsak adna Isten bölcsességet és erőt mindannyiunknak, hogy teljesíthessük otthoni kötelességeinket!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Újraindítás
  2022-10-30 22:05:01, vasárnap
 
  Újraindítás

Váratlan vihar nyugodt égen,
S az egykor biztos pont,
Mint elfújt pitypang tűnik tova.

Türelem s kétség sűrűn váltakoznak,
Várakozás, biztos pontok nem találtatnak,
Csak az ima marad s a meghallgattatás bizodalma.

Esetlen madárfiókák szülőkké érnek,
Száraz levelek leesnek, helyettük újak nőnek,
A hónapok csalódásokkal teli évekké egyesülnek.

Régi idők zamatja idegen már,
Bőség idejének oázisa rég letűnt, sivár,
S a megszokottság rendjét a hiány homálya fedi el.

Ám van visszatérés a némán rejtegető tövisbokorból;
Kiút találtatik az üszkösödést okozó zárdából,
S válasz érkezik a feladást fontolgató tanácskozás végére.

Megnyílik a boltozat,
Újrakezdést ígér a szózat,
S kényelmes belső lakjából békesség űzi ki a kétséget.

Így nyer megerősítést az ígéret,
Hogy végesek az aszály napjai,
S áldás kíséri a türelmes s töredelmes könyörgést.

Kovács Ábel
 
 
0 komment , kategória:  Kovács Ábel versei  
Spurgeon - Október 31
  2022-10-30 21:28:13, vasárnap
 
  "Illés pedig ezt mondta nekik: 'Ragadjátok meg a Baal prófétáit, senki se menekülhessen el közülük!'" 1Kir 18,40


Testvéreim, a lelki élet ezzel az igével is összefoglalható. Olyan tanítást tartalmaz, ami alkalmazható több vonatkozásban is, és szeretném ma a keresztyénség állapotára vonatkoztatni.

Katedrálisaink és templomaink számára jót tenne, ha itt is felhangzana: "Ragadjátok meg a Baal prófétáit, senki se menekülhessen el közülük!"

Napi divatnak minősülnek a szentségtelen kompromisszumok. Az emberek teljesen közömbösek a bibliai igazságokkal szemben, mivel Isten gyermekei és Baal tanítványai egyesültek ugyanazon egyházban és ugyanazoknál az oltároknál látják őket imádkozni. Az Isten iránti őszinte hűség nem viselheti el a bálványimádókkal való szövetséget. Az emberek a békességért eltűrik a népegyházban levő tévedéseket, amik most egyre inkább uralkodóbbá váltak és romlásba döntik az igazság követőit.

Minden egyes tévtanítás ugyanolyan káros, mint egy Baal-próféta, és nem szabad eltűrni. Nincs joga a keresztyénnek szövetséget kötni olyan felekezettel, amelyiknek zavaros a tanítása. Ha azt látjuk, hogy gyülekezetünkben - melynek mi is tagjai vagyunk - tévtanítás uralkodik, úgy részestársakká válunk a bűnben, ha ott maradunk, és a meglátogatás napján mi is büntetésükben részesülünk.

Teljesen helytelen állítás az, hogy közömbös dolog, ki melyik gyülekezethez tartozik. Én nem léphetek szövetségre sem az egyházi formaságokhoz, sem az észokokhoz ragaszkodókkal. Hűséges alattvalók soha nem csatlakoznak árulók társaságához.

Milyen áldás lett volna, ha Luther korában teljesen érvényesítették volna a reformációt! Amilyen jelentős volt ez, néhány ponton igen felszínes maradt és érintetlenül hagyott halálos tévedéseket. Azt mondják: "A Biblia, és egyedül csak a Biblia a protestánsok vallása". De ez az állítás rettenetes hazugság.

Bárcsak küldene prófétákat az Úr, akik beteltek Lélekkel és Illés erejével, akik által a tévedések terméketlen és mérges ágait mind lenyesegetnék és tűzre vetnék.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Október 30
  2022-10-29 21:40:10, szombat
 
  "Illés pedig ezt mondta nekik: Ragadjátok meg a Baal prófétáit, senki se menekülhessen el közülük!" 1Kir 18,40


Meg kell halniuk bűnös hajlamainknak, mivel azok által eláruljuk Istenünket. Egykor mi is árulók voltunk és készségesen adtuk át a helyet a bűnös élvezeteknek az életünkben. Ezek voltak a kedvenceink és rajongtunk értük. Most azonban megváltoztak a dolgok. Az Úr a mi Istenünk. Örülünk kormányzásának és így hangzik imádságunk: "Dicsőségével megtelik a föld." (Hab 3,3)

Lényegében minden bűn lázadás a Felséges kormányzása ellen. Aki Isten parancsolatai ellen lázad, bizonyos mértékig azt mondja: "Nem akarom, hogy Isten uralkodjon rajtam!" Nem illik, hogy azok a lelkek, akiket Jézus vérén megváltott, akiket örök szeretettel szeretett és végtelen kegyelméről biztosított, helyet adjanak a test vagy a lélek bűneinek.

