Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 346 
Március - Böjtmás hava - tavaszelő Márciust a magyar népi
  2021-02-28 20:35:48, vasárnap
 
  Március - Böjtmás hava - tavaszelő

Márciust a magyar népi kalendárium böjtmás havának nevezi, az elnevezés a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal. A nagyböjt legnagyobb része általában erre a hónapra esik. Tavaszelő, kikelet hava.
A meteorológusok tavaszelőként tartják számon. Rovásírásos emlékeinkben mint kikelet hava szerepel, a régi magyar katolikus naptár böjtmás havaként említi. A régi rómaiaknál az év első hónapja volt; márciust a hadba vonulás időszakának is tartották, így lett a harcias természetű Mars isten a hónap névadója.
Március régi magyar neve böjtmás hava: a húsvét előtti nagyböjt legnagyobb része legtöbbször erre a hónapra esik. A nagyböjti időszak megtartása a VII. századtól vált szokássá, II. Orbán pápa rendelkezése folytán. Gyakran márciusra húzódik a vízkeresztkor kezdődő és húshagyó keddig tartó farsang farka, a legnagyobb karneválok, farsangi mulatságok időszaka. A húshagyó keddet követő nap, hamvazószerda, a nagyböjt kezdete - minthogy húsvét mozgó ünnep - egyes években március 10-ére is eshet.
Húsvét legkorábban március 22- ére eshet, így ha nem is túl gyakran, de március Jézus feltámadásának, a legnagyobb egyházi ünnepek egyikének hónapja is. Mint ismeretes, a húsvéttal együtt mozognak az ahhoz kötődő ünnepek is - így a nagyhete t megkezdő virágvasárnap a barkaszenteléssel.
A március tizenkettedikére eső Gergely-nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban. A jeles naphoz kötődő népszokás a Gergely-járás: az iskoláskorú gyermekek országosan ismert, színjátékszerű játéka. Elsősorban köszöntő, adománygyűjtő célja volt: a diákok ezekből az adományokból teremtették meg a tanulásukhoz szükséges anyagi feltételeket. E napon vetélkedőket, diákpüspök-választást és felvonulásokat rendeztek. Gergely napjához termés- és időjárásjóslás is kapcsolódott: ,,ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz."
Az egymást követő Sándor, József és Benedek-napokhoz kapcsolódó megfigyelés szerint: ,,Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget!" A három jeles nap közül szokásokban talán leggazdagabb 19-e, a gyermek Jézus gondviselőjének, Józsefnek ünnepe. E napon érkeznek a fecskék. ,,Fecskét látok, szeplőt hányok!" Március 21-én a bencés rendet alapító Szent Benedeket ünnepeljük.
A csillagászati tavasz 21-én kezdődik, amikor a nappalok hosszúsága éppen beéri az éjszakákét, a néphagyomány mégis 24-ére, ,,harmatszedés napjára" teszi az igazi tavasz kezdetét. E napon bizonyos tájegységeken kovászba keverték a hajnali harmatot.
Március huszonötödike, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja; Jézus Krisztus fogantatásának ünnepnapjaként tartja számon a katolikus egyház. December 25-éig, Jézus születésnapjáig éppen kilenc hónap telik el gyümölcsoltótól. A naphoz kötődő népszokás a búzaszentelés, a fák oltására, szemzésére.
Ha nap süt a rétre
a rét közepére
gyerünk, gyerekek, csapatostól.
Hozzuk ki a labdát,
rakjunk güzü-csapdát,
csattogjon a csillagos ostor.
(Weöres Sándor: Ha nap süt a rétre, részlet)
Március a tavaszvárás, a jó idő beköszöntének hónapja. Nem véletlen a hónap régi magyar elnevezése, kikelet hava. Végre megérkezik a földművesek által is olyannyira várt tavasz, elkezdődhetnek a kinti munkák: a férfiak szántanak-vetnek, az asszonyok hagymát, borsót, répát, zöldséget, palántának való magokat veteményezhetnek végre. A méhészek kiviszik a méheket, a gazdák kiterelik az állatokat, elkezdődnek a tavaszi nagytakarítások és a szövések-fonások. Vége a télnek: emberek és állatok kimozdulhatnak a szabadba. Kikelet...
A tavaszelő még változékony időjárásához számos népi megfigyelés kapcsolódik:
,,március, ha nedves, gazdának nem kedvez"; ,,valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben"; ,,ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves"; ,,fú és havaz, úgy lesz tavasz"; ,,tavaszbúza ravasz búza"; ,,ha január meleg volt, március hideg"; ,,száraz március szép májust jövendöl"; ,,ha márciusban ugrándoznak, láncra perdülnek a bárányok, áprilisban újra akolban rekednek"; ,,ha dörög Benedek, akkor negyven napi szárazságra számíthatsz"; ,,amilyen időjárás van március 9. körül, olyan marad egész hónapban"; ,,éjnapegyenkori szélvészek termékeny esztendőre mutatnak"; ,,ha a harangok messze hallatszanak, nagy eső következik"; A tizedikére eső Ildikó napja még hosszú hideggel fenyeget: ,,ha ezen a napon fagy, negyven napig el nem hagy".
 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Lélekgyilkosok Nem elég a nyakunkon ez a tetves kovid őrület
  2021-02-28 08:56:41, vasárnap
 
