Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amikor Jézus rátapos a lábadra
  2024-03-18 07:27:24, hétfő
 
  Amikor Jézus rátapos a lábadra

Lekció: Lk 6:6-11

,,Kedvesem a szívembe taposol". Valószínűleg sokan vagyunk itt, akiknek valaki, akit szeretünk, a szívébe taposott. De azt gondolom hogy ha Jézus közelében töltöttél egy kis időt, akkor Ő a szívedbe taposott. Vagy, hogy egy másik kifejezéssel éljek, Jézus a lábadra taposott. Nem véletlenül teszi ezt, amit egy udvarias "Elnézést, nagyon sajnálom" követ. Szándékosan a lábadat célozza meg, felemeli a lábát, és keményen rálép. Mindig az ütőeret célozza meg: Egyszerűen rátapos az aortádra!
Persze Jézus nem azért teszi ezt, mert gonoszkodik. Nem élvezi, hogy fájdalmat okoz nekünk. Szeretetből teszi, hogy szembesítsen minket a legnagyobb gyengeségünkkel vagy bűnünkkel, hogy szembenézzünk azzal, és eljöjjünk hozzá a gyógyulásért, amire szükségünk van. Szándékosan és keményen kell célba vennie a lábunkat, a szívünket és rátaposnia, mert mindannyian annyira belegabalyodtunk a bűneinkbe, hogy jól érezzük magunkat bennük. Felmentjük őket, mint hibákat, megvonjuk a vállunkat, mintha azok jelentéktelen dolgok lennének, kitérünk előlük, mint amelyeknek nincs jelentőségük, amíg Jézus rá nem tapos a lábunkra! Jézus felhívja a figyelmünket. Nem tudjuk többé figyelmen kívül hagyni vagy elrejteni a problémánkat. Ezen a ponton döntő választás előtt állunk: hogyan reagálunk Jézus szembesítésére?
Az igeszakaszunkban két olyan embertípust látunk, akiknek Jézus a lábára taposott, és két nagyon különböző választ adtak. Az írástudók és a farizeusok amikor Jézus a lábukra taposott, dühvel válaszoltak, és arról beszélgettek, hogyan tudnának megszabadulni Jézustól. Hiszem, hogy az elszáradt kezű ember is megtapasztalta azt, hogy Jézus a lábára taposott, de ő engedelmes hittel válaszolt, és meggyógyult. A tanulság számunkra a következő:
Amikor Jézus a lábadra tapos, ne állj ellen neki, hanem engedelmes hittel válaszolj.
1.Jézus gyakran szándékosan a lábadra tapos.
A helyzet az volt, hogy Jézus szombaton a zsinagógában tanított. Figyeljük meg, hogy ismét ki van hangsúlyozva Jézus tanítói szolgálata. Ahogy Matthew Henry fogalmaz: "Akik Krisztus kegyelme által meg akarnak gyógyulni, azoknak hajlandóknak kell lenniük arra, hogy megtanulják Krisztus tanítását" (Matthew Henry's Commentary [Fleming H. Revell], 5:638). A zsinagógában volt egy férfi, akinek a jobb keze sorvadt volt. Az írástudók és a farizeusok közelről figyelték Jézust, hogy vajon gyógyít-e szombaton. Nagy irónia van itt, ugyanis Jézus ellenségei hallgatólagosan elismerték, hogy van hatalma a gyógyításra. Már ennek a ténynek is fel kellett volna ráznia őket, hogy elismerjék, hogy Jézust Isten küldte, és hogy Isten jóváhagyta a szolgálatát. Ehelyett azonban azért voltak ott, hogy kémkedjenek utána. A "közelről figyeltek" szónak az az árnyalata, hogy baljós indítékkal, talán a szemük sarkából oldalra nézve (Alfred Plummer, Luke ICC [Charles Scribner's Sons], 169. o.). Azért voltak ott, hogy okot találjanak Jézus megvádolására.
