Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hivatalosan is banánköztársasá
  2011-12-08 20:50:46, csütörtök
 
  2011
dec.
4.
15:30

Hivatalosan is banánköztársaság


Matolcsy György elkészítette a Magyar Növekedés Tervet. Már önmagában is vicces, hogy miután gazdaságpolitikájával zsákutcába vitte Magyarországot, és már az IMF-fel sem ülhet egy asztalhoz, bárki úgy gondolta, hogy Matolcsy erre alkalmas. Ismerve a Fidesz irreális gazdasági vízióit, nem lepődtünk meg. Egy újabb kordokumentummal gazdagodott a "nem-ortodox" álmok papírra vetett halma, mert ebből növekedés biztosan nem lesz.

Az év elején még 4-7 százalék közötti növekedési pályáról álmodott Matolcsy, ma már az is csodának számítana, ha növekedésről beszélhetünk 2012-ben. Az OECD szerint például nem elképzelhetetlen a recesszió.

Hogyan jutottunk idáig?

A gazdasági növekedés négy fő tényezőre vezethető vissza: beruházások, fogyasztás, kormányzati kiadások, és nettó export. Kis, nyitott gazdaság lévén, a legfőbb húzóágazatnak az export számít, ennek teljesítőképessége nagyban függ a világgazdasági konjunktúra-ciklustoktól. Szokás mondani, ha Németországnak jól megy, akkor nekünk is, ha pedig ,,tüsszent", akkor Magyarország ,,megfázik". Nem szabad megfeledkezni a növekedés három másik tényezőjéről sem. Nyilvánvalóan a különböző, külföldről érkező sokkhatások ezeket is befolyásolják, viszont begyűrűzésük mértéke nagyban függ a hazai gazdaságpolitikától.

A Merrill Lynch 2012-re vonatkozó előrejelzése jól tükrözi a problémákat:




Hiába lesz többletes az export jövőre is, ha közben a fogyasztási és beruházási pálya alulteljesít.

Beruházások

A növekvő adóterhek, az ágazatokra kivetett különadók, a vállalatoktól elvárt bérkompenzáció mind-mind negatívan hatnak a beruházási kedvre. Az ilyen gazdasági környezet egyaránt távol tartja a külföldi és belföldi befektetőket is. Ehhez még hozzáadódik a hitelezési csatorna jelentős mértékű beszűkölése - a bankadó és a végtörlesztés miatt. A nem ortodox gazdaságpolitika oda vezetett, hogy a külföldiek inkább menekítik a tőkét az országból, minthogy behoznák. A beszállítói láncban elhelyezkedő magyar KKV-k pedig sorban tönkremennek.

Fogyasztás

Az egykulcsos adó csődöt mondott. A fogyasztást nem pörgette fel, viszont az államháztartási egyenleg felborulása miatt, kompenzálni kellett az így kieső adóbevételeket - más típusú adóemelésekkel és kiadáscsökkentéssel. Ezek a lépések semmiképpen sem segítették a fogyasztás bővülését. Ráadásul a bizonytalan gazdasági környezet oda vezetett, hogy azok a háztartások, amelyeknek lehetőségük van rá, inkább megtakarítanak, felkészülve a még rosszabb időkre.

A gazdaság felpörgetésének egy másik eszköze az anticiklikus gazdaságpolitika, például a kormányzati beruházások és fogyasztás növelése révén, azonban erre a mozgástér hiánya miatt nincs lehetőség. Tartani kell a 3 százalék alatti hiányt, és az államadósság sem szaladhat el. Fiskális lazításra nincs lehetőség, azonban a monetáris kondíciók enyhítése fűthetné a gazdaságot. Erre szintén nincs lehetőség, köszönhetően a Fidesz gazdaságpolitikájának.

A héten a Magyar Nemzeti Bank 50 bázispontos kamatemelést jelentett be, hogy csökkentse az országra nehezedő nyomást. Nagy valószínűséggel egy kamatemelési ciklus kezdődött meg, és további restriktív döntések várhatóak mindaddig, amíg az IMF-fel meg nem állapodik a kormány. Ez rövid ideig egyfajta védőhálót nyújt az országnak, viszont a növekvő jegybanki kamatláb negatívan hat a beruházásokra, tovább hűtve a gazdasági teljesítményt. Nem a jegybank tehet a kamatemelésről; szükségszerű lépés volt, köszönhetően a "nem ortodox" gazdaságpolitikának.

Az a bizonyos fordítókorong...

A Matolcsy-féle növekedési terv a fellendülést az új Széchenyi Tervtől, és a nettó export maximalizálásától várja.

