Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Fidesz-közeli birtokpolitikától féltik megélhetésüket a ga
  2012-04-23 19:48:00, hétfő
 
  A Fidesz-közeli birtokpolitikától féltik megélhetésüket a gazdák



Bükki Nemzeti Park - Újraosztották a vitatott borsodi mezőségi területeket

Nem hozott békességet a borsodi mezőségi ,,új földosztás": a gazdák szerint a Bükki Nemzeti Park tulajdonában lévő csaknem ötezer hektáros területet korábban potom pénzért bérlő olasz céget az államnak sikerült ugyan ,,parcellán kívül" helyezni, s felbontani vele a szerződést, ám az új bérlők egy részét politikai alapon s a Fideszhez való kötődésük révén választották ki.

A mezőségi földügybe bukott bele Duska József, a nemzeti park korábbi igazgatója, akit hivatalosan bizalomvesztés miatt állítottak fel székéből. Tizenöt évvel ezelőtt, a Dél-borsodi Állami Gazdaság felszámolásakor - mint arról korábban beszámoltunk - egy olasz vevő azzal a feltétellel vette meg az árverezett gazdaságot, hogy húsz évre rendkívül nyomott áron megkapja hozzá a korábban használt, természetvédelmi oltalom alatt álló nemzeti parki földterületeket. Ám mivel megszegte a természetvédelmi szabályokat, felmondták a szerződést. Majd egy évtizednyi pereskedés után a Legfelsőbb Bíróság tavaly döntött: a külföldi bérlőnek mennie kell, s a földeket újra birtokba kell adni.

Ángyán József akkori vidékfejlesztési államtitkár és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos aláírásával levelet kapott a Bükki Nemzeti Park igazgatója, amelyben arról tájékoztatják: olyan pályázati feltételeket kell kialakítani, hogy a helyi gazdák legyenek a lehetséges nyertesek. Ám aznap, amikor lejárt a földigénylő pályázatok beadási határideje, a vidékfejlesztési miniszter Duska Józsefet felmentette posztjáról, s váratlanul visszavonták a földigénylésre kiírt pályázati felhívást.

A gazdák nem értették az eljárást. Abban reménykedtek, talán csak azért vonták vissza a pályázatot, hogy egy sokkal jobbat írjanak ki, ami a kormányzat meghirdetett agrárstratégiájával összhangban még inkább garantálja a helyi parasztcsaládok megerősödését. Ám csalódtak.

Sárvári Attila, a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára hozzánk eljuttatott levelében ezt így foglalta össze: ,,Szembesültünk azzal, hogy a kistérségi gazdák reményei, elvárásai, szakmai-társadalmi elgondolásai nem teljesültek... Nem ezt ígérték!" Majd konkrét példán mutatta be, milyen körből jutottak földekhez a második, immár újraírt pályázaton a résztvevők.

Kanyok Attila cége és hektárjai

Az első, visszavont pályázatra igényt bejelentők között volt egy pedagógus végzettségű, közeli városban élő fiatalember is. Földigényét akkor 300 hektár gyepre és 100 hektár szántóra jelentette be. A helyi gazdák, tudva, hogy az illető a Fidesz színeiben küzdött lakóhelye polgármesteri székéért, nem akartak ujjat húzni az aktuális hatalommal, ezért azt javasolták, juttassanak ennek az illetőnek is 25-25 hektárt, hátha komolyan gondolja a gazdálkodást.

A második, újonnan kiírt pályázaton a fiatalember már egy 2003-as alapítású, nyolcvanezer forint tőkéjű, ,,közúti áruszállítás" főtevékenységű betéti társaság tulajdonosaként és ügyvezetőjeként indult, amely cég azonban 2012 januárjában jelentős átváltozáson ment keresztül: tőkét ugyan nem emelt, de székhelyét Oszlárról Mezőcsátra helyezte át. (Oszlár kívül esett volna azon a húsz kilométeres körzeten, amelyet a földbérléshez a törvény feltételül szab - a szerk.). Főtevékenysége pedig fuvarozásból egyéb szarvasmarha-tenyésztésére változott. Így jogosulttá vált a földbérleti pályázásra, és - miként Sárvári Attila írja - három versenyszámban kiáltották ki győztesnek, s három birtoktestben négy hektár híján ötszáz hektáros földterülethez jutott.

Kovács Tibor borsodi szocialista országgyűlési képviselő a napokban egy sajtótájékoztatón név szerint is megemlítette az ügy főszereplőjét, Kanyok Attila fideszes tiszaújvárosi képviselőt, a párt korábbi polgármesterjelöltjét. Ő lett ugyanis annak a hajdani fuvarozócégnek a vezetője, amely nemrégiben profilt váltott, majd csaknem ötszáz hektáros területet nyert el a mezőségi földekből.