Lukács megjegyzi, hogy Jézus tudta, mire gondolnak. Ő egyébként mindig tudja! Még most is tudja, hogy mit gondolsz. Jézus tehát tudta, hogy amit tenni készül, azzal keményen rátapos az írástudók és farizeusok lábára. Azt is tudta, hogy az a mód, ahogyan ezt a csodát véghezviszi, reflektorfénybe helyezi majd az elszáradt kezű embert, ami valószínűleg kellemetlen volt az ember számára. Az ember élete nem volt veszélyben. Sok éven át élt ezzel a problémával, és bizonyára még egy napig tudott volna vele élni. Jézus várhatott volna aznap este napnyugta utánig, hogy elkerülje a farizeusokkal való konfrontációt. Félrevonulhatott volna a férfival négyszemközt, hogy megkímélje őt a kínos helyzettől. Ehelyett azonban Jézus az embert előre szólította, kimondta az igét, és mindenki szeme láttára meggyógyította. Meg kell tanulnunk, hogy ...
A.Jézus a lábadra fog taposni amikor kritikus vagy.
Az ahogyan viszonyulsz Jézushoz nagyon fontos. Ezek az írástudók és farizeusok nem azért mentek el aznap reggel a zsinagógába, hogy Istent imádják, és megtanulják, hogyan lehetnének még kedvesebbek neki. Azért mentek, hogy hibát találjanak Isten küldöttjében, Jézusban. Egyesek még azt is feltételezik, hogy ők ültették be az embert a zsinagógába, hogy lássák, vajon Jézus meggyógyítja-e őt, megsértve ezzel a szombatra vonatkozó törvényeiket. A rabbik azt tanították, hogy szombaton nem szabad gyógyítani, kivéve, ha egy élet veszélyben van, ha egy csecsemő születik, vagy ha körülmetélést kell végrehajtani (Darrell Bock, Luke [Baker], 1:528). Bárki más várhatott a kezeléssel másnapig. Ezt nem a héber Szentírás, hanem a rabbinikus törvények írták elő. Mivel azonban ezek a zsidó vezetők a hagyományaikat a Szentírás fölé helyezték, kritikus lelkülettel közeledtek Jézushoz, és okot kerestek arra, hogy hibát találjanak benne. És ő szolgáltatott nekik okot a hagyományaik szerint.
A gyülekezet ajtaján belépve a hozzáállásod, a magatartásod nagyban meghatározza, hogy örömmel és teli szívvel, vagy keserűséggel és üres szívvel távozol. Ha morgolódva lépsz be az ajtón, és megpróbálsz hibát találni a gyülekezetben vagy bennem, mint Isten küldöttjében, találni fogsz kritizálnivalót. Ha alázatosan lépsz be az ajtón, hogy imádd Istent, és megkapd az Ő segítségét a szükségedre, akkor áldottan és örvendezve fogsz távozni.
B.Jézus a lábadra fog taposni amikor taníthatatlan vagy.
Bár Jézus volt a legjobb tanító, aki valaha is kifejtette a Szentírást, és úgy fejtette ki annak értelmét, ahogyan arra egyszerű ember nem volt képes, az írástudók és a farizeusok egyáltalán nem vették hasznát az Ő tanítói szolgálatának. Ezek olyan emberek voltak, akik fiatal koruktól kezdve szorgalmasan tanulmányozták a Szentírást az eredeti nyelven. Azt gondolnánk, hogy amikor egy olyan tehetséges tanító, mint Jézus, feltárta Isten Igéjét, akkor úgy isszák azt, mint a szomjas szivacsok! Mégis, ha megkérdezted volna tőlük, amikor kisétáltak a zsinagógából: "Mit kaptatok Jézus prédikációjából?", azt válaszolták volna: "Semmit!".
Bár minden tanítónak, aki Isten Igéjét tanítja, törekednie kell arra, hogy érdekesen és lényegre törően tanítson, ez semmit sem ér, ha a hallgatók nem tanítható szívvel jönnek az alkalomra. A tanítható szív megléte a valódi megtérés egyik jele. Mielőtt üdvözülnénk, büszke mindentudók vagyunk, akik nem engedelmeskednek Istennek vagy az Ő Igéjének. Hibát találunk a Bibliában és bárkiben, aki megpróbálja ránk erőltetni a tanítását. Amikor azonban Isten kegyelmi munkát végez a szívünkben, taníthatóvá válunk.
