Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vizsgadrukk és behűtött pezsgő
  2007-12-16 22:22:00, vasárnap
 
  Vizsgadrukk és behűtött pezsgő

[2007.12.16]

Az egészségügyi miniszter nyugodt, békés karácsonyra készül. Horváth Ágnes a napokban már főként az ünnepi készülődésre koncentrál, de azért némi vizsgadrukkal várja az egészségbiztosításról szóló törvény hétfői zárószavazását.

- Hétfőn lesz a zárószavazás. Hogy fog aludni előtte?

- Remélem, nagyon jól.

- Kilátásba helyezett sztrájk, tiltakozás az utcán, nem garantálható szocialista frakciófegyelem a szavazásnál. Érthető lenne, ha izgulna.

- Bevallom, van bennem egy kis vizsgadrukkhoz hasonló érzés, amelyet általában takarítással vezetek le, most is valószínű, hogy az egész lakást kiglancolom. Ám csak addig voltam valóban ideges, amíg meg nem született az egészségbiztosítási törvény végleges javaslata és a koalíciós megállapodás. Ami pedig a szavazást illeti, csak a szocialista párt nyilatkozatából tudok kiindulni, amiből egyértelmű, hogy megszavazzák a törvényt.

- Azt mondta a héten, hogy nincs vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem. Ez eléggé hihetetlenül hangzik.

- Pedig így van. Feleslegesnek tartom a vészforgatókönyvek gyártását. Egyébként is olyan kemény munka folyt a minisztériumban az elmúlt hónapokban, hogy időnk sem lett volna erre. Tényleg biztos vagyok benne, hogy megszavazzák a törvényt, sőt gondolatban már előrébb járok.

- Akkor azzal is számolhat, hogy a köztársasági elnök alkotmányossági vizsgálatot kér, vagy akár újratárgyaltatja a törvényjavaslatot a parlamenttel.

- Akkor kell a problémával foglalkozni, amikor megjelenik.

- Annyira optimista, hogy már a pezsgő is a hűtőben van?

- Igen, már be van hűtve. Megérdemlik a kollégáim, hogy hétfőn azt mondjam nekik: ,,Köszönöm szépen, megcsináltuk!"

- A közhangulatot nem ez az érzés hatja át. Ez pedig súlyos kommunikációs hibákat sejtet a törvénytervezet tálalásában.

- Hiába mondtuk el februárban a vizitdíj előnyös hatásait - csökkenő várakozási idő, kevesebb hálapénz, jobb ellátás -, a bevezetés napján ez senkit sem érdekelt. Az emberek nem szeretnek fizetni, a tiltakozás normális reakció. Az, hogy a vizitdíjnak köszönhetően tudtuk javítani a kórházi étkezés minőségét, bármilyen kommunikációnál többet ér. A pénztári rendszerrel kapcsolatban ugyanez történik. Ellenséges környezetben gyorsan terjednek a rémhírek. Sok munkánk lesz, amíg eloszlatjuk az alaptalan félelmeket. A szakszervezetek tiltakozását ezért őszintén sajnálom. Olyasmi megtartásáért tiltakoznak, ami garanciákkal körbebástyázva szerepel a törvényben.

- Biztos, hogy alaptalanok ezek a félelmek? Amennyiben egy pénztár ügyfelei alkotnak majd egy kockázatközösséget, és nem a teljes magyar lakosság, megbomolhat a szolidaritás a rendszerben.

- Ez akkor lenne igaz, ha közvetlenül a pénztárak gyűjtenék be járulékainkat. Az egyes megyékben élők egészségi állapota és így az egészségügyi kiadások is nagyon eltérőek. Pontosan a kockázatközösség megőrzéséért osztjuk újra a közös alapba befolyt pénzt, csak másképp, mint eddig. Úgy, hogy megszűnjenek az igazságtalanságok.

- Mindenki azt gondolná, az ország keleti felén betegebbek az emberek, tehát itt képződik nagyobb költség. Ám szakértők rámutattak, hogy a Baranya, Zala és Somogy megyében élők összesen húszmilliárd forintos veszteséget termelnének az itt letelepedő pénztárnak.

- Éppen erről az igazságtalanságról beszélek, amellyel évtizedek óta élünk együtt, de nem zavart senkit. A feladat az, hogy ezek a különbségek megszűnjenek. Az új rendszer képes arra, amire az eddigi képtelen volt.