A képviselőt nem sikerült elérnünk, telefonhívásainkra nem reagált. A gazdák már most félnek, mi lesz 2014-ben, amikor a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet többi területét, mind a 15 ezer hektárt újraosztják. Úgy vélik, akkor már a megélhetésük, a családjuk és a falujuk jövője lesz a tét.

A miniszteri biztos szerint mindig lesznek összeesküvés-elméletek

Szerettük volna megtudni a Bükki Nemzeti Park álláspontját az új földbérleti pályázatokról, ám onnét a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz irányítottak. ,,A földhaszonbérletre beadott pályázatok elbírálásánál szigorú szempontrendszer érvényesül, s a legtöbb pontot elérő jelentkező nyerheti el húsz esztendőre egy adott terület bérleti jogát" - mondta Szabó Csaba, a tárca állami tulajdonban lévő földekkel és földhasznosításokkal foglalkozó miniszteri biztosa. Szavai szerint, amikor egy mezőgazdasági terület hasznosítására tíz pályázat érkezik, mindig lesz kilenc csalódott ember, aki igazságtalanságot emleget, és összeesküvés-elméleteket gyárt, hisz egyedül a nyertesnek van oka örömre.

Közölte: nincs kőbe vésve, hogy egy-egy területet csak olyanok kaphatnak bérbe, akik már évek óta gazdálkodnak, sőt: a kormánynak épp az a célja, hogy újonnan induló vállalkozásokat is segítsen. ,,A felmérések szerint 2004-ben 208 ezer cég élt meg a mezőgazdaságból, mára ez a szám 178 ezerre csökkent, vagyis harmincezren eltűntek ebből a szektorból: jó lenne, ha ez a szám újból emelkedne" - mondta a miniszteri biztos.

Szavai szerint a Bükki Nemzeti Park vitatott, csaknem ötezer hektáros borsodi mezőségi területeit korábban egyetlen olasz cég bérelte fillérekért, most a bérbe adott 2800 hektáron tizenöt vállalkozás osztozik. Kilencszáz hektár terület még per alatt áll, a régi bérlővel eddig nem sikerült megegyezni az átadásról. Ha ez megtörténik, akkor ennek a kilencszáz hektárnak a bérleti jogát is meghirdetik, ezer hektáron pedig a nemzeti park fog gazdálkodni.

,,A legutóbb megpályáztatott földeket mezőcsáti, geleji, igrici, mezőkeresztesi és más környékbeli gazdálkodók művelik majd meg, hisz feltétel, hogy a bérlő székhelye húsz kilométeres körzeten belül legyen, mert így tudjuk támogatni a helyben élő gazdákat" - mondta Szabó Csaba. Hozzátette: az is elvárás, hogy a vállalkozók munkahelyeket teremtsenek, ezért előnyt élveznek azok, akik állattartást vagy kertészeti hasznosítást jelöltek meg a pályázatukban. A földbérleti szerződés megkötéséhez gazdálkodási tervet kellett benyújtani, s az abban foglaltak teljesítését egy éven belül ellenőrzik: ha valaki mulasztást követ el, azzal szerződést bontanak.

A gazdák félelmeiről, hogy 2014-ben, a korábbi földhaszonbérleti szerződések lejárta után sokan elveszíthetik jelenlegi jogosultságaikat a területekre, Szabó Csaba azt mondta: törvény rendelkezik arról, hogy az állami földeket csak pályázaton lehet bérbe adni, s a régi és az új jelentkezőknek egyenlő feltételeket biztosítanak. Mint megjegyezte, igazságos versenyt csak így lehet teremteni.

Népszabadság online
Kapcsolódó cikk:

Föld-akták: A Fidesz nagybirtokokat szervez

Jövőnk.info: Kis késéssel a baloldali média is elkezdett foglalkozni ezekkel az ügyekkel. A lassú reakcióidővel, ügyetlen Fidesz-kritikaként elővett egyes esetek nem egyedülállóak, hanem országos jelenségről van szó. A fideszes kezekben összpontosuló naggybirtokokról korábban már szót ejtettünk, és azt nem árt megemlíteni, hogy nem csak Borsod területén (nocsak, miért éppen Borsod?), hanem Baranyában és Somogyban is nagy számban vannak ilyen és ehhez hasonló esetek. Ezekről lehetőségeinkhez mérten nemsokára beszámolunk.

