Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A végső erő
  2016-11-13 12:59:19, vasárnap
 
  A végső erő


A házasság egyedülálló módon képes megmutatni, ki is vagyok valójában. Különös erőt hordoz magában, jóváteheti a múltam, és a szeretet révén meggyógyíthatja az önértékelésem. Emellett arra is képes, hogy megértesse velünk Isten kegyelmét, amelyet Jézus Krisztusban mutatott meg nekünk. Pál az Efezusi levél ötödik fejezetében azt írja, hogy Jézus az életét adta értünk, és nagy árat fizetett, hogy Isten megbocsáthasson nekünk, és valami szépet hozhasson létre belőlünk. Mivel ő ezt tette velünk, mi is megtehetjük ugyanezt másokkal.
A mi bűneink sokkal nagyobb fájdalmat okoztak Jézusnak, mint amekkorát a házastársunk vétkei okoznak nekünk. Talán úgy érezzük, hogy a társunk keresztre feszít, Jézus azonban valóságosan ott függött a kereszten a bűneink miatt, mégis megbocsátott.
Egy régi mesében az orosz cár kedvenc tábornoka megsebesült és haldoklott. A tábornok a halálos ágyán feküdt, amikor a cár ígéretet tett, hogy felneveli a fiát és gondoskodik róla. A cár betartotta ígéretét: a fiú a lehető legjobb ellátásban és neveltetésben részesült. Amikor felnőtt, belépett a hadseregbe, sőt tisztté avatták. De sajnos volt egy káros szenvedélye, a szerencsejáték. Miután végleg eladósodott, sikkasztott az ezred pénztárából. Egy éjjel, amikor a könyvelést tanulmányozta a sátorban, rájött, hogy hamarosan le fog lepleződni, a könyvelők bizonyosan észreveszik, mit tett. Arra készült, hogy végez magával, de előtte inni kezdett. A revolvert maga mellé fektette, hogy erősítésképpen felhajtson még néhány pohárral. Csakhogy az ital olyan erős volt, hogy végül ájultan borult az asztalra.
A cárnak szokása volt álruhát öltve felmérni birodalma állapotát. Ezen az éjszakán is ezt tette. Egyszerű közlegényként bejárta a hadsereg táborát, az állásokat, hogy megtudja, milyen a morál, miről beszélgetnek a katonák. Nevelt fiát a számlakönyvre borulva, félájultan találta a sátrában. A könyvekbe belelapozva azonnal felismerte, mit tett és mire készült a fiú.
Órák teltek el, mire a fiatalember felébredt. Revolverét a legnagyobb meglepetésére sehol sem találta, viszont észrevett egy levelet az asztalon. Egy kötelezvény volt, s ez állt benne: ,,Én, a cár magánvagyonomból fedezem a könyvelési hiány teljes összegét." Az irományon a cár pecsétje állt. Az uralkodó pontosan tudta, mit vétett a fiú, s ennek következményeivel is tisztában volt. Mégis kifizette helyette a tartozást, vagyis elrendezte a vétket.
Ezért fordulhatok így a házastársamhoz, ha vétett ellenem: ,,Látom a bűnöd, de elfedezem, megbocsátok, mert Jézus is látta az én bűnömet, mégis megbocsátotta." Hiszen a világegyetem Ura is álruhában látogatott el a földre Jézus Krisztus személyében, majd pedig amikor a szívünkbe belenézett, a legrosszabbal találta szembe magát. Jézus esetében nem valamiféle elvont gyakorlatról volt szó: őt a szó szoros értelmében a mi bűneink ölték meg. A keresztre szegezve letekintett ránk, és látta, hogy megtagadjuk, eláruljuk, elhagyjuk őt. Látta a bűnünket, és elfedezte.
Nem ismerek ennél bőségesebb forrást, amelyből a mások iránti megbocsátásunk táplálkozhatna, és véleményem szerint nem létezik fontosabb attitűd a házasságban, mint a megbocsátásra való készség. Az, hogy maradéktalanul, szabadon, következmények nélkül, szívből megbocsássunk egymásnak. Isten kegyelmét - vagyis a saját bűnösségemet, amelyből megváltott a kegyelem - valóságosan, mélyen átélve helyesen tudom majd alkalmazni az igazság és a szeretet erejét a házasságban.
Így, ha a kegyelem tudatában mozgosítom ezeket az erőket, hozzájárulhatok ahhoz, hogy házastársam eljusson a dicsőségig.
A hálószobánk falán ott lóg az esküvői fotónk, immár harminchét éve. Akkoriban jobban néztünk ki: nekem még volt hajam, és... hogy is mondjam, valahogy karcsúbbak voltunk. Amikor esküvői szertartást vezetek, a lélegzetelállítóan elegáns vőlegény és menyasszony láttán gyakran elfog a kísértés, hogy megjegyezzem: ,,Irtó jól néztek ki, de higgyétek el, gyorsan elillan majd a szépségetek. Soha többé nem lesztek ilyen vonzóak."
Végső soron azonban nem lenne igazam, főleg, ha a házaspár kegyelemmel használja az igazság és a szeretetét erejét, és elkötelezett társai egymásnak a lelki növekedés nagy kalandjában, Istennel együtt járva végig az új teremtésig vezető utat. Ekképpen, ahogy telnek az évek, Isten egyre szebbnek látja mindkettejüket, mint ahogy a megmunkálás alatt álló gyémánt is egyre szebben ragyog.