Kálvin János a Zsoltárokhoz írt kommentárjának előszavában ritka önéletrajzi vázlatot ad arról, hogyan munkálkodott Isten az életében. Franciaországban, buzgó katolikusként nevelkedett. Apja eleinte elhatározta, hogy Jánosból lelkész lesz, de aztán meggondolta magát, és jogi egyetemre küldte. Az apjának engedelmeskedve a fiatal János ezt a képzési utat választotta, amikor Isten "gondviselésének titkos vezetése által" más irányt adott életének. Ezt így írja le: "És először is, mivel túlságosan makacsul ragaszkodtam a pápaság babonáihoz ahhoz, hogy könnyen ki tudtam volna szabadulni a mocsok ilyen mély szakadékából, Isten egy hirtelen megtéréssel leigázta és taníthatóvá tette elmémet, amely ilyen dolgokban sokkal keményebb volt, mint ahogyan az korai életkoromban elvárható lett volna" (Calvin's Commentaries [Baker reprint], Psalms, p. xl).
Kálvin szerint megtérésének kulcsa az volt, amikor Isten "leigázta és tanítható állapotba hozta [elméjét]". Amikor Isten a kegyelemnek ezt a munkáját végzi a szívedben, több változást is észreveszel. Egyrészt elkezded felismerni és félretenni azokat a hamis feltételezéseket, amelyek korábban uralták a gondolkodásodat. Ha téves feltételezésekkel kezded, akkor bármit be tudsz bizonyítani. A farizeusok azzal a hamis feltételezéssel kezdték: "A mi értelmezésünk a szombatról helyes". Ezért, bár Jézus számos csodával hitelesítette tanítását, a farizeusok ellenálltak neki, és arra a következtetésre jutottak: "Biztosan a Sátán erejével tesz csodákat". Hibás feltételezésük katasztrofálisan hibás következtetéshez vezetett. Mielőtt üdvözülnél, azt feltételezed: "A Biblia tele van tévedésekkel. Az evolúció tudományosan megalapozott. Az erkölcs a kultúrához képest viszonylagos. Az emberi értelem a legfelsőbbrendű. stb." Amikor újjászületsz, szembe kell nézned korábbi téves feltételezéseiddel, és el kell vetned őket.
A valódi megtérés másik jele, hogy a büszkeséged megalázva van, így be tudod ismerni, hogy nem tudsz mindent, és hogy számos dologban nagyot tévedtél. Elkezded magad és gondolkodásodat Isten Igéjének alávetni, nem pedig a saját büszke, de nevetséges logikádnak. Jézus szembesíti a farizeusokat logikájuk őrültségével, amikor megkérdezi: "Szabad-e szombaton jót tenni vagy ártani, életet menteni vagy elpusztítani?". (6:9). A válasz nyilvánvaló volt, de leleplezte a farizeusok nevetséges logikáját (vagy logikátlanságát), akik azt mondták: "Ezt az embert nem gyógyíthatod meg szombaton, de az rendben van, hogy mi szombaton kiterveljük, hogyan ölhetünk meg Téged!". Mint oly sokan, akik vallásosak, de akiknek a szíve nem engedelmeskedik Istennek, ezek az emberek is a kisebb dolgokra fókuszáltak, és elhanyagolták a lényeges dolgokat. Ahogyan Jézus egy másik alkalommal fogalmazott, szúnyogokat szűrtek és tevéket nyeltek (Mt 23:24). Gyilkosságot terveztek, miközben a szombattartással kapcsolatos nézeteik finomságait védték!
Ha taníthatatlan lelkülettel rendelkezel, Jézus és az Ő Igéje a lábadra fog taposni! Meg kell alázkodnod Isten és az Ő Igéje alatt, és elsősorban magadra kell alkalmaznod - nem a házastársadra, nem a gyermekeidre, nem a szüleidre, nem bárki másra - hanem magadra! Győződj meg róla, hogy a hozzáállásodra, a magatartásodra és a gondolataidra alkalmazod, nem csak a külső viselkedésedre.
C.Jézus a lábadra fog taposni amikor önző vagy.
