Regisztráció  Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
Azt hiszem nekem erről szól december
  2016-12-09 16:36:13, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  December  
Fenyő rigók
  2015-12-14 11:31:41, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  December  
Havazik
  2015-12-13 20:15:54, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  December  
Luca széke
  2015-12-13 12:14:43, vasárnap
 
  Luca széke
A NŐ ...·2015. DECEMBER 13.
A karácsonyi ünnepkör egyik érdekes napja december 13-a, vagyis Luca nap. De mi is ennek a részben keresztény, részben egyedinek tekinthető magyar szokásnak a története?Luca napja alkalmas volt többek között a termékenységvarázslásra, a házasság-, halál- és az időjárásjóslásra, valamint a népszerű lucaszék készítésére is.
Elsőként a keresztény emléket elevenítsük fel. Szent Lucia, akinek alakját köszöntik ezen a napon, a legendák szerint Kr.u. a III. és IV. század fordulóján élt Szicília szigetén, Siracusában. Nemesi család tagja volt, fiatal lány, aki egy alkalommal elkísérte beteg édesanyját Szent Ágota sírjához, hogy a szent közbenjárását kérjék a gyógyulás érdekében. Itt álmában megjelent neki a szent, és hívta az égiek seregébe. Mikor felébredt, Lucia kérte meggyógyult édesanyját, ne adják férjhez, mert ő immár örökre Jézus Krisztus jegyesének tekinti magát. Ebbe az elhagyott vőlegénye nem tudott belenyugodni, s ezért feljelentette
a lányt keresztény hite miatt Pascasius fejedelemnél. A fejedelem mindent megkísérelt,
hogy Luciát a pogány bálványok előtti áldozat bemutatására kényszerítse, de hiába.
Ekkor megpróbálta elvitetni a bordélyházba, hogy ártatlanságában megszégyenítse,
de Isten segítségével nem sikerült - még ötven igavonó barommal sem - elvonszolni a szüzet. A fejedelem ezután kiadta a parancsot: olajjal és szurokkal öntsék le és égessék el! Ám a tűz sem fogott Lucián. Végül rabtartói elvágták a torkát, de addig nem halt meg,
míg imádságát be nem fejezte...
Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. A hagyomány szerint Lucia neve napján meggyfaágat vágtak, vízbe tették,
s ha kizöldült, a lány a következő évben férjhez ment...


 
 
0 komment , kategória:  December  
Ne feledjük értékeinket
  2015-12-13 12:09:31, vasárnap
 
  "Luca napja" ... Ne feledjük el értékeinket!
Időjósló szokások : Hagymakalendárium
Lényege, hogy a hagymát 12 szeletre vágták, besózták.
Úgy tartották, hogy amelyik szelet benedvesedik,
az annak megfelelő hónap csapadékosabb lesz a következő esztendőben.
December 13-át eleink dologtiltó napként tartották számon.
Ezen a napon nem végezhettek házimunkát, mert úgy tartották, hogy ha aznap például varrnak, akkor a tyúkok fenekét is bevarrják, ezzel pedig azt kockáztatnák, hogy a következő évben nem lesz tojás.
Ezen a napon fokhagymával kenték be az ajtófélfát, és elrejtették a seprűket a boszorkányok elől.
Szerelmi jóslások is kötődtek ehhez a naphoz: az eladósorban lévő lányok a számukra kedves fiúk neveit cetlikre írták, majd azokat gombócba rejtették. Karácsonyig mindennap egyet elégettek belőlük, úgy tartották, hogy az utolsó megmaradó gombócban szereplő férfinév lesz a jövendőbelijük neve.
Lucaszék készítése
Ma is él a köztudatban a ,,lassan készül, mint a lucaszéke" mondás, ugyanis december 13-ától egészen Ádám-Éva napjáig, december 24-ig dolgoztak rajta, mindennap szigorúan csak egy műveletet végrehajtva. A kész széket végül magukkal vitték karácsonykor az éjféli misére, amelyre felállva megpillanthatták a falu boszorkányát.
Hagyományőrző vidéken még nagyanyáink is úgy tartották, hogy a kimondott szónak és a kimondott jókívánságnak - ha tiszta szívből mondják, éneklik, esetleg recitálják, legyen az lucázás, karácsonyi regölés vagy névnapi-születésnapi jókívánság - varázsereje van. Régen sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az emberek az áldásnak, a jókívánságnak.
Persze ma már nem hisszük a boszorkányokat, valószínűleg nem kenünk kereszt alakban fokhagymát a tehén fejére, sem a szemöldökfára, de vágyunk arra, hogy az ünnepek méltóságteljessé, emelkedett hangulatúvá, testvériessé és barátságossá legyenek, sokkal otthonosabbá tegyék világunkat.

