Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
szétlopják az agrárpénzeket Magyarországon
  2012-11-30 17:34:08, péntek
 
  Lesújtó jelentést közölt az Európai Számvevőszék a területalapú támogatások felhasználásáról

Lesújtó EU-jelentés: szétlopják az agrárpénzeket Magyarországon

2012. 11. 30. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 11. 30.

Repterek, síklubok és ingatlanfejlesztők is kaptak az EU agráriumnak szánt, területalapú támogatásából egy, a pénzek elosztását feltáró jelentés szerint. Magyarországon az állam a legnagyobb kedvezményezett, amely nemzeti parkok, katonai gyakorlóterek után vett fel támogatást, de bőven kaptak vadászegyesületek is. Ráadásul a félrement pénz hatással van az egyes egyéni mezőgazdasági termelőknek kifizetett összegre, vagyis a tényleges termelőknek kevesebb jut.


Mik ezek?

Mezőgazdasági tevékenységet ténylegesen nem végző ,,termelők", így katonai gyakorlóterek, horgászklubok, ingatlancégek és vadásztársaságok jutottak jelentős területalapú támogatáshoz az SAPS-rendszeren belül - áll az Európai Számvevőszék a témában kiadott jelentésében, amely a 2004 óta csatlakozott tagállamok kifizetéseit vizsgálja. Az anyag rámutat: mivel a tagállamok nem azonosították be pontosan, melyek a támogatható földterületek, így egyes nem hasznosított parcellák, valamint nem mezőgazdasági tevékenység céljára használt földterületek után is történtek kifizetések. Mindez nem jelent törvénysértést, ám a rendszer céljai megkérdőjeleződnek.

Ráadásul a félrement pénz hatással van az egyes egyéni mezőgazdasági termelőknek kifizetett összegre, vagyis a tényleges termelőknek kevesebb jut. A SAPS rendszerében a mezőgazdasági termelők nem kötelezettek javak előállítására vagy termelési tényezők felhasználására, ám helyes mezőgazdasági és környezeti állapotban kell tartaniuk a földterületüket, valamint be kell tartaniuk bizonyos környezetvédelmi és állatjóléti szabályokat. A rendszer keretében teljesített kifizetések 2011-ben az unió egészében 5 milliárd eurót tettek ki.

A kedvezményezettek azonban - mutat rá a jelentés - sok esetben nem is köthetők az agráriumhoz. Míg Lengyelországban és Romániában ingatlanvállalatok, repülőterek is kaptak támogatást, Magyarországon, és Szlovákiában erdészeti vállalatok, vadászegyesületek, sőt, horgászklubok és síklubok is pénzt vettek fel ezen a címen. Idehaza például 337 vadászegyesületnek 7 ezer hektár mezőgazdasági földterület címén több mint 1 millió euró támogatást folyósítottak ezen a címen.

Magyarország helyzete azért is speciális, mert az állam - lévén nagy földterületek birtokosa - a legnagyobb egyedi SAPS-kedvezményezett. A hatóságok kifizetéseket folyósítottak olyan állami tulajdonban lévő állandó gyepterületek után, amelyeket katonai kiképzés céljára használtak, azonban a nemzeti hatóságok nem tudták megmondani, hogy azokat kizárólag kiképzés céljára vagy akár csak részben mezőgazdasági célra, például juhok legeltetésére hasznosítják-e.

A magyar hatóságok ráadásul nem rendelkeznek rálátással arra, hogy az ilyen intézmények milyen mértékben részesülnek a kifizetésekből. A számvevőszék becslése alapján azonban 300 ezer hektárról lehet szó, amely után így a magyar hatóságok mintegy 50 millió eurót fizettek ki 2010-ben.

,,A visszaélések révén nem csak a ténylegesen termelő gazdák elől vettek el támogatásokat, de az erkölcsi kár is óriási: az Európai Unió közvéleménye ugyanis azt látja, hogy a támogatások nem a meghirdetett célokat szolgálják" - nyilatkozta az elemzés kapcsán a Világgazdaságnak Tóth István. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára kifejtette: ,,a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a korábbi években töbször jelentette be, hogy újabb területeket vontak be a támogatásba, így nő az osztószám.

Hirdetés
Ezek alapján úgy gondolom, hogy hozzávetőleg 300 ezer hektár esetében felmerülhet, hogy valóban folyik-e ott termelés" - fogalmazott a titkár. Tóth István hangsúlyozta: ,,természetesen látatlanban nem állítható, hogy ezeken a területeken nem történt valódi agrártevékenység." A titkár lapunknak kifejtette: meglátása szerint elsősorban nemzeti parkok és katonai területek vehették igénybe valódi agrártevékenység nélkül a támogatásokat. ,,Ezek mind olyan területek, amelyek mögött az állam áll" - fogalmazott Tóth István. A titkár szerint az is aggályos, hogy a mezőgazdasági termelést folytató szántóterületre és a gyepterületre ugyanolyan támogatás jár, míg utóbbiakra kisebb mértékű támogatást kellene megszabni a titkár szerint.