Jézus szándékosan provokálta ki ezt az összeütközést a farizeusokkal, hogy leleplezze szívük keménységét. Önzés motiválta őket, ami abból is látszik, hogy nem törődtek ezzel a szegény emberrel és a szükségleteivel. Csak Lukács orvos jegyzi meg, hogy a jobb keze volt az, ami elszáradt. Az egyik apokrif evangélium arról számol be, hogy a férfi kőműves volt, aki a fogyatékossága miatt képtelen volt dolgozni és eltartani magát. Nem tudjuk, hogy ez igaz volt-e, de bármit is csinált, nehéz lehetett számára egy működőképes jobb kéz nélkül. A farizeusokat azonban nem ennek az embernek az állapota foglalkoztatta, hanem az, hogy Jézust mivel vádolhatnák meg az ők hagyományaik szerint.
Önzésük lelepleződik Jézus elleni dühükben, amikor Ő csupán kimondja az igét, és meggyógyítja az embert. A görög szó "vakító, ésszerűtlen dühre utal, amely az őrülethez hasonlítható" (Darrel Bock, Luke [IVP], 116-117. o.). Nem örültek annak, hogy az ember meggyógyult. Azért dühöngtek, mert Jézus megsértette kicsinyes szabályaikat. Önzés és büszkeség volt az esztelen haragjuk mögött.
Ha haraggal küzdesz, különösen esztelen, robbanékony haraggal, amely arra késztet, hogy ártani akarj valakinek, Jézus a lábadra fog taposni! Ha megállsz, és megvizsgálod a haragod forrását, óhatatlanul a büszkeség és az önzés fog felszínre törni. A büszkeség arra késztet, hogy dühösen bizonygassam, hogy nekem van igazam, anélkül, hogy a másik felet is meghallgatnám: "Nem kell ezt a kérdést megvitatni! Nekem van igazam, te pedig tévedsz!" Az önzés azt jelenti, hogy nem kaptam meg, amit akartam, és most a magamét akarom! Minden harag gyökere az, hogy nem vagyunk hajlandóak alávetni magunkat Isten szuverenitásának, aki nem úgy teszi a dolgokat, ahogy én akarom!
Jézus azért taposott a farizeusok lábára, mert kritikusak, taníthatatlanok és önzőek voltak. De azt hiszem, Jézus a sorvadt kezű ember lábára is rátaposott. Tőle azt tanuljuk, hogy ...
D.Jézus a lábadra fog taposni, amikor kínos problémád van.
Képzeld magad ennek az embernek a helyébe. Ha valamilyen fizikai fogyatékosságod van, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy valaki felhívja rá a figyelmet nyilvános helyen. Ha van egy szépséghiba az arcodon, megpróbálod sminkkel elfedni. Talán ez a férfi azért tartotta a kezét a köntöse alatt, hogy az emberek ne vegyék észre. Jézus mégis egyenesen a férfira néz, és szó szerint azt mondja: "Kelj fel, és állj a középre". Más szóval: "Úgy, hogy mindenki lássa a problémádat". Milyen kínos! Hát nem tudta Jézus, hogy mit érezhet az ember? Gondoljatok bele, mit tett ez az önbecsülésével! Miért nem vonta félre őt Jézus bizalmasan, és miért nem hívta fel a figyelmét a problémájára?
A büszkeségünk arra késztet bennünket, hogy elrejtsük kínos problémáinkat mind a nyilvánosság, mind Jézus szeme elől: " Sorvadt kéz? Nem, csak szeretem a kabátujjamban tartani. Szép időnk van, nem igaz?" De ha elrejted a problémáidat Jézus elől, és tagadod, hogy vannak, az egy biztos módja annak, hogy ne gyógyuljanak meg, ne oldódjanak meg. Mint ez az elszáradt kéz, lehet, hogy van valami olyasmi az életedben, ami évek óta akadályozza az életedet. Ez megakadályozta, hogy azzá válj, amivé, akivé Isten akarja, hogy az Ő országa számára legyél. Valahányszor bárki a közelébe kerül, hogy felfedje a problémádat, te gyorsan visszahúzódsz és eltereled róla a figyelmet, vagy védekező és dühös leszel.
De Jézus mindig támadásba lendül! Az erkölcstelen nőnek a kútnál Jézus azt mondta: "Menj, hívd a férjedet, és gyere vissza". A gazdag ifjúnak azt mondta: "Menj, add el mindenedet, amid van, és add a szegényeknek!". A vérfolyásos asszonynak (milyen kínos!), aki csak azt akarta, hogy csendben meggyógyuljon és menjen tovább, Jézus megállt a nyüzsgő tömegben, és azt kérdezte: "Ki érintett meg engem?". Rávette, hogy nyilvánosan vallja meg, mi történt vele. Ennek az embernek Jézus azt mondta: "Nyújtsd ki a kezed".