- Neves szakértők is kritizálják az ,,öszvérmegoldást". Egyik fő érvük, hogy mivel a járulék mértékét továbbra is a parlament állapítja meg, a profitérdekelt befektetők ,,játéktere" a kiadások csökkentése. Érdekük a pénz, nem pedig az egészségnyereségben kifejezett haszon.

- A pénztár érdeke, hogy a mostaninál hatékonyabban működtesse a rendszert, ezt pedig úgy érheti el, ha megszünteti a pazarlást. Miért kellene egy betegnek három napig nyomnia a kórházi ágyat, ha egynapos sebészeten is ugyanolyan jól elláthatják - sokkal olcsóbban? A pénztár érdeke az is, hogy javuljon az ellátás minősége - amit egyébként az Egészségbiztosítási Felügyelet is folyamatosan figyelni fog -, máskülönben tagjai átlépnek a konkurenciához. Ha ötszázezer alá csökken az ügyfelei száma, a pénztár elbúcsúzhat a működési engedélyétől. Szerintem ennél nagyobb kényszerítő erő nincs arra, hogy a pénztár az embereket megtartsa.

- Egy beteget azért többféle szinten lehet ,,jól" ellátni. Szemléletes példa: érszűkületes beteget olcsó amputációval is lehet ,,kezelni", vagy csúcsintézményben drága műtéttel úgy, hogy két lábon hagyja el
a kórházat.

- Arról, hogy milyen kezelést kell adni, mindig az orvos dönt, és sosem a pénztár...

- De az orvos a pénztártól kapja a fizetését.

- A megfelelő terápiát nem a pénztár dönti el, hanem az orvosszakma. A pénztárnak egyébként érdeke, hogy a beteg el se jusson az érszűkületig, ezért a sokat emlegetett megelőzést fogja ösztönözni. De ha már kialakult a betegség, biztosan nem gyakorol nyomást az orvosra, milyen ellátást válasszon. Ha kiderülne, hogy az ellátás azért végződött rosszul, mert a pénztár befolyásolta az orvost, az a pénztár minden hitelét és ezáltal rengeteg ügyfelét elveszti. De az indokolatlan túlfogyasztást a pénztár valóban számon fogja kérni: miért is kellett egy hónapon belül négy drága vizsgálatot elvégezni, mikor már az első is alkalmas volt a diagnózisra?

- A pénztárak monopolszerű helyzetükben miért fordítanának pénzt a kórházak, rendelők fejlesztésre? A beteg úgyis csak abba a kórházba tud menni, amelyik közel van hozzá, illetve ahová irányítják.

- Tévedés. A pénztárak ugyan kötelesek finanszírozási szerződést kötni a területi kórházakkal, de ezt megtehetik más gyógyintézményekkel is. Ha több kórháza van, a betegeket oda irányítja, ahol jobban gyógyítanak. Ez kemény ösztönző a kórháznak: ha beteget akar, ami után a finanszírozást kapja, fejlesztenie kell.

- Számítása szerint modern kórházak nőnek majd ki a földből?

- Azért ez nem megy egyik percről a másikra, de nem tartom kizártnak, hogy hamarosan egynapos sebészeti centrumok épülnek.

- Meddig a pontig lehet népszerűtlen intézkedéseket hozni?

- A német egészségügyi miniszter - aki egyébként a legutáltabb a kormányban - két éve folyamatosan reformot csinál, ami népszerűségvesztéssel jár. Ez így normális. De mi most elértünk a reformnak arra a pontjára, amely már senkitől nem vesz el, csak ad: választási lehetőséget és folyamatosan javuló minőséget.

- Sokan arra fogadtak, hogy csak néhány hónapig vezeti majd az egészségügyi tárcát, ahol egyébként is gyakoriak a minisztercserék. Időbeli rekordra pályázik?

- Egészen addig maradok miniszter, amíg az egészségügy reformját be nem fejezzük. Amit meg kell tennünk, máskülönben néhány év múlva a mostaninál sokkal drasztikusabb intézkedéseket kellene hozni.

- Milyen esetben mondana le?

- Ha gyermeket várnék, és azt nem tudnám összeegyeztetni az elvárt munkatempóval.

- Friss házas. Terveznek gyermeket a férjével?

- Igen, kettőt.

- Azért meglepő ez a felszabadult jókedv - különösen ilyen zaklatott időszakban. Nem érik személyes támadások?

- De, ám ezek említésre sem méltók. A minisztériumba néha befut egy-két levél.

- Ezek nem rontják el az ünnepi hangulatot?

