Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bűn
  2017-05-10 18:51:22, szerda
 
  A bűn


A bűnt egy íjásszal szemléltethetjük, aki nyilat lő ki íjjából, és nem talál célba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha céllövészetnél nem találunk a céltábla közepébe, súlyos erkölcsi vétséget követünk el. Hanem azt, hogy a bűn legegyszerűbb bibliai meghatározása a ,,céltévesztés". A bibliai szóhasználat szerint az a cél, amit nem találunk el, nem szalmával töltött céltábla, hanem Isten törvényének célja vagy követelménye. Isten törvénye az Úr igazságát állítja elénk, és magatartásunk végső mértéke. Ha nem érjük el ezt a szintet, vétkezünk.
A Biblia a bűn egyetemességéről beszél, hiszen senki sem éri el Isten dicsőségének mértékét. ,,Mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének" (Róma 3:23). Ha azt mondjuk, hogy ,,senki sem tökéletes" vagy ,,tévedni emberi dolog", azzal elismerjük a bűn egyetemességét. Mindnyájan bűnösök vagyunk, és megváltásra van szükségünk.
A bűnt úgy határozták meg, hogy ,,törvénye összhangjának hiánya vagy megsértése", amit ,,Isten szabályba adott értelmes teremtményének". Ebben a meghatározásban három lényeges elem található. Először is az összhang hiánya bűn. Szembenállás Isten törvényével. A mulasztás bűne az, amikor nem tesszük meg, amit Isten parancsol. Ha megparancsolja, hogy szeressük embertársunkat, és nem tesszük meg, vétkezünk.
Másodszor: a bűn a meghatározás szerint a törvény áthágása. A törvényt akkor hágjuk át, ha keresztezzük a határait, ha túllépünk a korlátain. Ezért a bűnt időnként törvényszegésnek nevezzük. Oda megyünk, ahová az Úr nem enged. Itt az elkövetett bűnökről beszélünk, amikor olyan cselekedeteket követünk el, amelyeket Isten megtiltott. Ha a törvény tiltást fogalmaz meg, hogy ne tegyünk valamit, és megtesszük, amit az Úr nem enged meg, vétkezünk.
Harmadszor: a bűn olyan cselekedet, amelyet értelmes lények követnek el. Szabad erkölcsi lények vagyunk, hiszen Isten a saját képére teremtett minket. Értelemmel és akarattal teremtett, ezért képesek vagyunk erkölcsi cselekedetek végrehajtására. Ha azt tesszük, amiről tudjuk, hogy rossz, tudatosan vagyunk engedetlenek Isten törvénye iránt és vétkezünk.
A protestantizmus elveti a hagyományos római katolikus teológia megkülönböztetését a bocsánatos és a halálos bűn között. A hagyományos katolikus teológia a halálos bűnt úgy határozza meg, mint ami ,,megöli" a kegyelmet a lélekben, és a bűnbánat szentségével szükségessé teszi a megigazulás megújítását. A bocsánatos bűn kevésbé súlyos, nem teszi semmissé az üdvözítő kegyelmet.
Kálvin János kijelentette, hogy minden Isten ellen elkövetett bűn abban az értelemben halálos bűn, hogy halált érdemel, de egyetlen bűn sem halálos abban az értelemben, hogy hit általi megigazulásunkat semmissé tenné. A protestantizmus kijelenti, hogy minden bűn súlyos. A legkisebb vétek is lázadás Isten ellen. Minden bűn kozmikus árulás, hiábavaló kísérlet arra, hogy a végtelen hatalmú Istent megfosszuk trónjától.
A Biblia néhány bűnt mégis súlyosabbnak tart a többinél. Még a gonoszságnak is vannak fokozatai, ahogy Isten ítélőszéke előtt a büntetésnek is lesznek fokozatai. Jézus azért intette meg a farizeusokat, mert nem tartották meg a törvény fontosabb pontjait, és arra figyelmeztette Betsaida és Korazim városokat, hogy bűnük súlyosabb Sodoma és Gomora bűnénél (Máté 11:20-24).
A Biblia a többszörös bűnből fakadó bűntudatra is figyelmeztet. Bár Jakab azt tanítja, hogy ha vétkezünk a törvény egy része ellen, akkor az egész törvény ellen vétkeztünk (Jakab 2:10), minden törvényszegés növeli vétkünket. Pál arra int, hogy ne halmozzunk fel vagy ne dédelgessünk magunkban haragot a harag napjára (Róma 2:1-11). Minden elkövetett bűnnel növeljük vétkünket, és jobban kitesszük magunkat Isten haragjának. Az Úr kegyelme azonban minden vétkünknél nagyobb.
A Biblia komolyan veszi a bűnt, mert komolyan veszi Istent és az embereket. Ha vétkezünk Isten ellen, szentségét sértjük meg. Ha a másik ember ellen vétkezünk, emberi mivoltát sértjük meg.