Mi lett volna, ha a férfi kinyújtotta volna a jó bal kezét? "Nézd, ez tökéletesen jó! Semmi baj nincs a kezemmel!" Azt hiszem, nem gyógyult volna meg. Ott, az egész tömeg szeme láttára kellett kinyújtania azt a kínosan elszáradt jobb kezét, hogy az meggyógyuljon. Még az is lehet, hogy van egy kínos bűnproblémád, amit Jézus azt akarja, hogy megvallj, hogy meggyógyulhass.
Ezért Jézus gyakran szándékosan a lábadra tapos. A kérdés az, hogy "hogyan fogsz reagálni". Amikor Jézus a lábadra tapos...
2.Ne állj ellen Neki, hanem engedelmes hittel válaszolj Neki.
Az írástudók és farizeusok válasza egészen más volt, mint a sorvadt kezű emberé. Ők dühösen elmentek, és elhatározták, hogy elintézik Jézust. Ő pedig gyógyultan ment el. Tanuljuk meg, hogy ...
A.Ellenállunk Jézusnak, amikor haraggal válaszolunk és elhatározzuk, hogy megszabadulunk tőle.
Hogyan reagálsz, amikor Isten Igéje szembesít a bűneiddel? Lehet, hogy olyan bűnről van szó, amelyet elrejtettél a nyilvánosság elől. Talán meggyőzted magad arról, hogy ez valójában nem nagy probléma, pedig valójában sok gondot okoz neked. Az emberek gyakran teszik ezt a kábítószerrel és az alkohollal. Elrejtik a mértékét mindenki más elől, és aztán meggyőzik magukat, hogy valójában nem is olyan rossz. Emellett azt mondják maguknak, hogy szükségük van rá, hogy boldoguljanak, és valószínűleg mindenki más is ezt teszi valamilyen mértékben. Amikor az Úr szembesíti őket a problémával a gondoskodó családtagokon vagy barátokon keresztül, védekezni kezdenek és dühösek lesznek. Ha olyan gyülekezetbe járnak, ahol a Bibliát hirdetik, és a prédikációk szembesítik őket a bűnükkel, akkor kilépnek, vagy keresnek egy olyan gyülekezetet, amely nem olyan fenyegető. A szomorú az, hogy ha elsétálsz Isten Igéje elől, akkor nem fogsz meggyógyulni.
B.Engedelmes hittel válaszolunk, amikor elhisszük Jézus szavait és az Ő szavai alapján cselekszünk.
Az elszáradt kezű ember azt ábrázolja, hogyan kell reagálnunk, amikor Jézus a lábunkra tapos. A farizeusoktól való félelem miatt megtagadhatta volna, hogy megtegye, amit Jézus kért tőle. Könnyen levezethették volna rajta a haragjukat: "Tudod, mit mond a törvényünk. Miért nem vártál, és miért nem jöttél vissza holnap a gyógyulásért? Ez a feltörekvő Jézus csak aláássa az örökségünket és az életmódunkat! Nem kellett volna vele tartanod!" De az ember meg akart gyógyulni, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy ki kell állnia a farizeusok haragját.
Zavarában megtagadhatta volna, hogy engedelmeskedjen Jézusnak, ahogy már mondtam. Amikor Jézus arra kérte, hogy nyújtsa ki a kezét, azt gondolhatta volna: "Gúnyolódik velem? Tudja, hogy az én problémám éppen az, hogy nem tudom kinyújtani a kezemet!" Rengeteg kifogást kitalálhatott volna, hogy miért nem tudja megtenni, amire Jézus kérte. Ehelyett azonban, felismerve és elismerve saját tehetetlenségét és szükségét, hitt és engedelmeskedett Jézusnak. Azonnal meggyógyult.
