Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Két történet
  2018-02-18 18:25:52, vasárnap
 
  Két történet


Hogyan beszélhetünk alázatosan a hitünkről? Nos, a következő két történet talán utat mutat ehhez.
Kék, min a jazz című könyvében Donald Miller elmeséli, hogyan állítottak föl a barátaival egy gyóntatófülkét egy egyetemi fesztiválon. Az oregoni egyetem hírhedt fesztiválján, amely alapvetően az ivásról és a kicsapongásról szól, Miller és keresztény barátai felépítettek egy kis fülkét, de a diákság legnagyobb meglepetésére itt ők maguk vallották meg bűneiket bárkinek, aki arra járt. Bocsánatot kértek az egyház hibáiért, és minden olyan esetért, amikor nem sikerült hitelesen képviselniük hitüket.
Miller így vallott egy kíváncsi hallgató előtt: ,,Jézus azt mondta, etessük a szegényeket és gyógyítsuk a betegeket. A magam részéről nem sok ilyen dolgot tettem. Jézus azt mondta, szeressük azokat, akik üldöznek minket. Én ezzel szemben majd felrobbanok, főleg, ha fenyegetve érzem magam, úgy értem, ha az egómat fenyegeti valami. Jézus nem keverte a lelki életet politikával. Én teljes mértékig úgy nőttem fel. Útjában álltam Jézus legfontosabb üzenetének. Tudom, ez nem volt helyes, és tudom, hogy sok ember azért nem hallgatja Krisztus szavait, mert az olyanok, mint én, akik ismerjük őt, a saját elképzeléseinket visszük a beszélgetésbe ahelyett, hogy azt az üzenetet továbbítanánk, amit Krisztus akart hirdetni.
A következő órákban Miller és barátai több tucat diákkal beszélgettek. ,,Sokan még meg is öleltek minket, amikor végeztek. Mindenki, aki betért a fülkénkbe, barátságos és hálás volt. Engem teljesen megváltoztatott a dolog. Kételyekkel mentem be, és... erős hittel jöttem ki" - írja.
A másik történet Utah államban esett meg. Craig Detweiler, aki a Biola és a Pepperdine Egyetemen oktat, rendszeresen elvitte kommunikáció szakos hallgatóit a független filmek nagy seregszemléjére, a Sundance fesztiválra. Az egyik alkalommal telt házzal vetítettek egy meglehetősen kritikus hangvételű alkotást az evangéliumi keresztényekről. A film egy középosztálybeli, kertvárosi fehér család történetét meséli el, akik a baptista istentiszteletre tartva balesetet szenvednek és életüket vesztik. A mennyben egy tetovált Jézus várja őket, majd rögtön vissza is küldi őket a földre - épp csak az eredendő bűntől szabadulnak meg. Ennek köszönhetően minden szégyenérzet nélkül, meztelenül járnak-kelnek a földön, és újfajta életmódjukkal alaposan megbotránkoztatják ismerőseiket. A botrány odáig fajul, hogy hívő barátaik egy közös bibliatanulmányozás alkalmával ki is eszelnek egy tervet: a családot egy mérgezett almatorta segítségével visszaküldik a mennyországba.
A Sundance fesztivál közönsége végighahotázta a vetítést, a keresztények elfojtott, intoleráns, sőt gyilkos hajlaminak ábrázolása nagy tetszést aratott. A rendezőt fennállva ünnepelték, majd alig győzött válaszolni a kérdésekre. Valaki azt kérdezte, konzervatív keresztyének látták-e a filmet, mire a rendező - újabb tapsvihart kiváltva - azt felelte: ,,Készen állok a harcra."
Craig Detweiler gondolkodás nélkül felpattant, hogy reagáljon, de a folytatásról számoljon be ő maga:

Nehezen tudtam összeszedni a gondolataimat. Rekedt hangon szólaltam meg: ,,Jay, köszönjük a filmet. Mint North Carolina állam szülötte, filmes és evangéliumi kifejezést. Olyan erős negatív töltete van, hogy inkább tartózkodom a használatától. Ez esetben azonban nagyon is helyénvalónak tűnt. A közösség nevében szólaltam föl, a véleményt, amely rólunk kialakult, magunknak köszönhetjük. Jay hátralépett, mint aki készen áll a harcra. Feszülten várta, hogy visszavághasson, a közönség pedig mintha megérezte volna, hogy elfajulhatnak a dolgok. Ezért is lepődtek meg annyira azon, amit ezután mondtam:
,,Jay, bocsánatot kérek mindenért, amit valaha is elkövettünk ellened Isten nevében."
A teremben érezhetően megváltozott a hangulat. A nézőtéren ülők egymástól kérdezgették: ,,Jól hallottam?" Jay sem találta szavakat, erre igazán nem számított. Támadást várt, nem bocsánatkérést. Végül szerényen annyit mondott: ,,Köszönöm." Sikerült lefegyvereznem a közönséget.
A végén sokan odajöttek hozzám, hogy megöleljenek. Egy leszbikus pár megköszönte, amit mondtam, néhány meleg férfi puszit nyomott az arcomra. Valaki megjegyezte: ,,Ha ez igaz, lehet, hogy adok még egy esélyt a kereszténységnek." Sokan sírva fakadtak. Pedig én csak annyit mondtam: ,,Bocsánatot kérek."
A hallgatóim kapva kaptak az alkalmon, beszélgetésbe elegyedtek a film szereplőivel és a stábbal, akik további eszmecserére invitálták őket. Az ,,ellenségeink" pillanatok alatt a barátainkká váltak, és még együtt is ebédeltünk velük. A szereplők másnap ellátogattak az órámra, és válaszoltak a diákok kérdéseire. Az egyik színész elismerte, mennyire félt attól, hogy belépjen a templomba, ahová a találkozót szerveztük: ,,Amikor beléptem, erősebben kalaptál a szívem, mint egy meghallgatáson." A producer pedig megjegyezte: ,,Ez volt a hét legfontosabb pillanata." Egy egyszerű bocsánatkérés tehát a hitről szóló beszélgetések hosszú sorát indította el.

