Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten dicsőítése, amikor senki sem látja
  2017-07-03 20:44:14, hétfő
 
  Isten dicsőítése, amikor senki sem látja



Jim Elliot mártírhalála fiatal keresztyén vezetők egész nemzedékére volt hatással. De vajon mi a helyzet, amikor szenvedésünk láthatatlan marad? Akkor is dicsőíthetjük Istent? Igen!
Joni Eareckson Tada élete nagy részét kerekesszékben töltötte. Tizenhét évesen szenvedett balesetet: sekély vízbe ugrott és súlyosan megsérült, válltól lefelé lebénult. A balesetet követő két évben depresszióval küzdött, megkeseredett, az öngyilkosságot fontolgatta, és hitével kapcsolatban is kételyek gyötörték. A kórházi rehabilitáció során három-négy fiatal lánnyal lakott egy szobában, akik hasonlóan súlyos állapotban voltak. Egyiküket Denise Waltersnek hívták.
Denise élte a tizenhét éves gimnazista lányok felhőtlen életét, amíg egy nap váratlanul megbotlott az iskola lépcsőjén. Gyengének érezte a térdét, de a tanítás végére már járni is alig tudott. Hazament, lefeküdt, ám amikor fel akart kelni a vacsorához, már deréktól lefelé béna volt. Kis idő múlva lebénult a felsőteste is, aztán megvakult. Gyors lefolyású szklerózis multiplex volt a diagnózis.
Ott feküdt tehát ő is a Greenoaks Rehabilitációs Kórházban mozdulatlanul, nem látott, s beszélni is alig-alig volt képes. Nem igazán lehetett vele kommunikálni, szobatársai is csak röviden, akadozva tudtak pár szót váltani a lánnyal. Rövidesen megfogyatkoztak a látogatói, csupán édesanyja tartott ki mellette. Ám Denise és édesanyja hívő volt. A mama minden este meglátogatta, felolvasott a Bibliából, és együtt imádkozott haldokló lányával. Denise tudta, hogy meg fog halni, ám ez a halál túl lassan érkezett ahhoz, hogy kegyesnek nevezhessük. A lány nyolc végtelenül hosszú éven át feküdt a kórházban.
Aztán meghalt.
Joni bevallja, mennyire felzaklatta Denise sorsa. Mindenekelőtt saját veszteségét, saját szenvedését kellett feldolgoznia. Felidézve a kérdéseket, amelyek naphosszat kavarogtak a fejében: ,,Miért épp velem történt? Keresztyén vagyok, Jézus követője. Miért kell életem végéig kerekesszékben élnem? Hogyan hozhatna ki ebből bármi jót is Isten? Miért bízzak egy olyan Istenben, aki ezt megengedte?" Joni végül lassan mégis bizakodni kezdett. Felismerte, hogy a szenvedésnek mégiscsak lehet értelme, s ez többnyire Isten dicsőségének mélyebb megértésével van összefüggésben. Egyre inkább úgy tekintett a szenvedésre, mint lehetőségre, amelynek révén bizonyságot tehet a világ előtt Isten dicsőségéről. Ha az emberek látják, hogy türelemmel viseljük a szenvedést, talán felismerik, hogy Isten valóban létezik.
Denise halála azonban megviselte Jonit. Itt egy lány, aki szereti Jézust, soha nem panaszkodik, s látszólag értelmetlenül szenved. Senki sem volt tanúja kínjainak. ,,Soha senki nem mondta neki: Szeretném azt a békességet magamnak is, amely benned van. Hogyan juthatnék hozzá?"
Denise haláláról értesülve Joni megosztotta kételyeit néhány barátjával. Egyikük elővette a Bibliát, és a Lukács 15,10-hez lapozott, ahol arról van szó, hogy mennyire örvendeznek az angyalok egy-egy bűnös megtérésén. Az Efezus 3,10-ben pedig arról olvastak, hogy az angyalok figyelik, mi történik Krisztus egyházában. Ha eszükbe jutott volna, Jób könyvét is fellapozhatták volna, hiszen Jób szenvedéseit is angyalok egész serege kísérte figyelemmel, meg az ördög. És ekkor Joni végre megértett valamit.
A szekuláris világnézet szerint egyedül ez a világ létezik, az itt és most anyagi valósága az egyetlen valóság. A természetes létezik, a természetfölötti nem. Az immanens valóságos, a transzcendens nem: nincsenek angyalok, démonok, szellemek és lelkek, Isten vagy gonosz. A világ ,,immanens keretein" belül, ahogy Charles Taylor megállapítja, semmi esély a reményre, amelyet Joni ebben a pillanatban megérzett. ,,Csakugyan! - jelentettem ki boldogan... tehát Denise szenvedése sem volt hiábavaló... Még ha nem is törődött vele sok ember, akkor is tudta, hogy ott, a magányos betegszobában figyelik - mégpedig sokan, nagyon sokan."
Ha szeretnénk megérteni Joni felfedezését, érdemes elvégeznünk egy gondolatkísérletet. Tegyük fel, hogy holnap reggeltől egy napon át minden szavunkat, tettünket és gondolatunkat rögzíti egy tévékamera! A felvételt világszerte sugározzák a tévécsatornák, és jó eséllyel egymilliárd ember látná. Másképp élnénk-e azon a napon? Én biztosan. A legkisebb gondolat, amely átsuhan a fejemen, a legjelentéktelenebb cselekedet is óriási jelentőséggel bírna. Természetesen kissé rémisztő is a helyzet, és igyekeznék a legjobb arcomat mutatni. Mindemellett rendkívül izgalmas lenne ez a nap a számomra. Mindig is el akartam mondani pár dolgot a világnak. Végre megtehetem! Roppant nagy hatása lenne. Egészen új értelmet nyerne ez a nap.
Nos, ha a keresztyénség igaz, pontosan ez történik velünk. Ugye, tudjuk, hogy a felvétel már rég elindult? Elképzelhetetlen, de valóságos szellemi világ vesz bennünket körül. Adásban vagyunk, s minden, amit teszünk, több milliárd szellemi lény szeme előtt zajlik. S persze Isten is lát mindent. Ahogy Joni írja Denise-ről: ,,Az angyalok és a démonok... álmélkodva figyelték, ahogy ez a leány soha nem panaszkodott és soha nem volt türelmetlen. Mindez kedves, jó illatként szállhatott fel Isten elé."
Nincs olyan szenvedés, amelynek ne lenne értelme.