"Luca napja" ... Ne feledjük el értékeinket!
Luca napi búzaültetés
,,Nagyon szép szokás a búzaültetés,
ami szintén a bőségvarázsló népszokások közé tartozik.
Az év legsötétebb napján búzát ültetni igazi szimbolikus jelentéssel bír. A búza, amiből a mindennapi kenyerünk lesz, az életet jelenti" /Dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész/
A jeles napon elvetett élet karácsony napjára ki is zöldell, ami gyönyörű dísze, fogyasztható itala lehet a karácsonyi ünnepi asztalnak.


Boldog névnapot Lucák! smile hangulatjel
December 13-án, Luca napján (a naptárreform előtt az év legrövidebb napján) a lányok 12 papírdarabra fiúneveket írtak, és minden nap tűzbe dobtak egyet:
karácsonykor a megmaradt papír megmondta, ki lesz férjük.
Modernebb időkben már főztek gombócokat is, amikben benne voltak a nevek. A 12 gombóc közül


December 13. - Szent Lúcia - "Luca napja"
Szent Lúcia Szicíliában élt és Kr. u. 300-304 között, a Diocletianus császár-féle keresztényüldözések idején szenvedett vértanúhalált.
A neve a latin lux szóból származik, ami fényt jelent.
A név eredetén kívül a másik, ami miatt ez a jeles nap a fényhez kötődik, hogy a Julius Caesar-féle, Kr. e. 46-ban bevezetett naptár szerint december 13-a volt az egész esztendő legsötétebb napja, ekkorra esett ugyanis a téli napforduló. Ez csak a XIII. Gergely pápa által 1582-ben elrendelt naptárreform idején módosult december 21-22-ére,
a néphagyomány számára azonban továbbra is december 13-a maradt a jeles nap.
A középkorban Lúcia a legkedveltebb szentek közé tartozott. Oltalmáért folyamodtak a vakok , a bűnbánó utcanők, a földművesek és a különféle kézművesek.
Képek: Szent Lúcia ábrázolás

 
 
0 komment , kategória:  December  
Luca széke
  2015-12-13 12:05:22, vasárnap
 
  Luca széke
Luca boszorkányos jellegéhez kapcsolódik az ötszög alakú lucaszék készítése is, melyet ezen a napon kezdtek faragni.
Készítéséhez kilencféle fát (kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát) kellett használni, s karácsonyig el kellett készülnie. Mivel a lucaszék lassan készült, minden nap csak egy műveletet lehetett rajta elvégezni, innen ered a mondás is, miszerint ,,Lassan készül mint a Luca széke“.
A szék készítője magával vitte a széket december 24-én az éjféli misére, s ekkor a székre ráülvén megláthatta, hogy a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok. Miután a szék készítője a boszorkákat felismerte, gyorsan szaladnia kellett, s maga mögé mákot szórva biztosítania, hogy leleplezett üldözője ne érjen a nyomába. Az otthon már biztonságot nyújtott, de a lucaszéket mindenképpen el kellett égetni. 
 
0 komment , kategória:  December  
Ezen a napon
  2015-12-13 07:39:14, vasárnap
 
  A decemberi asszonyi ünnepek közül hazánkban legjelentősebb Luca napja. Lányoknak, asszonyoknak tilos ilyenkor dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén. Luca büntetésből a fonó asszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok tojókáját. Luca napján alakoskodni is szoktak. A Luca-alakoskodó fehér leplet hord, arca elé vagy fejére szitát tesz. Ellenőrzi a fiatalokat, a lustákat megszégyeníti. Luca napján kezdik készíteni a Luca székét, amelynek segítségével Karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat. Alig van olyan falu, ahol ne ismernék a Luca székéről szóló babonás történeteket. A lucaszéken készítője minden nap dolgozik valamit, úgy, hogy éppen Karácsony estéjére készüljön el. Akkor elmegy az éjféli misére, és ott megismeri a falu boszorkányait, mert ilyenkor szarvat hordanak. Utána azonban menekül haza, különben széttépnék a boszorkányok. Legjobb, ha mákot szór el az úton, mert a boszorkányok kötelesek a mákot felszedni, s így megmenekül a bosszújuktól. Az ország nyugati részében Luca-nap hajnalán "kotyolni" járnak a kisfiúk. Szalmát vagy fadarabot visznek magukkal (legjobb, ha ezeket valahol elcsenik), s arra térdelve mondják el köszöntőjüket. Utána kukoricával vagy vízzel öntik le őket a háziak, ők pedig a szalmával, fával "megvarázsolják" a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak. A köszöntőt mondó gyerekek ezután ajándékokat kapnak. Akár tavasszal, György napján, Lucakor is szabadon garázdálkodnak a gonoszok.
Forrás:www.ezenanapon.hu
 
 
0 komment , kategória:  December  
Helló december! Hol a hó?
  2015-12-12 11:29:48, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  December  
Szeretem a decembert
  2015-12-10 13:13:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  December  
December
  2015-12-09 09:14:28, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  December  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 15 db bejegyzés
e hónap: 256 db bejegyzés
e év: 5162 db bejegyzés
Összes: 48064 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7112
  • e Hét: 7112
  • e Hónap: 108877
  • e Év: 1638167
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.