http://jovonk.info/2012/04/23/fidesz-kozeli-birtokpolitikatol-feltik-megelhetesuk et-gazdak-0
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: természetvédelmi, szempontrendszer, vidékfejlesztési, jogosultságaikat, naggybirtokokról, lehetőségeinkhez, minisztériumhoz, tulajdonosaként, felszámolásakor, vállalkozásokat, földterületeket, mezőgazdaságból, megpályáztatott, ügyvezetőjeként, parasztcsaládok, nagybirtokokat, főtevékenységű, megelhetesuket, megélhetésüket, hasznosítására, földigénylésre, bizalomvesztés, földterülethez, mezőkeresztesi, versenyszámban, jelentkezőknek, főtevékenysége, fuvarozócégnek, elszámoltatási, tájékoztatják, kormánybiztos, mezőgazdasági, munkahelyeket, pályázatukban, elveszíthetik, szembesültünk, vitatott borsodi, borsodi mezőségi, gazdák szerint, államnak sikerült, részét politikai, mezőségi földügybe, nemzeti park, olasz vevő, feltétellel vette, árverezett gazdaságot, korábban használt, természetvédelmi szabályokat, évtizednyi pereskedés, külföldi bérlőnek, földeket újra, helyi gazdák, Bükki Nemzeti Park, Duska József, Dél-borsodi Állami Gazdaság, Legfelsőbb Bíróság, Ángyán József, Budai Gyula, Duska Józsefet, Sárvári Attila, Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület, Kanyok Attila, Oszlárról Mezőcsátra, Kovács Tibor, Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet, Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, Szabó Csaba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Április 22. a Föld napja,  Paul David Tripp Április 24  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A fenyő nem szép fa, (...)  Az elfogadásnak...  Szent György napi hiedelmek, s...  Szép estét kedves látogatóimna...  Amit átélünk,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Beney Zsuzsa - Álom  Tehetségtelen gyerek nincs.  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Muratáj  Nehezen engedem  Paul David Tripp Április 23  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Bella István: Zsoltár  Különös!  Alvó cica  Sokkal bölcsebb a természet,  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Szép estét  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Naplemente  Gondolatok az életről és szere...  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  A Gömb  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  A Gömb  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam Gizike bar...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Volt egy...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A világnak égető szüksége van ...  A végzet az  Jékely Zoltán: Szent György-k... 
Bejegyzés Címkék
vitatott borsodi, borsodi mezőségi, gazdák szerint, államnak sikerült, részét politikai, mezőségi földügybe, nemzeti park, olasz vevő, feltétellel vette, árverezett gazdaságot, korábban használt, természetvédelmi szabályokat, évtizednyi pereskedés, külföldi bérlőnek, földeket újra, helyi gazdák, lehetséges nyertesek, földigénylő pályázatok, vidékfejlesztési miniszter, földigénylésre kiírt, sokkal jobbat, kormányzat meghirdetett, helyi parasztcsaládok, kistérségi gazdák, pedagógus végzettségű, aktuális hatalommal, 2003-as alapítású, húsz kilométeres, törvény feltételül, földbérleti pályázásra, párt korábbi, hajdani fuvarozócégnek, mezőségi földekből, falujuk jövője, miniszteri biztos, legtöbb pontot, adott terület, tárca állami, mezőgazdasági terület, felmérések szerint, szám újból, bérbe adott, régi bérlővel, kilencszáz hektárnak, bérleti jogát, legutóbb megpályáztatott, bérlő székhelye, vállalkozók munkahelyeket, földbérleti szerződés, abban foglaltak, éven belül, gazdák félelmeiről, korábbi földhaszonbérleti, állami földeket, baloldali média, lassú reakcióidővel, fideszes kezekben, természetvédelmi, szempontrendszer, vidékfejlesztési, jogosultságaikat, naggybirtokokról, lehetőségeinkhez, minisztériumhoz, tulajdonosaként, felszámolásakor, vállalkozásokat, földterületeket, mezőgazdaságból, megpályáztatott, ügyvezetőjeként, parasztcsaládok, nagybirtokokat, főtevékenységű, megelhetesuket, megélhetésüket, hasznosítására, földigénylésre, bizalomvesztés, földterülethez, mezőkeresztesi, versenyszámban, jelentkezőknek, főtevékenysége, fuvarozócégnek, elszámoltatási, tájékoztatják, kormánybiztos, mezőgazdasági, munkahelyeket, pályázatukban, elveszíthetik, szembesültünk, összpontosuló, főszereplőjét, megerősödését, egyedülállóak, polgármesteri, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.