- Egyáltalán nem. Lélekben már a karácsonyra készülök, én vagyok otthon a süteményfelelős. Nagyon komoly feladatom van: zserbót, bejglit, mézes krémest kell gyártanom. Üzenem a családomnak, hogy igyekszem időben prezentálni a desszertet. Szenteste általában miattam nem tudjuk elkezdeni a karácsonyi vacsorát, mert az utolsó percekben még nyakig csokimázban sürgölődöm a konyhában. Amiatt azért kicsit izgulok, hogy karácsonyig be tudjam szerezni mindenkinek az ajándékát.

Bánky Bea-Takács Zoltán

http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=109453
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vészforgatókönyv, kockázatközösség, újratárgyaltatja, frakciófegyelem, szakszervezetek, nyilatkozatából, minisztériumban, öszvérmegoldást, kommunikációnál, törvénytervezet, alkotmányossági, minisztercserék, süteményfelelős, összeegyeztetni, finanszírozást, profitérdekelt, finanszírozási, zárószavazását, túlfogyasztást, vizsgadrukkhoz, intézkedéseket, minisztériumba, konkurenciához, körbebástyázva, vizsgadrukkal, járulékainkat, megtartásáért, feleslegesnek, munkatempóval, hatékonyabban, közhangulatot, drasztikusabb, kommunikációs, hihetetlenül, egészségügyi, környezetben, egészségügyi miniszter, ünnepi készülődésre, egész lakást, koalíciós megállapodás, szavazást illeti, szocialista párt, elmúlt hónapokban, köztársasági elnök, problémával foglalkozni, érzés hatja, törvénytervezet tálalásában, vizitdíj előnyös, bevezetés napján, tiltakozás normális, vizitdíjnak köszönhetően, kórházi étkezés, Horváth Ágnes, Egészségbiztosítási Felügyelet, Bánky Bea–, Takács Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Naplemente  Paul David Tripp Április 26  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A fák lelke  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  William Shakespeare idézet  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Vannak arcok  Jó éjszakát  Muratáj  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Irgalom és ítélet  Esti kép  Emlék  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Nehezen engedem  Tehetségtelen gyerek nincs.  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Esti kép  Mosolyogtál már ma?  Emlék 
Bejegyzés Címkék
egészségügyi miniszter, ünnepi készülődésre, egész lakást, koalíciós megállapodás, szavazást illeti, szocialista párt, elmúlt hónapokban, köztársasági elnök, problémával foglalkozni, érzés hatja, törvénytervezet tálalásában, vizitdíj előnyös, bevezetés napján, tiltakozás normális, vizitdíjnak köszönhetően, kórházi étkezés, pénztári rendszerrel, alaptalan félelmeket, szakszervezetek tiltakozását, pénztár ügyfelei, teljes magyar, pénztárak gyűjtenék, egyes megyékben, egészségügyi kiadások, kockázatközösség megőrzéséért, közös alapba, ország keleti, különbségek megszűnjenek, eddigi képtelen, járulék mértékét, parlament állapítja, profitérdekelt befektetők, kiadások csökkentése, pénztár érdeke, mostaninál hatékonyabban, betegnek három, kórházi ágyat, ellátás minősége, ügyfelei száma, pénztár elbúcsúzhat, működési engedélyétől, embereket megtartsa, beteget azért, orvos dönt, pénztártól kapja, megfelelő terápiát, pénztár dönti, pénztárnak egyébként, sokat emlegetett, ellátás azért, pénztár befolyásolta, indokolatlan túlfogyasztást, pénztár valóban, hónapon belül, pénztárak monopolszerű, beteg úgyis, pénztárak ugyan, területi kórházakkal, finanszírozást kapja, pontig lehet, német egészségügyi, kormányban &#8211, reformnak arra, egészségügyi tárcát, egészségügy reformját, mostaninál sokkal, elvárt munkatempóval, felszabadult jókedv, minisztériumba néha, ünnepi hangulatot, karácsonyra készülök, karácsonyi vacsorát, utolsó percekben, vészforgatókönyv, kockázatközösség, újratárgyaltatja, frakciófegyelem, szakszervezetek, nyilatkozatából, minisztériumban, öszvérmegoldást, kommunikációnál, törvénytervezet, alkotmányossági, minisztercserék, süteményfelelős, összeegyeztetni, finanszírozást, profitérdekelt, finanszírozási, zárószavazását, túlfogyasztást, vizsgadrukkhoz, intézkedéseket, minisztériumba, konkurenciához, körbebástyázva, vizsgadrukkal, járulékainkat, megtartásáért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.