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: természetfölötti, elképzelhetetlen, megfogyatkoztak, összefüggésben, rehabilitációs, kerekesszékben, fellapozhatták, öngyilkosságot, megkeseredett, rehabilitáció, mozdulatlanul, keresztyénség, jelentőséggel, gondolatunkat, természetesen, mindenekelőtt, dicsőíthetjük, depresszióval, tévécsatornák, értelmetlenül, betegszobában, transzcendens, panaszkodott, szenvedésnek, megértésével, felfedezését, dicsőségének, feldolgoznia, szenvedésünk, megállapítja, szenvedéseit, kommunikálni, mártírhalála, dicsőségéről, meglátogatta, kapcsolatban, balesetet követő, öngyilkosságot fontolgatta, kórházi rehabilitáció, tizenhét éves, iskola lépcsőjén, tanítás végére, mama minden, lány nyolc, olyan Istenben, szenvedésnek mégiscsak, világ előtt, emberek látják, békességet magamnak, angyalok egy-egy, angyalok figyelik, szekuláris világnézet, Joni Eareckson Tada, Egyiküket Denise Waltersnek, Greenoaks Rehabilitációs Kórházban, Charles Taylor, Ahogy Joni, Timothy Keller,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hiányzik  Png lepke  Png lepke  Irgalom és ítélet  Mindig jusson idő nevetni  Soha ne kedvezz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Próbálj meg ...  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha  Png kislány  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyi telefonál  Egy maradéktalanul uralt világ  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon különös  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  Mi lenne ha  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Németh László tollából  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akik bántanak téged  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Még csak most kezdődik a nap  Szép álmokat!  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Szép estét  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png telefon  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nem méltó hozzád  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Erdőn  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png lepke  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Idő 
Bejegyzés Címkék
balesetet követő, öngyilkosságot fontolgatta, kórházi rehabilitáció, tizenhét éves, iskola lépcsőjén, tanítás végére, mama minden, lány nyolc, olyan Istenben, szenvedésnek mégiscsak, világ előtt, emberek látják, békességet magamnak, angyalok egy-egy, angyalok figyelik, szekuláris világnézet, világ létezik, egyetlen valóság, természetes létezik, immanens valóságos, világ &#8222, pillanatban megérzett, magányos betegszobában, felvételt világszerte, legkisebb gondolat, legjobb arcomat, keresztyénség igaz, leány soha, természetfölötti, elképzelhetetlen, megfogyatkoztak, összefüggésben, rehabilitációs, kerekesszékben, fellapozhatták, öngyilkosságot, megkeseredett, rehabilitáció, mozdulatlanul, keresztyénség, jelentőséggel, gondolatunkat, természetesen, mindenekelőtt, dicsőíthetjük, depresszióval, tévécsatornák, értelmetlenül, betegszobában, transzcendens, panaszkodott, szenvedésnek, megértésével, felfedezését, dicsőségének, feldolgoznia, szenvedésünk, megállapítja, szenvedéseit, kommunikálni, mártírhalála, dicsőségéről, meglátogatta, kapcsolatban, mindemellett, pillanatban, elvégeznünk, veszteségét, jelentettem, türelmetlen, felzaklatta, fontolgatta, szállhatott, örvendeznek, szenvedésre, lehetőségre, nemzedékére, egymilliárd, panaszkodik, megosztotta, bizonyságot, láthatatlan, szobatársai, nevezhessük, figyelemmel, felolvasott, világszerte, szenvedését, természetes, waltersnek, állapotban, békességet, megtérésén, szeretnénk, vacsorához, szklerózis, barátjával, szenvedése, imádkozott, gimnazista, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4410
  • e Hét: 27054
  • e Hónap: 56366
  • e Év: 244168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.