Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gonoszság
  2018-03-28 14:57:23, szerda
 
  A gonoszság

Nicholas Wolterstorff így elmélkedik kis könyvében, amelyben hegymászóbalesetben elhunyt fia előtt tiszteleg: ,,Mikor a távolságot már legyőztük telefonnal, a szárny hiányát repülőgépekkel, a nyári hőséget légkondicionálással - amikor mindezek és még sok más felett győzedelmeskedtünk, akkor még mindig marad két dolog, a szívünkben lakó gonosz és a halál, amit el kell viselnünk. A világban jelen lévő rossz és a halál egyetemes kérdéseket vet fel. A kereszténység ezekre adott válaszában vigaszra és talán új szemléletre is találhatunk.
Évekkel ezelőtt megismerkedtem egy nagyon kedves chicagói lelkésszel, aki segített szembenéznem a világ gonoszságával. A gyülekezeti hírlevélben olvastam, hogy a lelkész a második világháborúban részt vett a dachaui koncentrációs tábor felszabadításában. Kértem, hogy meséljen erről. Húsz percen át ecsetelte a látványt, a hangokat és különösen a szagokat, amelyek a Münchenhez közeli tábor falain belül fogadták őt és társait. Arra, ami a kapun túl várt rájuk, nem voltak felkészülve - hogyan is lehettek volna?
,,Egy barátommal odaküldtek egy tehervagonhoz - mesélte. - A belsejében olyan szabályos sorokban voltak egymásra halmozva az emberi testek, mint a tűzifarakás. A többségük már nem élt, csak néhánynak volt még finoman tapintható pulzusa. A németek pedánsan rendezték a sorokat. Ki fejtől, ki lábtól hevert, a testek méret és alak szerint rendszerezve. Mintha bútort rakodtunk volna. Egyesével felemeltük a pillekönnyű testeket, majd a kijelölt helyre vittük őket. Két órát töltöttem abban a vagonban, és ez alatt a két óra alatt minden létező érzelmet átéltem: dühöt, szánalmat, szégyent, undort, azaz helyesbítek, minden negatív érzelmet. Hullámokban törtek rám a düh kivételével. Az folyamatosan bennem volt, az adott erőt a feladathoz.
A lelkész mesélt egy Chuck nevű katonatársáról is, aki elvállalta, hogy a Dachau vezetéséért felelős tizenkét SS-tisztet átkíséri az irodába, ahol a kihallgatások folytak. Chuck Chicago egyik rossz hírű környékéről, Ciceróból származott, és elmondása szerint a háború előtt Al Caponénak dolgozott. Alig pár perccel az után, hogy elindult a németekkel, három géppisztolysorozatot hallottak, majd előbukkant Chuck, fegyvere még füstölgött. ,,Szökni próbáltak" - vetette oda gúnyosan.
Az elbeszélést megszakítva megkérdeztem, jelentette-e valaki, amit Chuck tett, és indult-e miatta fegyelmi eljárás. A lelkész elnevette magát, és úgy nézett rám, mintha azt akarná mondai: ,,Ne vicceljen, háború volt."
,,Nem, és ez viselt meg igazán - felelte végül. - Ezen a napon éreztem először, hogy Isten lelkésznek hív. Először ott volt a tehervagonba zsúfolt testek borzalma, ezt a látványt képtelen voltam feldolgozni. Elképzelni sem tudtam volna, hogy ilyen végtelen gonoszság egyáltalán létezhet. Ám miután saját szememmel győződtem meg róla, kétségem sem maradt afelől, hogy az életemet a Gonosz elleni küzdelemre, vagyis Isten szolgálatára kell szánnom.
Ezután következett Chuck tette. Émelyítő félelem vett rajtam erőt, mert azt hittem, a kapitány engem rendel majd a következő csapat SS-tiszt kíséretére. S még ennél is jobban rettegtem attól, hogy ha ez megtörténik, magam is elkövetem ugyanazt, amit Chuck. A szörny, amely a németekben élt, bennem is ott leselkedett."
Az emberi gonoszság valóságára újra és újra kérlelhetetlenül rá kell ébrednie a világnak. Hogyan süllyedhet olyan mélységekbe a legcivilizáltabb európai nemzet, hogy végrehajtsa a holokausztot? Hogyan voltak képesek hivatásos orvosok groteszk emberkísérletekhez adni a nevüket a náci koncentrációs táborokban? Az elmúlt évek során számos gyalázatos bűntény helyszínén jártam. Ellátogattam az egykori Jugoszláviába, ahol több mint százezren vesztették életüket, s közülük sokan hasonló mészárlásoknak estek áldozatául, mint amilyeneket a náci Németország elkövetett. Jártam a Virginia Tech Egyetemen és a connecticuti Newtonban, ahol zavaros elméjű fiatalemberek válogatás nélkül gyilkolták a diákokat. Miután meghallgattam az értelmetlen erőszak következtében tönkrement családok történeteit, nem éreztem helytállónak a média által kínált magyarázatot, amelyek ősi sérelmeknek és mentális betegségeknek tulajdonították a rémtetteket. Úgy éreztem, a chicagói lelkészhez hasonlóan magának a Gonosznak az arcát pillantottam meg.
Írói pályám java részét a szenvedés és a világban jelen lévő rossz vizsgálatával töltöttem. Miért nem cselekszik Isten úgy, ahogy elvárnánk tőle, miért nem avatkozik közbe gyakrabban, miért nem akadályozza meg az efféle szörnyűségeket? És mi miért nem tesszük azt, amit Isten elvár tőlünk? A Biblia szerint nagyon is összefügg ez a két szempont: bolygónkat gonosz erők támadták meg, Isten követői pedig hozzájárulhatnak a megoldáshoz.
Ahogy a chicagói lelkész megfogalmazta: ,,Nem akarom túldramatizálni a kérdést, de néha eltöprengek azon: mi lett volna, ha Adolf Hitler Bécs utcáin zavartan bolyongva összebarátkozott volna egy tehetséges, érzékeny lelkű emberrel? Talán ez megkímélte volna a világot ettől a vérontástól, Dachautól. Sosem tudhatom, ki ül velem szemben - mint most maga. S ha úgy alakulna is, hogy senkik között élem le az életem... A tehervagonban megértettem, hogy ez a fogalom nem létezik. A túlélők, akiknek még volt tapintható pulzusuk, a lehető legközelebb álltak ahhoz, hogy senkivé váljanak: bőrük pergamenként fedte csontvázzá soványodott testüket. De bármit megtettem volna azért, hogy életben tartsam ezeket a szegény, meggyötört lelkeket. Az orvosaink éjt nappallá téve fáradoztak a megmentésükön. Volt, aki életét adta azért, hogy ők kiszabaduljanak. Senkik nem léteznek. Azon a napon ott, Dachauban megtanultam, mit jelent, hogy az ember Isten képmása."
A gonoszság meggyőző bizonyíték az ember elveszett állapotára. Ugyanakkor vágyat is ébreszthet bennünk, hogy higgyük: létezik egy jobb világ. A halál pedig végképp szembesít bennünket azzal a ténnyel, hogy valami nagyon elromlott körülöttünk.