Engedelmes hitének több olyan összetevője volt, amelyet nekünk is követnünk kell. Először is, felismerte és elismerte szükségét és tehetetlenségét. Nem mondta dühösen: "Miért engem választasz ki? Én sem vagyok különb, mint bárki más itt". Nem tagadta vagy palástolta a problémáját. Nem ajánlotta fel, hogy fele-fele arányban segít Jézusnak megoldani a problémát. Ha azt akarod, hogy Jézus meggyógyítsa a lelkedet, be kell ismerned: "Reménytelen, tehetetlen bűnös vagyok. Gondolataim, magatartásom, szavaim és tetteim folyamatosan megsértették a Te szent Igédet. Nem tudom megmenteni magam. Uram, szükségem van a Te hatalmas Igédre, hogy megments engem".
Másodszor, hitt abban, hogy Krisztus képes meggyógyítani őt. Ezt nem mondja ki, de hallgatólagosan ez áll a cselekedete mögött. Valószínűleg hallotta, hogyan gyógyította meg Jézus a bénát. Tudta, hogyan gyógyított meg Jézus mindenkit, aki egy este Péter ajtaja előtt összegyűlt. Nemrég hallotta Jézust tanítani. Most Jézus közvetlenül rá nézett. Tudta és hitte, hogy Jézusnak Istentől kapott hatalma van arra, hogy meggyógyítsa őt. Hasonlóképpen, el kell olvassuk a Jézus életéről és szolgálatáról szóló feljegyzéseket, és arra a következtetésre kell jutnunk, hogy Ő az, akinek állította magát. Ő az emberi testet öltött Isten, az egyetlen közbenjáró a bűnösök és a szent Isten között. Ő képes megmenteni a lelkemet.
Harmadszor, Krisztus parancsának engedelmeskedve cselekedett. Jézus megparancsolta neki, hogy tegyen valami lehetetlent: "Nyújtsd ki a kezed!" De a paranccsal együtt Jézus erőt és képességet is adott az engedelmességre. Az ember engedelmeskedett, és azonnal meggyógyult. Jézus megparancsolja a bűnösöknek, hogy valami lehetetlent tegyenek: Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban (Márk 1:15). Ha ránézel Őrá, és felkiáltasz: "Uram, nem tudok megtérni és hinni az én képességemmel, de adj nekem megtérést és hitet a Te kegyelmed által", akkor Ő megteszi, és azonnal üdvözülsz.
Bár a szöveg nem mondja ki, egyetértek G. Campbell Morgan meglátásával (The Westminster Pulpit [Baker], 1:294), hogy Jézus nem azért gyógyította meg ezt az embert, hogy a meggyógyult kezét bekötözze és megvédje, hanem azért, hogy használni tudja. Azzal, hogy edzi és használja, megőrzi az új erejét. Így van ez akkor is, amikor az Úr megszabadít bennünket bűneinktől, elvárja, hogy gyógyult életünket az Ő dicsőségére való szolgálatra használjuk.
Következtetés
Morgan arra is rámutat, hogy Jézus a zsinagógában egyedül azt az embert kereste meg, akinek a legnagyobb szüksége volt rá. Ha problémád van, az nem zár el téged Jézustól. Sőt, inkább az Ő kegyelmes hívásának célpontjává tesz téged. Lehet, hogy van egy kínos problémád, amivel inkább nem szeretnél szembenézni, és biztosan nem akarod nyilvánosan felfedni. Jézus azonban azt mondja neked: "Kelj fel, és állj a középre! Ismerd be, hogy bűnproblémád van". Ő csak úgy rátapos az aortádra! De ha engedelmes hittel válaszolsz, akkor azt mondja: "Nyújtsd ki a kezed!". Közli veled az Ő megváltásának erejét, és megváltozik a szíved, hogy dicsőítsd az Ő megváltó kegyelmének dicsőségét. Amikor Jézus a lábadra tapos, ne állj ellen Neki. Válaszolj engedelmes hittel, és Ő meg fog menteni téged, és az Ő dicsőségére fog használni. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: igeszakaszunkban, katasztrofálisan, franciaországban, engedelmeskedjen, engedelmeskedett, szombattartással, engedelmeskednek, belegabalyodtunk, félrevonulhatott, feltételezéseket, szuverenitásának, következtetéshez, logikátlanságát, hallgatólagosan, következtetésre, prédikációjából, tehetetlenségét, gyengeségünkkel, taníthatatlanok, fogyatékosságod, gondolkodásodat, szükségleteivel, kritizálnivalót, engedelmeskedik, feltételezéssel, legfelsőbbrendű, engedelmeskedve, reflektorfénybe, engedelmességre, gondviselésének, viselkedésedre, hozzáállásodra, megparancsolja, megszabadulunk, megtapasztalta, szembesítésére, szívembe taposol”, szívébe