Nettó export: export-import különbsége. Az elmúlt másfél évben semmit sem tettek a fellendítés érdekében. Az egykulcsos adó például az import termékek iránti keresletet növeli, mert azok a háztartások, amelyek az adócsökkentés által jutottak többletforráshoz, olyan magas hozzáadott értékkel rendelkező termékeket keresnek, amelyeket külföldről lehet beszerezni. Az exportbevételek növekednek a forintárfolyam mélyrepülése miatt, de:

az árfolyam volatilitás jelentős tranzakciós költségeket okoz;
amennyiben rugalmasak a szerződések, és a külföldi partnerországokban keresletcsökkenés tapasztalható a tőlünk exportált termékek iránt, az adott ország csökkentheti importigényét;
a relatív árak változása hatással van a ,,tradable" termékek fogyasztási pályájára.

A Növekedési Terv szerint az elmúlt két kormányzati ciklus gazdaságpolitikája miatt esett vissza a belső kereslet. Ez nem igaz, hiszen az olyan lépések, mint például a 13. havi fizetés vagy nyugdíj bevezetése, éppen a fogyasztást élénkítették. Más kérdés, hogy az államadósság növekedésének dinamikáját is nagyban befolyásolták ezek a jóléti intézkedések. Ráadásul a belső kereslet felpörgetése ikerdeficithez vezetett, a folyó fizetési mérlegben hiány keletkezett. Egy kis, nyitott országban ezért nem lehet a fogyasztás belső élénkítésére építeni a gazdasági növekedést.

Széchenyi Terv

A Széchenyi Terv elsődleges cél az üzleti környezet javítása. Ehhez a versenyképesség területén kell előrelépni. Idén valamelyest javult Magyarország versenyképességi mutatója, azonban rengeteg területen jelentős hiányosságaink vannak. Az alábbi grafikon azokat a faktorokat ábrázolja (válaszok százalékában), amelyek a legproblémásabbak az üzleti környezetben.

Ha csak az első négy értéket nézzük, jövőre javulás biztos nem lesz tapasztalható. A vállalkozások még mindig nehezen jutnak hozzá a támogatásokhoz, a transzparencia ráadásul nagyon gyenge. Jövőre szinte minden adó emelkedik, és egyre átláthatatlanabb lesz a rendszer. A különböző ágazatokra kivetett adók szintén nem segítik a versenyképesség javulását. A korrupciós mutatónk idén sem változott, és jövőre sem várható javulás. A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően, 2012-ben romló versenyképességi mutatókat fogunk tapasztalni, így a Széchenyi Terv nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A bizonytalanság csak tovább rontja a helyzetet.

Nem szabad megfeledkezni az oktatás és vállalatok közötti túlcsordulási hatásokról sem. A közoktatás és felsőoktatás szétrombolása károsan hat erre a tényezőre, rövid távon hozzájárulva a versenyképesség romlásához - például a K+F szektor visszaesése vagy a képzetlen munkaerő-állomány növekedése miatt.

Banánköztársaság

A Növekedési Terv talán legviccesebb része, hogy Magyarországot egy idő- és térszerkezeti fordítókorongként írja le, valamint egy kelet-európai banán részeként. Mit mondhatnánk erre? Végre kormányzati körökben is elismerték, hogy banánköztársaság lettünk. A kijelentés egyébként arra épít, hogy Kelet-Európában egyfajta magország leszünk, amely utat nyit kelet-nyugat és észak-dél között. A probléma csak az, hogy mind az infrastrukturális, mind a makrogazdasági adottságot hiányoznak. Ráadásul ez nagyon ambiciózus, hosszú távú álom, így nem tudjuk elképzelni, miben segítené a jövő évi növekedést.

Abban igaza van a Növekedési Tervnek, hogy azokat az ágazatokat kell leginkább támogatni, amelyeknek magas a hozzáadott értékük. iIyen például az a telekommunikációs szektor, amelyre százmilliárdos nagyságrendű adót vetettek ki. Ez finoman szólva, egyfajta paradoxonnak nevezhető.

A Magyar Növekedési Terv legfőbb hiányosságai

Elsőként azon merengtünk el, hogy most ez komolyan egy NGM által kiadott tanulmány, vagy egy nagyon terjedelmes alapszakos szakdolgozat. Hiányoznak a számítások, a modellezések és a háttérelemzések. A fiskális politika intézkedéseit és a monetáris transzmissziós mechanizmust egyaránt modellezni kellene: például az adóváltoztatások, vagy a jegybanki kamatváltoztatás hogyan érinti a fogyasztói és beruházói döntéseket.