  Lélekgyilkosok

Nem elég a nyakunkon ez a tetves kovid őrület. Rettegők ugranak hátrébb a másik rettegő elől. Nincs ölelés, nincs puszi, nincs kézfogás. Gyanakvó tekintetek vizslatják egymást. Nincs bulizás, családi összejövetelek, nincs hol ismerkedni. Nem ülhetsz be egy kávéra a barátaiddal, idős szülők tesztet kérnek sarjaiktól a karácsonyi vacsorához. Kihalt utcák, bezárt ajtók, a kikapcsolódás, lazítás, direkt kommunikáció teljes hiánya. Depressziós tinik, rég nem látott szülők, kórházakban haldokló apák, anyák, akiktől még elbúcsúzni sem engedik a gyermekeiket.
Munkájukat vesztett emberek, öngyilkosok, kilátástalan életek.
Bezárt edzőtermek, sportolási lehetőségek leredukálása, még a fáradt gőzt sem engedheti ki senki, legfeljebb az otthonában ugribugrizik.
Rémes! Pusztító!
Aki nem elég erős az ,,átvészeléshez", az piához nyúl, droghoz, vagy tablettákhoz.
Emberek ugranak egymásnak, vélemény különbség esetén. A közösségi oldalakon már hozzászólni sem lehet még a krumplistészta receptjéhez sem, mert biztos hogy valaki beléd áll. Anyáznak. Ássuk el! Az ilyet ki kellene nyírni! Mocsok! Szemét! Belezzük ki!
Gyere le jó Isten!
Te biztosan nem ezt szeretnéd.
A kovid ugye este 20h után bújik elő, amikor csak a kutyások baktathatnak az ebeikkel. Egyedül! Nincs kutya konferencia! Nincs gazdis összeröffenés! Nincs tömeges bandázás. Magányos gazdik, magányos ebek.
Éssss......az ember lánya/fia hazatérvén bekapcsolja a szennyládát.
Mit lát/hall?
Nyomják, öntik a nyakadba: Megölte, megkínozta, elütötte, elásta, lelőtte, vízbe fojtotta, cserbenhagyta, elvéreztette, megmérgezte, csontját törte, eladta, elárulta,kihasználta, kiégett, elégett,...... .....és dőlnek a szívszaggató képek, videók.
Bizony! Az összes nyomorult TV csatornából ez folyik.
Az ember csak 1 percet megnéz valamelyik híradóból és a pulzusa az egekbe szökik.
Mintha tendenciózusan gyilkolnák a lelkeket.
Jó-jó! Strucc politika, ha nem veszel tudomást a rémségekről. Közben elfelejted, hogy bizony van ám még szép is ebben a mocskos, elanyagiasodott, direkt félelmet keltő, Isten tudja honnan irányított világban.
Kapcsold ki a gennyládát!!
Öleld meg a gyerekedet, a szüleidet, az unokádat, a kedvesedet, a barátaidat!
Egyél/főzz valami finomat! Menj ki a szabadba! Hallgasd hogy csicseregnek a madarak! Élvezd, ha kisüt a napocska! Húzd le azt a retkes maszkot és szippants egy jó nagyot a friss levegőből! Ne hagyd hogy a rettegés megbetegítsen!
Fuss a kutyáddal! Élvezd hogy ő élvezi a szabadságot, hiszen ő nem tud a kovidról és nem néz TV-t sem.
Ne engedd, hogy bárki és bármi megölje a lelkedet!!!
Fazekas Anita



 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tél vége, tavasz várás
  2021-02-28 08:21:20, vasárnap
 
 
Tél és tavasz. Pósa Lajos

De mogorva, de goromba
Ez az öreg télapó!
Meg-megrázza a szakállát,
S hull belőle, hull a hó.
Szél koma se szundikál,
Éjjel-nappal muzsikál.
Télapó meg haragjába'
Csak a havat hajigálja,
A vándorlót betemeti,
Jó éjszakát kiván neki.
Jégcsapot tűz az ereszre -
Sir a madár, oh, ereszd be!
Várj csak, várj csak, te kegyetlen,
Te mogorva télapó!
Lesz még tavasz: nem kell bunda,
Nem kell meleg takaró!
Leszáll az az égi lány
Napsugaras kocsiján,
Kis kosárral a kezében,
Mit nem csinál jó kedvében!
Csókot nyom a fehér hóra
S ibolyával teleszórja,
Nem didereg kinn a madár,
Fenn a fényes magasba' jár.


 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Akkor már nem énekelsz, hanem táncolsz
  2021-02-28 08:19:53, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tánc  
Csak meg kell találni, az egyet
  2021-02-28 08:18:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  NŐNAP  
Elköszönök Február!
  2021-02-28 08:16:08, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Nincs nehezebb, mint helyesen megítélni őket
  2021-02-28 08:14:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
születésnapi köszöntőm
  2021-02-28 08:13:03, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szülinap  
Mostanában nagy divat
  2021-02-28 08:11:44, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tánc  
Ágyő!
  2021-02-28 08:09:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 346 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 3457 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 471
  • e Hét: 1929
  • e Hónap: 19240
  • e Év: 208875
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.