Philip Yancey
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: hozzájárulhatnak, legcivilizáltabb, kérlelhetetlenül, összebarátkozott, kiszabaduljanak, túldramatizálni, tulajdonították, mészárlásoknak, repülőgépekkel, világháborúban, katonatársáról, megismerkedtem, szörnyűségeket, gonoszságával, fiatalemberek, tehervagonban, kereszténység, megfogalmazta, jugoszláviába, koncentrációs, kihallgatások, megmentésükön, meghallgattam, vizsgálatával, következtében, tehervagonhoz, betegségeknek, rendszerezve, pergamenként, helytállónak, wolterstorff, tehervagonba, folyamatosan, szembenéznem, megkérdeztem, connecticuti, szárny hiányát, nyári hőséget, szívünkben lakó, világban jelen, halál egyetemes, kereszténység ezekre, nagyon kedves, világ gonoszságával, gyülekezeti hírlevélben, második világháborúban, dachaui koncentrációs, barátommal odaküldtek, tehervagonhoz –, belsejében olyan, emberi testek, németek pedánsan, Nicholas Wolterstorff, Chuck Chicago, Virginia Tech Egyetemen, Adolf Hitler Bécs, Philip Yancey,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Zilahy Lajos gondolata  Minden harmadik...  Próbálj meg ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogy lehet megtartani  Irgalom és ítélet  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bertolt Brecht -től idézet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Erdőn  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Garai Gábor - Takarítás  Soha ne kedvezz...  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nevem  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Radikális szeretet  Lóhere  A sors  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kellemes délutánt kívánok  Esti kép  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Png telefon  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Esti kép  Facebookon kaptam  Hiányzik  Reménység és erő Krisztustól e...  Png ház  Németh László tollából  Mi lenne ha  Alázat  Sokan azt tartják  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Nevem  Ágai Ágnes – Csendélet  Png virág  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Németh László tollából  Alázat  Nevem  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szívem  Tanuld meg ezt a versemet  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Png fotel  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hazára minden embernek szükség...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nem számIt  Png virág  Minden harmadik...  Az engedelmesség miért nem vál...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogy lehet megtartani  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
szárny hiányát, nyári hőséget, szívünkben lakó, világban jelen, halál egyetemes, kereszténység ezekre, nagyon kedves, világ gonoszságával, gyülekezeti hírlevélben, második világháborúban, dachaui koncentrációs, barátommal odaküldtek, tehervagonhoz &#8211, belsejében olyan, emberi testek, németek pedánsan, testek méret, pillekönnyű testeket, kijelölt helyre, folyamatosan bennem, adott erőt, lelkész mesélt, kihallgatások folytak, háború előtt, elbeszélést megszakítva, lelkész elnevette, napon éreztem, tehervagonba zsúfolt, látványt képtelen, kapitány engem, következő csapat, emberi gonoszság, legcivilizáltabb európai, náci koncentrációs, elmúlt évek, egykori Jugoszláviába, náci Németország, connecticuti Newtonban, értelmetlen erőszak, média által, chicagói lelkészhez, arcát pillantottam, efféle szörnyűségeket, chicagói lelkész, világot ettől, tehervagonban megértettem, lehető legközelebb, ember Isten, gonoszság meggyőző, ember elveszett, jobb világ, halál pedig, hozzájárulhatnak, legcivilizáltabb, kérlelhetetlenül, összebarátkozott, kiszabaduljanak, túldramatizálni, tulajdonították, mészárlásoknak, repülőgépekkel, világháborúban, katonatársáról, megismerkedtem, szörnyűségeket, gonoszságával, fiatalemberek, tehervagonban, kereszténység, megfogalmazta, jugoszláviába, koncentrációs, kihallgatások, megmentésükön, meghallgattam, vizsgálatával, következtében, tehervagonhoz, betegségeknek, rendszerezve, pergamenként, helytállónak, wolterstorff, tehervagonba, folyamatosan, szembenéznem, megkérdeztem, connecticuti, szolgálatára, magyarázatot, ellátogattam, holokausztot, pillantottam, németország, felkészülve, megtörténik, rémtetteket, találhatunk, akadályozza, sérelmeknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3158
  • e Hét: 36934
  • e Hónap: 66246
  • e Év: 254048
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.