Azért is el kell kerülnünk a bűnöket, mivel már végtelen sok bajt okoztak nekünk. Tanulmányozzátok át a világ történelmét és meglátjátok, hogy vajon nem a bűn volt-e a legrosszabb ellensége ez embernek. Milyen kapun tört be a halál a világba? Nem a bűn volt-e a portás, mely kinyitotta a kaput?

Az egész világban, ahol tövisek és bogáncsok nőnek, mind-mind a bűn keze vetette el őket. A kígyó nyoma elmossa az öröm lábnyomait. A bűn megjelenése előtt az Úr virágzó kertjét láttuk, utána viszont semmi mást, mint pusztaságot. Ki gyújtotta meg a borzalmas tüzet a pokolban, és honnan kapja folytonos tápanyagát. Nem a bűn okozza-e ezt? - Ó bűn, nem lehetséges, hogy bármelyik mennyei örökös, akit Jézus megváltott a pokoltól, baráti kapcsolatban legyen veled! Kígyót simogassunk vagy halálos kobrát szorítsunk a szívünkre?! Ragadjuk meg tehát lelkünk ellenségeit mind, és egyet se engedjünk elmenekülni közülük!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
És akkor mi van?
  2022-10-29 21:31:09, szombat
 
  És akkor mi van?

,,De amikor szemügyre vettem minden művemet, amelyet kezemmel alkottam, és fáradozásomat, ahogyan fáradozva dolgoztam, kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság és hasztalan erőlködés; nincs semmi haszna a nap alatt." (Prédikátor 2,11)

Azt gondolnád, hogy Salamon boldog. Hiszen mindene megvolt: pénze, hírneve, hatalma, hatalmas háreme, hatalmas királysága, hajói, amelyek idegen partokról hozták neki a gazdagságot, békében élő nemzet, uralkodótársai tisztelete és csodálata, egy templom, amely korának csodája volt, és egy hálás nemzet szeretete. Tényleg, mi mást kívánhatna egy ember?

Jó kérdés. Nyilvánvaló, hogy bármi is hiányzott neki, az nem az anyagiak terén volt, mert ő egész egyszerűen a csúcsra jutott. Nem volt több hegy, amit meg kellett volna másznia. Ez emlékeztet Nagy Sándorra, aki harminchárom évesen halt meg, miután meghódította az ismert világot.

Mit nyert Salamon? Végül is semmit. Az egész hiábavalóság, üresség és a szél kergetése volt. És ez visszavezette őt Istenhez - ahová Salamon minden utazása végül is vezetett.

Gyakran mondjuk: "Nekem csak Jézusra van szükségem". De soha nem fogod tudni, hogy Jézus-e minden, amire szükséged van, amíg Jézus nem lesz mindened, amid van. Amikor Jézus mindened, akkor fedezed fel, hogy Jézus minden, amire szükséged van.

Minél többet gondolkodom ezen, annál mélyebbnek tűnik nekem. A legtöbbünk számára a "Jézus minden, amire szükségem van" alig több, mint egy keresztyén közhely - egy lökhárítómatricás szlogen, semmi több. De nemrég meglátogattam egy barátomat, aki rákban haldoklik. Nincs remény a gyógyulására - ez a tény teljesen világos a fejében. Fanyar mosollyal azt mondta: "Jézus olyan jó volt hozzám. Ha most haza akar vinni, én készen állok rá. Bármit is akar az Úr, nekem megfelel".

Honnan származik ez a fajta hit?

Kérdezd meg az egyedülálló anyákat; ők mindent tudnak róla. Kérdezzétek a férfit, aki most vesztette el a munkáját; ő tud róla. Kérdezzétek a nőt, aki a válás megrendítő fájdalmával küzd - ő újra és újra megtudta az igazságot. Kérdezd azt a fiatal lányt, akinek az apja tizenöt éves korában meghalt. Vagy azt a férfit, akinek a felesége Alzheimer-kórban szenved. Vagy azt a fiatal párt, akik elvesztették első gyermeküket.

Gordon MacDonald azt mondta: "Rájöttem, hogy a teológiád csak olyan mély, mint a fájdalmad." Sajnáljuk azokat, akiknek könnyű az életük. Ők soha nem ismerik igazán Jézust.

Ha a fájdalomnak van valamilyen előnye, akkor az ez: Amikor fájdalmat érzünk, rájövünk, hogy amit hiszünk, az valóban igaz-e. Sokan a könnyeiken keresztül tudnak tanúságot tenni: "Amikor minden más eltűnt, Jézushoz fordultam, és Ő még mindig ott volt".

Csak Jézusra van szükséged? Igen, de ezt soha nem tudhatod biztosan, amíg Jézus nem lesz mindened. És amikor Jézus lesz mindened, legnagyobb meglepetésedre rá fogsz jönni, hogy minden, amit mindig is hallottál, igaz - Jézus minden, amire szükséged van.