taposott, szívedbe taposott, másik kifejezéssel, lábadra taposott, lábadat célozza, ütőeret célozza, legnagyobb gyengeségünkkel, ponton döntő, lábára taposott, farizeusok amikor, lábukra taposott, elszáradt kezű, tanulság számunkra, lábadra tapos, zsinagógában tanított, Amikor Jézus, Persze Jézus, Ahogy Matthew Henry, Akik Krisztus, Matthew Henry, Fleming, Jézust Isten, Alfred Plummer, Luke ICC, Charles Scribner, Darrell Bock, Isten Igéjét, Kálvin János, Amikor Isten, Isten Igéjének, Ahogyan Jézus, Csak Lukács, Darrel Bock, Ezért Jézus, Ellenállunk Jézusnak, Isten Igéje, Most Jézus, Jézusnak Istentől, Campbell Morgan, Westminster Pulpit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Éretlen vers  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Png cica  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy hatékony szolga  Még csak most kezdődik a nap  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png virág  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Adakozás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Png telefon  Png csokor  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Elköszönt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Tanuld meg ezt a versemet  Éretlen vers  Alázat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bertolt Brecht -től idézet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szívem  Irgalom és ítélet  Nem méltó hozzád  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Egy hatékony szolga  Csak a fogyatkozás látható  Png kutya  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Fekete István - Akác  Nagyon különös  Akarat  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Elköszönt  Akik bántanak téged  Png nő  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Németh László tollából  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szívembe taposol&#8221, szívébe taposott, szívedbe taposott, másik kifejezéssel, lábadra taposott, lábadat célozza, ütőeret célozza, legnagyobb gyengeségünkkel, ponton döntő, lábára taposott, farizeusok amikor, lábukra taposott, elszáradt kezű, tanulság számunkra, lábadra tapos, zsinagógában tanított, zsinagógában volt, jobb keze, farizeusok közelről, szemük sarkából, csodát véghezviszi, ember számára, ember élete, napig tudott, farizeusokkal való, férfival négyszemközt, kínos helyzettől, embert előre, ahogyan viszonyulsz, szombatra vonatkozó, élet veszélyben, csecsemő születik, kezeléssel másnapig, héber Szentírás, rabbinikus törvények, zsidó vezetők, hagyományaik szerint, gyülekezet ajtaján, magatartásod nagyban, gyülekezetben vagy, legjobb tanító, farizeusok egyáltalán, eredeti nyelven, olyan tehetséges, szomjas szivacsok, tanítható szív, valódi megtérés, apjának engedelmeskedve, fiatal János, képzési utat, pápaság babonáihoz, mocsok ilyen, hirtelen megtéréssel, korai életkoromban, munkáját végzi, hamis feltételezéseket, farizeusok azzal, hamis feltételezéssel, szombatról helyes, farizeusok ellenálltak, következtetésre jutottak, evolúció tudományosan, kultúrához képest, emberi értelem, büszkeséged megalázva, saját büszke, farizeusokat logikájuk, válasz nyilvánvaló, farizeusok nevetséges, kisebb dolgokra, lényeges dolgokat, másik alkalommal, szombattartással kapcsolatos, gondolataidra alkalmazod, külső viselkedésedre, szegény emberrel, egyik apokrif, férfi kőműves, fogyatékossága miatt, működőképes jobb, farizeusokat azonban, állapota foglalkoztatta, őrülethez hasonlítható, ember meggyógyult, esztelen haragjuk, haragod forrását, büszkeség arra, másik felet, kérdést megvitatni, magamét akarom, farizeusok lábára, sorvadt kezű, utolsó dolog, figyelmet nyilvános, férfi azért, köntöse alatt, büszkeségünk arra, kabátujjamban tartani, problémáidat Jézus, közelébe kerül, erkölcstelen nőnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3682
  • e Hét: 37458
  • e Hónap: 66770
  • e Év: 254572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.