Nemzeti parkok: átláthatatlan bérbeadások
Négy nemzeti park igazgatóságának eredményességét, működésük hatékonyságát, valamint a kezelésükben lévő vagyonelemek hasznosítását vizsgálta helyszíni ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelynek egyik megállapítása az volt, hogy a források felhasználása a céloknak megfelelő és eredményes volt - közölte az ÁSZ csütörtökön.
Az ÁSZ ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az igazgatóságok a természeti területek használatba adásánál nem biztosították az átláthatóságot és a széles nyilvánosságot.

Szerző: Világgazdaság - Braunmüller Lajos


http://hvg.hu/gazdasag/20121130_Szetlopjak_a_mezogazdasagra_szant_penzeke#rss
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: agrártevékenység, vadásztársaságok, lengyelországban, vidékfejlesztési, környezetvédelmi, világgazdaságnak, felhasználásáról, felhasználására, kedvezményezett, eredményességét, igazgatóságának, szántóterületre, földterületüket, nyilvánosságot, magyarországon, átláthatóságot, mezogazdasagra, törvénysértést, kifizetésekből, gyakorlóterek, mezőgazdasági, horgászklubok, szövetségének, tevékenységet, folyósítottak, földterületek, azonosították, előállítására, legeltetésére, gyepterületek, kifizetéseket, ingatlancégek, támogatásokat, világgazdaság, hatékonyságát, gyepterületre, területalapú támogatások, agrárpénzeket Magyarországon, pénzek elosztását, legnagyobb kedvezményezett, félrement pénz, egyes egyéni, tényleges termelőknek, témában kiadott, anyag rámutat, támogatható földterületek, rendszer céljai, mezőgazdasági termelők, rendszer keretében, unió egészében, kedvezményezettek azonban, jelentés –, Európai Számvevőszék, Lesújtó EU-jelentés, Európai Unió, Világgazdaságnak Tóth István, Mezőgazdasági Szövetkezők, Termelők Országos Szövetségének, Vidékfejlesztési Hivatal, Tóth István, Állami Számvevőszék, Braunmüller Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png fotel  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Akarat  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Idő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem méltó hozzád  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Png férfi  Makszim Gorkij gondolata  Hogy lehet megtartani  Még csak most kezdődik a nap  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  A televizió nem a kultúrát kép...  Próbálj meg ...  Bertolt Brecht -től idézet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Soha ne kedvezz...  Fekete István - Akác  Próbálj meg ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Boldog születésnapot a ma ünne...  Régi emberek, akikre máig büsz...  képre írva  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Paul David Tripp Április 19  Paul David Tripp Április 21  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  képre írva  Egy lelki imádság  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png fotel  Png lepke  Facebookon kaptam  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Irgalom és ítélet  Kellemes délutánt kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png csokor  Gonosz démon-álarc  Sose bánj semmit  Png fotel  Reménység és erő Krisztustól e...  Reggel van  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Nevem  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 19  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Bounty krémes  Facebookon kaptam Annuska bar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Szívem  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mi lenne ha 
Bejegyzés Címkék
területalapú támogatások, agrárpénzeket Magyarországon, pénzek elosztását, legnagyobb kedvezményezett, félrement pénz, egyes egyéni, tényleges termelőknek, témában kiadott, anyag rámutat, támogatható földterületek, rendszer céljai, mezőgazdasági termelők, rendszer keretében, unió egészében, kedvezményezettek azonban, jelentés &#8211, állam &#8211, legnagyobb egyedi, hatóságok kifizetéseket, nemzeti hatóságok, magyar hatóságok, ilyen intézmények, számvevőszék becslése, visszaélések révén, ténylegesen termelő, meghirdetett célokat, elemzés kapcsán, korábbi években, titkár lapunknak, állam áll&#8221, titkár szerint, mezőgazdasági termelést, gyepterületre ugyanolyan, kezelésükben lévő, források felhasználása, céloknak megfelelő, természeti területek, széles nyilvánosságot, agrártevékenység, vadásztársaságok, lengyelországban, vidékfejlesztési, környezetvédelmi, világgazdaságnak, felhasználásáról, felhasználására, kedvezményezett, eredményességét, igazgatóságának, szántóterületre, földterületüket, nyilvánosságot, magyarországon, átláthatóságot, mezogazdasagra, törvénysértést, kifizetésekből, gyakorlóterek, mezőgazdasági, horgászklubok, szövetségének, tevékenységet, folyósítottak, földterületek, azonosították, előállítására, legeltetésére, gyepterületek, kifizetéseket, ingatlancégek, támogatásokat, világgazdaság, hatékonyságát, gyepterületre, támogatásából, hasznosítását, agrárpénzeket, igazgatóságok, biztosították, felhasználása, megállapítása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3010
  • e Hét: 13277
  • e Hónap: 24388
  • e Év: 177884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.