Életem Ura, hadd ne várjam, hogy a világban találjam meg a tartós boldogságot, hanem csakis Benned. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Krisztus elszenvedte Isten haragját
  2022-10-28 21:29:56, péntek
 
  Az emberek időnként úgy vélik, és még prédikálnék is róla, hogy az Atya lenézett a mennyből, meglátta, hogy emberi kezek milyen szenvedést okoztak az Ő Fiának, és ezt a nyomorúságot számította be a bűneink fizetségéül. Ez eretnekség a javából. Krisztus eleget tett az isteni igazságszolgáltatásnak, de nem csak azzal, hogy kitartott az emberek okozta kínzások közepette, hanem azzal is, hogy Isten haragját elszenvedte. A bűn megfizetése többe került mint a kereszt, a szögek, a töviskoronák és lándzsák. A hívő megmenekült - nem egyszerűen azért, amit az emberek Krisztussal a kereszten tettek, hanem amiatt, amit Isten tett Vele: az ellenünk szóló haragja teljes erejével lesújtott rá. Az evangélium prédikálása során ritkán hangzik el egyértelműen ez az igazság.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Krisztus elszenvedte Isten haragját
  2022-10-28 21:24:02, péntek
 
  John Flavel, a népszerű puritán író, egyszer leírt egy képzeletbeli párbeszédet, amelyben az Atya és a Fiú a bukott emberiségről és arról beszélgetnek, hogy milyen nagy árat kell fizetni a megváltásunkért. Gyönyörűen ábrázolja a kereszten történt haláltusát, valamint az Atya és a Fiú szeretetét, amely arra indította őket, hogy ezt a megoldást válasszák. Flavel így ír:

"Az Atya feltehetően valami ilyesmit mondott, amikor megállapodást kötött Krisztussal a ti érdeketekben:
Atya: Fiam, itt van e nincstelen, nyomorult lelkek társasága, akik már teljesen tönkretették magukat, most pedig jogos ítéletemnek kitéve várakoznak. Az igazságszolgáltatás elégtételt követel, vagy úgy vesz elégtételt, hogy örök pusztulásban lesz részük. Mit lehet tenni e lelkek érdekében?
Krisztus pedig ekképpen válaszolt:
Fiú: Ó, Atyám, annyira nagy irántuk szeretetem és szánalmam - ahelyett, hogy mindörökre elvesszenek, inkább felelősséget vállalok értük, mint az ő Kezesük. Hozd elém, kérlek, az összes kifizetendő számlájukat, hadd lássam, mivel tartoznak neked! Uram, hozd mindet; utólag már ne legyen elszámolni valód velük; az én kezemből követeld meg minden tartozásukat. Inkább választom, hogy haragodat én szenvedjem el, semmint hogy ők: rajtam, Atyám, rajtam legyen minden adósságuk!
Atya: De Fiam, ha ezt vállalod értük, az utolsó fillérig meg kell fizetned adósságukat, és nem várod el annak enyhítését; ha őket megkímélem, téged kímélni nem tudlak!
Fiú: Kezet rá, Atyám, legyen hát így; reám vesd minden tartozásukat, én képes vagyok teljesíteni! És jóllehet ez vesztemet jelenti majd; minden gazdagságomból kifoszt, és kisemmiz minden kincsemből, mégis készen állok arra, hogy magamra vállaljam!

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Krisztus elszenvedte Isten haragját
  2022-10-28 21:10:41, péntek
 
  Nehogy azt gondoljuk, hogy Isten örömét lelte szeretett Fia szenvedésében, de az Ő halála által valósult meg Isten akarata. Semmilyen más megoldásban nem volt elég erő ahhoz, hogy elvegye a bűnt, megelégítse az isteni igazságszolgáltatást, és kiengesztelje Isten velünk szembeni haragját. Ha az isteni gabonamag nem hull a földbe és nem hal meg, egyedül maradt volna népe és a menyasszony nélkül. Nem a szenvedésben volt az öröm, hanem abban, amit mindez a szenvedés elvégzett: Isten egy addig ismeretlen módon dicsőült meg az emberek és az angyalok előtt. Övéi elől pedig elhárult az akadály, hogy közösségbe kerüljenek Istenükkel.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Krisztus elszenvedte Isten haragját
  2022-10-28 21:05:48, péntek
 
  Képzeljünk el két egymásra helyezett óriási malomkövet, és a kettő között egy szem gabonamagot, amelyre ez a masszív tömeg ránehezedik. Először is a mag héját a malomkövek a felismerhetetlenségig összezúzzák; kiforduló belső részeit a kövek porrá őrlik. Nincs remény helyreállásra, vagy a korábbi állapot rekonstruálására. Minden elveszett, helyrehozhatatlan. Ehhez hasonlóan, tetszett az Atyának, hogy összezúzza egyetlen Fiát és kimondhatatlan szenvedést okozzon neki. Ugyanígy, tetszett a Fiúnak, hogy ekkora szenvedésnek alávesse magát, mert Isten így megdicsőülhetett és népe megmenekülhetett.

Paul Washer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 269 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 269 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1136
  • e Hét: 2340
  • e Hónap: 12751
  • e Év: 131843
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.