Arra sem derül fény, hogy például 2015-ben hogyan leszünk a versenyképességi rangsorban huszadikak. Talán egy táltos jósolta meg nekik? Vannak odahányt számok a szövegben, de még a legegyszerűbb matematikai műveletek is hiányoznak. Kár azért a néhány jó gondolatért is, ha a valóságban pont az ellenkezőjét teszi a kormány.


http://egyenlito.blog.hu/2011/12/04/hivatalosan_is_banankoztarsasag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kamatváltoztatás, adóváltoztatások, elképzelhetetlen, gazdaságpolitika, banánköztársaság, banankoztarsasag, versenyképességi, többletforráshoz, átláthatatlanabb, kordokumentummal, államháztartási, versenyképesség, felpörgetésének, háttérelemzések, valószínűséggel, exportbevételek, támogatásokhoz, hiányosságaink, magyarországot, transzparencia, transzmissziós, bizonytalanság, ikerdeficithez, világgazdasági, adóemelésekkel, adóbevételeket, bérkompenzáció, megtakarítanak, forintárfolyam, kamatemelésről, makrogazdasági, németországnak, százmilliárdos, növekedésének, importigényét, megfeledkezni, újabb kordokumentummal, gazdasági növekedés, legfőbb húzóágazatnak, export számít, növekedés három, export jövőre, növekvő adóterhek, ágazatokra kivetett, vállalatoktól elvárt, beruházási kedvre, ilyen gazdasági, hitelezési csatorna, végtörlesztés miatt, külföldiek inkább, beszállítói láncban, államháztartási egyenleg, Matolcsy György, Magyar Növekedés Tervet, Merrill Lynch, Magyar Nemzeti Bank, Széchenyi Tervtől, Növekedési Terv, Széchenyi Terv, Növekedési Tervnek, Magyar Növekedési Terv,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png telefon  Kövesd a cowboyt!  Alvó cicák  Albert Einsteinről  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Jó éjszakát  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Lóhere  s immár én is felragyogva, ért...  Őrizkednünk kell...  Png telefon  Akarat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kövesd a cowboyt!  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  Tanuld meg ezt a versemet  Nem számIt  Németh László tollából  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Soha ne kedvezz...  Nem számIt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Elköszönt  Csak a fogyatkozás látható  A boldog családok mind hasonló...  Png csokor  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Minden harmadik...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Rátalálsz  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bertolt Brecht -től idézet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Erdőn  Paul David Tripp Április 19  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Idő  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Adakozás  Az engedelmesség miért nem vál...  Sokan azt tartják  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ... 
Bejegyzés Címkék
újabb kordokumentummal, gazdasági növekedés, legfőbb húzóágazatnak, export számít, növekedés három, export jövőre, növekvő adóterhek, ágazatokra kivetett, vállalatoktól elvárt, beruházási kedvre, ilyen gazdasági, hitelezési csatorna, végtörlesztés miatt, külföldiek inkább, beszállítói láncban, államháztartási egyenleg, lépések semmiképpen, fogyasztás bővülését, bizonytalan gazdasági, gazdaság felpörgetésének, másik eszköze, anticiklikus gazdaságpolitika, kormányzati beruházások, mozgástér hiánya, monetáris kondíciók, országra nehezedő, kamatemelési ciklus, növekvő jegybanki, gazdasági teljesítményt, jegybank tehet, nettó export, elmúlt másfél, fellendítés érdekében, import termékek, adócsökkentés által, exportbevételek növekednek, forintárfolyam mélyrepülése, árfolyam volatilitás, tőlünk exportált, adott ország, relatív árak, belső kereslet, olyan lépések, fogyasztást élénkítették, államadósság növekedésének, jóléti intézkedések, folyó fizetési, fogyasztás belső, gazdasági növekedést, üzleti környezet, versenyképesség területén, alábbi grafikon, faktorokat ábrázolja, üzleti környezetben, első négy, transzparencia ráadásul, különböző ágazatokra, versenyképesség javulását, korrupciós mutatónk, hozzá fűzött, bizonytalanság csak, versenyképesség romlásához, képzetlen munkaerő-állomány, kelet-európai banán, kijelentés egyébként, probléma csak, makrogazdasági adottságot, ágazatokat kell, hozzáadott értékük, nagyon terjedelmes, fiskális politika, monetáris transzmissziós, jegybanki kamatváltoztatás, versenyképességi rangsorban, táltos jósolta, legegyszerűbb matematikai, valóságban pont, ellenkezőjét teszi, kamatváltoztatás, adóváltoztatások, elképzelhetetlen, gazdaságpolitika, banánköztársaság, banankoztarsasag, versenyképességi, többletforráshoz, átláthatatlanabb, kordokumentummal, államháztartási, versenyképesség, felpörgetésének, háttérelemzések, valószínűséggel, exportbevételek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3391
  • e Hét: 13658
  • e Hónap: 24769
  • e Év: 178265
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.