Az ehhez hasonló élmények megerősítenek abban, hogy akkor fejezzük ki legerőteljesebben, kik vagyunk igazán, ha készen állunk elismerni hibáinkat - amellett, hogy hűek maradunk a kegyelem evangéliumához. Az emberek kitérnek a propaganda elől, de ha alázatosan elismerjük hibáinkat, lefegyverezhetjük őket. A keresztyének maguk is tisztában vannak azzal, milyen távol állnak a tökéletességtől. Hiszen Jézus is a betegekért jött, nem az egészségesekért; a bűnösökért, nem a szentekért. Ahogy a gospelben énekeljük: ,,Nem nézte vétkeim, csak gyengeségem." Jézus igazi követői elsősorban arról ismerszenek meg, hogy elismerik hibáikat és azt, hogy maguk is segítségre szorulnak.

Philip Yancey
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: istentiszteletre, középosztálybeli, elképzeléseinket, kereszténységnek, keresztényekről, tökéletességtől, megváltoztatott, egészségesekért, visszavághasson, seregszemléjére, evangéliumához, meghallgatáson, bocsánatkérést, kicsapongásról, lefegyvereznem, gyóntatófülkét, végighahotázta, életmódjukkal, mennyországba, elfajulhatnak, helyénvalónak, bocsánatkérés, beszélgetésbe, megerősítenek, használatától, meglepetésére, beszélgetések, továbbítanánk, gondolataimat, kérdezgették, szégyenérzet, visszaküldik, képviselniük, segítségével, köszönhetően, megváltozott, jazz című, egyetemi fesztiválon, oregoni egyetem, kicsapongásról szól, diákság legnagyobb, egyház hibáiért, kíváncsi hallgató, magam részéről, egómat fenyegeti, lelki életet, saját elképzeléseinket, beszélgetésbe ahelyett, üzenetet továbbítanánk, következő órákban, másik történet, független filmek, Donald Miller, Craig Detweiler, Pepperdine Egyetemen, Mint North Carolina, Hiszen Jézus, Philip Yancey,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png férfi  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét kedves látogatóimna...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Tanuld meg ezt a versemet  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Rátalálsz  Hiányzik  Png telefon  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einstein gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Lóhere  Albert Einstein gondolata  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Esti kép  A sors  Radikális szeretet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép estét kedves látogatóimna...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Annuska bar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Esti kép  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A sors  Facebookon kaptam  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Németh László tollából  Sokan azt tartják  A boldog családok mind hasonló...  Png csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Png férfi  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Sose bánj semmit  George Gordon Lord Byron: Inez...  Soha ne kedvezz...  Szívem  Adakozás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tavaszi kép  A másik dolog,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  s immár én is felragyogva, ért...  Garai Gábor - Takarítás 
Bejegyzés Címkék
jazz című, egyetemi fesztiválon, oregoni egyetem, kicsapongásról szól, diákság legnagyobb, egyház hibáiért, kíváncsi hallgató, magam részéről, egómat fenyegeti, lelki életet, saját elképzeléseinket, beszélgetésbe ahelyett, üzenetet továbbítanánk, következő órákban, másik történet, független filmek, egyik alkalommal, meglehetősen kritikus, evangéliumi keresztényekről, baptista istentiszteletre, tetovált Jézus, földre &#8211, eredendő bűntől, botrány odáig, mérgezett almatorta, keresztények elfojtott, rendezőt fennállva, rendező &#8211, folytatásról számoljon, közösség nevében, közönség pedig, teremben érezhetően, nézőtéren ülők, végén sokan, hallgatóim kapva, film szereplőivel, barátainkká váltak, szereplők másnap, diákok kérdéseire, egyik színész, találkozót szerveztük, producer pedig, egyszerű bocsánatkérés, hitről szóló, ehhez hasonló, kegyelem evangéliumához, emberek kitérnek, propaganda elől, keresztyének maguk, betegekért jött, gospelben énekeljük, istentiszteletre, középosztálybeli, elképzeléseinket, kereszténységnek, keresztényekről, tökéletességtől, megváltoztatott, egészségesekért, visszavághasson, seregszemléjére, evangéliumához, meghallgatáson, bocsánatkérést, kicsapongásról, lefegyvereznem, gyóntatófülkét, végighahotázta, életmódjukkal, mennyországba, elfajulhatnak, helyénvalónak, bocsánatkérés, beszélgetésbe, megerősítenek, használatától, meglepetésére, beszélgetések, továbbítanánk, gondolataimat, kérdezgették, szégyenérzet, visszaküldik, képviselniük, segítségével, köszönhetően, megváltozott, legfontosabb, keresztyének, meglehetősen, rendszeresen, kommunikáció, eszmecserére, szereplőivel, folytatásról, köszönhetjük, keresztények, ellátogattak, beszélgettek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1009
  • e Hét: 34785
  • e Hónap: 64097
  • e Év: 251899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.