Ezért nem csüggedünk. A mi külső emberünk romlik ugyan, de a belső napról napra megújul. Pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket felülmúló, nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mert nem a láthatókra szegezzük tekintetünket, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideigvalók, a láthatatlanok pedig örökkévalók. (2Korinthus 4,16-18)

A lelki dolgokban jó ítélőképességgel megáldott házastársak olykor képesek Isten szemével tekinteni a másikra, és ez lelkesedéssel tölti el őket. A világ csak a ráncainkat látja, de ha Jézus kegyelmével áthatva, jól használjuk a házasságban rejlő erőket, egyre csodásabbnak találhatjuk egymás lelkét. Felöltöztethetjük, megtisztíthatjuk, feldíszíthetjük egymást. És eljön majd a nap, amikor az egész világ előtt feltárul, amit Isten lát bennünk.
Az esküvő napján azt kellene mondanunk egymásnak: ,,Bármilyen gyönyörű is vagy ma, egy napon olyan ragyogóan fogsz odaállni velem Isten elé, hogy mostani ruhád szegényes öltözetnek fog tűnni csupán."

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: magánvagyonomból, megtisztíthatjuk, ítélőképességgel, láthatatlanokra, hozzájárulhatok, feldíszíthetjük, meggyógyíthatja, megbocsáthasson, következmények, maradéktalanul, táplálkozhatna, megbocsátásunk, házastársamhoz, szerencsejáték, erősítésképpen, mindkettejüket, megbocsássunk, tanulmányozta, neveltetésben, közlegényként, megbocsátotta, meglepetésére, számlakönyvre, legrosszabbal, megbocsátásra, önértékelésem, lelkesedéssel, tekintetünket, láthatatlanok, házastársunk, bűnösségemet, megbocsátott, gyakorlatról, világegyetem, csodásabbnak, szenvedésünk, házasság egyedülálló, szeretet révén, életét adta, házastársunk vétkei, társunk keresztre, bűneink miatt, régi mesében, halálos ágyán, lehető legjobb, káros szenvedélye, ezred pénztárából, könyvelést tanulmányozta, könyvelők bizonyosan, revolvert maga, ital olyan, cárnak szokása, Jézus Krisztusban, Jézus Krisztus, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Szívem tiéd  Ágai Ágnes – Csendélet  Nem számIt  A jó emberek mindig szépek mar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cicák  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem számIt  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Soha ne kedvezz...  Png fotel  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alvó cicák  Próbálj meg ...  Esti kép  képre írva  Nagyi telefonál  Png csokor  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png kislány  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Nevem  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szívem tiéd  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Németh László tollából  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png csokor  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Nem számIt  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png cica 
Bejegyzés Címkék
házasság egyedülálló, szeretet révén, életét adta, házastársunk vétkei, társunk keresztre, bűneink miatt, régi mesében, halálos ágyán, lehető legjobb, káros szenvedélye, ezred pénztárából, könyvelést tanulmányozta, könyvelők bizonyosan, revolvert maga, ital olyan, cárnak szokása, hadsereg táborát, számlakönyvre borulva, könyvekbe belelapozva, fiatalember felébredt, legnagyobb meglepetésére, kötelezvény volt, könyvelési hiány, uralkodó pontosan, földre Jézus, szívünkbe belenézett, legrosszabbal találta, keresztre szegezve, mások iránti, megbocsátásra való, saját bűnösségemet, kegyelem &#8211, szeretet erejét, kegyelem tudatában, hálószobánk falán, esküvői fotónk, házaspár kegyelemmel, szeretetét erejét, lelki növekedés, megmunkálás alatt, belső napról, láthatókra szegezzük, láthatók ideigvalók, láthatatlanok pedig, lelki dolgokban, világ csak, ráncainkat látja, házasságban rejlő, egész világ, esküvő napján, napon olyan, magánvagyonomból, megtisztíthatjuk, ítélőképességgel, láthatatlanokra, hozzájárulhatok, feldíszíthetjük, meggyógyíthatja, megbocsáthasson, következmények, maradéktalanul, táplálkozhatna, megbocsátásunk, házastársamhoz, szerencsejáték, erősítésképpen, mindkettejüket, megbocsássunk, tanulmányozta, neveltetésben, közlegényként, megbocsátotta, meglepetésére, számlakönyvre, legrosszabbal, megbocsátásra, önértékelésem, lelkesedéssel, tekintetünket, láthatatlanok, házastársunk, bűnösségemet, megbocsátott, gyakorlatról, világegyetem, csodásabbnak, szenvedésünk, beszélgetnek, elkötelezett, megjegyezzem, szenvedélye, házastársak, fordulhatok, egyedülálló, megbocsátok, valóságosan, megsebesült, gondoskodik, megmunkálás, örökkévalók, megtehetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5438
  • e Hét: 28082
  • e Hónap: 57394
  • e Év: 245196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.