Összefogalás:

1.A bűn bibliai jelentése: nem érjük el Isten igazságának mértékét.
2.Minden ember bűnös.
3.A bűn részben Isten törvényének be nem tartása (mulasztás), részben áthágása (elkövetés).
4.Csak erkölcsi lények követhetnek el bűnt.
5.A protestantizmus nem ismeri el a halálos és a bocsánatos bűn közötti különbséget, de elfogadja a bűn fokozatait.
6.Minden elkövetett bűn nagyobb bűnösséget von maga után.
7.A bűn megsérti Istent és népét.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Róm 2:1-11; Róm 3:10-26; Róm 5:12-19; Jak 1:12-15; 1Jn 1:8-10

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Címkék: törvényszegésnek, egyetemességéről, szemléltethetjük, megigazulásunkat, protestantizmus, meghatározásban, teremtményének, cselekedeteket, egyetemességét, figyelmeztette, céllövészetnél, végrehajtására, embertársunkat, megparancsolja, törvényszegés, meghatározása, legegyszerűbb, összhangjának, magatartásunk, természetesen, gonoszságnak, szóhasználat, céltévesztés, dicsőségének, szembenállás, figyelmeztet, kijelentette, követelménye, meghatározás, engedetlenek, szentségével, farizeusokat, dédelgessünk, keresztezzük, összefogalás, cselekedetek, íjásszal szemléltethetjük, céltábla közepébe, bibliai szóhasználat, meghatározásban három, összhang hiánya, mulasztás bűne, meghatározás szerint, törvény áthágása, törvényt akkor, bűnt időnként, elkövetett bűnökről, törvény tiltást, saját képére, protestantizmus elveti, hagyományos római, hagyományos katolikus, Szembenállás Isten, Kálvin János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem tiéd  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hiányzik  Bounty krémes  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Alázat  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  A sors  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Lóhere  Tanuld meg ezt a versemet  Nem számIt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Kövesd a cowboyt!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Alázat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kutya  Garai Gábor - Takarítás  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gonosz démon-álarc  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Reggel van  Fehér virág  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png virág  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png csokor  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi lenne ha  Png telefon  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
íjásszal szemléltethetjük, céltábla közepébe, bibliai szóhasználat, meghatározásban három, összhang hiánya, mulasztás bűne, meghatározás szerint, törvény áthágása, törvényt akkor, bűnt időnként, elkövetett bűnökről, törvény tiltást, saját képére, protestantizmus elveti, hagyományos római, hagyományos katolikus, halálos bűnt, bűnbánat szentségével, megigazulás megújítását, üdvözítő kegyelmet, értelemben halálos, protestantizmus kijelenti, legkisebb vétek, végtelen hatalmú, törvény fontosabb, többszörös bűnből, része ellen, egész törvény, harag napjára, másik ember, törvényszegésnek, egyetemességéről, szemléltethetjük, megigazulásunkat, protestantizmus, meghatározásban, teremtményének, cselekedeteket, egyetemességét, figyelmeztette, céllövészetnél, végrehajtására, embertársunkat, megparancsolja, törvényszegés, meghatározása, legegyszerűbb, összhangjának, magatartásunk, természetesen, gonoszságnak, szóhasználat, céltévesztés, dicsőségének, szembenállás, figyelmeztet, kijelentette, követelménye, meghatározás, engedetlenek, szentségével, farizeusokat, dédelgessünk, keresztezzük, összefogalás, cselekedetek, súlyosabbnak, törvényének, megújítását, igazságának, különbséget, olvasmányok, követhetnek, szükségessé, büntetésnek, megigazulás, hagyományos, törvényével, megváltásra, bocsánatos, értelemben, megtiltott, megfosszuk, elkövetett, mindnyájan, megsértése, értelemmel, harmadszor, elismerjük, határozták, szükségünk, megtesszük, cselekedet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1594
  • e Hét: 24238
  • e Hónap: 53550
  • e Év: 241352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.